Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mahmoud Abbas: autorii morali ai atentatului de la Tel Aviv vor fi judecaţi

Preşedintele autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a promis să-i aducă în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de atacul terorist de ieri de la Tel Aviv. Abbas a acuzat pe de altă parte forţe din afară că încearcă să saboteze eforturile de a încheia pace cu Israelul.

Ştirea zilei

Oficialităţi israeliene şi palestiniene au acuzat gruparea militantă Hizbollah că încurajează organizarea de atacuri anti-israeliene, cu sprijin din Siria şi Iran. Abbas nu a pomenit însă cu nume gruparea Hizbollah, care de altfel a declarat că nu e implicată în atacul de la Tel Aviv.

Arhiepiscopul Leonardo Sandri va da binecuvîntarea duminicală în locul Papei

Purtătorul de cuvînt al Vaticanului Joaquin Navarro-Valls a anunţat că pentru prima oară în cei 26 de ani de pontificat al Papei Ioan Paul al Doilea, obişnuita binecuvîntare de duminică va fi dată mîine de un alt înalt prelat, adjunctul secretarului de stat de la Vatican, arhiepiscopul Leondardo Sandri. Suveranul Pontif este internat în spital în urma unui nou atac de gripă.

Scrisoare de mulţumire din partea şefului Pentagonului Donald Rumsfeld

Biroul de presă al ministerului apărării de la Bucureşti a anunţat că ministrul Teodor Atanasiu a primit o scrisoare de mulţumire din partea omologului său american Donald Rumsfeld, în care este subliniat rolul important al României în războiul global împotriva terorismului, fiind apreciata în mod deosebit contributia Bucureştiului la operaţiunile din Irak si Afganistan

Olli Rehn aşteptat la Bucureşti

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn începe duminică la Bucureşti o vizită oficială de două zile, avînd ca obiectiv "trecerea în revistă a măsurilor luate de guvern în vederea pregătirii aderării la Uniunea Europeană" - se spune într-un comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene.

Raid de represalii israelian în urma unui atentat sinucigaş

Armata israeliană a întreprins un raid în Cisiordania unde a arestat doi fraţi ai atentatorului sinicigaş care ieri noapte a ucis patru israelieni la o discotecă din Tel Aviv.

Ştirea zilei

Atacul terorist de ieri a pus capăt armistiţiului încheiat la 8 februarie de preşedintele autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas şi premierul israelian Ariel Sharon.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud cer Fenianului să revină la tratativele hexagonale

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au cerut Coreii de Nord să se reîntoarcă fără întîrziere la negocierile de dezarmare nucleară, spunînd că sînt gata să discute toate chestiunuile care neliniştesc autorităţăile comuniste de la Fenian. Cei trei aliaţi au cerut de asemenea Chinei, care e un important aliat al nord-coreenilor să convingă Coreea de Nord să revină la masa tratativelor.

Bilanţ provizoriu al operaţiunii River Blitz din vestul Irakului

Forţele militare americane continuă Operaţiunuea River Blitz, menită să întărească securitatea în provincia al-Anbar din vestul Irakului. Armata Statelor Unite a arestat în cele şase zile de la declanşarea operaţiunii 155 de suspecţi.

Agenţia Spaţială Europeană: viaţă pe Marte?

Oamenii de ştiinţă de la Agenţia Spaţială Europeană cred că pe planeta Marte a existat - şi e posibil să existe încă – viaţă, şi au cerut trimiterea unei noi misiuni europene pe planeta roşie pentru prelevarea de probe.

Reuniune la Seul consacrată crizei nord-coreene

Negociatori din Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia se întrunesc astăzi la Seul pentru a-şi coordona poziţia în problema programului nuclear al regimului de la Fenian. Reuniunea survine la o săptămînă de la vizita în Coreea de Nord a unui emisar chinez şi după ce vineri ministrul de externe rus Lavrov şi-a exprimat speranţa că Fenianul se va întoarce la negocierile hexagonale. Recent regimul comunist condus de Kim Jong-Il a anunţat că dispune de arme nucleare şi că se retrage de la tratativele legate de programul său nuclear.

Atentat sinucigaş la Tel Aviv

Un atentat sinucigaş comis vineri seară la intrarea într-o discotecă din Tel Aviv s-a soldat cu cel puţin 4 morţi şi zeci de răniţi. În urma atentatului liderul palestinian Mahmoud Abbas a convocat o şedinţă a şefilor serviciilor de securitate şi a anunţat că cei răspunzători de plănuirea atacului vor fi deferiţi justiţiei.

Ştirea zilei

Organizaţiile Jihadul Islamic, Hamas şi Brigăzile Martirilor Al Aqsa au dat publicităţii declaraţii în care îşi declină orice implicare în atentat.

Premierul israelian Ariel Sharon se întîlneşte astăzi cu şefii structurilor de forţă pentru a decide măsurile de ripostă. Secretarul Departamentului de stat american Condoleezza Rice a cerut noii conduceri de la Ramallah să-i depisteze pe cei respondabili de atentat şi să-şi manifeste hotărîrea de a nu mai tolera actele de terorism, hotărîre exprimată prin încheierea la 8 februarie a armistiţiului palestiniano-israelian.

Capturarea lîngă graniţa cu Siria a unui proeminent terorist irakian

Autorităţile interimare irakiane au anunţat capturarea lui Abu Qutaybah, unul din principalii colaboratori ai teroristului de origine iordaniană Abu Musab al-Zarqawi. La Bagdad s-a precizat că Abu Qutaybah a fost arestat în oraşul Anah din apropierea graniţei cu Siria.

Pe de altă parte, un atentat cu bombă comis ieri la Tarmiyah s-a soldat cu moartea a trei militari americani.

Al-Sistani suţine candidatura lui Ibrahim al-Jaafari la funcţia de premier

Marele Ayatollah şiit Ali al-Sistani a anunţat că susţine candidatura la funcţia de premier a liderului partidului conservator Dawa Ibrahim al-Jaafari. Potrivit observatorilor politici, declaraţia lui al-Sistani întăreşte candidatura lui al-Jaafari propusă de Alianţa Irakul Unit, alianţă care a cîştigat alegerile de la 30 ianuarie.

Trei militari britanici condamnaţi pentru maltratarea unor civili irakieni

Un tribunal militar britanic a condamnat la închisoare trei militari britanici care au maltratat civili irakieni în regiunea Basra în 2003. Cei trei soldaţi, a căror sentinţe variează între 2 ani şi 5 luni, au fost scoşi din rîndul forţelor armate.

Demisia ministrului francez de Finanţe Herve Gaymard

Ministrul francez de Finanţe Herve Gaymard şi-a dat demisia după ce fusese supus unor critici intense pentru folosirea fondurilor publice la închirierea unui apartament luxos unde locuia cu soţia şi cei opt copii ai săi. Demnitarii francezi au dreptul la reşedinţe plătite din resurse bugetare, dar chiria ministrului de Finanţe, de 14 mii de euro pe lună, a fost considerată exagerată de către criticii lui Gaymard. El a declarat azi că a făcut “serioase erori de calcul” atunci când a decis să închirieze acest apartament şi s-a angajat să restituie statului cheltuielile suportate.

Traian Băsescu cere românilor să nu idilizeze aderarea la UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că procentul mare de români care sprijină aderarea ţării la UE se explică prin faptul că populaţia nu cunoaşte care sunt costurile integrării şi nici nu se interesează, aşteptându-se doar la beneficii.

Ştirea zilei

Intrarea în Uniune la 1 ianuarie 2007 a unei Românii nepregătite „va fi un şoc care poate deveni insuportabil pentru comunitatea de afaceri şi pentru populaţie" - a declarat Băsescu la un seminar în cadrul "Campaniei de pregătire a mediului de afaceri pentru integrarea în Uniunea Europeană".

"BNR nu poate subvenţiona la nesfîrşit lipsa de competitivitate"

Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în sprijinul politicilor neintervenţioniste ale Băncii Naţionale, confruntată cu criticile exportatorilor români care îi cer să intervină pe piaţa valutară pentru diminuarea cursului de schimb al leului. "Leul are valoarea lui de piaţă şi, prin jocul BNR, nu mai putem subvenţiona la nesfîrşit lipsa de competitivitate" - a afirmat Băsescu. Aprecierea valutei naţionale în ultimele patru luni afectează veniturile exportatorilor români, unii dintre ei susţinând că au ajuns în pragul falimentului.

Preşedintele Băsescu îşi retrage plângerea penală împotriva a doi procurori PNA

Presedintele Traian Basescu şi-a retras plângerea penală pentru abuz pe care o făcuse împotriva a doi procurori de la Parchetul Naţional Anticorupţie care l-au anchetat în dosarul “Flota” înainte de a deveni şef al statului. “Acum mi se pare incorect, ca preşedinte al Romaniei, să fiu în proces cu oameni care au sarcina să aplice legea” - a declarat Băsescu în fata magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie.

Ministrul francez de Externe Barnier conferă la Bucureşti cu premierul Tăriceanu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul francez de Externe Michel Barnier au convenit în cursul unei întrevederi la Bucureşti ca România şi Franţa să continue proiecte comune în domeniul combaterii corupţiei şi al reformei justiţiei, al economiei şi administraţiei, precum şi să coopereze pentru îmbunătăţirea imaginii României în Franţa, afectată de cazurile copiilor abandonaţi şi ale cerşetorilor.

Potrivit lui Tăriceanu citat de Mediafax, de îmbunătăţirea imaginii României ar trebui să se ocupe mai ales forumul franco-român al personalităţilor, organizaţie înfiinţată în septembrie 2003 şi prezidată de fostul tenisman român Ilie Năstase şi de senatorul francez Henri Revol.

Ample măsuri de securitate în Osetia de Nord

Forţele de securitate ruse desfăşoară ample măsuri de securitate în Osetia de Nord unde şcolile şi universităţile au fost închise în urma unui avertisment despre un posibil atac al rebelilor separatişti din republica învecinată Inguşetia. Peste 340 de persoane, în mare parte copii au fost ucise în septembrie trecut în cursul unui atac la o şcoală din localitatea Beslan din Osetia de Nord.

Noi proteste de stradă în Kirghizstan

Într-o provincie din Kirghizstan câteva mii de persoane au continuat pentru a patra zi consecutiv proteste de stradă împotriva deciziei autorităţilor de a interzice unui candidat al opoziţiei să participe la alegerile parlamentare de duminică. Săptămâna aceasta au avut loc proteste asemănătoare în mai multe oraşe din Kirghizstan, dar ele s-au încheiat fără ca autorităţile să-şi revizuiască hotărârea.

Ministerul kirghiz de Interne a anunţat măsuri pentru întărirea securităţii în ţară, în timp ce ministrul de Externe Askar Aitmatov a declarat la o conferinţă de presă la Astana că activizarea forţelor politice este firească în cursul campaniei electorale şi că situaţia generală în Kirghizstan este stabilă.

Anchetă ONU pentru elucidarea circumstanţelor asasinării fostului premier libanez Hariri

Anchetatori ai Naţiunilor Unite au început la Beirut să investigheze asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik Hariri într-un atac cu bombă pe 14 februarie, în care au murit şi alte 17 persoane. Şeful echipei de anchetatori, comisarul adjunct al poliţiei din Irlanda, Peter Fitzgerald i-a mulţumit preşedintelui libanez, Emile Lahoud pentru sprijinul promis de autorităţile de la Beirut în investigaţia desfăşurată de Naţiunile Unite.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG