Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul chinez Wen Jiabao la Washington

Preşedintele George Bush s-a întîlnit la Casa Albă cu premierul chinez Wen Jiabao. Cei doi lideri au declarat că vor continua parteneriatul sino-american în chestiunile comerciale...

Ştirea zilei

precum şi în eforturile de a stopa programul nuclear al Coreei de Nord. În ce priveşte dezvoltarea economică a Chinei, Bush a declarat: „China a descoperit că libertatea economică duce la prosperitate naţională. Iar creşterea libertăţii economice în China oferă motive de speranţă că va creşte acolo şi libertatea socială, politică şi religioasă. Pe termen lung, aceste libertăţi sunt indivizibile şi esenţiale pentru demnitatea şi măreţia naţională".

În chestiunea Coreei de Nord, care şi-a declarat intenţia de a dezvolta un arsenal nuclear, Bush a spus că atît Washingtonul cît şi Beijinul vor stabilitate şi pace în peninsula coreeană.

Prefectul Capitalei anunţă că va verifica modul în care au fost folosite fondurile primăriilor de sector

Noul prefect al Capitalei, Ovidiu Grecea a avut marţi o primă întîlnire cu primarii de sector, în cursul căreia i-a anunţat că prioritatea sa este verificarea modului în care au fost cheltuite fondurile din bugetele locale.

Grecea a arătat că verificările - care vor începe săptămîna viitoare - vizează modul în care au fost cheltuite fondurile publice de-a lungul acestor ani.

Noi atentate cu bombe în Irak

O moschee sunită şi o bază a armatei americane au fost lovite marţi de noi atentate cu bombe în Irak. Explozia în curtea unei moschei din Bagdad s-a soldat cu moartea a trei irachieni şi rănirea altor doi. Iar în oraşul Talafar, lîngă oraşul Mosul din nordul Irakului, cel puţin 41 de soldaţi americani şi şase irachieni au fost răniţi cînd un camion încărcat cu explozibil a sărit în aer la intrarea unei baze a armatei americane. Un comandant american a declarat că a fost vorba de un atentat sionucigaş. Oficialităţile militare americane au anunţat de asemenea că un alt atentator sinucigaş s-a aruncat în aer lîngă un complex militar la nord de Bagdad, dar fără să provoace alte victime.

Shirin Ebadi declară că va continua lupta pentru drepturile omului în Iran

Militanta iraniană pentru drepturile omului Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, a declarat că dedică acest premiu femeilor musulmane de pretutindeni. Ea a spus totodată că religia islamică nu intră în contradicţie cu democraţia şi drepturile omului.

Shirin Ebadi a făcut aceste declaraţii la Oslo, unde i se va înmîna miercuri premiul Nobel pentru pace. Ea a spus că îşi va continua lupta pentru drepturile omului în Iran, în pofida criticilor şi ameninţărilor cu moartea care i s-au adus de cînd s-au anunţat premiile Nobel în luna octombrie.

Vladimir Putin susţine că nu are în vedere o modificare a constituţiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că se opune oricăror schimbări în actuala constituţie a Rusiei. Putin le-a declarat deputaţilor că actuala constituţie constituie baza stabilităţii în Rusia şi că ea prezintă un potenţial solid de a sprijini reformele şi dezvoltarea ţării.

Declaraţiile preşedintelui rus intervine după ce principalul partid care îl sprijină pe Putin a obţinut un mare număr de locuri în Duma de stat în alegerile de duminică şi, împreună cu partidele naţionaliste ar deţine cele două treimi necesare pentru schimbarea constituţiei.

Ion Iliescu va candida la Senat pe listele PSD

Preşedintele Ion Iliescu va candida la Senat în Bucureşti pe lista PSD la alegerile din 2004 - a declarat marţi vice-preşedintele PSD Viorel Hrebenciuc.

Ştirea zilei

El a spus că PSD va propune introducerea în legile electorale a posibilităţii candidaturilor independenţilor pe listele de partid, ceea ce îi permite preşedintelui Iliescu să participe la alegeri pe listele PSD, ca şef al statului.

Hrebenciuc a mai spus că şi fără această modificare a legilor electorale preşedintele Iliescu ar putea să candideze pe listele PSD deoarece există o decizie a Curţii Constituţionale din 1996 care permite acest lucru.

"PSD nu propune nici un fel de artificiu, Ion Iliescu a candidat şi în 1996 pe listele Senatului şi mergem pe acelaşi principiu şi în 2004”, a adăugat Hrebenciuc.

Membrii Colegiului CNSAS resping iniţiativa de modificare a Legii Ticu Dumitrescu

Membrii Colegiului CNSAS au declarat într-o conferinţă de presă că nu sînt de acord cu propunerea legislativă a şefului Comisiei parlamentare SRI, Ion Stan, care prevede modificarea Legii Ticu Dumitrescu privind accesul la propriul dosar şi desconspirarea Securităţii ca poliţie politică.

"Credem că acest proiect nu mai este de actualitate, iar modificarea legii nu trebuie făcută acum, înainte de alegeri. Se poate discuta despre acest lucru după scrutinul parlamentar, adică la începutul anului 2005, cînd ar fi indicat să se ia în considerare şi observaţiile noastre la Legea Ticu" - a afirmat preşedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onişoru.

Adrian Năstase: România va susţine relaţiile Moldovei cu UE şi NATO

România va susţine Republica Moldova în vederea unei înţelegeri politice pentru soluţionarea conflictului din Transnistria, pe baza principiului respectării integrităţii şi suveranităţii teritoriale - a declarat premierul Adrian Năstase.

El a afirmat, într-o conferinţă susţinută la centrul pentru studii de politică şi securitate "George C. Marshall" din localitatea germană Garmisch-Partenkirchen, că, din motive istorice şi regionale, România este interesată de evoluţia politică şi de securitate a Republicii Moldova şi că va susţine în continuare relaţiile acestei ţări şi ale Ucrainei cu UE şi NATO.

Năstase a mai spus că în soluţionarea conflictului transnistrean "o soluţie politică viabilă într-un cadru internaţional acceptat de toţi cetăţenii, ar susţine stabilitatea democratică a Republicii Moldova şi ar creşte şansele pentru un viitor european".

El a amintit că prezenţa unei misiuni de pace multinaţionale, mandatată de OSCE, în colaborare cu Uniunea Europeană, reprezintă o garanţie pentru aplicarea prevederilor unei înţelegeri politice pe această temă.

Atentat terorist în centrul Moscovei - 6 victime

La Moscova, un atentator sinucigaş a omorît cel puţin şase persoane şi a rănit alte 13 lîngă Kremlin. Explozia a avut loc îngă Hotelul Naţional, la cîteva sute de metri de clădirile guvernamentale unde preşedintele Putin avea o întîlnire cu parlamentarii. Putin a cerut ulterior noi măsuri pentru a–i împiedica pe „terorişti” să perturbe democraţia şi dezvoltarea în Rusia.

PNL: Ion Iliescu a redevenit agent electoral PSD

PNL anunţă că va monitoriza acţiunile şi atitudinea politică a preşedintelui Ion Iliescu, apreciind că acesta "şi-a pierdut complet echidistanţa" o dată cu anunţul potrivit căruia va candida pe listele electorale al PSD.

"PNL va monitoriza cu mare atenţie acţiunile şi atitudinea politică ale preşedintelui Iliescu şi va aduce de fiecare dată în atenţia mass-media eventualele încălcări ale atribuţiilor sale constituţionale" - se arată într-un comunicat al PNL remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Partidul Naţional Liberal consideră că, în urma anunţului privind candidatura sa, Iliescu "şi-a recăpătat statutul de agent electoral al PSD".

Încheierea capitolului de negocieri cu UE privind transporturile

România a închis capitolul de negociere referitor la politica în domeniul transporturilor, Comisia Europeană urmînd să monitorizeze îndeplinirea angajamentelor asumate de autorităţile române.

Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, a declarat, marţi, că acest capitol "a dat multă bătaie de cap" în cadrul negocierilor. Negocierile pentru acest capitol au fost deschise oficial în 2001.

Premierul lituanian cere soluţionarea rapidă a dosarului Paksas

Primul ministru lituanian Algirdas Brazauskas a cerut o soluţionare rapidă a scandalului privitor la preşedintele Rolandas Paksas. Premierul a spus că din cauza acestui scandal, Lituania devine izolată pe plan internaţional.

Amintim că raportul unei comisii de investigaţie, adoptat săptămîna trecută de parlamentul de la Vilnius îl acuză pe preşedintele Paksas de legături cu grupări ale crimei organizate şi serviciile de informaţii din Rusia.

Raportul spune că preşedintele Paksas reprezintă un pericol pentru securitatea naţionlă. În parlamentul lituanian este în curs de elaborare o rezoluţie oficială urmărind destituirea preşedintelui Paksas.

Gunther Verheugen conferă la Bruxelles cu Alexandru Fărcaş şi cu Vasile Puşcaş

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen consideră că România a făcut multe progrese în pregătirea pentru aderarea la UE, dar trebuie "să continue să muncească foarte mult în 2004"

Ştirea zilei

pentru a-şi atinge scopul de a finaliza negocierile anul viitor şi a adera la UE în 2007. Comisarul european pentru extindere Gunther Verheungen, s-a întîlnit la Bruxelles, cu ministrul român al Integrării Europene Alexandru Fărcaş şi cu Vasile Puşcaş, negociator şef cu Uniunea Europeană.

În cadrul discuţiei a fost analizat planul de priorităţi în procesul de pregătire a României pentru aderare, în perioada decembrie 2003 - decembrie 2004 şi măsurile pe care le va lua România pentru aceelerarea negocierilor de aderare.

Miniştrii Alexandru Fărcaş şi Vasile Puşcaş au participat, marţi după-amiază, la Bruxelles, la Conferinţa de aderare România-Uniunea Europeană.

Raport privind violenţa domestică în Republica Moldova

În Republica Moldova, de la inceputul anului curent au fost inregistrate 43 omoruri in familie si inca 46 cazuri de leziuni corporale grave - majoritatea omuciderilor fiind savarsite de persoanele aflate in stare de ebrietate. Datele au fost comunicate astăzi, in cadrul Conferintei "Violenta domestica: relatii si strategii de prevenire", de seful Departamentului ordine publica din cadrul Ministerului de interne, Eugen Axentiev.

Potrivit lui, in perioada respectiva, in familie au fost omorate 17 femei, 9 barbati au fost omorati de femei, iar 13 barbati au avut de suferit in urma leziunilor corporale grave din partea femeilor. De asemenea au fost inregistrate 12 cazuri cand copii si-au omorat parintii si, tot atatea, cand parintii si-au omorat copiii.

Axentiev a mai spus că "fenomenul violentei domestice devine alarmant si se agraveaza din cauza problemelor social-economice, dereglarilor mintale, lipsei de experienta, crizei generale a sistemului educational.

Curtea de Apel Bucureşti răsplăteşte absenteismul membrilor PSD din CNSAS

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza celor trei membri ai colegiului CNSAS Mihai Gheorghe, Florian Chiritescu si Aurel Pricu, care au dat in judecata colegiul pentru ca acesta le-a suspendat plata salariilor pentru absente indelungate de la sedintele CNSAS.

Astfel, in urma deciziei Curtii de apel, CNSAS este obligat sa plateasca celor trei, care sint membri ai colegiului propusi de PSD, toate salariile suspendate. Horia Roman Patapievici a declarat ca aceasta decizie este imorala, deoarece cei trei au prejudiciat grav mai bine de un an activitatea CNSAS.

USFPR cere majorarea cu 50% a salariilor funcţionarilor publici

Funcţionarii publici vor salarii mai mari cu 50 la sută şi raportate la moneda euro - a declarat Vasile Marica, liderul Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România (USFPR). „Considerăm că cei 12 la sută propuşi, adică opt la sută în termeni reali, reprezintă o insultă la adresa funcţionarilor", a spus Marica.

Liderul sindical a precizat că, în prezent, salariul mediu al funcţionarilor este de aproximativ 70 de euro, respectiv 2,8 milioane de lei. Sindicaliştii cer o creştere cu 50 la sută a salariilor, raportarea veniturilor lunare la cursul leu-euro - "aşa cum este calculată energia, carburantul şi utilităţile publice" - şi reîncadrarea funcţionarilor publici, prin echivalarea funcţiilor din vechea lege a salarizării cu cele prevăzute în statutul funcţionarilor.

Apel franco-german la adoptarea actualului proiect de constituţie europeană

Cancelarul german Schroeder şi preşedintele francez Chirac au adresat un apel comun partenerilor din UE să sprijine adoptarea proiectului Constituţiei europene...

Ştirea zilei

înainte de extinderea de la 15 la 25 de membri, în luna mai anul viitor. Franţa şi Germania sunt principali susţinători ai schimbărilor prevăzute în proiectul de constituţie, schimbări pe care le consideră necesare pentru funcţionarea Uniunii extinse.

Spania şi Polonia sunt în fruntea ţărilor care obiectează la noile reguli de vot în cadrul instituţiilor Uniunii, iar un grup de ţări mai mici se opun noii reguli prin care Comisia Europeană nu ar mai avea cel puţin un membru din fiecare ţară.

Membrii Uniunii se pregătesc pentru summitul de la sfîrşitul acestei săptămîni – termenul stabilit pentru adoptarea Constituţiei europene.

Reuniune a miniştrilor de externe din UE şi Balcani

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au îndemnat ţările din Balcani să accelereze reformele pentru a avansa pe calea integrării în Uniune. Miniştrii din ţările UE, care s-au întâlnit la Bruxelles cu omologii lor din Balcani au dat o declaraţie în care îndeamnă Serbia-Muntenegru să accelereze măsurile de privatizare.

Totodată, declaraţia îi îndeamnă pe alegătorii din Serbia Muntenegru să „îşi demonstreze dorinţa” privind integrarea, cînd vor vota în alegerile parlamentare de luna aceasta.

Uniunea a cerut de asemenea Croaţiei să acelereze reformele necesare pentru începerea negocierilor de aderare, subliniind că Zagrebul trebuie să coopereze deplin cu tribunalul ONU pentru crime de război şi să-şi respecte promisiunile privind drepturile minorităţilor şi reîntoarcerea refugiaţilor.

Comisia Europeană: rezerve faţă de modul de desfăşurare a alegerilor din Rusia

Comisia Europeană a declarat că sprijină serioasele rezerve exprimate de OSCE şi de Statele Unite faţă de modul de desfăşurare a alegerilor parlamentare din Rusia.

În Raportul preliminar al observatorilor OSCE se spune că guvernul Rusiei şi-a folosit resursele şi controlul asupra mass-media pentru a domina alegerile şi că aceste alegeri pun sub semnul întrebării angajamentul Moscovei faţă de standardele occidentale de democratie.

Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene Diego de Ojeda a declarat Europei Libere că, întrucît multi dintre observatorii OSCE au provenit din ţările Uniunii, comisia îşi însuşeşte deplin concluziile raportului.

Liderul Uniunii Democrate Croate însărcinat cu formarea guvernului de la Zagreb

Preşedintele Croaţiei Stipe Mesici l-a desemnat pe liderul partidului naţionalist Uniunea Democrată Croată HDZ să formeze noul guvern. Liderul HDZ, Ivo Sanader a afirmat că guvernul pe care îl va forma va cuprinde probabil foarte puţini dintre oficialii „vechiului HDZ”. Sanader afirmă că a reformat vechiul partid naţionalist şi i-a fixat o agendă europeană.

Explozii lîngă o bază americană de la Mosul şi la o moschee din Bagdad

Autorităţile militare din Irak au anunţat că 31 de soldaţi americani au fost răniţi în nordul Irakului atunci cînd un vehicul-capcană a explodat la intrarea într-o bază militară de lîngă Mosul.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG