Linkuri accesibilitate

Ştiri

Reprezentanţii opoziţiei în Biroul Electoral Bucureşti cer invalidarea rezultatelor referendumului

Reprezentanţii opoziţiei în Biroul Electoral Municipal Bucureşti au refuzat să semneze procesul-verbal referitor la rezultatele referendumului şi cer invalidarea acestora,

Ştirea zilei

nemulţumiţi de modul de soluţionare a contestaţiilor adresate Biroului Electoral Municipal. Potrivit contestaţiei semnate de patru dintre cei şapte membri ai Biroului, din partea PD, PNL, PUR şi PRM pe durata celor două zile de referendum, în Bucureşti a fost înregistrat un mare număr de contestaţii în legătură cu încălcarea articolului 40 din Legea 3/2000 privind organizarea referendumului.

Articolul 40 din legea menţionată reglementează modul de utilizare a listelor suplimentare, despre care cei patru susţin că au fost folosite în mod abuziv.

Cei patru membri ai BEM arată că, din aceste motive, nu semnează procesul-verbal privind rezultatele referendumului şi cer, totodată, invalidarea rezultatelor acestuia, în circumscripţia Bucureşti.

Dubii asupra concluziilor anchetei oficiale privind asasinarea premierului sîrb Djindjic

O fostă gardă de corp a pemierului asasinat al Serbiei Zoran Djindjic, Milan Veruovic a contrazis concluziile anchetei oficiale potrivit cărora a existat un singur asasin. Veruovic, care a comandat dispozitivul de securitate al lui Djindjic, şi a fost rănit cînd s-a deschis foc asupra Primului Ministru, a afirmat, într-un interviu cu radio B-92, că după părerea sa, au existat doi asasini lunetişti.

Veruvic susţine că sunetul primului foc de armă, cel care l-a ucis pe Djindjic, a avut o intensitate diferită de sunetul care a însoţit gloanţele care l-au atins pe el, ceea ce l-a convins că veneau din altă direcţie. Potrivit poliţiei sîrbe, un singur lunetist, pe nume Zvezdan Jovanovic a tras două gloanţe de la o fereastră a unei clădiri din apropiere, rănindu-l pe Veruovic şi omorîndu-l pe Djindjic.

Apel al preşedinţilor Bush şi Roh Moo-Hyun la adresa Fenianului

Preşedintele Statelor Unite, George Bush şi preşedintele Coreii de Sud, Roh Moo-Hyun au îndemnat insistent Coreea de Nord să accepte un compromis destinat resuscitării eforturilor pentru dezamorsarea crizei privind programul de înarmare nucleară a Fenianului.

Preşedinţii Bush şi Roh s-au întîlnit cu prilejul Forumului Economic Asia-Pacific, un summit în curs de desfăşurare la Bangkok. În declaraţia comună semnată de cei doi lideri se spune că “Statele Unite nu intenţionează să atace Coreea de Nord.”

Bush declarase înaintea summit-ului că “se fac bune progrese în direcţia unei soluţionări paşnice.” Ieri, pentru întîia oară, preşedintele Bush a declarat că Statele Unite ar putea oferi Coreii de Nord anumite garanţii de securitate, dacă Fenianul acceptă să renunţe la programul său nuclear.

Viitor centru de instrucţie NATO în nordul Poloniei

Amiralul american Edmund Giambastiani, comandant suprem NATO responsabil cu transformarea Alianţei în perspectiva trecerii la însărcinări post-război rece, a declarat la Varşovia că se plănuieşte înfiinţarea unui centru de instrucţie NATO în nordul Poloniei la Bydgoszcz.

La acest centru vor fi instruiţi militari din unităţi de uscat şi aeriene, din noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei. S-a precizat că se intenţionează inaugurarea acestui centru de instrucţie în cel mult un an.

Timken Romania scoasă de pe lista Biroului arab pentru boicotarea firmelor care întreţin legături cu Israelul

Potrivit unei relatări a agenţiei de ştiri Associated Press, compania Timken Romania, de la Ploiesti, o ramură a companiei americane Timken, împreună cu fabrici din Franţa, Italia şi Polonia ale aceleiaşi companii americane, au fost scoase de pe lista companiilor boicotate de Biroul arab pentru boicotarea firmelor care întreţin legături cu Israelul.

AP precizează că a intrat în posesia unui raport al Biroului Central al boicotului, în care se spune că aceste companii „şi-au reglementat problemele existente”.

Timken Romania fabrică rulmenţi pentru pieţele vest-, central şi est-europene.

Mari nereguli în listele permanente de alegători din Constanţa

Un număr de 19.000 de persoane decedate şi cetăţeni care şi-au schimbat domiciliul au figurat pe listele permanente de alegători în municipiul Constanţa. Potrivit subprefectului judeţului Constanţa, Nicolae Butoi, la această situaţie s-a ajuns din cauza neactualizării datelor statistice.

Preşedintele PRM Constanţa, Radu Comănici a declarat că autorităţile au preferat să folosească listele de la Evidenţa Populaţiei, neactualizate, şi nu pe cele de la Starea Civilă. Astfel, numărul persoanelor aflate în evidenţele Serviciului de Evidenţă Informatizată a Populaţiei era cu 19.000 mai mare decît cel de la Starea Civilă.

Subprefectul de Constanţa, Nicolae Butoi a afirmat că reactualizarea datelor de la Evidenţa Populaţiei s-ar fi putut face într-o lună, iar timpul nu a permis acest lucru.

Ariel Sharon: Yasser Arafat cel mai mare obstacol în cale păcii

Premierul israelian Ariel Sharon a spus în Parlamentul de la Ierusalim, că liderul palestinian Yasser Arafat constituie cel mai mare obstacol în calea păcii şi că Israelul este în continuare hotărît să obţină îndepărtarea lui Arafat din arena politică.

Sharon a mai afirmat că Israelul va accelera construirea barierei de securitate din Cisiordania. Potrivit spuselor lui Sharon, această barieră, care pătrunde adînc în teritoriul palestinian, nu este “o graniţă politică”.

Ariel Sharon a spus de asemenea că întrevede o şansă reală de pace, în lunile următoare, dar nu a intrat în detalii.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a declarat că afirmaţiile anti-Arafat făcute de Sharon urmăresc distrugerea procesului de pace.

Arestarea unui comandat taliban în sudul Afganistanului

Un purtător de cuvînt militar american din Afganistan a anunţat că forţele Coaliţiei şi miliţiile afgane au arestat un comandant al forţelor talibane răspunzător pentru atacurile cu rachete din provincia sudică Uruzgan. S-a precizat că acest comandant al talibanilor, mulahul Janan a fost arestat noaptea trecută, lîngă baza americană de la Deh Rawud, din provincia Uruzgan.

Pe de altă parte, la Kabul, un purtător de cuvînt al preşedintelui afgan Hamid Karzai a spus că unii foşti oficiali din regimul talibanilor au contactat guvernul afgan, oferindu-se să coopereze. Identitatea oficialilor nu a fost dezvăluită, precizîndu-se doar că este vorba despre membri moderaţi ai regimului extremist al talibanilor.

Vicepreşedintele PNŢCD: prezenţa la vot cu mult sub 50%

Vicepreşedintele PNŢCD Claudiu Cristea a afirmat că referendumul privind modificarea Constituţiei ar fi fost fraudat şi că cifrele reale care arată prezenţa la vot ar fi cu mult sub 50 la sută.



Potrivit lui Cristea, citat de Mediafax, "au fost fraude de 10 pînă la 15 la sută", iar "felul în care a fost organizat referendumul este cea mai mare lovitură dată democraţiei de la mineriade încoace". Vicepreşedintele PNŢCD crede că fraudele s-ar fi produs prin votarea în mod repetat sau cu ajutorul urnelor mobile.

"Au fost primele alegeri la care instituţiile de sondare a opiniei publice nu au făcut o numărătoare la ieşirea de la urne, ceea ce poate nu este întîmplător", a mai spus Claudiu Cristea.

"Demisiile (demiterile) expresie a disperării guvernului"

Co-preşedinţii alianţei PNL-PD, Theodor Stolojan şi Traian Băsescu au apreciat că "demisia sau demiterea" miniştrilor Puwak, Beuran şi Mihăilescu reprezintă "prima recunoaştere implicită...

Ştirea zilei

a corupţiei la nivel înalt" din partea guvernului Adrian Năstase. Atît Stolojan, cît şi Băsescu au insistat pe ideea că momentul anunţului demisiei celor trei miniştri a fost ales a doua zi după referendum pentru că "trebuie acoperit scandalul public" legat de acest proces.

Potrivit celor doi co-preşedinţi ai alianţei, măsura anunţată luni de PSD reprezintă una a unui partid şi a unui Guvern "ajunse la disperare în faţa presiunilor interne şi internaţionale".

Pe de altă parte, Traian Băsecu a declarat că Alianţa PD-PNL a solicitat Biroului Electoral Central şi Parchetului să investigheze pe cîte liste din secţiile de votare se regăsesc aceleaşi nume şi persoane, cu domiciliu şi date personale identice.



Potrivit reprezentanţilor Alianţei, în urma ordonanţei de urgenţă emise de Guvern, orice alegător poate vota de mai multe ori pe baza buletinului de identitate, a cărţii de alegător şi a paşaportului, aceasta fiind "una dintre modalităţile de fraudare a referendumului".

Ion Solcanu cere demisia lui Traian Băsescu din funcţia de primar al Bucureştiului

Senatorii PSD consideră că PD a boicotat referendumul asupra Constituţiei şi apreciază că este momentul ca Traian Băsescu să-şi înainteze demisia din funcţia de primar general al municipiului Bucureşti - a afirmat, luni, în plenul Senatului, liderul acestui grup, Ion Solcanu.

15 deputaţi din PSD şi PRM cer modificare Legii privind regimul metalelor preţioase

Un număr de 15 deputaţi din PSD şi PRM au propus modificarea Legii privind regimul metalelor preţioase. Propunerea lor legislativă prevede ca restituirea obiectelor din metale preţioase, aliaje ale acestora şi pietre preţioase să se facă doar persoanelor care pot dovedi că au achitat statului taxele aferente pînă la confiscarea abuzivă a acestor obiecte.

Gianfranco Fini: Bulgaria este mai avansată decît România în procesul de aderare la UE

Vicepremierul italian Gianfranco Fini, ministrul de externe al ţării sale, a declarat la Sofia că “există toate condiţiile pentru ca Bulgaria să îndeplinească, poate chiar puţin înaintea termenului stabilit, condiţiile pentru aderarea sa la Uniunea Europeană. Bulgaria ar trebui să adere la 1 ianuarie 2007, împreună cu România, dar, neîndoielnic, Bulgaria este mai avansată.” Am citat din relatarea corespondentului agenţiei italiene de presă ADNKRONOS.

Adrian Năstase acceptă demisiile miniştrilor Puwak, Beuran şi Mihăilescu

Premierul Adrian Năstase a afirmat că miniştrii demisionari Puwak, Beuran şi Mihăilescu sînt foarte buni profesionişti şi că mai tîrziu, după ce îşi vor rezolva problemele, vor fi folosiţi în interesul naţional.

Ştirea zilei

El a arătat că în locul lui Hildegard Puwak şi a lui Mircea Beuran vor fi numiţi interimar pentru 45 de zile Vasile Puşcaş şi Ionel Blănculescu, dar nu a exclus posibilitatea teoretică ca, după expirarea acestui timp, Puwak şi Beuran să fie din nou cooptaţi în Executiv dacă îşi rezolvă problemele pe care le au.

Primul-ministru a precizat că Vasile Puşcaş a fost numit interimar la Ministerul Integrării Europene deoarece acestuia, ca negociator şef al României în relaţia cu UE, îi va fi simplu să-şi extindă competenţele pe problemele acestui minister. Eugen Bejenariu, actualul director al RA-APPS a fost numit ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în locul lui Şerban Mihăilescu.

PNŢCD consideră că prin demisia celor trei miniştri Guvernul a recurs la identificarea unei alte teme, pentru a trece în umbră ceea ce s-a întîmplat la referendum - a afirmat vicepreşedintele PNŢCD Teodor Morariu, citat de Mediafax. Iar preşedintele ţarăniştilor, Victor Ciorbea a comentat deciziile spunînd: "Mai bine mai tîrziu decît niciodată".

Comunicat AP: validarea referendumului este rezultatul unei hoţii

Într-un comunicat al partidului Acţiunea Populară, semnat de vicepreşedintele acestei formaţiuni, Vlad Rosca, fost şef al Administraţiei Publice în perioada 1998-2000, se afirmă că validarea referendumului constituţional este rezultatul unei hotii şi că demisiile ministrilor Puwak, Mihailescu si Beuran reprezinta o incercare a PSD de a crea o perdea de fum pentru ascunderea fraudei care a dus la validarea referendumului.

“Actiunea Populara a sustinut adoptarea noii Constitutii, considerind ca ea aduce o serie de schimbari pozitive. Dar nici o lege buna nu poate fi impusa prin frauda. O Constitutie aprobata printr-un referendum fraudat nu ofera garantia ca va fi respectata de catre un partid de guvernamint care a incalcat-o si pe cea precedenta.” Comunicatul mai informează că Actiunea Populara va sesiza Parchetul General şi Parlamentul European, prin Partidul Popular European, “despre gravele abuzuri savirsite de PSD in timpul acestui referendum.”

Primar din Sichuan executat pentru luare de mită

Agenţia de presă oficială chineză Xinhua a anunţat executarea a lui Li Yushu, fost viceprimar al oraşului Leshan, din provincia Sichuan. Fostul edil a fost condamnat la moarte anul trecut, după ce fusese găsit vinovat că a primit mită de peste un milion de dolari.

Atacuri israeliene asupra unor obiective Hamas din Gaza

Armata israeliană a efectuat trei atacuri aeriene asupra unor obiective din oraşul Gaza. Trei palestinieni au fost ucişi, iar numărul răniţilor se ridică la aproximativ 20.

Ştirea zilei

Primul atac a fost asupra unei case în care, potrivit israelienilor, organizaţia militantă Hamas construia rachete. Relatările nu menţionează victime.

Puţin mai tîrziu, potrivit unor surse Hamas, dintr-un elicopter israelian a fost lansată o rachetă care a lovit un automobil cu care se deplasau doi membri Hamas care recuperaseră obiecte din casa atacată. Amîndoi membrii Hamas şi-au pierdut viaţa, precum şi un trecător. Ulterior, aviaţia israeliană a lansat un atac aspra unei alte ţinte din Gaza.

Arestarea în nordul Irakului a patru demnitari ai regimului lui Saddam Hussein

O purtătoare de cuvînt a forţelor americane din Irak a anunţat că militarii americani au reţinut patru persoane suspectate a fi fost demnitari ai regimului baathist condus de Saddam Hussein, precum şi un fost ofiţer al Gărzii Republicane. Arestările au fost operate în timpul unor raiduri, în regiunea de nord a Irakului. Potrivit purtătoarei de cuvînt, cei patru foşti demnitari sînt bănuiţi că au fost implicaţi în vînzarea de arme către insurgenţi.

Clasament mondial al libertăţii presei: România pe locul 59

Organizaţia “Reporteri fără Frontiere” a publicat, pentru al doilea an la rînd, un clasament mondial al libertăţii presei. România este ultima clasată dintre ţările candidate la Uniunea Europeană, ocupînd locul 59, la egalitate cu insulele Fiji – un regres de 14 poziţii, faţă de anul trecut, cînd ocupa locul 45. Republica Moldova se găseşte pe locul 94. Bulgaria este pe locul 35, Ungaria - pe locul 21, iar Ucraina – pe locul 133.

Liderii PPCD invitaţi la Procuratura Generală în legătură cu pichetarea Ambasadei ruse

Procuratura Generală din Republica Moldova i-a invitat pe liderii Partidului Popular Creştin Democrat de opoziţie, deputaţii Iurie Roşca, Vlad Cubreacov şi Ştefan Secăreanu să prezinte explicaţii în legătură cu desfăşurarea unui miting neautorizat. Procurorul Sergiu Ivanţoc a declarat Europei Libere că cei trei deputaţi au fost chemaţi la procuratură în legătură cu acţinile de pichetare a ambasadei ruse de la Chişinău, declanşate de PPCD acum 3 săptămâni. El a precizat că pe numele celor trei nu au fost intentate dosare.

Deputaţii creştin-democraţi nu s-au prezentat la procuratură, pe motiv că dispun de imunitate parlamentară. Liderii PPCD consideră că prin acţiunile procuraturii partidul de guvernământ încearcă să zădărnicească desfăşurarea pe 26 octombrie a unui nou miting anti-comuninst. Partidul Popular Creştin Democrat pichează de 3 săptămâni sediul Ambasadei Ruse la Chişinău, cerând retragerea armatei Federaţiei Ruse din Republica Moldova

Statele Unite dispuse să ofere garanţii de securitate Fenianului

Statele Unite au oferit Coreii de Nord garanţii de securitate, în efortul de a convinge regimul comunist de la Fenian să-şi abandoneze pogramul de arme nucleare. Secretarul de stat Colin Powell a făcut cunoscut că preşedintele George Bush a dat aceste garanţii în cadrul unei întîlniri private cu omologul său chinez Hu Jintao, care e considerat cel mai important mediator cu Coreea de Nord.

Bush şi Hu se află la Bangkok, unde participă la lucrările Forumului de Cooperare Asia Pacific. Nu se ştie deocamdată în ce anume constau aceste garanţii de securitate. În opinia şefului diplomaţiei americane este în interesul Coreii de Nord să accepte aceste garanţii, din moment ce această ţară este foarte săracă.

Preşedintele Statelor Unite a avut convorbiri azi la Bangkok cu preşedintele sud – coreean Roh Moo-hyun asupra problemei nord-coreene. Înainte de această întîlnire, şeful administraţiei americane a declarat că s-a făcut un progres important către o soluşionare paşnică a crizei, George Bush: „Avem obiectivul comun de a ne asigura că peninsula coreeană este denuclearizată. Facem progrese bune în rezolvarea paşnică a chestiunii legate de Coreea de Nord”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG