Linkuri accesibilitate

Ştiri

Berlin: convorbiri Băsescu - Schroeder

Aflat în vizită la Berlin, preşedintele Traian Băsescu poartă discuţii cu cancelarul Gerhard Schroeder şi alte ofiacialităţi germane. Într-un interviu acordat Agenţiei DPA, Băsescu a declarat că amânarea admiterii României în Uniunea Europeană ...

Ştirea zilei

invocându-se clauza de salvgardare, va fi un pas distructiv - va submina credibilitatea României pe plan internaţional, pe de o parte, şi va încuraja euro-scepticismul în România, pe de altă parte.

"Atunci când părăseşti un port, trebuie să faci totul pentru a ajunge la destinaţie”, a declarat Traian Bpăsescu, precizând că destinaţia României în momentul de faţă este aderarea la Uniunea Europeană în 2007.

Premierul Tăriceanu la reuniunea Consiliului European

Premierul Călin Popescu Tăriceanu va începe mâine o vizită de 2 zile la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de primăvară, urmând să prezinte oficialităţilor europene măsurile adoptate în ultima perioadă pentru îndeplinirea angajamentelor de aderare a României la Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, reforma justiţiei, afacerile interne şi concurenţa.

Ministrul bugar al Justiţiei conferă cu ambasadorii Uniunii Europene

Bulgaria va fi capabilă să încheie în termen reforma sistemului judiciar pentru a îndeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeană în 2007 - a declarat ministrul bugar al Justiţiei, Anton Stankov, după o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene. Comisarul european pentru Extindere Olli Rehn a avertizat vineri la Sofia că Bruxelles-ul ar putea fi forţat să amâne primirea Bulgariei, dacă reforma justiţiei nu se va încheia până la sfârşitul acestui an.

Preşedintele Akayev acceptă investigarea acuzaţiilor opoziţiei

Opoziţia din Kirgizstan a preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din câteva oraşe din sudul şi nordul ţării în cursul protestelor de stradă împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare recente.

Ştirea zilei

Opoziţia susţine că scrutinul a fost falsificat de puterea în frunte cu preşedintele kirghiz Askar Akayev şi cere nogocieri cu şeful statului pentru aplanarea crizei. În replică, preşedintele Akaev a declarat prin serviciul său de presă că acuzaţiile de falsificare a alegerilor trebuie să fie cercetate de către Comisia Electorală Centrală.

Rechemarea ambasadorului Ucrainei în Kirgizstan

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat rechemarea ambasadorului Ucrainei în Kirgizstan, Oleksandr Baldynyuk, pe motiv că şi-a depăşit împuternicirile atunci când a trimis o scrisoare de sprijin pentru guvernatorul regional din Jalalabad, confruntat cu cele mai puternice proteste din partea opoziţiei kirghize.

Mohamed Elbaradei cere Statelor Unite să ofere garanţii de securitate Iranului

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed Elbaradei a declarat că Statele Unite trebuie să ofere Iranului garanţii de securitate pentru ca negocierile privind stoparea programului nuclear iranian purtate de Marea Britania, Franţa şi Germania să dea rezultate. Elbaradei a declarat jurnaliştilor la Paris că problema securităţii în regiunea din care face parte Iranul nu poate fi lăsată doar pe seama ţărilor europene.

Întrevedere Paul Wolfowitz - Louis Michel la Bruxelles

Uniunea Europeană a anunţat că adjunctul ministrului american al apărării, Paul Wolfowitz, nominalizat de preşedintele George Bush la funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, a răspuns solicitării de a-şi prezenta planurile de activitate, el urmând să aibă o întrevedere în acest scop cu comisarul european pentru Dezvoltare Louis Michel săptămâna aceasta la Bruxelles.

În mod tradiţional, Statele Unite nominalizează preşedintele Băncii Mondiale, dar desemnarea lui Wolfowitz, cunoscut drept unul din arhitecţii războiului din Irak, a trezit nemulţumirea unor guverne europene.

Misiune exploratorie a Uniunii Europene în Cecenia

Uniunea Europeană a anunţat că va trimite o misiunea specială în Cecenia cu scopul de a studia rolul pe care-l poate juca forul comunitar în reglementarea situaţiei din republica separatistă. În vizită la Moscova, comisarul european pentru relaţii externe Benita Ferrero-Waldner a spus că misiunea urmează să plece în Cecenia pe 11 aprilie – un anunţ făcut pe fundalul criticelor aduse Uniunii Europene de organizaţia Human Rights Watch că ar încerca să închidă ochii la abuzurile împotriva drepturilor omului în Cecenia de dragul unor bune relaţii cu Moscova.

Consiliul Europei organizează o masă rotundă cosacrată Ceceniei

În cadrul unei mese rotunde pe tema Ceceniei organizată la Strasbourg de Consiliul Europei, preşedintele cecen sprijinit de Moscova Alu Alkhanov a recunoscut existenţa unor abuzuri împotriva drepturilor omului în Cecenia şi a spus că administraţia sa acţionează pentru a îmbunătăţi situaţia. La masa rotundă participă aproximativ 40 de politicieni ruşi şi ceceni şi lideri ai organizaţiilor neguvernamentale, dar nici un reprezentant al rebelilor separatişti ceceni.

Planuri de extindere a coloniilor evreieşti din Cisiordania?

Negociatorul şef al Autorităţii palestiniene, Saeb Erakat a criticat dur presupuse planuri ale Israelului de a extinde coloniile evreieşti din Cisiordania, spunând că aceste planuri ar torpila eforturile de relansare a procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Guvernul israelian nu a anunţat oficial astfel de planuri, dar presa israeliană a scris despre o decizie de guvern de a extinde coloniile cu 3500 de locuinţe. Oficialitatea palestiniană a cerut sprijinul direct al preşedintelui american George Bush şi al quartetului care sprijină procesul de pace – Uniunea Europeană, Naţiunile Unite, Rusia şi Statele Unite – pentru stoparea unor astfel de iniţiative.

Reprezentantul croat în preşedinţia tripartită a Bosniei acuzat de corupţie

Consiliul de Implementare a Păcii în Bosnia, organism compus din emisari internaţionali, a cerut demisia reprezentantului croat în preşedinţia tripartită a Bosniei, Dragan Covic, cercetat într-un caz de corupţie de Curtea de Stat bosniacă. Covic este acuzat de abuz de putere şi de mituire a unui magistrat pentru a ajuta o firmă particulară să se eschiveze de la plata impozitelor. Demisia lui a fost cerută în declaraţii separate şi de ambasadele Statelor Unite şi Canadei în Bosnia.

Poliţia din Belarus reţine temporar trei jurnalişti polonezi

Autorităţile belaruse au pus în libertate trei jurnalişti polonezi reţinuţi de poliţie pentru câteva ore pe motiv că nu fuseseră acreditaţi în Belarus. Ei au fost eliberaţi la intervenţia consulului polonez. Cei trei jurnalişti au fost reţinuţi în oraşul belarus Grodno, în apropierea graniţei cu Polonia, unde se aflau pentru a relata despre alegerile locale de duminica trecută. Jurnaliştii susţin că au fost urmăriţi de agenţii serviciilor speciale belaruse.

Kiev: întîlnire a miniştrilor de Externe din Ucraina, Polonia şi Germania

La Kiev a început o întâlnire trilaterală a miniştrilor de Externe din Ucraina, Polonia şi Germania, Boris Tarasiuc, Adam Rotfeld şi Joschka Fisher, problema vizelor pentru cetăţenii ucraineni care doresc să călătorească în Uniunea Europeană fiind principalul subiect pe agenda discuţiilor. Ministrul polonez a declarat că Polonia doreşte să reglementeze regimul de frontieră cu Ucraina cât mai curând posibil.

Traian Băsescu despre obiectivele vizitei sale la Berlin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la plecarea într-o vizită oficială în Germania, că întîlnirile la nivel politic de la Berlin vor avea ca obiectiv afirmarea interesului României de integrare în UE, "în paralel cu susţinerea parteneriatului strategic româno-american şi româno-britanic".

Ştirea zilei

Conform lui Băsescu, discuţiile cu oficialii germani vor viza şi faptul că România aşteaptă un vot pozitiv în 13 aprilie din partea Parlamentului European.

În cadrul vizitei la Berlin, preşedintele Băsescu va avea convorbiri cu preşedintele federal Horst Koehler, precum şi cu Gerhard Schroeder, cancelar federal.

Gheorghe Seculici - ministrul de stat pentru coodonarea activităţilor economice

Noul ministrul de stat pentru coodonarea activităţilor din domeniul economic, Gheorghe Seculici a depus jurămîntul la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Seculici a fost nominalizat de Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat pentru funcţia de viceprim-ministru coordonator al activităţilor economice, în locul lui Adriean Videanu, desemnat drept candidat la funcţia de primar general al Capitalei.

Escaladarea tensiunii la Jalalabad

In orasul kirghiz Jalalabad cel putin 10 mii de protestatari pro-democratie au luat cu asalt o statie de politie. Purtatorul de cuvint al guvernului regional a declarat ca politistii s-au retras pe acoperisul cladirii si ca au tras focuri de avertisment pentru a-i opri pe protestatari care aruncau cu pietre in cladire.

Ştirea zilei

Protestetele survin dupa ce noaptea trecuta politia a evacuat cu forta demonstratii care ocupasera o cladire guvernamentala din Jalalalbad si din Osh. Se relateaza ca politia a facut sute de arestari. Purtatorul de cuvint al ministerului de interne a negat ca 4 manifestanti ar fi fost omoriti. Protestatarii sustin ca alegerile parlamentare din 27 februarie au fost fraudate si cer demisia presedintelui Akar Akaiev si reluarea scrutinului.

Zarmahan Tuyakbai desemnat candidatul opoziţiei kazahe la preşedinţie

In Kazahstan, gruparile de opozitie l-au numit pe fostul presedinte al parlamentului Zarmahan Tuyakbai drept candidatul opozitiei unite la alegerile prezidentiale viitoare care sa il infrunte pe presedintele Nursultan Nazarbaiev. Tuyakbai este considerat un politician influent care si-a dat recent demisia din functie acuzindu-l pe Nazarbaiev ca si-a extins puterile prezidentiale "la dimensiuni absurde". Opozitia unita a format alianta "pentru un Kazahstan Cinstit".

Asasinarea şefului comisiei anticorupţie din Mosul

Cel putin 8 persoane, intre care si seful comisiei anti coruptie din Mosul, au fost omorite astazi in cursul unei incidente violente in Irak. In diferite tari din lume continua proteste pacifiste la doi ani de la declansarea camopaniei aliate impotriva regimului lui Saddam Hussein.

Preşedintele Băsescu la Berlin

Presedintele Traian Basescu a plecat in Germania unde va promova intentia autoritatilor de la Bucuresti de a juca un rol mai mare in regiunea Marii Negre. La plecare Traian Basescu a declarat ca intentioneaza sa discute cu autoritatile de la Berlin despre eforturile Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007, potrivit calendarului stabilit.

Reuniunea grupului de lucru pentru reglementarea publicităţii de stat

Reglementarea publicităţii de presă prin modificarea Legii achiziţiilor publice sau prin elaborarea unei legi distincte a reprezentat principalul subiect de dezbatere al primei reuniuni a grupului de lucru pentru reglementarea publicităţii de stat, organizată la Palatul Victoria.

Ştirea zilei

La reuniune, la care a participat şi premierul Călin Popescu Tăriceanu, au fost prezenţi reprezentanţi ai presei şi ai organizaţiilor civice din acest domeniu. Acestia au prezentat o serie de propuneri pentru reglementarea modului de derulare a acţiunilor de publicitate de stat prin intermediul presei, precum obligativitatea marcării distincte a tuturor materialelor publicitare, reexaminarea prevederilor privind publicitatea din Legea electorală, prezentarea de către instituţiile media a resurselor de finanţare şi orientarea publicităţii în funcţie de specificul acesteia, de profilul publicaţiei si de audienta.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG