„Și mai important este... ce fel de guvern putem să numim, pentru că nu avem suficienți parteneri onești” (Maia Sandu/Newsweek-live)

Ziare de la București

Revista presei de la București.

Maia Sandu a acordat ieri un scurt interviu pentru Newsweek-live, rezumat pe pagina online a publicației de Silviu Sergiu. Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate „a catalogat drept un fals faptul că guvernul pe care l-a condus, format cu socialiștii lui Igor Dodon(…) ar fi primit o binecuvântare din partea marilor puteri”, după cum neagă și că marile puteri i-ar fi influențat deciziile cât timp a fost la guvernare. „A fost și interesul Rusiei să-l elibereze pe Dodon de sub controlul lui Plahotniuc și probabil într-o anumită măsură au încercat să-l convingă (…) (să facă guvernul cu pro-europenii- n.red.), dar vreau să vă reamintesc că Dodon a continuat să negocieze cu Plahotniuc după acest moment, așa cum demonstrează videoul care a apărut recent”, a spus invitata Newsweek-live. Fostul premier Maia Sandu e de acord că actualul guvern de la Chișinău „e un dezastru”, dar are temeri că nu va exista majoritate în parlament pentru învestirea unui guvern al actualei opoziții, pentru că numărul de parlamentari ai puterii e astăzi unul, mâine altul (aluzie la cazul Ștefan Gațcan). „Și mai important, spune ea, este cu cine numim un nou guvern și ce fel de guvern putem să numim, pentru că nu avem suficienți parteneri onești, deputați onești în acest parlament, ca să numim un guvern bun. Asta nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar în acest moment aceste voturi nu sunt, atâta vreme cât PDM continuă să susțină guvernul lui Dodon”. Cât privește candidatura la prezidențiale, Maia Sandu nu exclude ca opoziția pro-europeană să aibă doi candidați în primul tur (domnia sa și Andrei Năstase, în speță), iar cel care se va califica în al doilea tur să aibă sprijinul celuilalt.

Iulian Chifu a analizat schimbările aduse Constituției Federației Ruse de Vladimir Putin, după consultarea populară pe care a câștigat-o sub suspiciunea unor fraude. Mai semnificativ i se pare însă ce a dispus Putin imediat după încheierea acestui așa-zis referendum : „arestarea opoziţiei şi disidenţilor, acţiuni împotriva mass media critice, un interviu fluviu în National Interest (ziar american deţinut de un imigrant american născut în Rusia), contestarea istoriei URSS dar şi a Comunității Statelor Independente, dar mai ales solicitarea organizării unei noi reuniuni de tip Yalta în care marile puteri, cu precădere Rusia lui Putin, să decidă soarta lumii. Un comportament ce anunţă vremuri sumbre mai ales pentru statele post-sovietice, dar şi pentru toţi vecinii Rusiei”. Liderul de la Kremlin ar dori așadar refacerea Uniunii Sovietice, de această dată „cu acordul” statelor cândva componente, în special Ucraina și Belarus, pentru că acordarea autonomiei la începutul anilor nouăzeci ar fi fost o greșeală.

Din nou despre criza coronavirusului în România. Azi o nouă zi cu aproape 600 de infectări confirmate. Mircea Marian scrie în Newsweek că o nouă instituire a stării de urgență, cu tancuri pe străzi, n-ar folosi la nimic, pur și simplu n-ar mai putea fi acceptată. Guvernul Ludovic Orban nu prea mai are spațiu de manevră. A și făcut o greșeală gravă, crede jurnalistul : finanțarea mass media. Practic, Guvernul „a subvenționat dezinformarea”, „a dat bani către zone de influență care au instigat lumea să nu poarte mască și au sugerat că oamenii nu trebuie să-și ia măsuri individuale de protecție”.