Linkuri accesibilitate

Ştiri

Consiliul Europei condamnă tentativa de asasinare a preşedintelui kosovar Rugova

Consiliul Europei a condamnta ceea ce pare sa fie un atentat la viata presedintelui provinciei Kosovo Ibrahim Rugova. Secretarul general al Consiliului Europei Terry Davies a catalogat atacul drept “un act terorist de neacceptat” si a cerut fortelor politice din provincie sa lucreze impreuna pentru a salva valorile de baza ale democratiei si ale drepturilor omului.

Marti dimineata, la Pristina a explodat o bomba in apropierea convoiului in care se afla Rugova, care se indrepta spre o intilnire cu Javier Solana, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene. Atacul a fost condamnat si de presedintele Serbiei Boris Tadici.

Intensificarea protestelor anti-guvernamentale din Kirghistan

In Kirghistan protestele iau amploare. In districtul Talas din nordul tarii protestatarii cer un nou scutin parlamentar pentru ca cel de duminica si cel din 27 fenruarie nu ar fi fost, in opinia lor, nici libere si nici corecte. Protestatarii au luat ostetec pe guvernatorul regiunii si pe un alt oficial local.

In fata cladirii guvernamentale s-au adunat citeva mii de persoane cerind repetarea scrutinului si demisia presedintelui. Proteste similare au avut loc si in alte 6 provincii ale tarii.

In urma scrutinului presedintele Askar Akaiev a dobindit o majoritate confortabila in parlamentul de la Biskek.

Convorbire telefonică Condoleezza Rice - Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o convorbire telefonica cu Secretarul de stat american Condoleezza Rice. Potrivit ministerului rus de externe subiectele discutate au fost situatia din Liban si retragerea trupelor siriene, precum si Georgia unde se fac presiuni pentru inchiderea bazelor militare rusesti. Potrivit sursei citate, Condoleezza Rice a discutat cu Serghei Lavrov despre punerea in practica a intelegerilor convenite luna trecuta de presedintii Putin si Bush la Bratislava.

Inaugurarea unei noi aripi a muzeului Holocaustului de la Ierusalim

Presedintele Israelului Moshe Katav a inaugurat marti o noua aripa a muzeului Holocaustului de la Ierusalim, ceremonie la care au participat peste 30 de inalti demnitari din intreaga lume, intre care si premierul roman Calin Popescu Tariceanu. Prezent la ceremonie, Secretarul general ONU Kofi Annan a declarat: "Holocaustul nu este doar o experienta a evreilor. Este o experiemta pentru lumea intreaga si cu totii am tras invataminte. Lectia Holocaustului si a celui de-al doilea razboi mondial au dus la infiintarea Natiunilor Unite si sint parte a istoriei noastre".

Kiev: întrevedere a preşedintelui Iuşcenco cu oameni de afaceri din Rusia

Presedintele ucrainian Victor Iuşcenco i-a asigurat pe oamenii de afaceri rusi care viziteaza Ucraina ca investitiile lor sint binevenite si ca relatiile de afaceri intre Rusia si Ucraina sint benefice pentru tara sa. Vizita survine cu citeva zile inainte de vizita oficiala a presedinetlui Rusiei Vladimir Putin la Kiev, vizita programata sa aibe loc simbata 19 martie.

Ambasada Statelor Unite în Kirghistan: alegerile nu au întrunit standardele internaţionale

Ambasada Statelor Unite in Kirghistan a dat publicitatii o declaratie in care se arata ca sustine declaratia preliminara a OSCE referitoare la turul doi al alegerilor din Kirghistan, de duminica trecuta, potrivit careia procesul electoral nu a indeplinit standardele internationale pentru a fi considerate libere si corecte.

Opozitia kirghiza a dat publicitatii un apel cerind demisia presedintelui Akar Akayev si in mai multe localitati din tara au loc proteste cerind demisia presedintelui de la Buskek.

Premierul Tăriceanu: Guvernul nu va folosi banii publici pentru a controla presa

Intr-o declaratie politica facuta in plenul parlamentului de la Bucuresti, in calitate de deputat liberal, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Romania are nevoie de un sistem transparent si controlabil pentru publicitatea de stat si ca actualul guvern are vointa politica de a nu folosi banii publici pentru a controla presa.

“Un guvern democratic, a spus premierul Tariceanu, nu se lupta cu societatea civila ci construieste impreuna cu ea. Potrivit datelor prezentate de Tariceanu in parlament, sumele cheltuite de ministere si institutii de stat pentru publicitate in perioada 2000 – 2004 reprezinta aproape 66 de milioane de euro, cea mai mare suma fiind cheltuita in anul 2004.

Corina Creţu intenţionează să candideze la funcţia de vicepreşedinte al PSD

Senatorul PSD Corina Creţu a declarat agenţiei MEDIAFAX că doreşte să se implice în competiţia pentru funcţiile de conducere în PSD, ea precizind că se gîndeşte să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului.

Carla del Ponte: guvernul de la Zagreb nu cooperează suficient cu Tribunalul de la Haga

Carla del Ponte, procurorul general al Tribunalului Natiunilor Unite pentru fosta Iugoslavie a declarat ca autoritatile de la Zagreb nu coopereaza suficient cu tribunalul de la Haga. Carla del Ponte sustine ca membri ai guvernului de la Zagreb il ajuta pe fostul general Ante Gotovina, pus sub acuzare de Curtea de la Haga pentru crime de razboi, sa se ascunda in Croatia.

Premierul croat Ivo Sanader se afla la Bruxelles in incercarea de a convinge oficialitatile Uniunii Europene sa incepa negocierile de aderare cu Zagrebul, joi, asa cum era planificat.

Condoleezza Rice critică legea anti-secesiune adoptată la Beijing

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat ca recentele anunturi ale guvernului de la Beijing privind cheltuielile militare ale Chinei sint ingrijoratoare pentru Washington. La inceputul unui turneu diplomatic in Asia, Condoleezza Rice a criticat recenta lege anti-secesiune, aprobata de parlamentul de la Beijing, lege care da dreptul Chinei sa atace Taiwanul, daca acesta intentioneaza sa isi declare independenta.

Tentativă de atentat asupra preşedintelui kosovar Ibrahim Rugova

Presedintele kosovar Ibrahim Rugova a declarat la Pristina ca atacul din aceasta dimineata cu bomba impotriva convoiului in care se afla, a fost pus la cale de cei care doresc destabilizarea guvernului provinciei.

Premierul Tăriceanu în Israel la inaugurarea noii aripi a memorialului Yad Vashem

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu participa, in prima zi a vizitei sale in Israel, la ceremonia in aer liber de inaugurare a noii aripi a Memorialului Yad Vashem.

Într-un comunicat la guvernului se arată că "prezenta delegatiei romane reconfirma dorinta Romaniei de a continua relatiile speciale pe care le are cu statul Israel.

De asemenea, participarea Romaniei la actiunile comemorative din Ierusalim reconfirma angajamentul pentru promovarea unui mesaj comun al co-existentei si al interferentelor culturale si transmite un semnal politic clar privind decizia autoritatilor de la Bucuresti de a asigura continuarea demersurilor Romaniei pe linia comemorarii Holocaustului".

Mihai Răzvan Ungureanu: România trebuie să trezească în Occident interesul pentru Moldova

Intr-un interviu acordat agentiei Associated Press, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca discutiile de la Washington cu reprezentantii Pentagonului referitoare la amplasarea de baze militare americane pe teritoriul Romaniei au fost “pozitive“ si ca Romania ar putea juca un rol cheie in securizarea regiunii Marii Negre.

Ştirea zilei

Referitor la implicarea autoritatilor de la Bucuresti in solutionarea conflictului transnistrean, ministrul roman de exetrne a spus ca ar fi o greseala daca Romania nu ar cauta sa trezeasca interesul pentru Moldova si pentru problema transnistreana la Washington, Londra, Paris, Berlin si Roma.

“Cred ca este important pentru politica externa a Romaniei sa avem partea noastra in acest proiect geostrategic" – a spus seful dplomatiei de la Bucuresti intr-un interviu cu AP.

Sute de mii de libanezi protestează împotriva prezenţei militare siriene

Sute de mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei libaneze Beirut pentru a cere retragerea forţelor militare siriene din Liban. Potrivit relatărilor de la faţa locului, numărul protestatarilor, care au venit din întreaga ţară s-ar, ridica la 800 de mii şi l-ar depăşi pe cel al participanţilor la o demonstraţie de ieri în sprijinul prezenţei militare siriene în Liban.

Protestele de azi marchează o lună de la asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, numeroşi libanezi acuzând Siria de implicare în asasinat. Confruntată cu presiuni internaţionale, Siria a anunţat că îşi va retrage contingentul de aproximativ 14 mii de militari din Liban, dar nu a prezentat şi un calendar al retragerii.

Statele Unite deplîng poziţia Beijing-ului de a ameninţa Taiwanul cu forţa

Administraţia americană a deplâns adoptarea de către Parlamentul chinez a legii anti-secesioniste care permite folosirea forţei dacă Taiwan-ul va încerca să-şi declare independenţa faţă de China.

Ştirea zilei

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Scott McClellan a declarat că Statele Unite se opun oricăror metode de a determina viitorul Taiwan-ului prin alte metode decât cele paşnice.

Peste 500 sute de mii de persoane demonstrează împotriva Siriei la Beirut

Peste 500 sute de mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei libaneze Beirut pentru a cere retragerea forţelor militare siriene din Liban. Protestele de azi, ţinute la numai o zi după demonstraţia de amploare de duminică în sprijinul prezenţei militare siriene în liban, marchează o lună de la asasinarea fostului premier libanez Rafiq Hariri, numeroşi libanezi acuzând Siria de implicare în asasinat.

Acuzaţiile au fost dezminţite de Siria, care, confruntată cu presiuni internaţionale, a anunţat că îşi va retrage contingentul de aproximativ 14 mii de militari din Liban, dar nu a prezentat şi un calendar al retragerii.

Noi proteste de stradă ale opoziţiei kirghize

În Kîrgîzstan, mii de simpatizanţi ai opoziţiei au recurs la proteste de stradă în cel puţin 4 raioane ale ţării, după anunţul Comisiei Electorale Centrale că turul doi al alegerilor parlamentare de ieri a fost câştigat de candidaţii pro-guvernamentali.

Potrivit opoziţiei kirghize, alegerile au fost marcate de numeroase abuzuri, în timp ce autorităţile electorale susţin că scrutinul s-a desfăşurat în mod normal.

Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor a declarat că, faţă de primul tur de scrutin, de pe 27 februarie, la turul al doilea, s-au făcut unele îmbunătăţiri tehnice, dar au rămas deficienţe semnificative.

Întrevederea Kofi Annan - Mahmoud Abbas de la Ramallah

Secretarul General al Naţiunilor Unite Kofi Annan s-a întâlnit la Ramallah cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, declarând ulterior că i-a dat asigurări că înfiinţarea unui stat palestinian care să ducă la pacificarea Orientului Mijlociu este sprijinită de comunitatea internaţională. Este prima vizită făcută de Annan în Orientul Mijlociu în ultimii patru ani. Duminică el s-a întâlnit cu premierul israelian Ariel Sharon.

Bilanţ deplorabil al Comisiei ONU pentru Drepturile Omului

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului Louise Arbour a declarat la Geneva în debutul sesiunii anuale de şase săptămâni a Comisiei că cele 53 de state membre nu au reuşit să asigure respectarea standardelor ONU în domeniul drepturilor omului.

Deteriorarea condiţiilor de activitate ale jurnaliştilor din spaţiul CSI

Organizaţia internaţională de presă Comitetul pentru Apărarea Jurnaliştilor, într-un raport dat publicităţii astăzi, a identificat Rusia şi întreg spaţiul CSI, drept regiuni în care condiţiile de activitate ale jurnaliştilor se înrăutăţesc.

În cazul Rusiei, raportul vorbeşte despre epurări de cadre la posturile de televiziune şi de controlul exercitat de autorităţi asupra ştirilor difuzate în timpul luării de ostateci la Beslan anul trecut. În alte ţări din CSI, se spune în raport, controlul asupra presei este acum mai puternic decât oricând după căderea Uniunii Sovietice.

Nou contingent de militari români dislocat în Irak

100 de militari români din batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab din Craiova au plecat azi în Irak, într-o misiune de 6 luni în cadrul Forţei de protecţie a reprezentanţei Naţiunilor Unite în Irak, subordonată Comandamentului Forţei Multinaţionale. Militarii craioveni au mai participat la misiuni în Angola, Albania, Kosovo, Afganistan şi Irak. La operaţiuni în Irak participă în total aproximativ 800 de militari români.

Guvernul de la Zagreb a ratat începerea negocierilor cu UE

Autorităţile croate au îngheţat conturile generalului Ante Gotovina căutat de Tribunalul de la Haga pentru crime de război – o măsură luată sub presiunea Uniunii Europene. Bruxelles-ul avertizase că negocierile de aderare cu Croaţia, care urmau să înceapă săptămâna aceasta, vor fi amânate din cauză că autorităţile croate nu cooperează pe deplin cu Tribunalul de la Haga.

Adrian Videanu candidează pentru Primăria Capitalei

Vicepreşedintele PD Adrian Videanu şi-a depus candidatura pentru Primaria Bucureştiului ca reprezentant al Alianţei PNL-PD. El îşi va da demisia din funcţia de vicepremier vineri, pentru ca de sâmbăta să se poată angaja în campania electorală.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG