Linkuri accesibilitate

Previziunile generalilor americani: atacuri ISIS și război civil în Afganistan


Șeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley crede că este probabil că un război civil va izbucni in Afganistan.

Previziunile generalilor americani: atacuri ISIS și război civil în Afganistan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct

El a adăgat că este foarte greu de spus dacă Statele Unite sânt acum mai în siguranță după ce forțele militare au părăsit Afganistanul, dar că este foarte probabil că terorismul va reveni în regiune, intr-un interval de 12, 24 sau 36 de luni. Într-un interviu acordat de la baza Ramstein din Germania, Mark Milley a spus că estimările militare indică probabilitatea unui război civil în Afganistan. „Nu știu dacă talibanii vor fi în stare să consolideze puterea și să guverneze” - a adăugat generalul, aratând că un război civil generalizat ar crea condiții pentru reconstituirea Al-Qaeda, creșterea grupării ISIS și altor organizații teroriste. Președintele Biden a învinuit ISIS-K pentru atentatul terorist de la aeroportul din Kabul care ucis 60 de afgani și 13 militari americani, cu puțin înainte de încheierea retragerii.

Generalul american Kenneth McKenzie a avertizat că astfel de atacuri ale mișcării afiliate ISIS se vor mai produce. Mișcarea talibană care conduce acum Afganistanul nu este una centralizată sau unitară. Influența Al Qaeda rămâne neclară dar talibanii au eliberat numeroși militanți Al Qaeda arunci când au ajuns la baza militară Bagram, luna trecută.

Talibanii luptă încă pentru a contracara rezistența din Valea Panjshir, ultima baricadă în calea grupării. In interviul său, generalul Mark Milley a vorbit și despre măsurile luate pentru verificarea afganilor care au fost ajutați să părăsescă țara, pentru a se asigura că nu se produc infiltrări – înregistrarea numelor, verificări biometrice și folosirea a circa 20 de baze de date. Generalul a spus că până acum circa două sute de presoane au creat suspiciuni caz în care sânt intervievate de către FBI și alte agenții specializate.

XS
SM
MD
LG