Linkuri accesibilitate

Ştiri

Yanukovic si Yushcenko ajung la un compromis prin medierea UE

Candiatii in alegerile prezidentiale din Ucraina, premierul Victor Yanukovic si reprezentantul opozitiei Victor Yushcenko au ajuns la un compromis dupa negocieri mediate de reprezentatul Uniunii Europene. Porivit intelegerii institutiile statului (parlament, presedintie, sediul guvern) vor fi deblocate de simpatizantii lui Yushecenko.

Ştirea zilei

Specialistii celor doua parti urmeaza sa faca propuneri asupra modalitatilor de a se iesi din actualul impas politic. Nu este clar daca si cine dintre principalii actori sprijina reluarea intregului process electoral, reluarea numai celui de al doilea tur de scrutin sau reluarea numaratorii voturilor.

S-a cazut deasemeni de acord sa se ia masurile necesare pentru a se evita scindarea tarii, dupa ce mai multe regiuni pro-Yanukovic din est si sud amenintasera cu secesiunea in caz ca la putere ar veni opozitia.

BEC publica rezultatele finale ale alegerilor de duminica

Uniunea PSD+PUR si Adrian Năstase au ocupat primul loc la alegeri, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central din toate secţiile de votare din ţară. La Preşedinţie, Adrian Năstase are 40,94% (4.278.864 voturi), Traian Băsescu (Alianţa D.A.) 33,92% (3.545.236 voturi),

Ştirea zilei

C.V. Tudor (PRM) 12,57% (1.313.714 voturi), Marko Bela (UDMR) 5,10% (533.446 voturi), Gheorghe Ciuhandru (PNŢCD) 1,90% (198.394 voturi), Gigi Becali (PNG) 1,77% (184.560 voturi), Petre Roman (FDR) 1,35% (140.702 voturi).

Totalul voturilor valabil exprimate a fost de 10.452.205, iar cel al voturilor nule de 339.010 (3,14%).

La Senat, Uniunea PSD+PUR are 37,13% (3.798.607 voturi), Alianţa PNL-PD -31,77% (3.250.663 voturi), PRM -13,63% (1.394.698 voturi), UDMR - 6,23% (637.109 voturi).

La Camera Deputaţilor, PSD+PUR are 36,61% (3.730.352 voturi), Alianţa D.A. -31,33% (3.191.546 voturi), PRM - 12,92% (1.316.751 voturi), UDMR- 6,17% (628.125 voturi).

Alianta PNL-PD cistigatoare pe toata linia in Bucuresti

Alianţa PNL-PD şi candidatul acesteia la Preşedinţie, Traian Băsescu, au cîştigat scrutinul în Capitală, potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Municipal miercuri la prînz. Conform documentului, din cele 1.059.672 de voturi valabil exprimate pentru candidaţii în cursa prezidenţială ...

Ştirea zilei

514.366 (48,54 la sută) i-au revenit lui Traian Băsescu, acesta fiind urmat de candidatul Uniunii Naţionale PSD+PUR, Adrian Năstase, care a întrunit 347.016 din voturi (32,74 la sută).

Candidaţii Alianţei D.A. pentru Senat au primit în Capitală 491.810 voturi (46,84 la sută), pe locul doi clasîndu-se Uniunea PSD+PUR, cu 316.798 voturi (30,17 la sută). Şi la Camera Deputaţilor, cele mai multe voturi în Bucureşti au revenit candidaţilor Alianţei D.A. - 498.743 (47,55 la sută). Candidaţii Uniunii PSD+PUR pentru un mandat de deputat au întrunit, în Bucureşti, 312.134 de voturi ( 29,76 la sută).

Băsescu a declarat că nu se va retrage din cursa prezidenţială

Candidatul Alianţei D.A. la Preşedinţie, Traian Băsescu a declarat că nu are de gînd să se retragă din cursa prezidenţială şi că, deşi nu recunoaşte rezultatele alegerile legislative, considerînd că au fost fraudate, va accepta soluţiile date de instituţiile statului.

Ştirea zilei

Băsescu a precizat, potrivit agentiei Mediafax, că, dacă instituţiile statului vor decide validarea alegerilor care, în opinia Alianţei D.A.PNL-PD, au fost "fraudate" de PSD prin intermediul calculatorului şi al "turismului electoral", el va recunoaşte deciziile luate de acestea.

Adrian Nastase critica referrendumul din Ungaria

Aflat la Alba Iulia, pentru a marca ziua nationala a Romaniei, premierul Adrian Nastase a criticat, fara echivoc, referendumul de duminica din Ungaria asupra posibilitatii de a acorda cetatenia ungara maghiarilor de peste hotare.

Ştirea zilei

Este un referendum sustinut de opozitia de centru-drapta, caruia i se opune insa alianta socialist-liberala aflata la guvernare.

Premierul Ferenc Gyurcsany a atras atentia ca aprobarea acestei propuneri ar putea provoca un val de imigranti din tarile vecine - fenomen care ar costa foarte mult si ar pune sub presiune piata muncii.

Rate mari de crestere a epidemiei de SIDA in Europa de est, Asia si America Centrala

1 decembrie este ziua mondiala pentru combaterea epidemiei de SIDA, iar anul acesta atentia specialistilor se concetreaza asupra soartei pacientelor: din 37 de milioane de adulti infectati cu virusul HIV, jumtatate sint femei. Un factor care ar putea accelera raspindirea bolii.

Expertii Natiunilor Unite averitzeaza ca cea mai mare crestere a numarului de infectii intre femei s-a inregistrat in Europa de est, Asia si America Centrala.

Belgrad: tentativa de asasinare a presedintelui Serbiei Boris Tadic

Ieri noapte la Belgrad, presedintele Serbiei Boris Tadic a supravietuit unui atentat. Presedintele a declarat astazi ca nu se va lasa intimidat si ca va continua reformele necesare pentru a readuce Serbia in Europa. Cu aproape doi ani in urma a fost asasinat premierul reformist al Serbiei, Zoran Djindjic.

Kiev: motiune de neincredere in guvernul premierului Yanukovic

Parlamentul de la Kiev a adoptat o motiune de neincredere in guvernul premierului Victor Yanukovic. Parlamentul a propus numirea in schimb a unui guvern "popular". Nu este clar ce inseaman un guvern popular. Demiterea unui premier trebuie aprobata de presedinte.

Ştirea zilei

In replica la votul parlamentului, presedintele ucrainean Leonid Kuchma a asigurat ca va actiona in conformitate cu Constitutia, in cazul ca ar decide sa aprobe demiterea guvernului.

Pe de alta parte, autoritatile locale din regiunea estica Donetsk au decis sa organizeze pe 9 ianuarie un referendum privind posibila deslipire de Ucraina.

Mai multe reigiuni din sudul si estul tarii au amenintat cu secesiunea in cazul anularii alegerilor prezidentiale si a unei victorii a candidatului opozitiei Victor Yushenko.

Mahmoud Abbas spera ca negocierile cu Israelul sa fie reluate dupa scrutinul de la 9 ianuarie

Mahmoud Abbas, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si candidatul cu cele mai mari sanse la presedintia autoritatii palestiniene, a declarat ca spera ca negocierile de pace cu Israelul sa fie reluate dupa scrutinul presidential de la 9 ianuarie.

Pe de alta parte, organizatia radicala Hamas si-a indemnat membrii si simpatizantii sa boicoteze alegerile.

Un tribunal rus respinge cererea de eliberare pe cautiune a patronului concernului Yukos

Un tribunal din Moscova a decis ca Mikhail Khodorkovski, fostul patron al companiei petroliere Yukos, sa ramina in inchisoare. Tribunalul considera ca exista pericolul ca Khodorkowski sa incerce sa paraseasca tara sau sa incerce sa influenteze martorii. Khodorkowski a fost arestat in octombrie 2003 sub acuzatia de evaziune fiscala. Daca este gasit vinovat, este pasibili de o pedeapsa de pina la 8 ani inchisoare.

Apel la sistarea sustinerii insurgentilor irakieni

Guvernul interimar irakian a apelat la tarile vecine sa blocheze finantarea gruparilor irakiene rebele. Pe de alta parte, ministrul irakian al apararii, aflat in vizita la Roma, a declarat ca nu s-a ajuns inca la nivel de securitate necesar pentru a se asigura desfasurarea alegerilor generale pe 30 ianuarie 2005.

Pledoarie pentru o intarire a structurilor de forta din Belarus

In Belarus, noul sef al administratiei prezidentiale Victor Sheiman a declarat ca este necesara o intarire a structurilor de forta, pentru a se evita ca Belarusul sa treca vreodata printr-o criza ca cea ucraieana.

Rusia sprijina organizarea de noi alegeri in Abhazia

Rusia a anuntat astazi ca sprijina organizarea de noi alegeri in Abhazia, dupa contestatul scrutin prezidential din aceasta regiune separatista din Georgia.

Totodata, Moscova a facut cunoscuta suspedarea temporara a legaturii feroviare intre Abhazia si Moscova, ca urmare a situatiei tensionate din regiune.

Amendamente înaintate de parlamentarii europeni la raportul despre România

Comisia de politică externă a Parlamentului European dezbate astăzi rapoartele prezentate de raportorii pentru România şi Bulgaria, potrivit cărora ambele ţări se încadrează în calendarul de admitere în Uniunea Europeană în 2007. Câteva amendamente înaintate de parlamentarii europeni la raportul despre România exprimă îngrijorări în legătură cu nivelul mare al corupţiei, presiunile guvernului asupra justiţiei şi intimidarea jurnaliştilor. Rapoartele urmează a fi supuse votului Parlamentului european înainte summitului liderilor Uniunii Europene de pe 16-17 decembrie.

Rezultatele alegerilor dupa numararea a aproape 99 la sută din buletinele de vot

Alegerile parlamentare din România au fost câştigate de Uniunea Naţională a Partidului Social Democrat de guvernământ şi Partidului Umanist, urmată de Alianţa Partidul Naţional Liberal-Partidul Democrat, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central după numărarea a aproape 99 la sută din buletinele de vot.

Ştirea zilei

La Senat, Uniunea PSD+PUR a luat 37,16%, iar Alianţa PNL-PD- 31,71%. Urmează Partidul România Mare cu 13,63% şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 6,26%. La Camera Deputaţilor Uniunea PSD+PUR are 36,64% din voturile numărate, Alianţa PNL-PD - 31,26% din voturi, PRM - 12,93% şi UDMR- 6,20%.

În cursa pentru Preşedinţia României a ieşit pe primul loc premierul Adrian Năstase cu 40,97%, din voturile numărate, urmat de primarul Bucureştiului, Traian Băsescu, la o distanţă de aproximativ 7 la sută, cu 33,86%. Ei se vor confrunta în turul doi de scrutin pe 12 decembrie.

Însă Traian Băsescu, a cerut anularea alegerilor prezidenţiale şi generale, declarând că la centralizarea electronică a rezultatelor din teritoriu o mare parte a voturilor nule ar fi fost transferate în contul premierului Adrian Năstase şi al Uniunii PSD+PUR.

Rada Suprema respinge motiunea de neincredere in guvernul Yanucovic

Parlamentul Ucrainei a respins moţiunea de neîncredere în guvernul condus de Victor Ianucovici înaintată de deputaţii opoziţiei în frunte cu Victor Iuşcenco. De asemenea, Rada Supremă şi-a anulat cu 232 de voturi din 440 propria decizie de săptămâna trecută prin care declara nevalabile rezultatele alegerilor prezidenţiale care-l dădeau învingător pe premierul Ianucovici.

Ştirea zilei

Drept răspuns, opoziţia a anunţat că renunţă la negocierile cu puterea pentru rezolvarea paşnică a crizei politice şi că reia blocarea clădirilor guvernamentale din centrul Kievului.

Mediatori din UE si Rusia asteptati miercuri la Kiev

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în discuţii telefonice cu cancelarul german Gerhard Schroeder că disputa politică din Ucraina trebuie rezolvată fără interferenţe din străinătate. Un purtător de cuvânt al guvernului german a spus că ambii lideri s-au pronunţat pentru rezolvarea crizei astfel încât să fie păstrată integritatea teritorială a Ucrainei. În ciuda declaraţiei lui Vladimir Putin, preşedinţia ucraineană anunţă că o echipă de oficialităţi din Uniunea Europeană şi Rusia va veni din nou la Kiev pentru a încerca să medieze mâine discuţii între putere şi opoziţie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG