Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tentativă ONU de a lua contact cu şefa opoziţiei din Myanmar

Un emisar special al Naţiunilor Unite se află în Myanmar pentru a încerca să se întîlnească cu liderul opoziţiei Aung San Suu Kyi şi a face presiuni pentru eliberarea sa. Emisarul ONU, Razali Ismail s-a întîlnit cu ministrul de externe Win Aung şi a declarat că în opinia sa, guvernul din Myanmar, fostă Birmania, îi va permite să o viziteze pe Aung San Suu Kyi, fiindcă “acordînd această permisiune autorităţile îşi fac lor înşile un serviciu”.

San Suu Kyi se află sub stare de arest de la sfîrşitul săptămînii trecute, în urma unor ciocniri între adepţii săi şi sprijinitorii guvernului.

Departamentul de stat american a declarat ieri că San Suu Kyi şi adepţii ei au fost se pare victimele unei “capcane premeditate”. Reţinerea ei a fost însoţită de o campanie de represiune, cu închiderea birourilor opoziţiei şi arestarea altor lideri.

Rezultatele definitive ale alegerilor locale din Moldova

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a dat publicitatii rezultatele definitive ale scrutinului local de la 25 mai dupa renumararea voturilor din Chisinau. Potrivit acestor rezultate, pentru consiliile municipale si raionale Partidul Comunistilor a obtinut 48,07 la suta din optiunile alegatorilor, blocul electoral “Alianta Social Liberala Moldova Noastra” – 20,01 la suta, Partidul Popular Crestin Democrat – 8,9 la suta, Partidul Democrat – 7,67 la suta, candidatii independenti – 5,43 la suta, blocul electoral Partidul Social Democrat-Partidul Social Liberal – 4,43 la suta, iar celelalte formatiuni politice si-au adjudecat mai putin de trei la suta din voturi.

William Hill: 3 săptămîni de întîrziere a debutului comisiei mixte

Seful Misiunii OSCE la Chisinau, ambasadorul William Hill si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca de mai bine de trei saptamini comisia mixta pentru elaborarea constitutiei viitorului stat federativ nu poate sa-si inceapa activitatea din cauza divergentelor intre partile negociatoare - Chisinau si Tiraspol.

Willian Hill a anuntat ca aceasta problema a constituit unul din principalele subiecte la negocierile purtate in ultimele doua zile in format pentagonal - intre expertii celor doua parti si reprezentantii mediatorilor - Rusiei, Ucrainei si OSCE. Hill a anuntat ca discutiile cu membrii comisiei vor continua saptamina viitoare.

Casa Albă: gruparea Hamas este un duşman al păcii

Statele Unite au denunţat ca “duşman al păcii” gruparea radical islamică Hamas, după ce aceasta a anunţat că întrerupe tratativele privind o încetare a atacurilor contra Israelului.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe Scott McClellan a subliniat însă că preşedintele american George Bush va continua eforturile de a promova pacea între israelieni şi palestinieni.

Gruparea Hamas a anunţat că întrerupe tratativele cu premierul palestinian Mahmud Abbas privind un angajament de încetare a violenţei. Hamas respinge planul de pace ca prea generos pentru Israel.

Anularea restricţiilor letone privind emisiunile în limba rusă

Curtea Constituţională a Letoniei a anulat restricţiile privind proporţia de emisiuni în limba rusă la posturile de radio şi televiziune. Vorbitorii de limba rusă, care constituie 40 la sută din populaţia Letoniei, au calificat drept discriminatorie legea care cere ca 75 la sută din toate emisiunile să fie în letonă.

Curtea Constituţională a fost de aceeaşi părere şi a decis să invalideze decizia. Potrivit Curţii Constituţionale, legea respectivă încalcă libertatea cuvîntului şi libertatea de informaţie şi nu este conformă cu legislaţia internaţională.

Michael Guest: mollis lex sed lex

Ambasadorul american Michael Guest a apreciat că pachetul de legi anti-corupţie nu este perfect, dar reprezintă "un pas bun" pentru România, putînd fi modificate ulterior unele prevederi.

Ştirea zilei

După cum transmite Mediafax, Guest a spus în declaraţii făcute la Suceava că "pachetul de legi anticorupţie a fost un pas bun pentru ţară”, dar nu crede că este o lege perfectă.

Apreciind faptul că există o dezbatere publică pe tema acestei legi, Guest a mai spus că nu întotdeauna o lege îşi atinge în totalitate scopul şi că din acest motiv trebuie amendată.

"Şi în SUA, cînd o lege e promulgată nu se atinge în totalitate scopul. Legea suferă modificări de-a lungul timpului, e amendată o dată sau chiar de mai multe ori. Trebuie să găsiţi ceea ce este mai bine pentru ţară" - a mai spus diplomatul american.

Karzai: Al Qaida nu mai dispune de o prezenţă organizată în Afganistan

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat că reţeaua teroristă Al Qaida nu mai are o prezenţă organizată în Afganistan. Karzai a spus că Al Qaida nu mai poate opera în grupuri mari în Afganistan, dar a adăugat că este imposibil să opreşti atacuri individuale ale unor luptători Al Qaida.

Karzai a făcut aceste declaraţii într-un interviu, în cursul unei vizite de trei zile la Londra. Declaraţiile survin în timp ce forţe conduse de americani sînt angajate în căutarea luptătorilor talibani şi Al Qaida în provincia Paktia din sud-estul Afganistanului, unde indivizi înarmaţi au deschis ieri focul asupra unei mulţimi de civili.

Ministerul german al apărării Struck a declarat că va trimite o delegaţie în Afganistan săptămîna viitoare pentru a examina dacă soldaţii germani ar putea să asigure securitatea pentru activităţile de reconstrucţie şi în afara Kabulului.

Sofia: depistarea unei bande de falsificatori de bani (euro)

Poliţia bulgară a arestat zece persoane suspectate că fac parte dintr-o reţea de falsificatori de euro. Arestările au fost făcute săptămîna aceasta la Sofia şi în oraşul Shumen, la 370 de kilometri nord-est de Sofia. Agenţia Associated Press a relatat că au fost capturate sute de mii de euro falşi.

Vice-preşedintele Parlamentului European: UE va fi completă după aderarea tărilor balcanice

Uniunea Europeană nu va fi completă după primirea celor zece noi membri în 2004 - a precizat în cursul unei campanii în Cehia, vice-preşedintele Parlamentului European Graham Watson. Abia după primirea Romaniei, Bulgariei, a ţărilor balcanice şi a Turciei, treaba va fi încheiată - a mai spus oficialul european, care participă la campania în vederea referendumului din Cehia, privind aderarea la Uniunea Europeană.

Watson a mai spus că în Cehia, multe persoane în vîrstă se tem de intrarea în Uniunea Europeană, dar potrivit lui, acest lucru se datorează unei insuficiente informări.

Scăderea populaţiei Republicii Moldova

Populaţia Republicii Moldova a scăzut, în anul 2002, cu 9500 de persoane, numărînd în prezent aproximativ 3 milioane şase sute de mii de persoane, după cum a declarat, citată de agenţia Flux, şefa secţiei de statistică demografică din Departamentul Statistică şi Sociologie, Nina Cesnacov. Potrivit ei, principala cauză a scăderii populaţiei este scăderea nivelului natalităţii şi creşterea considerabilă a mortalităţii.

O altă cauză este migraţia continuă a populaţiei. Cesnacov a precizat că în 2002, în Republica Molodva s-au născut 35 de mii 700 de copii, cu 743 mai putin decît în 2001. În aceeaşi perioadă au decedat 41 de mii 900 de persoane, cu 4400 mai mult decît în anul precedent. Sursa citată a precizat că numărul cel mai mare de decese este înregistrat în localităţile rurale.

Amnistie pentru separatiştii ceceni adoptată de Duma de stat

Camera inferioară a parlamentului rus a aprobat cu majoritate covîrşitoare o amnistie pentru separatiştii ceceni care îşi predau armele. 352 de deputaţi au votat pentru şi numai 25 împotrivă. Amnistia nu se aplică în cazul celor vinovaţi de ucideri, violuri sau răpiri şi străinilor veniţi să lupte în Cecenia.

Amnistia se referă la rebelii ceceni, precum şi la militarii ruşi şi oficialili locali care “au pus în pericol siguranţa publică” în ultimii zece ani. Organizaţiile pentru drepturile omului au atras atenţia că amnistia i-ar proteja pe soldaţii ruşi acuzaţi de abuzuri contra populaţiei civile în Cecenia.

Raport OIM privind sărăcia în lume

Organizaţia Internaţională a Muncii a dat publicităţii un raport în care afirmă că jumătate din populaţia lumii trăieşte în sărăcie. Potrivit acestei agenţii a Naţiunilor Unite, toţi cei care trăiesc în sărăcie sînt locuitori ai ţărilor în curs de dezvoltare, care supravieţuiesc cu echivalentul a mai puţin de doi dolari pe zi.

În raport se mai spune că şomajul oficial a atins o cifră record care e în creştere, circa 180 de milioane de oameni în întreaga lume fiind şomeri.

Şeful OIM Juan Somavia a declarat că aceste cifre pun serios sub semnul întrebării programul ONU de reducere a sărăciei pînă în 2015, dacă guvernele, patronii şi salariaţii nu conlucrează pentru sporirea locurilor de muncă.

Michael Guest: relaţiile economice americano-române în creştere

Relaţiile economice şi comerciale româno-americane sînt în creştere - a declarat la Suceava, ambasadorul american Michael Guest. După cum transmite agenţia Mediafax, Guest a spus că în ultimul an şi jumătate Statele Unite au urcat cu două locuri în topul investitorilor din România, fiind acum pe locul al treilea.

Întrevedere Năstase - Medgyessy la Urziceni - Vallay

Premierul român Adrian Năstase şi premierul ungar Peter Medgyessy au inaugurat un nou punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări la Urziceni – Vallay. După cum transmite agenţia MEDIAFAX, premierul ungar l-a asigurat încă o dată pe omologul său român de sprijinul Ungariei pentru integrarea României în Uniunea Europeană "nu prin vorbe, ci prin fapte".

Cei doi premieri au decis să facă lobby pe lîngă Uniunea Europeană în scopul obţinerii finanţării necesare sprijinirii unui proiect comun de realizare a unei autostrăzi pe ruta Bucureşti - Braşov - Tîrgu Mureş - Cluj-Napoca - Oradea - Borş - Budapesta.

Năstase i-a mulţumit lui Medgyessy pentru ratificarea, în Parlamentul de la Budapesta, a protocolului de aderare a României la NATO, apreciind că este unul dintre paşii concreţi făcuţi de Ungaria pentru integrarea României în structurile euroatlantice.

Proteste la uzinele Republica

Salariaţii uzinelor Republica vor radicaliza protestele săptămîna viitoare, în cazul în care nu li se vor rezolva principalele revendicări - au afirmat reprezentanţii sindicatului la finalul celei de-a doua zi de proteste.

Ştirea zilei

Cîteva sute de muncitori de la uzinele Republica din Bucureşti, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile din toamna anului trecut, au reluat protestele, vineri dimineaţă, blocînd, ca şi în ziua precedentă, traficul rutier pe bulevardul Basarabia.

Mai puţini numeroşi, dar mai zgomotoşi, muncitorii au fost uşor dispersaţi de forţele de ordine, continuînd, timp de cîteva ore, protestele în faţa întreprinderii. În jurul orei 15.00, ei au renunţat să mai aştepte rezultatele unor negocieri purtate de liderii sindicali, ameninţînd însă cu "radicalizarea" protestelor în cazul în care nu le sînt rezolvate doleanţele.

Javier Solana pledează pentru negocieri luna aceasta între Pristina şi Belgrad

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana a declarat că albanezii din Kosovo ar putea începe tratative cu Serbia luna aceasta, cînd liderii Uniunii Europene şi liderii din Balcani se întîlnesc în Grecia.

Solana a făcut aceste declaraţii la Belgrad în cadrul unui turneu în regiune înainte summitului european de la Salonic de la 21 iunie.

Solana a spus că speră ca tratativele între Pristina şi Belgrad să poată avea loc în jurul datei summitului. Majoritatatea albaneză din Kosovo doreşte independenţa totală de Serbia. Kosovo se află sub administrare ONU din 1999.

Protestele sindicatelor de la uzinele Republica

La Bucureşti, muncitorii de la "Republica" şi-au reluat protestele începute joi prin blocarea traficului rutier pe bulevardul Basarabia. Potrivit liderilor sindicali motivul protestelor l-ar constitui neplata salariilor pe ultimele de opt luni,

Ştirea zilei

în timp ce autorităţile de stat afirmă că noul consorţiu, proprietar al fabricii din luna martie, şi-a respectat clauzele contractului de privatizare.

Paul Bremer are consultări privind formele de guvernare posibile în Irak

Paul Bremer, administratorul civil american al Irakului se întîlneşte cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai grupurilor minorităţilor şi lideri religioşi şi tribali, în cadrul unor consultări referitoare la formele de guvernare a ţării în perioada postbelică.

Ştirea zilei

Convorbirile au loc după relatări parvenite în cursul acestei săptămîni despre intenţia echipei americane de a renunţa la ideea convocării unei conferinţe naţionale care să decidă asupra administrării Irakului pe o perioadă de tranziţie.

Aceleaşi relatări afirmă că echipa condusă de Bremer va numi pînă la 30 de personalităţi irakiene ca membre ale unui consiliu interimar de guvernare.

Inspectori AIEA aşteptaţi la Bagdad

Inspectori ai Naţiunilor Unite din cadrul Agenţiei internaţionale pentru energia atomică vor sosi la Bagdad cu misiunea de a verifica situaţia materialului radioactiv de la centrala nucleară Al-Tawaitha.

Ştirea zilei

Centrala a fost jefuită după încheierea războiului şi nu este clar dacă au fost furate şi materiale radioactive.

Joi, Hans Blix, şeful agenţiei UNMOVIC şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modalităţile, adoptate de Statele Unite şi Marea Britanie, de verificare a siturilor suspectate pentru producţia şi depozitarea de arme de distrugere în masă şi a cerut permisiunea ca inspectorii agenţiei sale să se întoarcă în Irak.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG