Șeful talibanilor și lider spiritual suprem al Afganistanului a cerut aplicarea legii islamice (sharia)

Universitatea din Kabul: noile aranjamente în sălile de curs după venirea la putere a milițiilor Taliban, Afganisnta, 6 septembrie 2021.

Șeful talibanilor proclamat lider spiritual suprem al Afganistanului pe 7 septembrie a cerut nou-numitului guvern de la Kabul să aplice legea islamică sau sharia. În primul mesaj public al mollahului Mawlawi Hibatullah Akhundzada de când gruparea sa fundamentalistă a preluat controlul în Afganistan, pe 15 august, se spune că membrii guvernului „vor munci asiduu pentru a asigura respectarea în țară a regulilor islamice și legilor sharia”.

### Vezi și... ### NATO și prețul eșecului: cât a costat lupta împotriva islamului radical

Figură retrasă care nu apare în public, Akhundzada mai afirmă în mesajul scris difuzat în engleză că talibanii vor asigura „pacea durabilă, bunăstarea și dezvoltarea”, iar afganii „nu trebuie să încerce să părăsească țara”. Ceva mai devreme, talibanii au anunțat că Akhundzada este liderul suprem a ceea ce numesc „Emiratul Islamic al Afganistanului” iar noul guvern este condus de mollahul Mohammad Hassan Akhund.

### Vezi și... ### Moartea lui Belmondo și talibanismul văzut ca o „Imitatio Christi” musulmană

Evoluțiile survin la opt zile după ce Statele Unite au încheiat retragerea definitivă a forțelor internaționale, pe care le-au condus în Afganistan timp de două decenii și la o zi după ce talibanii au anunțat înfrângerea forțelor de rezistență din Valea Panjshir, singura regiune afgană pe care nu o controlau încă. Înainte de aceste anunțuri, militanții talibani au tras focuri în aer la Kabul pentru a dispersa un nou miting contra grupării fundamentaliste. Înregistrări video înfățișau zeci de oameni alergând pe străzi, în sunetul unor rafale trase de talibani.

### Vezi și... ### Previziunile generalilor americani: atacuri ISIS și război civil în Afganistan

Multe dintre principalele țări ale lumii se aflau în așteptarea nominalizărilor la conducerea Afganistanului pentru a decide dacă pot avea încredere în promisiunile talibanilor despre faptul că vor practica o politică mai moderat decât regimul brutal din 1996-2001, când au condus prima data Afganistanul, practicând o formă radicală a dreptului islamic.