După ce anul trecut Aleksandr Lukașenko a forțat mii de migranți să pătrundă ilegal în Uniunea Europeană, Polonia a început lucrările la un zid controversat ce se va întinde de-a lungul graniței acesteia cu Belarusul.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că răspunsul în scris transmis de SUA la ultimatumul pe chestiuni de securitate pus de Rusia propune soluții diplomatice pentru a opri criza din Ucraina și a întări securitatea colectivă în toată lumea.
Opinii ale locuitorilor din Moscova despre un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei. Unii cetățeni intervievați au spus, pe 24 ianuarie, că ar fi de datoria lor să participe, în timp ce alții au pus la îndoială însăși rațiunea unui atac împotriva „fraților ucraineni”.
Ministrul apărării din Letonia, Artis Pabriks, a spus că țara sa a trimis Ucrainei ajutor umanitar și rachete antiaeriene, echipamente de luptă și rații alimentare de campanie. Într-un interviu cu postul de televiziune „Current Time”, Pabriks a mai spus că Rusia are nevoie de o escaladare constantă a tensiunilor, pentru a-și putea justifica politicile autoritare pe plan intern.
Într-un interviu pentru „The Washington Post”, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, în cazul unui atac, Rusia ar putea încerca să ocupe orașul Harkiv, situat la 42 de kilometri de graniță. Ce cred oamenii despre această ipoteză?
Imagini de ultimă oră surprind atmosfera tot mai tensionată care domnește în zona unde sunt concentrate forțe ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei, precum și manevrele rusești în apropierea graniței cu Ucraina și pregătirile legate de criză din spatele frontului.
Prima parte dintr-un ajutor militar masiv american a sosit la Kiev, 22 ianuarie 2022 (imagini oficiale ale Ministerului ucrainean al Apărării via Reuters)
Deși Finlanda a optat să stea în afara NATO, nu doar că și-a întărit forțele militare, dar, spune Sarvamaa, „după Marea Britanie și Franța, Finlanda are cea mai solidă armată din Europa. 280.000 de militari foarte bine antrenați, gata de acțiune în câteva zile, și încă 800.000 de rezerviști.”
Aproximativ 127.000 de militari ruși au fost desfășurați în apropierea granițelor Rusiei cu Ucraina. În cazul unei invazii, armata Ucrainei ar fi cu mult depășită numeric, iar unii experți occidentali cred că ar putea fi copleșite rapid. Analiștii ucraineni atrag însă atenția asupra unor resurse, inclusiv echipament furnizat de puterile occidentale, care fac din Ucraina o putere mai puternică decât pare.
În timp ce aproximativ 100.000 militari ruși au fost desfășurați de-a lungul granițelor Ucrainei, Moscova a început să mute forțe și echipament în Belarusul vecin, sub pretextul exercițiilor militare. Într-un interviu pentru Current Time, analistul Kiril Mikhailov a spus că prezența forțelor rusești în Belarus sporește presiunea asupra Kievului și arată, în același timp, disponibilitatea Belarusului de a sprijini o potențială invazie rusească.
Încarcă mai mult