Linkuri accesibilitate

Ştiri

Belgia, care preia preşedinţia OSCE, consideră prioritară rezolvarea conflictelor îngheţate

Rezolvarea conflictelor îngheţate va fi prioritatea preşedinţiei belgiene a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2006. O declaraţie a Ministerului belgian de Externe numeşte prioritară aplanarea conflictelor din Nagorno-Karabakh, Transnistria, Abkhazia şi Osetia de Sud.

Moscova respinge declaraţiile Subsecretarului de stat american Nicholas Burns

Rusia a avut o reacţie tăioasă la comentariile sub-secretarului de stat american Nicholas Burns, care reafirma recent angajamentul Washingtonului pentru promovarea democraţiei în Rusia şi alte foste ţări sovietice. Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova, Mikhail Kamynin a declarat că tonul de mentor pe care l-a folosit în opinia sa diplomatul american dăunează dialogului constructiv între Rusia şi Statele Unite.

Atac taliban soldat cu moartea a 4 poliţişti afgani

Rebeli talibani au ucis 4 poliţişti în Afganistan, detonând o mină la un punct de control rutier în sudul ţării. Explozia minei plasate pe şosea, a rănit alţi opt poliţişti.

Ştirea zilei

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice Renate Weber şi-a dat demisia din motive de sănătate. „Am demisionat din cauza unor probleme de sănătate foarte serioase” - a declarat Renate Weber, citată de Mediafax. Întrebată dacă în ultima perioadă a avut disensiuni cu preşedintele, Renate Weber a spus că nu a demisionat din cauza unor neînţelegeri cu Traian Băsescu.

Renate Weber este al treilea consilier prezidenţial care şi-a dat demisia în primul an de preşedinţie al lui Traian Băsescu.

Ştirea zilei

Primii miniştri ai Republicii Moldova şi Ucrainei, Vasile Tarlev şi Yuriy Yekhanurov au semnat la Kiev un acord care elimină divergenţele privind controlul vamal la frontiera comună. Ucraina permitea în trecut exportul de mărfuri din Transnistria fără ştampila vamală a Republicii Moldova. Din decembrie, traficul la frontieră este monitorizat de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Tarlev şi Yekhanurov au adresat o scrisoare Comisiei Europene, cerând ajutoare financiare pentru constructia liniei de înaltă tensiune Novodnestrovsk-Bălţi, un proiect de 25 milioane de dolari, care ar micşora dependenţa energetică a Republicii Moldova de centrala electrică de la Kuciurgan din Transnistria.

Gazprom ameninţă cu sistarea de la 1 ianuarie a livrărilor de gaze naturale către Ucraina

Agenţiile de presă de la Moscova anunţă că negocierile la nivel înalt ruso-ucrainiene asupra preţului gazelor naturale livrate de Rusia Ucrainei au continuat în contradictoriu, fără rezultate. Concernul rus Gazprom a respins propunerile ucrainene ca negocierile să fie îngheţate până pe 10 ianuarie, ameninţând că va întrerupe de pe 1 ianuarie livrările către Ucraina, dacă Kievul nu acceptă majorarea preţurilor de la 50 la 220 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

Îngrijorare la Bruxelles în legătură cu posibilitatea întreruperii livrărilor de gaze naturale ruseşti

Uniunea Europeană a convocat o reuniune de urgenţă pe fundalul îngrijorărilor că alimentarea cu gaze naturale a ţărilor membre ar putea fi întreruptă din cauza disputei între Ucraina şi Rusia asupra preţurilor gazelor ruseşti. Principalele conducte care alimentează ţările europene trec pe teritoriul ucrainean.

Reuniunea oficialităţilor responsabile cu problemele energetice în ţările Uniunii Europene a fost programată pentru 4 ianuarie la Bruxelles.

Concernul Gazprom avertizează Ucraina să nu folosească gazele naturale destinate ţărilor occidentale

Concernul rus Gazprom a anunţat că va continua să pompeze în reţeaua de conducte ucrainene volumul de gaze naturale destinat ţărilor europene, chiar dacă până duminică, 1 ianuarie, nu se va ajunge la o înţelegere privind preţul gazelor livrate Ucrainei. Gazprom-ul a avertizat în acelaşi timp autorităţile de la Kiev că orice încercare ilegală de a folosi pentru consumul propriu gazele tranzitate va avea consecinţe pe care le-a numit "grave şi decisive”.

Demiterea ministrului irakian al petrolului Ibrahim Bahar el-Ulom

La Bagdad s-a anunţat înlocuirea ministrului Petrolului Ibrahim Bahar el-Ulom cu vice prim-ministrul Ahmad Chalabi. Remanierea are loc la scurt timp după ce autorităţile irakiene au anunţat că din cauza problemelor de securitate în ultimile zile producţia de petrol a fost oprită în Irak aproape în totalitate.

Redeschiderea punctului de trecere a frontierei dintre Fîşia Gaza şi Egipt

Punctul de trecere la graniţa Făşiei Gaza şi Egiptului a fost redeschis vineri după ce Administraţia Palestiniană a reuşit să înlăture blocada militară la frontieră. Blocada fusese instituită de poliţişti palestinieni, în semn de protest faţă de uciderea unui camarad în confruntări interne. Observatorii Uniunii Europene au confirmat redeschiderea principalului punct de trecere a graniţei la Rafah.

Cairo: 12 refugiaţi sudanezi ucişi în cursul unor ciocniri cu poliţia

12 refugiaţi sudanezi au murit în Egipt în urma rănilor primite în ciocniri cu poliţa. Potrivit ministerului egiptean de Interne, 74 poliţişti au fost răniţi. Ciocnirile s-au produs când poliţia din Cairo a încercat să elibereze un parc ocupat de refugiaţi sudanezi acum trei luni, pentru a protesta împotriva Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Ştirea zilei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că disputa între Moscova şi Kiev în chestiunea preţului gazelor naturale livrate de Rusia Ucrainei s-a transformat într-o adevărată criză. La o întâlnire cu negociatorii din ambele părţi, Putin a propus Ucrainei un împrumut de 3.6 miliarde de dolari pentru a putea plăti preţul majorat al gazelor ruseşti.

"Sîntem gata să acordăm un împrumut comercial direct companiei Naftogaz Ukraiinî, desigur cu garanţiile unei bănci internaţionale de primă mărime, din Europa sau Statele Unite”

Negocierile continuă la Moscova, în timp ce la Kiev preşedintele Victor Iuşcenco a declarat că majorarea de patru ori a preţurilor cerută de Rusia este inacceptabilă. Potrivit agenţiei DPA, în cursul negocierilor s-ar fi căzut de acord doar ca, în 2006, Rusia să pompeze prin sistemul de conducte ucrainiene 110 miliarde de metri cubi de gaze, destinaţi Occidentului.

"România ar putea fi afectată de disputa ruso-ucraineană"

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Economiei şi Comerţului, Iuliana Dmitru a declarat că, deşi este prematur să se vorbească despre probleme pentru România, aceasta ar putea fi afectată, la fel ca şi ţările vestice, dacă Rusia şi Ucraina nu ajung la o înţelegere în chestiunea gazelor naturale. Ea a spus că rezervele de gaze naturale stocate şi producţia internă ar asigura alimentarea consumatorilor români până în primăvară, în cazul în care livrările Gazprom prin Ucraina sîn blocate. România importă din Rusia 40 la sută din cantitatea necesară de gaze.

Atentat sinucigaş în apropierea Ministerului de Interne de la Bagdad

11 irakieni şiiţi au fost ucişi într-un atac într-o localitate sunnită la sud de Bagdad. Potrivit poliţiei, victimele făceau parte din aceeaşi familie. Într-un incident separat, patru poliţişti irakieni au fost ucişi de un atacator sinucigaş care a detonat o bombă în apropierea Ministerului de Interne de la Bagdad.

Răpirea a 6 angajaţi ai ambasadei Sudanului la Bagdad

Gruparea Al-Qaida din Irak şi-a asumat responsabilitatea într-o înregistrare video difuzată pe internet pentru răpirea a şase angajaţi ai ambasadei Sudanului la Bagdad şi a avertizat să-I execute dacă autorităţile sudaneze nu întrerup în 48 de ore orice relaţie cu guvernul irakian.

Amînare în procesul intentat lui Valeriu Pasat

Dosarul lui Valeriu Pasat, fost ministru moldovean al Apărării şi şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate, rămâne deschis, şedinţa de judecată de joi la care urma să fie pronuţată sentinţa fiind amânată. Reprezentantul acuzării, Ruslan Toma, nu s-a prezentat azi la audieri pe motiv de boală. Procesul durează de aproximativ 9 luni şi jumătate. Procuratura Generală cere condamnarea lui Valeriu Pasat la 11 ani de închisoare pentru presupuse prejudicii de milioane de dolari aduse statului prin vânzarea mai multor avioane MIG-29 şi a unor sisteme derachete Uragan.

Anularea proiectului de amendament la Constituţia Moldovei care impunea un apel la Curtea Constituţională, înaintea unui apel la la CEDO

Parlamentul de la Chişinău au anultat un amendament la Constituţia moldoveană care fusese votat săptămâna trecută în prima lectură şi care urmărea reducererea numărului de cereri împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO.

Amendamentul, iniţiat de preşedintele Vladimir Voronin, obliga cetăţenii care consideră că le-au fost încălcate drepturile sau libertăţile fundamentale să apeleze la Curtea Constituţională, înainte de a apela în litigiile cu statul la CEDO.

Amendamentul a fost sprijinit de majoritatea comunistă, care nu a avut însă suficiente voturi, două treimi, pentru a-l aproba. Opoziţia s-a opus pe motiv că modificările propuse ar îngrădi accesul cetăţenilor moldoveni la instanţa europeană de la Strasbourg.

Evgheni Şevciuk - noul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol

Liderul mişcării „Obnovlenie” din regiunea transnistreană, Evgheni Şevciuk a fost ales preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, câştigând la diferenţă mică de voturi competiţia cu fostul preşedinte Grigori Marakuţa. La recentele alegeri legislative din Transnistria, nerecunoscute internaţional, mişcarea Obnovlenie a obţinut majoritatea în Sovietul Suprem, în faţa grupării Respublika sprijinită de Igor Smirnov.

Ştirea zilei

"Nu mi-a plăcut niciodată politica externă făcută simultan cu acordarea de contracte" -- a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interview acordat serviciului românesc al BBC, afirmînd în continuare "acest lucru a dispărut din modul de a acţiona în politica externă românescă".

Relaţiile României vor avea la bază doar interese politice, strategice şi de securitate - a mai spus preşedintele, care a lăudat dinamismul politicii externe şi a înscris printre marile succese ale anului "restabilirea încrederii în relaţia cu Federaţia Rusă".

Şefii Serviciilor Secrete, a declarat Traian Băsescu în acelaşi interviu, "nu vor fi schimbaţi foarte curînd, decît dacă va fi cazul".

Bisericii lutherane din Sibiu i se restituie Muzeul Bruckenthal

La Sibiu s-a desfăşurat ceremonia de restituire oficială din partea statului român a clădirii Muzeului şi a colecţiilor Bruckenthal, Bisericii Evanghelice germane. Aceasta din urmă va recăpăta controlul integral asupra colecţiilor confiscate în perioada regimului comunist, la sfîrşitul lunii aprilie 2006, cînd ar urma să se încheie inventarierea pieselor. In baza acordului semnat de Ministerul Culturii, guvernul va continua să subvenţioneze Muzeul Bruckenthal.

Ştirea zilei

Agenţiile de presă de la Moscova au anunţat că o nouă rundă de convorbiri la nivel înalt ruso-ucrainiene asupra preţului gazelor naturale livrate de Rusia Ucrainei, s-a încheiat fără rezultat. Anterior, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin le-ar fi declarat miniştrilor energiei din cele cele două state că disputa s-a transformat într-o "criză adevărată".

Putin ar fi propus ca Ucraina să ia un împrumut rus de 3,6 miliarde dolari pentru a o ajuta să plătească plănuita creştere de patru ori a preţului gazelor. Potrivit agenţiei DPA, la Moscova s-ar fi căzut totuşi de acord ca, în 2006, Rusia să pompeze prin sistemul de conducte ucrainiene 110 miliarde de metri cubi de gaz, destinaţi Occidentului.

La Kiev, preşedintele Iuşcenko a declarat cererea ultimativă a Rusiei drept inacceptabilă. Rusia a ameninţat să oprească livrarea gazelor începînd de duminică.

Moldova solicită ca eventuala majorare a preţului gazelor ruseşti să fie treptată

Negocierile asupra preţului livrărilor de gaze naturale continuă la Moscova cu oficialităţi de la Chişinău. Ministrul economiei, Valeriu Lazar a declarat postului nostru de radio că Moldova a solicitat Rusiei o soluţie de compromis şi o eventuală majorare treptată a preţului gazelor pe parcursul anului viitor.

La Bucureşti, purtătoarea de cuvînt a Ministerului Economiei şi Comerţului, Iuliana Umitru a declarat, citată de Mediafax, că deşi este prematur să se vorbească despre probleme pentru România, aceasta ar putea fi afectată, la fel ca şi ţările vestice, dacă Rusia şi Ucraina nu ajung la o înţelegere".

Turkmenistanul sporeşte livrările de gaze naturale în Rusia

Preşedintele Turkmenistanului a anunţat semnarea unui acord suplimentar prin care Rusiei îi vor fi furnizate 70 de miliarde de metri cubici de gaze naturale începînd din 2009. In ultimul an Rusia a importat 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turkmenistan, iar livrările ar urma să fie majorate în 2006 pînă la 30 de miliarde. Noul acord include crearea unor întreprinderi ruso-turkmene de exploatare a petrolului şi gazelor.

Tulkarem: atentat sinucigaş la un punct de control israelian

Un militant palestinian s-a sinucis, declanşînd o încărcătură explozivă la un punct de control al circulaţiei din apropierea localităţii Tulkarem din Cisiordania.

Atentatul, soldat cu moartea unui militar israelian şi a doi palestinieni, s-a produs la cîteva ore după ce avioane militare şi artileria israeliene au declanşat o nouă campanie în încercarea de a opri tirurile cu rachete artizanale palestiniene.

Silvio Berlusconi acuzat de a fi mituit un avocat britanic pentru a depune mărturie falsă

Procuratorii din Milano au anunţat că premierul italian Silvio Berlusconi este anchetat sub acuzaţia de a fi mituit un avocat britanic pentru a depune mărturie falsă în două procese ce i-au fost intentate în 1997. Informaţia a fost publicată de cotidianul "Corriere della Sera", care vorbeşte de 600 de mii de dolari mită şi a fost confirmată pentru Associated Press de un apărător al avocatului britanic. Acuzaţiile survin pe fundalul luptei electorale ce-l opune în alegerile programate pentru 9 aprilie 2006, pe Berlusconi, fostului prim ministru Romano Prodi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG