Linkuri accesibilitate

Ştiri

APCE: proiect de rezoluţie acuzind Ucraina de încălcarea legislaţiei internaţionale de mediu

La sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasvbourg, deputatul român Ionel Olteanu a depus un proiect de rezoluţie în care acuză Ucraina de încălcarea legislaţiei internaţionale de mediu prin construcţia canalului navigabil Bîstroie în Delta Dunării. Proiectul, semnat de alţi 22 de parlamentari ai APCE, ar putea fi examinată de acest for în luna ianuarie.

Mircea Geoana: in Romania în România se produce o schimbare de atitudine faţă de reforme

Ministrul de Externe, Mircea Geoană, a declarat că partea critică a raportului Comisiei Europene despre România trebuie să fie partea utilă asupra căreia trebuie să se concentreze autorităţile, indiferent de tentaţiile electorale. Potrivit lui Geoană, în România se produce o schimbare de atitudine faţă de reforme, clasa politică şi cea economică românească, începând să înţeleagă că măsurile impuse de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană sunt în interesul României.

Transparency International despre sectoarele afectate de coruptie

Potrivit Centrului de Asistenţă Anticorupţie pentru Cetăţeni al Transparency International, corupţia în România are cel mai mare impact în sectorul sanitar, în executarea lucrărilor de infrastructură din banii publici şi în sistemul vamal. Reprezentantul Transparency International, Victor Alistar, a declarat la Bucureşti că cele mai multe plângeri primite de Centru de la cetăţeni se referă la aceste trei domenii.

Jonathan Scheele pledeaza pentru modificarea mandatului PNA

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele s-a pronunţat pentru modificarea mandatului Parchetului Naţional Anticorupţie de la Bucureşti. Potrivit lui Scheele, mandatul acestei instituţii este prea larg şi PNA nu are timp şi resurse ca să se ocupe de corupţia la nivel înalt.

Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu demisioneaza din CNSAS

Doi membri în Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu, au anunţat că demisionează în semn de protest faţă de votul de marţi din Colegiu conform căruia,

Ştirea zilei

preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, nu a făcut poliţie politică, chiar dacă documentele primite de la Serviciul Român de Informaţii susţineau contrariul.

Raportul Duelfer prezentat in fata Comitetului pentru forte armate al Senatului

Saddam Husein nu avea arme chimice, biologice sau nucleare anul trecut, în monentul declanşării campaniei militare în Irak - constată un raport al inspectorilor pentru programul de înarmare irakian, prezentat în Comitetul pentru forţele armate al Senatului american.

Ştirea zilei

Şeful inspectorilor, Charles Duelfer a declarat ca Saddam Hussein şi-a distrus cea mai mare parte a armelor chimice şi biologice după 1991, dar se pare că planifica să-şi refacă arsenalul.

Listă CIA: sute de persoane si firme pe care Saddam Hussein a incercat sa le mituiasca

Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite, CIA, a dat publicităţii o listă cu sute de nume de persoane, firme, partide politice şi oficialităţi guvernamentale din mai multe ţări, inclusiv din Rusia, China şi Franţa, pe care fostul lider irakian Saddam Hussein ar fi încercat să le mituiască pentru a obţine ridicarea sancţiunilor impuse de Naţiunile Unite Irakului. În replică, ministerul francez de Externe a spus că raportul CIA s-ar baza pe informaţii neverificate, şi a dezminţit că politicieni sau oameni de afaceri francezi ar fi primit mită din partea fostului lider irakian.

240 de prizoniei irakieni eliberati de catre armata americana

Armata americană a anunţat eliberarea a aproximativ 240 de prizoniei irakieni, între care un simpatizant cunoscut al clericului radical şiit Moqtada al-Sadr. Potrivit forţelor americane, aceşti prizonieri nu erau importanţi din punctul de vedere al anihilării insurgenţei din Irak.

Atentat in Pakistan: 40 victime

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi 100 rănite de explozia unei bombe într-un oraş din centrul Pakistanului. Potrivit relatărilor, se pare că este vorba de un nou episod sângeros în confruntarea dintre musulmani şiiţi şi sunniţi din Pakistan.

Noul preşedinte cecen Alu Alkhanov participa la sedinta APCE

Noul preşedinte cecen, Alu Alkhanov a participat azi la şedinţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg şi a declarat că autorităţile locale controlează situaţia din republica secesionistă măcinată de război.

Potrivit lui Alkhanov, situaţia drepturilor omului din Cecenia se îmbunătăţeşte - o declaraţie contrazisă însă de constatări făcute de Consiliului Europei în acestă privinţă.

Elfriede Jelinek: laureata a premiului Nobel pentru literatura

Scriitoarea austriacă Elfriede Jelinek a câştigat premiul Nobel 2004 pentru literatură. Premiul i-a fost acordat de Academia suedeză pentru nuvele şi piese de teatru care au ca subiect violenţa la adresa femeilor, sexualitatea şi extremismul politic în Europa. Timp de 100 de ani, doar 10 femei au luat premiul Nobel pentru literatură.

O forţă de menţinere a păcii europeană va înlocui în decembrie misiunea NATO din Bosnia

Un purtător de cuvânt al coordonatorului pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana, a declarat că o forţă de menţinere a păcii europeană va înlocui în decembrie misiunea NATO din Bosnia. Cu un efectiv de 7000 de oameni, această forţa de menţinere a păcii va desfăşura cea mai vastă operaţiune militară sub egida Uniunii Europene.

I. Iliescu: alegerile nu trebuie sa afecteze eforturile de integrare europeana

Preşedintele României Ion Iliescu a declarat la o şedinţă a guvernului, care a examinat raportul de ţară dat publicităţii ieri de Comisia Europeană, că eforturile României de integrare europeană nu trebuie să fie afectate de alegerile generale din luna noiembrie.

Ştirea zilei

Raportul Comisiei de la Bruxelles prevede că România şi Bugaria vor putea fi primite în Uniunea Europeană în 2007, sau în caz excepţional în 2008, cu condiţia continuării reformelor. Premierul român Adrian Năstase s-a pronunţat pentru cooperarea mai strânsă cu Bulgaria, după ce, în opinia lui, riscul decuplării României de Bulgaria în cursa pentru integrare a fost depăşit.

Lumina verde din partea Comisiei Europene

In cadrul rapoartelor de tara prezentate de Comisia Europeana la Bruxelles, în fata deputatilor europeni, se afirma ca România si Bulgaria au capacitatea de a se integra în Uniunea Europeanć în 2007, sub rezerva ca ...

Ştirea zilei

îsi vor pune în practica promisiunile de continuare a reformelor economice si administrative. O clauza de siguranta în acest sens prevede posibilitatea amînćrii cu un an a aderćrii.

La Bucureřti, presedintele Ion Iliescu a calificat raportul de tarć drept un "document echilibrat ři obiectiv", spunînd ca actiunea guvernului pe planul integrarii europene trebuie sć aiba ca repere "continuitate, seriozitate si profesionalism".

Insecuritatea din Irak împiedica ONU sa trimita expertii necesari sustinerii guvernului interimar

Purtatorul de cuvînt al Organizatiei Natiunilor Unite, Fred Eckhard le-a declarat reporterilor la New York cć insecuritatea din Irak împiedica ONU sa trimita expertii necesari sustinerii guvernului interimar în organizarea alegerilor generale prevazute pentru luna ianuarie 2005.

O scrisoare a douć mari sindicate ale personalului ONU a cerut, concomitent, secretarului-general Kofi Anan, sa reziste presiunilor internationale de a trimite mai multi experti si cere retragerea din Irak a celor existenti. Eckhard a declarat ca retragerea personalului nu este necesara.

Intre timp, de la Bagdad s'au anuntat noi incidente violente, explozii ale unor dispozitive capcana, ca si continuarea actiunilor militare comune ale fortelor americane si irakiene pentru arestarea unor insurgenti.

Raportul Duelfer de monitorizare a Irakului

La Washington va fi dat publicitatii raportul final al Grupului de monitorizare a Irakului, în care se ařteapta între concluzii enuntul ca fostul lider irakian Saddam Husein nu a avut stocuri de arme chimice si biologice.

Intr-o marturie depusa în fata Comitetului Senatului american pentru fortele armatć, inspectorul care a condus grupul ce a elaborat raportul, ar fi spus ca nici nu se ařteapta ca asemenea stocuri de arme sa fie gasite vreodata.

Purtatorul de cuvînt al Casei Albe, Scott Mc Clellan a afirmat ca, dupa cunostinta sa, raportul Duelfer va conchide ca Saddam a avut intentia si capacitatea de a produce asemena arme, urmînd o "strategie agresiva" de încalcare a sanctiunilor impuse de ONU. Ministrul de externe britanic, Jack Straw a afirmat, dupa ce a luat cunostinta de continutul raportului, ca intentiile lui Saddam Husein au fost "chiar mai întunecate decît le-a crezut anterior".

Atentat asupra unui candidat prezidential afgan

Gruparile de talibani ři-au asumat responsabilitatea unui atentat la viata candidatului prezidential, Ahmad Zia Massoud, în alegerile ce vor avea loc sîmbćtć. Explozia unei mine, declansatć de la distanta, s-a produs în momentul trecerii unui convoi de masini în provincia Badakhstan. Massoud a scćpat cu viata, dar alte doua persoane din anturajul lui au fost ucise.

Oficializarea candidaturii la presedintie a lui Traian Basescu

Candidatura la preředintie a primarului Bucurestiului, Traian Basescu a fost oficializata miercuri dupa aprobarea de catre forurile de conducere ale Partidului national liberal si Partidului democrat, aliate în coalitia Dreptate-Adevćr.

UE - Turcia: CE recomanda inceperea tratativelor

Comisia europeana a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Turcia, stabilind conditii pentru a împiedica o eventualć abandonare a procesului de reforme democratice, inclusiv pe planul respectarii drepturilor omului.

Ştirea zilei

Potrivit presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, "este "un da" conditionat, însotit de o serie de recomandari privind controlul si verificarea situatiei din Turcia."

Data începerii negocierilor nu este precizata, aderarea Turciei la Uniunea Europeanć stîrnînd numeroase interventii pasionate la dezbaterile de la Bruxelles.

Executivul Uniunii Europene a confirmat ři ca negocierile de aderare cu Croatia ar putea începe în prima parte a anului viitor.

Gunther Verheugen da lumina verde aderarii in 2007

La Bruxelles, în cadrul sedintei speciale a Parlamentului european, de prezentare a rapoartelor de tara pe anul în curs, Gunther Verheugen, comisarul european pentru extinderea Uniunii, a declarat ca Bulgaria si România sînt capabile sa adere în 2007,

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG