Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bagdad: mandatul de arestare a lui Ahmas Chalabi suspendat deocamdată

Pentru moment, autoritatile irakiene nu intentionaza sa-l aresteze pe Ahmas Chalabi, in pofida faptului ca impotriva lui s-a emis un mandat de arestare. Chalabi a fost membu in Consiliul interimar de guvernare al tarii si este acuzat de falsificare de bani. Chalabi s-a intors ieri in Irak.

Raid al armatei israeliene în Fîşia Gaza

Armata israeliana a efectuat un nou raid intr-o tabara de refugiati palestinieni din Fisia Gaza. A avut loc un schimb de focuri, elicopetere israeliene au lansat mai multe rachete dar incidentul nu s-a soldat cu victime.

Pe de alta parte, zeci de palestinieni au luat cu asalt sediul autoritatii palestiniene din Rafa, protestind impotriva faptului ca nu au fost despagubiti pentru casele distruse in cursul raidurilor israeliene. Autoritatea palestiniana a promis despagubiri in valoare de $ 600 pentru fiecare casa.

Cancelarul Schroeder critică canalul Bîstroe din Delta Dunării

Cancelarul german Gerhard Schroeder a criticat initiative Ucrainei de a continua lucrarile la canalul Bistroe din Delta Dunarii, atragind atentia ca ecosistemul Dunarii este foarte fragil.

In cursul unei conferinte de presa la Bucuresti, Schroeder a tinut insa sa precizeze ca guvernul sau nu poate influenta decizia unei firme germane de constructii de a participa la proiectul Bistroe.

Proiectul canalui este constestat nu numai de guvernul roman, ci si de organizatiile internationale pentru protejarea mediului.

Cancelarul german Schroeder pledează pentru dinamica reformelor în România

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat la Bucuresti ca spera ca Romania sa incheie anul acesta negocierile de aderara la Uniunea Europeana, daca va continua reformele. Dupa intrevederea cu premierul Adrian Nastase, Schroeder a precizat:

Ştirea zilei

“Sint ferm convins ca, daca va fi mentinuta dinamica reformelor in Romania, iar peste tot, acolo unde este posibil, va fi accelerata aceasta dinamica, negocierile de aderare cu Romania vor fi incheiate inca in acest an, asa incit la reuniunea din noiembrie a Consiliul European sa constatam incheierea acestor negocieri.”

In cursul diminetii, cancelarul german a fost la Ceanu Mare, in judetul Cluj, unde este inmorminat tatal sau care si-a pierdut viata in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Organ SPP propune trecerea în rezervă a subofiţerilor care l-au agresat pe Şerban Pretor

Consiliul de judecată al Serviciului de Protectie si Paza a decis "cu unanimitate de voturi" să propună directorului instituţiei trecerea în rezervă a sergenţilor majori Teodor Chirică şi Daniel Bogdan Mihalcea, acuzati de agresarea lui Serban Pretor, membru in Consiliul National al Audiovizualului. Incidentul s-a petrecut simbata trecuta.

Cei doi subofiteri SPP au doua zile pentru a contesta recomandarea.

Ancheta interna din SPP nu are nici o legatura cu ancheta penala, care este condusa de politie si procurori constanteni.

Chişinău infirmă ştirea că două şcoli româneşti din Transnistria s-ar fi înregistrat la Tiraspol

Ministerul moldovean al educatiei a infirmat stirea ca doua scoli cu predarea in limba romana din Transnistria s-ar fi inregistrat la autoritatile de resort ale auto-proclamatei republici. Era vorba de scolile din satele Corjova si Roghi, unde potrivit Ministerului educatiei invata peste 350 de elevi.

Comitetul Helsinki din R. Moldova: şcolile româneşti din Transnistria nu au nevoie de acreditare la Tiraspol

Comitetul Helsinki pentru apararea drepturilor omului din Republica Moldova a dat publicitatii o declaratie in care se arata intre altele ca: “ scolile romanesti din Transnistria nu au nevoie de inregistrare sau acreditare la autoritatile autoproclamate de la Tiraspol, deoarece ele sunt inregistrate si functioneaza conform legislatiei R. Moldova - stat recunoscut de comunitatea internationala"

Blocul Moldova Democrată critică critică suspendarea de către Chişinău a participării la negocierile pentalaterale

Blocul de opozitie "Moldova Democrata" dezaproba faptul ca guvernul moldovean a decis sa-si suspende participarea la negocierile pe marginea conflictului transnistrean. Potrivit agentiei Basa-Pres, intr-o declaratie semnata de liderul blocului Serafim Urechean, decizia guvernului este calificata drept “contraproductiva” . Blocul Moldova Democrata, se mai arata in declaratie, opteaza pentru perfectionarea si "echilibrarea formatului pentalateral de negocieri" in problema transnistreana si includerea mediatorilor occidentali in acest format.

"Este necesar ca fortele de mentinere a pacii sa-si accentueze neutralitatea, fiind trecute sub egida OSCE, UE sau ONU. Rusia, avand in vedere influenta ei, dar si responsabilitatea pentru evolutiile din regiune, este chemata sa faciliteze reintegrarea teritoriala a Moldovei. O conditie indispensabila, in acest sens, rezida in indeplinirea obligatiunilor asumate de Moscova la summit-ul OSCE de la Istanbul" - se mentioneaza in declaratia semnata de Urechean.

UE şi Ucraina pledează pentru reluarea negocierilor în format pentalateral

Uniunea Europeana si Ucraina pledeaza pentru reluarea negocierilor in problema transnistreana in format pentalateral. Declaratii in acest sens au fost facute miercuri la Kiev in timpul intrevederii dintre membrii unei delegatii de diplomati ai UE, care a vizitat cu o zi inainte Republica Moldova, si viceministrul ucrainean de Externe pe probleme de integrare europeana - informeaza agentia ucraineana de stiri Unian, preluata de Basa-pres.

Georgia cere sprijin internaţional în conflictul cu Oseţia de Sud

Georgia a cerut comunitatii internationale sa o sprijine in efortul de a pune capat conflictului cu regiunea separatista Osetia de Sud. Un apel in acest sens urmeaza sa fie formult de presedintele Saakashvili in cadrul intrevederii pe care o va avea cu reprezentanti ai Statelor Unite si altor tari occidentale – a precizat primul ministru al Georgiei.

Intensificarea ofensivei împotriva miliţiilor lui Moqtada al-Sadr la Najaf

In Irak, in orasul Najaf, fortele americane si irakiene si-au intensificat ofensiva impotriva militiilor liderului religios siit Moqtada al-Sadr. Mai multe tari din Orientul Mijlociu si Iranul si-au exprimat ingrijorarea cu privire la onfensiva de la Najaf. Secretarul general al Ligii Arabe a avertizat ca profanarea locurilor sfinte din oras ar putea avea consecinte grave. Egiptul a indemnat partile implicate in conflict la dialog.

Consiliul naţional irakian urmează să fie ales duminică

Duminica in Irak va avea loc Conferinta nationala la care aproximativ o mie de delegati vor alege un consiliu national interimar. Format din 100 de membri, acesta va supraveghea activitatea guvernului pina la alegerile generale din ianuarie.

Componenţa viitoarei Comisii Europene - responsabil pentru ţările candidate finlandezul Olli Rehn

Presedintele desemnat al Comisiei Europene, portughezul Jose Barroso a prezentat componenta noii comisii care-si va incepe activitatea in noiembrie, daca primeste votul Parlamentului European.

Ştirea zilei

Pentru prima data comisia are 25 de membri, reflectind admiterea a 10 noi membri la 1 mai. Portofoliile economice importante vor reveni Germanie, Frantei si Marii Britanii, desi guvernul german spera ca Gunther Verheugen, comisarul pentru extindere sa primeasca potofoliul unui super-comisariat al economiei. Acest portofoliu nu a fost insa creat. Verheugen va fi unul din cei cinci vice-presedinti ai comisiei si comisar pentru industrie si intreprinderi.

Ceilalti patru vice-presedinti sint suedeza Margot Wallstrom, comisar pentru relatiile cu institutiile si comunicare, francezul Jacques Barrot, comisar pentru transport, Siim Kallas din Estonia, comisar pentru afaceri administrative si lupta impotriva fraudei si italianul Rocco Buttiglione, comisar pentru justitie, libertate si securitate.

Succesorul lui Gunther Verheugen va fi finlandezul Olli Rehn, responsabil pentru tarile candidate Bulgaria, Romania, Croatia si Turcia si pentru Balcanii de vest.

De noii vecini si de relatiile externe se va ocupa ministrul de externe al Austriei, Benita Ferrero-Waldner. Waldner se va ocupa si de politica de securitate comuna.

Extinderea cu un an a misiunii ONU în Irak

Consiliul de securitate ONU a aprobat extidenrea cu un an a misiunii ONU din Irak – misiune care si-a limitat insa drastic activitatea in ultimul timp din cauza problemelor de securitate.

Despăgubiri de 500 de miliarde de lei pentru bunurile rămase pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa

Aproape 2000 de locuitori din judeţul Suceava au cerut despăgubiri de aproape 500 de miliarde de lei pentru bunurile care le-au rămas pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Ţinutului Herţa după ce s-au refugiat forţat în perioada celui de-al doilea război mondial.

Potrivit prefecturii Suceava citată de Mediafax, aceste persoane cer depăgubiri pentru terenuri, construcţii şi produse agricole nerecoltate din cauza evacuării. Dreptul de a cere despăgubiri le-a fost acordat printr-o lege specială.

OIM: şansele tinerilor de a-şi găsi un loc de muncă sunt în prezent cele mai mici de cînd lumea

Persoanele tinere în întreaga lume se confrunta cu un risc de şomaj de trei ori şi jumătate mai mare decât cele de vârstă medie iar şansele tinerilor de a-şi găsi un loc de muncă sunt în prezent cele mai mici din istorie - susţine un studiu al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Potrivit studiului, citat de France Presse, aproape 90 de milioane de tineri sub 24 de ani nu aveau de lucru în 2003. O explicaţie, potrivit autorilor studiului, este că tinerii sunt primii pe listele de concedieri ale firmelor cu probleme, iar pentru că le lipseşte experienţa îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă.

Vasile Tarlev: revenirea la situaţia de dinaintea închiderii scolilor cu predare în grafia latină condiţie sine qua non pentru negocieri

Pentru a debloca situatia actuala a relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol trebuie, pentru inceput, sa se revina la situatia de dinaintea inchiderii scolilor cu predare in grafia latina din Transnistria si abia apoi sa fie cautate solutii concrete pentru rezolvarea acestei probleme – a declarat primul ministru Vasile Tarlev, precizand ca aceasta este pozitia ferma a Republicii Moldova.

Permierul a adaugat ca a primit asigurari din partea reprezentantilor Rusiei, Ucrainei, OSCE si ai Uniunii Europene ca vor depune eforturi pentru transpunerea in practica a acestei formule.

In acelasi timp, premierul Vasile Tarlev considera ca Uniunea Europeana si OSCE nu-si valorifica pe deplin potentialul pentru depasirea actualei situatii de criza. El nu a precizat insa in ce ar putea consta in mod concret sprijinul suplimentar al celor doua structuri.

Operaţiuni de spălare de bani avînd ca bază România

Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Iulian Dragomir a declarat că de la începutul anului au ieşit ilegal din România peste 210 milioane de euro, principalele state unde au fost transferaţi bani fiind China, Turcia, Egipt şi Brazilia.

Ştirea zilei

În România au intrat ilegal de peste 4 ori mai puţini bani, aproape 59 de milioane de euro, provenind din Ungaria, Turcia, Elveţia şi Statele Unite, a spus Dragomir, citat de Mediafax. 58 la sută dintre cei care au derulat operaţiuni de spălare de bani sânt cetăţeni români, 12 la sută turci, iar opt la sută irakieni.

270 de milioane de euro introduse în ţară de muncitorii cu contracte în străinătate

Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă din România a anunţat că românii care muncesc în străinătate au adus în ţară, începând din anul 2002, în jur de 270 de milioane de euro, iar mai mult de o cincime din aceşti bani au ajuns în bugetul de stat ca impozite, scrie Mediafax. În aceiaşi perioadă, oficiul a intermediat aproape 100 de mii de contracte de muncă încheiate de români în străinătate, cele mai multe în Germania.

Centrul şiit Najaf în ajunul unei lupte decisive

Forţe americane şi irakiene se pregătesc de un asalt final asupra poziţiilor ocupate de miliţiile şiite în oraşul Najaf pentru a pune capăt luptelor intense de o săptămână - a declarat comandantul puşcaşilor marini americani din Najaf, colonel Anthony M. Haslam.

Ştirea zilei

Liderul radical şiit Moqtadad al-Sadr le-a cerut oamenilor săi înarmaţi să lupte pînă la capăt.

Forţele NATO de stabilizare din Afganistan capătă dreptul de a interveni în forţă

Guvernele care au trimis trupe pentru forţa NATO de stabilizare în Afganistan au decis să le dea mână liberă militarilor să utilizeze forţa, măsură interzisă până acum.

Generalul american, James Jones, comandantul suprem al trupelor NATO, a declarat la o conferinţă de presă la Kabul: "Ţările participante la forţa de stabilizare încep să înţeleagă că limitarea marjei de manevră are asupra securităţii trupelor un efect contrar celui scontat”.



Aceste schimbări survin după mărirea numărului de militari sub comandament NATO în Afganistan de la 6,500 la 8,500.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG