Marcând, deopotrivă, prin evenimente publice, pe 9 mai, Ziua Victoriei asupra fascismului și nazismului și Ziua Europei, autoritățile moldovene încearcă să transmită un mesaj de pace și unitate.
Un alt invitat permanent al podcastului, analistul Igor Boțan opinează că evenimentul dedicat Zilei Europei are două abordări – una statică, folosită de forțele pro-ruse, potrivit cărora pe 9 mai există un singur eveniment – „Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei în care Uniunea Sovietică a învins Germania nazistă”.
Iar cea de-a doua abordare, pe care analistul o consideră una dinamică, este cea propusă de forțele pro-europene, care comemorează victoria împotriva fascismului, dar „și pacea care a survenit în Europa de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial”.
Ambii analiști subliniază că victoria asupra fascismului nu ar trebui „scoasă din context”, întrucât Uniunea Sovietică a câștigat cel de-al Doilea Război Mondial cu ajutorul aliaților occidentali.
Acest eveniment istoric este folosit „în continuare în scopuri politice și geopolitice” de către politicienii pro-ruși „care uită de contribuția SUA, Marii Britanii, Franței, etc. și atribuie victoria doar Rusiei, încercând acum să facă această legătură între războiul de atunci cu războiul pe care l-a pornit Rusia în Ucraina, ceea ce e inadmisibil”, afirmă analistul Nicolae Negru.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 9 mai:
- Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile depuse de jumătate din judecătorii Curții de Apel Chișinău
- Politică plătită pe Facebook: politicienii moldoveni de la guvernare și din opoziție se critică sponsorizat și plătesc pentru publicitatea online.
- Vicepreședintele Adunării de la Comrat a fost demis după critici la adresa lui Guțul și Șor.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!