Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un an de la atentatele teroriste de la Atocha

Spania a comemorat un an de la atentatele din gara Atocha de la Madrid soldate cu 191 de victime. Printre victime s-au numărat şi 19 români aflaţi la muncă în Spania. Azi dimineaţă, la ora la care cu un an în urmă s-a produs prima ...

Ştirea zilei

din cele 7 explozii, au sunat clopotele în 600 de biserici de la Madrid, iar la amiază în Spania, transportul auto, trenurile şi pietonii s-au oprit pentru 5 minute.

La un an de la explozii, în arestul autorităţilor spaniole se află 22 de suspecţi, cei mai mulţi fiind militanţi islamişti de origine marocană, dar nu este cunoscut răspunsul la principala întrebare – cine a comandat atacul, pus iniţial de fostul guvern spaniol pe seama mişcării separatiste basce ETA.

Rezoluţia conferinţei internaţionale anti-terorism de la Madrid

Respectarea drepturilor omului este esenţială în lupta cu terorismul – se spune în concluziile conferinţei internaţionale anti-terorism de la Madrid, la care şefi de state şi de guverne din 15 ţări, precum şi experţi din 52 de ţări au discutat despre cauzele terorismului, metodele de combatere a acestui fenomen, reacţiile societăţilor democratice faţă de terorism şi rolul societăţii civile.

Madrid: întrevederi ale premierului Tăriceanu cu prim miniştrii din Norvegia, Luxemboug, Polonia, Grecia

Aflat la conferinţa anti-terorism de la Madrid, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a avut întrevederi separate cu premierii Norvegiei, Luxembougului, Poloniei şi Greciei, discutând despre aderarea Romaniei la Uniunea Europeană şi solicitându-le interlocutorilor să intervină pe lângă investitori să deruleze afaceri în Romania, având în vedere noi facilităţi acordate mediului de afaceri.

Actul de justiţie sub lupa Consiliului Europei

Actul de justiţie din România va fi analizat în cele mai mici detalii de către trimişi speciali ai Consiliului Europei, începînd de luna viitoare, aceştia urmând să asiste efectiv la şedinţe de judecată sau la audieri în cadrul Parchetelor - a declarat la Bacău ministrul Justiţiei, Monica Macovei.

Ştirea zilei

Potrivit agenţiei Mediafax, Monica Macovei a precizat că măsura face parte din programul de monitorizare la care este supusă România în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Chişinău: rezultatele alegerilor transmise spre validare Curţii Constituţionale

La Chişinău, Comisia Electorală Centrală a transmis spre validare la Curtea Constituţională rezultatele finale ale scrutinului parlamentar de duminică, potrivit cărora Partidul Comuniştilor va avea în viitorul Parlament 56 de mandate din 101 - suficiente pentru a forma Guvernul, dar nu şi pentru a alege viitorul şef al statului.

Formaţiunile din opoziţie, blocul Moldova Democrată şi Partidul Popular Creştin Democrat, care au obţinut 34 şi respectiv 11 mandate, contestă rezultatele anunţate de autorităţile electorale.

Proiect expansionist al fracţiunii “Rodina” respins de Duma de stat

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat a respins un proiect al fracţiunii “Rodina” care prevede că Rusia poate încorpora regiunile separatiste din Moldova, Azerbaijan şi Georgia, în cazul în care aceste regiuni şi-ar exprima o astfel de dorinţă. Duma a respins proiectul pe motiv că prezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a Rusiei şi contravine dreptului internaţional.

Ministerul rus al apărării califică drept contraproductivă rezoluţia parlamentului georgian

Ministerul rus al Apărării a calificat drept “contraproductivă” rezoluţia de ieri a Parlamentului georgian prin care Rusiei i se cere ultimativ să-şi retragă cele 2 baze militare rămase pe teritoriul georgian din perioada sovietică. Ministrul rus Serghei Ivanov a declarat că autorităţile de la Moscova şi Tbilisi îşi vor intensifica în următoarele luni negocierile privind retragerea.

Rezoluţia Parlamentului georgian avertizează că, în cazul în care până la 15 mai nu va fi elaborat un calendar al retragerii, Georgia poate să refuze de la 1 ianuarie viitor să acorde vize personalului militar rus, precum şi să interzică militarilor şi tehnicii militare ruse să iasă de pe teritoriul bazelor.

Marea Britanie, Franţa şi Germania deplîng mersul lent al negocierilor cu Iranul

Marea Britanie, Franţa şi Germania au avertizat că vor sprijini reclamarea Iranului la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite dacă Teheranul va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului sau îşi va încălca angajamentele internaţionale în domeniul nuclear. Într-o scrisoare adresată preşedinţiei luxembourgheze a Uniunii Europene, cele trei puteri europene spun că negocierile cu Teheranul privind îngheţarea programului nuclear iranian decurg mai încet decât s-ar fi sperat.

Polonia va retrage o parte a contingentului dislocat în Irak

Ministrul polonez al Apărării Jerzy Szmajdzinski, este citat de presa poloneză cu declaraţia că Polonia îşi va retrage câteva sute din cei 1700 de militari din Irak. Potrivit ministrului, Polonia se va concentra de acum încolo mai ales pe misiuni de instruire a forţelor irakiene.

Ginerele fostului preşedinte ucrainean Leonid Kuchma printre miliardarii semnalaţi de revista Forbes

Revista americană "Forbes" a dat publicităţii clasamentul anual al celor mai bogaţi oameni din lume, pe prima poziţie menţinându-se fondatorul Corporaţiei Microsoft Bill Gates. Lista miliardarilor s-a mătit faţă de anul trecut cu 104 poziţii, numărând în total 691 de miliardari în întreaga lume, între care şi Victor Pinciuc, ginerele fostului preşedinte ucrainean Leonid Kuchma.

Îngrădirea libertăţii presei în Belarus criticată de reprezentantul OSCE pentru mass-media

Într-o declaraţie făcută publică la Viena, reprezentantul OSCE pentru mass-media, Miklos Haraszti a criticat autorităţile belaruse pentru îngrădirea libertăţii presei, spunând că Belarus este singura ţară din regiune în care jurnaliştii au fost condamnaţi la închisoare pentru că ar fi lezat demnitatea şefului statului. Potrivit reprezentantului OSCE, situaţia privind libertatea presei în Belarus s-a înrăutăţit cel mai tare în anul 2004.

Tbilisi cere ultimativ retragerea trupelor ruse din Georgia

O rezoluţie adoptată de Parlamentul de la Tbilisi cere ultimativ Rusiei să-şi retragă cele 2 baze militare rămase pe teritoriul georgian şi avertizează că, în cazul în care, până la 15 mai, nu va fi semnat un calendar al retragerii, Georgia ar putea refuza de la 1 ianuarie să acorde vize personalului militar rus, urmînd să interzică militarilor ruşi să iasă de pe teritoriul bazelor.

UE: Croaţia nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru începerea negocierilor de aderare

Uniunea Europeană a declarat că Croaţia nu a îndeplinit condiţiile necesare pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniune, din cauză că nu a cooperat pe deplin cu Tribunalul Naţiunilor Unite de la Haga pentru crime de război. Negocierile de aderare urmau să înceapă joia viitoare. Guvernul croat este criticat pentru că nu l-a capturat şi predat Tribunalului pe fostul general Ante Gotovina, acuzat de crime de război în războiul din 1991-95.

Elicopter rus prăbuşit în apropierea capitalei cecene - 13 victime

Prăbuşirea unui elicopter rus în apropiere de capitala cecenă Grozny a provocat moartea a cel puţin 13 agenţi din forţele de interne ruse. Potrivit informaţiilor preliminare ale Ministerului Situaţiilor Excepţionale, asupra elicopterului nu s-a tras, el prăbuşindu-se după lovirea unor linii de înaltă tensiune. Pierderile forţelor aeriene ruse în Cecenia din 2001 încoace constituie 15 aparate de zbor şi 22 de piloţi, potrivit ministerului rus al Apărării.

Atentat sîngeros într-o moschee şiită din Mosul

În Irak, cel puţin 26 de persoane au fost ucise de un atentat comis la o moschee şiită din oraşul Mosul. Potrivit agenţiilor de presă este vorba de o explozie produsă în timpul unor funeralii.

Kofi Annan: lupta împotriva terorismului trebuie să respecte drepturile omului

La o conferinţa internaţională pentru combaterea terorismului la Madrid, secretarul General al Naţiunilor Unite Kofi Annan a declarat că unele ţări încalcă drepturile omului în numele luptei cu terorismul.

"Terorismul este el însuşi un atac direct la adresa drepturilor omului şi supremaţiei legii. Dacă şi noi sacrificăm aceste valori în acţiunile noastre de răspuns, nu facem altceva decât să le oferim victoria teroriştilor” - a spus Anan la conferinţa care marchează un an de la atentatul terorist de la Madrid.

Şefi de state şi guverne din 15 ţări precum şi 200 de experţi pe probleme de securitate din 52 de ţări discută la conferinţă patru teme majore - cauzele terorismului, metodele de combatere a acestui fenomen, reacţiile societăţilor democratice faţă de terorism şi rolul societăţii civile.

Controversă americano-rusă la reuniunea OSCE de la Viena

În cursul unei reuniuni OSCE la Viena, Rusia s-a opus propunerii americane ca Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa să instruiască grăniceri georgieni care să asigure paza la frontiera Georgiei cu Rusia în regiunea Ceceniei, Dagestanului şi Inguşetiei. Diplomatul american Paul Jones a spus că Statele Unite sprijină cu tărie o cerere în acest sens înaintată de de Georgia, dar şeful delegaţiei ruse Alexey Borodavkin, a declarat că Moscova o respinge. Securitatea la graniţa de nord a Georgiei a fost asigurată până la sfârşitul anului trecut de forţe internaţionale sub egida OSCE, dar Rusia a refuzat să accepte să le fie prelungit mandatul.

Londra: eliberarea a 9 cetăţeni străini suspectaţi de acţiuni teroriste

Un complet de magistraţi britanici a decis să fie eliberaţi 9 cetăţeni străini suspectaţi de acţiuni teroriste, care s-au aflat în detenţia autorităţilor britanice fără a fi judecaţi timp de trei ani. Ei au fost arestaţi în legătură cu atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Premierul Tăriceanu la conferinţa de la Madrid consacrată combaterii terorismului

Premierul Călin Popescu Tăriceanu participă joi la conferinţa internaţională pentru combaterea terorismului de la Madrid, organizată la un an de la atentatul terorist din capitala Spaniei, soldat cu aproximativ două sute de victime.

Ştirea zilei

Şefi de state şi guverne din 15 ţări, secretarul General al Naţiunilor Unite Kofi Annan, precum şi 200 de experţi pe probleme de securitate din 52 de ţări discută patru teme majore - cauzele terorismului, metodele de combatere a acestui fenomen, reacţiile societăţilor democratice faţă de terorism şi rolul societăţii civile.

Protest sindical la Bucureşti împotriva proiectului de modificare a Codului Muncii

La Bucureşti câteva mii de sindicalişti din transporturi au protestat faţă de proiectul de modificare a Codului Muncii, care elimină o mare parte dintre restricţiile impuse patronilor şi reduce din drepturile salariaţilor. Într-un interviu pentru agenţia Mediafax, ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre a declarat pe de altă parte că sistemul feroviar din România este în faliment, companiile din domeniu au datorii de zeci de mii de miliarde de lei, iar în aceste condiţii solicitările sindicatelor nu pot fi susţinute financiar de Guvern.

Ministrul de Externe Ungureanu aşteptat vineri la Londra

Ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu începe mâine o vizită de patru zile la Londra, în cursul căreia are programate întrevederi cu omologul său britanic, Jack Straw şi cu ministrul pentru afaceri europene, Denis McShane. Potrivit unui comunicat al Ambasadei britanice la Bucureşti, ambasadorul Quinton Quayle consideră că vizita ministrului român reprezintă încă un pas spre dezvoltarea parteneriatului strategic între Marea Britanie şi România.

Jonathan Scheele: apel la informarea populaţiei în legătură cu implicaţiile aderării

Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România Jonathan Scheele, este citat de Mediafax cu declaraţia făcută la o conferinţă de presă la Craiova că "Românii trebuie să înveţe că în 2007 nu aderă la banii Uniunii Europene, ci şi la valorile Uniunii”. Scheele a chemat Guvernul, autorităţile locale şi societatea civilă să întreprindă acţiuni de informare a populaţiei în legătură cu implicaţiile aderării României la forul comunitar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG