După "lanțul viu" al femeilor și mitingurile medicilor, joi, 13 august, în mai multe fabrici și uzine din Belarus angajații au organizat demonstrații cerând încetarea violenței poliției, renumărarea voturilor și/ sau organizarea de noi alegeri.
Angajați din sănătate din Belarus au cerut, în cadrul unui miting, dreptul ca să ofere îngrijire celor care sunt răniți în timpul protestelor. Ei spun că în cele 4 zile de demonstrații polițiștii le-ar fi interzis acest lucru, mai mult că forțele de ordine au folosit ambulanțele pentru a interveni.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat - într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă - că Statele Unite vor lua în considerare încetarea livrărilor de petrol ca parte a posibilelor sancțiuni împotriva Belarus.
În Belarus atmosfera este tot mai încordată după un tur de scrutin controversat. Care ar trebui să fie reacția europeană? Interviu cu Eurasia Programme Officer, Civil Rights Defenders.
Jurnaliști și martori oculari au surprins scene violente cu oameni reținuți de forțele de ordine. Demonstrațiile au continuat în a treia noapte după încheierea scrutinului prezidențial, în care, potrivit datelor oficiale, a ieșit câștigător pentru a șasea oară consecutiv Aleksandr Lukașenka.
Partide, candidați și agenții electorale sunt acuzate în SUA de decenii că aplică tactici de descurajare a votului.
Protestatarii și forțele de securitate s-au confruntat cu violență în Belarus din cauza rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august. Victoria președintelui autoritar Aleksandr Lukașenka este percepută ca fiind rezultatul fraudei la urne pe scară largă.
Duminică seară, 9 august 2020, în Belarus au izbucnit proteste după ce un sondaj oficial confirma victoria categorică a președinteluii Alexandr Lukașenka, care a câștigat al șaselea mandat consecutiv.
Tradițional, republicanii se opun, democrații sunt pentru votul prin corespondență. La alegerile prezidențiale din noiembrie, cererea pentru vot prin poștă este așteptată să crească din cauza pandemiei.
Jurnalista Natalia Radina despre posibile scenarii de după alegeri din Belarus.
Doi jurnaliști Europa Liberă au fost agresați la un miting al partidului de guvernământ din Bulgaria. La eveniment a participat premierul Boiko Borissov. Europa Liberă a cerut o investigație și condamnarea incidentului de către autorități.
Cele două mișcări de protest se află geografic la o distanță de peste 9.000 de kilometri: una în Rusia și alta în Belarus – dar ce le apropie este dorința comună a participanților de a avea asigurate niște norme democratice de bază.
Încarcă mai mult