Linkuri accesibilitate

Ştiri

Comandantul ISAF pledează pentru suplimentarea trupelor

Comandantul fortelor internationale de mentinere a păcii in Afganistan, generalul german Norbert van Heyst a declarat ca trupele ISAF mai au nevoie de 10 mii de militari, el a pledat deasemeni pentru extinderea misiunii in afara capitalei Kabul – cerere facuta insistent si de preşedintele afgan Hamid Karzai. Luni, trupele ISAF trec de sub comanda ONU sub comanda NATO. In acest moment, forta ISAF dispune de 4.600 de militari, iar mandatul sau este limitat la perimetrul Kabul.

Miron Cozma găseşte că un recurs în anulare ar fi de preferat graţierii

Formula favorabilă fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, este admiterea recursului în anulare şi rejudecarea procesului în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare - a declarat vineri la Cluj avocatul său, senatorul PRM Viorel Dumitrescu

El şi-a exprimat speranţa că Procurorul general al României va da un răspuns favorabil asupra recursului în anulare în luna septembrie, care să fie apoi soluţionat de Curtea Supremă de Justiţie. Aceasta ar fi solutia preferata chiar daca preşedintele Ion Iliescu îl va graţia pe Miron Cozma a mai declarat avocatul Viorel Dumitrescu.

Atentatatul de joi de la Bagdad soldat cu mai multe victime decît se anunţase iniţial

Situatia din Irak rămîne încordată si nesigură: un soldat american a decedat după ce fusese rănit de agresori necunoscuţi in timp ce era de pază. Pe de alta parte, doi irakinei au fost ucişi de militari americani – irakienii fiind acuzaţi că ar fi traficanţi de arme.

In baza legilor care domensc in acest moment in Irak, orice persona care are o arma, fără permis, este considerata inamic. Incidentul a avut loc la Tikrit , oraşul de unde se trage clanul lui Saddam Hussein.

Se pare că numărul victimelor atentatului de ieri, din fata ambasadei iordaniene de la Bagdad este mai mare decit se anunţase. Directorul unei morgi din Bagdad sustine ca inca doua personae ranite in acel atac au decedat in cursul nopţii. Au fost se pare descoperite si cadavrele altor patru persoane, cadavre care fusesera indepărtate de la locul atacului.

Guvernul israelian: solutii alternative la bariera de securitate

Autorităţile israeliene au anuntat că vor căuta solutii alternative la bariera de securitate pe care o ridica in Cisiordania – pe porţiunile unde ridicarea zidului ar duce la izolarea aşezărilor palestiniene sau ar împiedica exploatarea unor terenuri agricole. Se pare ca decizia israeliana a fost luată la presiunile administratiei americane.

Secretarul de stat american Colin Powell declara ieri noapte la Washington: „Discutăm mereu cu partea israeliană despre bariera de securitate. In unele locuri, bariera este defapt un zid. Ne facem probleme din cauza barierei. Ne creaza probleme. Am comunicat părţii israeliene temerile noastre in legatura cu acest proiect, iar israelienii analizeaza acum obiecţiile noastre”.

La Ierusalim, un membru al guvernului israelian a declarat ca în acest moment sint in discuţie rute alternative pentru bariera de securiate, alternative care iau in considerare atît obiecţiile palestinienilor cit si ale administraţiei americane.

Parlamentar european deplînge întîrzierea mai multor reforme în România

Parlamentarul european Giacomo Santini (PPE) consideră că în România aplicarea mai multor reforme se află "în întîrziere" şi că reforma care lipseşte cel mai mult este "reforma birocratică", fapt ce duce la mari întîrzieri în zona programelor comunitare Phare şi Sapard.

Giacomo Santini, care este liderul grupului Forza Italia, a arătat că în România structura agriculturii este "învechită" şi a constatat, după întîlnirea cu tineri agricultori, că în privinţa dezvoltării rurale se manifestă "o barieră".

Raid israelian într-o tabără de refugiaţi: 2 victime în rîndul grupării Hamas

Doi militanţi Hamas si un soldat israelian au murit in cursul unui schimb de focuri, care a avut loc intr-o tabără de refugiati din Cisiordania.

Ştirea zilei

Armata israeliana sustine ca patrula sa a fost intimpinata cu focuri de armă, cind a pătruns in tabară. Gruparea expremista Hamasa a acuzat partea israeliana de încălcarea armistiţiului, declara de grupările extremiste palestiniene, in iunie.

Despre acest armistitu uniltateral, declara ieri la Washington secretarul de stat american Colin Powell: „Trebuie sa vedem un efort mai susţinut al părţii palestiniene împotriva terorismului. Nu este suficient sa declare un armistitiu, o înţelegere care poate fi suspendata de pe o zi pe alta”.

Majoritatea minerilor de la Haneş ies din subteran

O parte dintre minerii blocaţi, de trei săptămîni, în mina Haneş din judeţul Alba a ieşit din subteran după ce autorităţile au dat asigurări că minerii în scurt timp îşi vor primi salariile compensatorii. Vineri, se mai aflau în mină doar cîţiva mineri.

Consiliul Europei organizează la Chişinău o conferinţă dedicată conflictelor regionale

Consiliul Europei va organiza la Chisinau o conferinta despre conflictele regionale din Europa – avind ca tema centrala conflictul transnistrian.

Sub titlul „Conflictele ingheţate ale Europei – exemplul regiunii Transnistrene” – conferinta va avea loc pe 11 si 12 septembrie - a anuntat Ministerului de externe al Republicii Moldova, citat de agentia Itar-Tass.

Vor participa reprezentanti ai guvernului de la Chisinau, ai autoritatilor de la Tiraspol, membri ai Adunării parlamentare a Consiliului Europei si experti ai Comisiei de la Venetia precum si inalţi functionari ai Uniunii Europene.

Ministrul apărării din Serbia-Muntenegru pledează pentru aderarea la NATO

Ministrul apărării din Uniunea Serbia Muntenegru a declarat ca viitorul militar al ţării sale este Alianta Atlantica. Boris Tadic a precizat ca Serbia-Muntenegru este hotărîta sa aplice reformele necesare pentru o apropiere de standardele NATO, in speranta ca va putea adera odata la Alianţă.

Guvernul Năstase: co-finanţarea programului SAPARD constitue un impediment

In cadrul reuniunii nationale pe tema programului european SAPARD, reprezentantii guvernului au recunoscut că cea mai mare problema o reprezintă co-finantarea acestui program.

Ştirea zilei

Programul SAPARD al Uniunii Europe finanteaza reforma in agricultură si acorda in principiu ajutoare in valoarea de 160 de milioane de euro. Suma care este insa efectiv absorbita de o tara depine insă de capacitatea acesteia de a prezenta proeicte si de a le co-finanţa.

Pe de alta parte, reprezentantii guvernului au ţinut sa asigure că nu exista nici un pericol ca fonduri din programul SAPARD sa fie deturnate pentru a fi folosite in campania electorala.

Propunerile transnistrene în Comisia constituţională mixtă: publicate în internet

Reprezentanţii Chişinăului şi ai mediatorilor în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean nu au comentat deocamdată apariţia pe site-ul agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol a setului de propuneri avansat de delegaţia transnistreană în Comisia constituţională mixtă - propuneri referitoare la structura statului federativ. Conform regulamentului de activitate a comisiei constituţionale, părţile pot să facă publice documente sau declaraţii, doar în cazul în care acestea sînt convenite de comun acord.

Tiraspolul propune ca viitorul stat federativ - în care să funcţioneze două limbi oficiale, moldoveneasca şi rusa - să fie constituit din doi subiecţi, Moldova şi Transnistria. Cei doi subiecţi ar urma să dispună de “drepturi egale în relaţiile cu organele puterii federale” şi de o “reprezentare egală” în aceste structuri. Totodată, Tiraspolul propune ca cei doi subiecţi să se bucure de “suveranitate deplină pe teritoriul lor”, fiecare dintre ei dispunînd de “propriile atribute şi instituţii pentru exercitarea suveranităţii statale”.

Administraţia transnistreană a mai propus ca la baza statului federativ să stea un “principiu al subsidiarităţii”, care presupune “o astfel de împărţire a competenţelor, încît drepturile subiecţilor Federaţiei să aibă prioritate asupra drepturilor Federaţiei”.

Raid israelian într-o tabără de refugiaţi de lîngă Nablus

Trupele israeliene au întreprins un raid pentru arestarea unui lider al mişcării Hamas, într-o tabără de refugiaţi de lîngă localitatea Nablus, în Cisjordania, fiind întîmpinate cu focuri de armă.

Ştirea zilei

O explozie în interiorul clădirii atacate a dus la prăbuşirea unui etaj şi moartea unui palestinian. Surse israeliene afirmă că explozia s-a datorat existenţei în clădire fie a unui depozit de explozibil, fie a unui laborator de producţie a lui.

Într-o reacţie la incident, un lider al Hamasului din Gaza a avertizat că organizaţia va răzbuna uciderea unuia din membri ei. Într-un al doilea incident, miliţiile Hezbollah din Liban au atacat o poziţie israeliană de lîngă frontiera celor două state. Între timp, primul ministru palestian, Mahmoud Abbas a început un turneu diplomatic de patru zile în state din Golful Persic. În cursul acestei zile Abbas se întîlneşte cu ministrul de externe, Prinţul Saud al-Faisal şi cu prinţul Abdullah bin Abdul Aziz, al Arabiei Saudite, după care îşi continuă călătoria în Emiratele Arabe Unite.

Israelul renunţă la construcţia unor segmente ale barierei de securitate din Cisiordania

Potrivit unei relatări din "New York Times", oficialităţile israeliene au decis, într-un gest de compromis ca urmare a presiunilor americane, să nu procedeze la construcţia unor segmente ale barierei de securitate din Cisjordania, care sînt contestate din cauza că ar izola localităţi palestiniene sau ar împiedica exploatarea unor terenuri agricole. Un înalt funcţionar israelian a declarat că se caută soluţii alternative.

Doi traficanţi de arme irakieni ucişi în cursul unui schimb de focuri la Tikrit

Militari americani au ucis cel puţin doi irakieni şi au rănit alţi doi într-un incident petrecut într-o piaţă din oraşul Tikrit. Comandantul regimentul căruia îi aparţin militarii americani este citat de agenţiile de presă cu afirmaţia că irakienii erau traficanţi de arme şi încercau să vîndă automate AK-47. Conform reglementărilor în vigoare în Irak oricine poartă arme fără autorizaţie este considerat de forţele americane un combatant inamic.

NATO preia luni comanda trupelor de stabilizare din Afganistan

Alianţa Nord Atlantică va prelua luni comanda operaţiunilor de menţinere a păcii din Afganistan. La ceremonia, care se va desfăşura la Kabul şi la care comanda forţei internaţionale de securitate va fi predată de generalul locotenent Herbert Van Heyst altui general german, va participa şi ministrul apărării din Germania, Peter Struck. Acesta a declarat într-un interviu, că Germania ar fi dispusă să trimită trupe suplimentare, pentru reconstrucţia oraşului Charikar, situat la 50 de km de Kabul. Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai a solicitat în mai multe rînduri Naţiunile Unite şi agenţiile de ajutorare pentru o extindere a operaţiunilor de reconstrucţie şi stabilizare în afara capitalei Kabul.

Guvernul britanic respinge relatarea de presă privind intenţia lui Tony Blair de a renunţa la funcţia sa în eventualitatea cîştigării viitoarelor alegeri

Guvernul britanic a respins o relatare apărută în cotidianul "Times" potrivit căreia premierul Tony Blair ar fi ajuns la un acord să-i cedeze puterea cancelarului Gordon Brown după ce va cîştiga alegerile viitoare. Alegerile trebuie să aibă loc nu mai tîrziu de anul 2006, dar se aşteaptă desfăşurarea lor în 2005. "Times" nu a dat sursa informaţiilor publicate.

Apel la sentinţa de condamnare la moarte a teroristului islamist din Bali

Avocaţii lui Amrozi bin Nurhasyan, indonezianul care a fost condamnat joi la moarte de un tribunal din Bali, sub acuzaţia de a fi fost implicat în atentatul din octombrie trecut, soldat cu moartea a două persoane, au anunţat că vor face apel. Verdictul a fost dat două zile după ce o altă încărcătură explozivă a distrus un hotel din Jakarta, ucigînd cel puţin 10 persoane şi rănind aproape 150. Atît atacul din Bali cît şi de la Jakarta sînt considerate a fi în relaţie cu organizaţia Jemah Islamiyah, suspectată de legături cu reţeaua teroristă Al Qaida.

Primul ministru bulgar nu a acceptat încă demisia ministrului de finanţe

La Sofia, primul ministru Simeon de Saxa Coburg-Gotha poartă consultări cu membri cabinetului şi ai coaliţiei de guvernămînd pentru a decide dacă să accepte demisia ministrului de finanţe, Milen Velchev, motivată de eşecul reformelor economice. În vîrstă de 37 de ani, Velcev, care şi-a prezentat demisia miercuri, este considerat o figură cheie a guvernului. El a rezistat unor cereri ale miniştrilor de mărire a cheltuielilor guvernamentale, afirmînd că ele ar pune în primejdie acordurile cu Banca Mondială şi Fondul Monetar International.

27 de mii de ha de pădure devastate de incendii în Spania

Canicula continuă în Europa, iar din Spania se anunţă că 2500 de persoane care şi-au evacuat casele din cauza unui mare incendiu în Catalonia, s-au putut întoarce astăzi în locuinţele şi hotelurile abandonate. Incendiul a afectat o sută de hectare de pădure şi pentru controlul său a fost nevoie de 10 avioane cisternă şi 34 de echipe de pompieri. De la începutul acestei luni, incendiile au devastat cel puţin 27 de mii de hectare de pădure, mai ales în vestul şi sud-vestul ţării.

Schimb de focuri între israelieni şi palestinieni lîngă Nablus

În această dimineaţă au avut loc schimburi de focuri între trupele israeliene şi palestinieni înarmaţi într-o tabără de refugiaţi din Cisiordania.

Potrivit Associated Press şi France Presse schimburile de focuri au izbucnit în momentul pătrunderii militarilor în tabăra Askar de lîngă Nablus. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime, iar armata israeliană nu a făcut încă nici un comentariu despre aceste noi incidente.

Identificarea autorului atentatului de la Jakarta

Poliţia indoneziană a anunţat că autorul atentatului sinucigaş de la hotelul Merriot din Jakarta a fost identificat. Este vorba despre Asman Latinsani de 28 de ani, membru al mişcării islamiste Jemaah Islamiyah. Identificarea a fost făcută de doi membri ai grupării, aflaţi în detenţie, după o fotografie a cadavrului descoperit de poliţişti.

Pierderi suferite de trupele ruseşti din Cecenia

6 morţi şi 6 răniţi este bilanţul unui atac lansat aseară asupra unui vehicul de transport militar rusesc în zona de graniţă dintre Inguşetia şi Cecenia. Anterior, potrivit ministerului rus al apărării, şi-au pierdut viaţa trei piloţi ai unui elicopter doborît de separatiştii ceceni.

Un oficial al administraţiei promoscovite din Cecenia anunţă de asemenea moartea a 7 soldaţi ruşi şi rănirea altor 21 în confruntările din ultimele 24 de ore dintre tupele Moscovei şi combatanţii separatişti. Confruntări care, de altfel, au loc zilnic pe fondul pregătirilor pentru alegerile prezidenţiale din Cecenia pe care Moscova le-a programat să aibă loc în octombrie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG