Rezoluția a fost adoptată luni la Adunarea Generală a ONU, dar niciuna din țările NATO care dețin arme nucleare nu a aderat la aceasta și nici ceilalți aliați NATO.
Your browser doesn’t support HTML5
Tratatul privind interzicerea armelor nucleare menționează utilizarea, dezvoltarea, producția, testarea, staționarea, depozitarea și amenințarea cu utilizarea armelor nucleare. Acesta a fost aprobat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în iulie 2017 cu sprijinul a 122 de țări. De atunci a fost semnat și ratificat de 84 de țări, printre cele care l-au ratificat cel mai recent numărându-se Nigeria, Malaezia, Irlanda, Malta, Tuvalu.
După a 50-a ratificare, cea a Hondurasului la sfârșitul lunii octombrie, tratatul urmează să intre în vigoare pe 22 ianuarie 2021, a anunțat ONU.
### Vezi și... ### NATO după Trump: O foaie de drum pentru 2030Dar principalele țări care dețin arme nucleare, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, China și Rusia (altfel zis toți membrii permanenți ai Consiliului de securitate ONU), nu au semnat. La fel, niciun membru NATO nu participă la acest tratat al Adunării Generale a ONU, iar singurele țări europene care au ratificat documentul sunt Austria, Irlanda și Malta, țări care nu fac parte din NATO.
Belgia, ultima țară care a refuzat formal să semneze, afirmă, prin ministerul de externe, că tratatul „ar putea da un nou impuls dezarmării nucleare multilaterale”, dar că nu este „instrumentul adecvat pentru realizarea obiectivelor noastre de inițiere a eforturilor globale, reciproce și treptate”.
„TIAN nu conține un mecanism pentru punerea în aplicare sau verificarea angajamentelor statelor părți. În absența unui acord tangibil și verificabil, Belgia rămâne pe deplin angajată în politica de descurajare a NATO", continuă comunicatul diplomației belgiene.
### Vezi și... ### Rusia acuză SUA de toate păcatele și se erijează în apărătoare a păcii și ordinii pe planetă...Vechiul tratat de neproliferare (TNP), ratificat de Belgia și de toți membrii NATO, rămâne „piatra de temelie a regimului global de neproliferare nucleară și dezarmare”, afirmă Afacerile Externe belgiene, care subliniază faptul că țara rămâne „puternic angajată într-o lume fără arme nucleare”.
Armament nuclear în Belgia, nu departe de NATO
O țară cum este Belgia e bine plasată pentru a judeca validitatea noului Tratat adoptat în Adunarea generală ONU. Belgia nu doar că adăpostește cartierul general al NATO, dar e una din puținele țări europene unde sunt stocate rachete nucleare americane.
Depozitul este cunoscut, el se află pe baza aeriană din localitatea flamandă Kleine Brogel, iar de altfel Ministerul belgian al Apărării a cerut companiei Google să estompeze imaginile aeriene ale bazei aeriene de la Kleine Brogel, deși instalațiile militare sunt încă vizibile pe Google Earth.
### Vezi și... ### NATO și Rusia se acuză reciproc de încălcarea Tratatului nuclear din 1987Ultima dată când a fost invocată posibilitatea ca teroriști să caute să organizeze un atac asupra bazei nucleare din Belgia a fost în 2003, când fostul fotbalist belgian-tunisian Nizar Trabelsi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că pregătea un atac cu un camion cu explozibili asupra bazei de la Kleine Brogel.
În octombrie 2013, după ce și-a executat complet sentința, Trabelsi a fost extrădat în Statele Unite, dar o vreme, de la sfârșitul lui 2007 la începutul anului 2008, a funcționat o alertă maximă în Bruxelles, când autoritățile interceptaseră indiciile unui complot islamist pentru a-l elibera pe Trabelsi din închisoare.
Între timp, însă, Belgia a anunțat că își menține decizia de a respinge rezoluția ONU privind Tratatul asupra interzicerii armelor nucleare (TIAN/ TPNW), tratat respins astfel de toți membrii din NATO (dar și de Rusia și China).