Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comisarul european pentru extindere despre procesul de consultări în cadrul UE

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, aflat la Bucureşti, crede că poziţia pro-americană a ţărilor candidate, referitoare la criza irakiană, este de înţeles şi că nu va afecta şansele acestora de a fi admise în Uniunea Europeană.

Verheugen a ţinut să reamintească faptul că, în cadrul Uniunii, ţările membre trebuie să se consulte înainte de a acţiona, o regulă pe care ţările candidate vor fi obligate să o respecte după ce devin membre ale organizaţiei. Această regula este valabilă şi pentru ţările candidate.

Gunther Verheugen: “Din experienţa noastră, dacă Uniunea Europeană reuşeşte să pună la punct o poziţie comună în probleme de politică externă şi de securitate, ţările candidate nu ezită în a accepta această politică, aşa cum s-a întâmplat şi marţi, la Bruxelles. Dacă nu există o poziţie comună, ţările respective sunt libere să spună ce anume doresc”.

Premierul Năstase propune plata în rate a facturilor la energie termică

Imediat după plecarea delegaţiei FMI, premierul Adrian Năstase a anunţat că va propune populaţiei un sistem alternativ de plată a facturilor la energia termică, cu trei variante distincte, care să intre în vigoare începând din luna februarie.

Ştirea zilei

Prima variantă prevede plata energiei termice în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic. Dacă populaţia începe să platească în acest sistem, din luna februarie, aceasta înseamnă că practic cetaţenii vor avea de platit până în luna noiembrie - decembrie mai mult decât ar fi plătit în mod normal, în lunile de primavară , vară, toamnă.

A doua variantă vorbeşte despre tranşe lunare diferenţiate. Aceasta înseamnă că pentru perioada noiembrie-martie va fi achitată o factură stabilită pe baza mediilor lunare pentru intervalul similar din anul anterior, urmînd ca diferenţa de plată să fie eşalonată pentru perioada martie-noiembrie.

O a treia variantă este cea utilizată în prezent, şi anume plata lunară pe baza consumului efectiv din luna respectivă

Acord între autorităţi sanitare şi furnizorii de medicamente

Autorităţile sanitare au încheiat un protocol cu furnizorii de medicamente, document care reglementează plata eşalonată a datoriilor.

Datoriile statului către furnizorii de medicamente se ridică la zeci de milioane de dolari.

Cu cîteva zile în urmă, distribuitorii de medicamente şi apoi cei de produse medicale şi-au anunţat intenţia de a opri livrările pînă cînd le vor fi plătite datoriile.

George Bush: căderea regimului Saddam Hussein = stabilitate în Orientul Mijlociu

Preşedintele american George W Bush a afirmat că un Irak liber de regimul lui Saddam Hussein ar aduce stabilitatea în Orientul Mijlociu.

Ştirea zilei

George Bush: “Un Irak liber poate fi o sursă de speranţă pentru întreg Orientul Mijlociu. În loc să-şi ameninţe vecinii, să adăpostească terorişti, Irakul poate fi un exemplu de progres şi stabilitate, într-o regiune care are nevoie de amândouă”.

Bush a adăugat că nu a luat încă nici o decizie în privinţa unei eventuale acţiuni militare împotriva Irakului.

Inspectorii ONU încep inventarierea rachetelor Al-Samoud 2

Inspectorii ONU au vizitat joi obiectivele din Irak unde se fabrică rachetele interzise Al-Samoud 2 pentru a face un inventar al acestora. Se aşteaptă ca şeful inspectorilor, Hans Blix să ceară Bagdadului distrugerea rachetelor.

În Armenia este necesar un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale

Preşedintele Armeniei, Robert Kocearian nu a reuşit să obţină majoritatea necesară obţinerii victoriei încă din primul tur de scrutin, în alegerile prezidenţiale de ieri.

Kocearian se va întâlni, în cel de-al doilea tur de scrutin, cu principalul său contracandidat la funcţia prezidenţială, Stepan Demircian. Preşedintele Comisiei Electorale de la Erevan, a anunţat la televiziunea naţională că în primul tur Kocearian a obţinut 49,8 la sută din voturi, în timp ce Demircian a fost votat de doar 27,7 la sută din cei prezenţi la vot.

Rezultatele au fost anunţate după ce mii de susţinători ai lui Demircian au manifestat în faţa sediuluii Comisiei Electorale, în semn de protest faţă de amânarea anunţării rezultatelor oficiale preliminare.

Observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ai Consiliului Europei declaraseră, anterior că alegerile prezidenţiale din Armenia s-au desfăşurat “bine, în general”, dar că s-au înregistrat totuşi şi unele nereguli.

Tranşa IV a acordului FMI stand-by depinde de măsuri dure în sectorul de stat

FMI condiţionează acordarea tranşei a patra din acordul stand-by, de aplicarea de către autorităţile de la Bucureşti a unor măsuri dure în sectorul de stat.

Ştirea zilei

Într-un comunicat dat publicităţii la încheierea vizitei la Bucureşti a delegaţiei Fondului condusă de Neven Mateş, FMI vorbeşte despre întărirea politicii salariale în întreprinderile de stat, considerată a fi esenţială pentru sustinerea procesului de reducere a inflaţiei.

De asemenea, misiunea FMI acordă o importanţă deosebita întăririi disciplinei financiare în întreprinderile de stat mari producatoare de pierderi, care continuă să consume resursele insuficiente ale ţării, si accelerării programului de privatizare.

Guvernul de la Bucureşti va trebui să elaboreze o nouă scrisoare suplimentară de intenţie, prin care să se angajeze să soluţioneze problemele menţionate.

În functie de aplicarea cu succes a măsurilor convenite, conducerea FMI ar putea examina acordarea tranşei a patra din acordul stand-by în cea de a doua jumătate a lunii aprilie.

Autorităţile turce negociază fără menajamente un acord cu Statele Unite

Turcia a anunţat că aprobarea parlamentului de la Ankara în ce priveşte desfăşurarea trupelor americane pe teritoriul turcesc ar putea avea loc abia săptămâna viitoare.

Ştirea zilei

Washingtonul a promis Turciei un ajutor financiar în valoare de 26 de miliarde de dolari, în schimbul folosirii bazelor militare turceşti, în eventualitatea unui război în Irak.

Secretarul de stat american Colin Powell a afirmat joi că Washingtonul aşteaptă răspunsul Turciei până la sfârşitul zilei”.

Ministrul turc de externe, Yasar Yakis a afirmat că, în principiu, guvernul de la Ankara ar putea lua curând o decizie, urmînd ca parlamentul să dea aprobarea finală săptămâna viitoare.

Ministrul rus de externe gata să contribuie la iniţierea unui dialog Washington - Fenian

Ministrul rus de externe Igor Ivanov a afirmat că ţara sa este gata să dea o mână de ajutor în ce priveşte iniţierea unui dialog direct între Statele Unite şi Coreea de Nord, pentru rezolvarea crizei nucleare declaşate de Fenian.

Washingtonul a afirmat în repetate rânduri însă că la discuţiile cu nord-coreenii trebuie să ia parte şi alte ţări din regiune, precum Coreea de Sud, China şi Japonia.

Tensiunile din peninsula coreeană au reizbucnit astăzi după ce un avion nord-coreean a intrat în spaţiul aerian sud-coreean. În urma incidentului, Seulul a vorbit despre prima provocare de acest gen din ultimii 20 de ani.

Deputaţii PNL critică nivelul ridicat şi diversitatea taxelor introduse în ultimul timp

Deputaţii PNL au criticat, joi, nivelul ridicat şi diversitatea taxelor şi impozitelor introduse în ultimul timp, de la taxa pe convorbirile pe telefonul mobil pînă la cea pe televizor şi radio.

Eugen Nicolaescu, purtător de cuvînt al partidului, a afirmat că, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, toţi cetăţenii şi toate firmele din România trebuie să plătească 400.000 de lei, taxa pe radio şi TV, deşi, de multe ori, nici măcar nu deţin asemenea aparate.

56.000 de semnături strînse în campania iniţiată luni de primarul Băsescu

Un număr de 56.000 de semnături s-au strîns în trei zile în campania pentru deblocarea creditelor BEI şi BERD destinate Bucureştiului, fiind astfel depăşite estimările iniţiale pentru această perioadă, a declarat primarul Capitalei Traian Băsescu, iniţiatorul campaniei.

Primarul general este convins că va fi greu pentru orice putere politică să ignore opţiunile a cîtorva sute de mii de bucureşteni cu drept de vot.

Jean-Claude Frecon: apel la reluarea dialogului între autorităţile din Bucureşti

Vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa, Jean-Claude Frecon a lansat un apel pentru reluarea dialogului între autorităţile din Bucureşti,

Ştirea zilei

arătînd că aceasta reprezintă singura soluţie pentru rezolvarea problemelor Capitalei. Vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din Europa a precizat că, în această săptămînă, a discutat cu primarii din şase oraşe despre revizuirea legislaţiei în domeniul administraţiei publice şi finanţelor publice locale, despre statutul aleşilor locali, despre regionalizare, precum şi despre "migraţia politică" a primarilor sau consilierilor de la un partid la altul.

Armata americană va folosi infrastructura aeroportului Kogălniceanu

Echipa de experţi americani care a evaluat aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa este mulţumită de facilităţile oferite de acesta.

Ştirea zilei

Armata americană va folosi infrastructura aeroportului pentru cazarea oamenilor şi depozitarea unor echipamente şi materiale.

Militarii şi echipamentele vor începe să sosească în următoarele zile la Constanţa, comisia ajungînd la concluzia că este posibilă utilizarea temporară a aeroportului, a declarat pentru agenţia MEDIAFAX ataşatul de presă al ambasadei americane la Bucureşti, Mark Wenig.

Vizita experţilor americani continuă pînă la sfîrşitul acestei săptămîni.

Gunther Verheugen: 2003 este crucial pentru ambiţiile României de a fi admisă în UE

Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, aflat la Bucureşti, a declarat că poziţia pro-americană a ţărilor candidate, referitoare la criza irakiană, este de înţeles şi nu va afecta şansele acestora de a fi admise în Uniunea Europeană.

Ştirea zilei

Verheugen a ţinut să reamintească faptul că, în cadrul Uniunii, ţările membre trebuie să se consulte înainte de a acţiona, o regulă pe care ţările candidate vor fi obligate să o respecte după ce devin membre ale organizaţiei.

Verheugen a reafirmat că anul 2003 este crucial pentru ambiţiile României de a fi admisă în Uniunea Europeană în anul 2007. El a pledat pentru intensificarea reformelor economice, a privatizării, pentru reforma în administraţia locală şi pentru intensificarea luptei împotriva corupţiei.

Candidatura României, a asigurat Verheugen, va fi judecată după aceleaşi criterii ca şi în cazul ţărilor invitate să adere la Uniunea Europeană în anul 2004.

Ministrul rus de externe: asupra inspectorilor ONU se fac presiuni

Ministrul rus de externe, Igor Ivanov, a afirmat astăzi că asupra inspectorilor ONU se fac presiuni pentru a-i determina să acţioneze într-un mod care să justifice ulterior folosirea forţei împotriva Bagdadului.

Igor Ivanov: “Potrivit informaţiilor pe care le avem, asupra inspectorii internaţionali se fac foarte mari presiuni pentru a părăsi Irakul, la fel cum s-a întâmplat în 1998, sau pentru a prezenta în Consiliul de Scuritate rapoarte care să poată fi folosite ca o scuză pentru o operaţiune militară împotriva Irakului”.

Ministrul rus de externe nu a precizat însă cine încearcă să-i influenţeze pe inspectori, dar i-a îndemnat pe inspectori să-şi continue activitatea cu profesionalism şi obiectivitate.

Relatări contradictorii despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din Armenia

Ştiri contradictoriii după scrutinul prezidenţial de ieri din Armenia. După ce iniţial se anunţase că actualul preşedinte Robert Kocearian a învins încă din primul tur, în urmă cu puţin timp principalul contracandidat al acestuia, Stepan Demircian, a declarat că el este câştigătorul scrutinului.

Demircian a făcut această declaraţie după ce Comisia Electorală Centrală a amânat anunţarea rezultatelor preliminare oficiale, aşteptate pentru această dimineaţă, invocând faptul că vremea rea a încetinit procesul de strângere a rezultatelor privind numărarea voturilor.

Observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ai Consiliului Europei declaraseră, anterior, într-o declaraţie comună, că alegerile prezidenţiale din Armenia s-au desfăşurat “bine, în general”, dar că s-au înregistrat totuşi şi unele nereguli.

Preşedintele UDMR Marko Bela pentru o clarificare a atribuţiilor primarilor şi ale consiliilor locale

Preşedintele UDMR Marko Bela consideră că legea electorală şi cea a administraţiei publice locale ar trebui modificate astfel încît să fie clarificate atribuţiile primarilor şi ale consiliilor locale.

Marko Bela a declarat că adesea au apărut probleme în funcţionarea administraţiei publice locale, determinate de situaţiile în care culoarea politică a primarilor nu coincide cu cea a consiliilor locale. În opinia liderului UDMR, această situaţie ar putea fi reglementată dacă atribuţiile primarilor şi ale consiliilor locale ar fi mai bine delimitate şi clarificate.

Marko Bela nu s-a referit la Bucureşti, ci la Tîrgu Mureş, unde UDMR deţine majoritatea în Consiliul local, dar primarul nu aparţine uniunii, iar acest lucru a generat "foarte multe litigii şi discuţii".

Turcia cere Washingtonului garanţii pentru ajutorul financiar cerut de Ankara

Turcia cere Statelor Unite garanţii scrise că va primi ajutorul financiar cerut, înainte de a aproba staţionarea de forţe americane în vederea unui eventual atac împotriva Irakului.

Statele Unite au oferit ajutoare în valoare de 26 de miliarde de dolari – din care 6 miliarde , împrumuturi directe. Turcia cere 30 de miliarde de dolari.

Statele Unite cer parlamentului Turciei să ia o decizie cit mai repede, dar miercuri Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a declarat că armata americană poate lansa o campanie împotriva Irakukui şi fără acces la teritoriul turcesc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG