Linkuri accesibilitate

Ştiri

Incertitudine în legătură cu soarta jurnaliştilor dipăruţi în Irak

La aproximativ 2 zile după dispariţia în Irak a trei ziarişti români, nu se cunoaşte nimic despre soarta lor. Grupul operativ coordonat de preşedintele Traian Băsescu a ţinut miercuri o nouă şedinţă în acestă chestiune la care au participat şefii principalelor servicii secrete române.

Ştirea zilei

Într-o declaraţie publică, Traian Băsescu a dat asigurări că autorităţile fac eforturi intense şi constante, pentru a da ziariştilor români dispăruţi în Irak toate şansele de a fi recuperaţi în cel mai scurt timp de pe teritoriul irakian.

Premierul Tăriceanu salută votul din Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul de azi din comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, care şi-a dat acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, confirmă percepţia favorabilă de la nivelul comisiei privind progresele înregistrate de România în procesul de integrare europeană.

Aprobarea strategiei naţionale anticorupţie şi de reformă a sistemului judiciar

Guvernul de la Bucureşti, într-o şedinţă prezidată de preşedintele Traian Băsescu, a aprobat strategia naţională anticorupţie şi strategia de reformă a sistemului judiciar pentru anii 2005-2007, precum şi planurile de acţiune aferente acestora.

Comisia Europeană aprobă viziunea financiară a lui Paul Wolfowitz

Comisia Europeană s-a arătat mulţumită în legătură cu planurile pentru preşedinţia Băncii Mondiale, anunţate în cursul unor audieri la Bruxelles de Paul Wolfowitz, ministru adjunct al Apărării al Statelor Unite, nominalizat recent de preşedintele George Bush în fruntea Băncii Mondiale.

Ştirea zilei

Consiliul de directori al Băncii urmează să voteze mâine pentru aprobarea lui Wolfowitz, a cărui nominalizare fusese iniţial criticată de unele guverne din Uniunea Europeană.

Carantină de o lună în Duma de stat pentru liderul ultranaţionalist rus Jirinovsky

În Duma de Stat de la Moscova s-a produs o încăierare între doi deputaţi ruşi - liderul ultra-naţionalist al Partidului Democrat-Liberal Vladimir Jirinovsky şi deputatul Andrei Savyolov din partidul de stânga Rodina. Ei s-au încăierat în timpul unei dispute legate de rezultatele unor alegeri locale din regiunea siberiană, alegeri pierdute de partidul lui Jirinovsky. În urma incidentului, deputaţii Dumei de Stat au adoptat prin vot decizia de a-i interzice liderului ultranaţionalist rus să ţină discursuri în Parlament timp de o lună.

Bişkek: demisia lui Felix Kolov din fruntea forţelor de securitate kirghize

Felix Kulov, lider proeminent al opoziţiei din Kirghistan, şi-a dat demisia din funcţia de coordonator al structurilor de ordine şi securitate kirghize. El a declarat că şi-a îndeplinit misiunea pentru care fusese numit în această funcţie acum o săptămână de a pune capăt tulburărilor de după răsturnarea regimului condus de preşedintele Askar Akayev. Demisia lui Kulov a fost acceptată de Parlamentul de la Bişkek.

Înrăutăţirea stării de sănătate a Papei Ioan Paul al doilea

Vaticanul a anunţat că Papa Ioan Paul II a fost conectat la un aparat special de alimentare. Papa, în vârstă de 84 de ani, se află în regim de recuperare după o intervenţie chirurgicală la care fusese supus recent pentru a-i fi uşurată respiraţia.

Tentativă de asasinare a ambasadorului israelian la Addis Abeba

Ambasadorul Israelului în Etiopia, Daron Grossman a fost împuşcat şi rănit grav la Addis Ababa noaptea trecută. Nu se cunosc detalii, dar oficialităţi israeliene sunt citate cu declaraţia că, după toate aparenţele, incidentul nu poate fi pus considerat o acţiune teroristă.

Premierul Tăriceanu: "răpirea ziariştilor români neconfirmată"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu poate confirma răpirea celor trei ziarişti romani în Irak şi că, în momentul de faţă, nu există date care să poată confirma această ipoteză. “Nu există nici un fel de poziţie oficială care să afirme sau confirme aşa ceva” - a declarat Tăriceanu.

Celulă de criză la preşedinţie legată de jurnaliştii români din Irak

La Preşedinţia României va acţiona în permanenţă un grup de specialişti care va asigura colectarea şi gestionarea informaţiilor de ultimă oră, pe toată durata desfăşurării operaţiunilor de recuperare a celor 3 dispăruţi în Irak.

Este vorba de reporterii Marie Jeamme Ion de la Prima TV si Ovidiu Ohanesian de la Romania Libera si de cameramanul Sorin Mişcoci. Grupul a fost creat de şefii principalelor servicii române de informatii - în urma unei noi întîlniri cu preşedintele Traian Băsescu.

Nici o grupare nu şi-a asumat responsabilitatea pentru dispariţia celor trei – care luni seară au reuşit sa informeze că au fost răpiţi. Nu se cunosc nici eventuale revendicări pentru eliberarea celor trei.

Strasbourg: comisia de politică externă votează miercuri asupra raportului privind România

Comisia de politica externa a Parlamentului european voteză miercuri asupra rapoartelor privind Romania si Bulgaria, urmînd ca plenul parlamentului, care doreste să-şi mărească puterea de a influenţa procesul de extindere al Uniunii Europene, să voteze pe 13 aprilie.

Comisarul european pentru extindere Ollie Rehn i-a îndemnat pe parlamentari sa nu sancţioneze România in acest moment, în pofida îngrijorărilor crescinde. “Nu se stie din ce motiv ni se cere sa dam un cec in alb cu 20 de luni inainte de data propusei admiteri – in chiar momentul cind Romania intimpina greutati mari in aplicarea reformelor” – a replicat deputatul german conservator Bernd Posselt.

Începerea lucrărilor Comisiei pentru anchetarea activităţii posturilor publice de radio şi tv

Comisia pentru anchetarea activitătii posturilor publice de radio si televiziune din România si-a inceput activitatea. În prima zi, dezbaterile s-au caracterizat prin schimburile dure de replici între membri comisiei parlamentare. Ancheta se va axa atit pe activitatea jurnalistica cît si pe situatia financiară a radio-televiziunii publice.

Ferrero Waldner: Ucraina trebuie să coopereze în criza trans-nistreană

Comisarul European pentru afaceri externe Benita Ferrero Waldner a declarat ca Uniunea Europeana va cere Ucrainei sa coopereze mai mult, pentru rezolvarea crizei transnistriene.

Ştirea zilei

Problema transnistriana - a anuntat Ferrero Waldner - va fi discutata miercuri la Kiev, in cursul intilnirilor cu noile autoritati ucrainiene. Benita Ferrero Waldner va fi insotita de Javier Solana, coordonatorul de politica externa a Uniunii Europene si de ministrul de externe al Luxemburgului Jean Asselborn.

Askar Akayev: guvernul interimar de la Bişkek este ilegal

Fostul presedinte kirgiz Askar Akayev, aflat in Rusia, a declarat intr-un interviu acordat postului de radio “Ecoul Moscovei” ca nu va demisiona. Totodata el a sustinut ca singurul parlament legitim este cel ales in februarie - motiv pentru care noul guvern interimar este ilegal, in opinia sa.

Procuratura cere condamnarea la 10 ani muncă silnică în dosarul Mihail Hodorkovsky

La Moscova, procuratura a cerut condamnarea la 10 ani munca silnica pentru Mihail Hodorkovsky, fondatorul companiei petroliere YUKOS, care este acuzat de evaziune fiscala.

Hordorkovsky a respins acuzatiile. Unii experti sint de parere ca acuzatiile sint fabricate de Kremlin, care ar vrea sa-l pedepseasca pentru ambitiile sale politice. Hodorkovsky a fost unul din cei mai bogati oameni din Rusia pina cind a fost arestat in octombrie 2003.

Concomitent cu ancheta impotriva lui Hodorkovsky, ministerul de finante a acuzat compania Yukos de evaziune fiscala (este vorba de peste 27 de miliarde de dolari). In baza acestei datorii, principala firma din conglomeratul Yukos – Yugansneftegaz a fost vinduta firmei de stat Rosneft, printr-o licitatie controversata.

Asistentă financiară americană pentru combaterea SIDEI în Uzbekistan

Statele Unite au anuntat ca vor oferi 13 milioane de dolari pentru lupta impotriva epidemiei SIDA, in Uzbekistan. Este vorba de un proiect de cinci ani.

Cutremurul din Indonezia: 1000 de posibile victime

Peste o mie de persoane si-au pierdut viata, se pare, in urma cutremurului din Indonesia. Oina acum, numai 330 de cadavre au fost descoperite. Presedintele Statelor Unite George Bush a anuntat ca administratia sa este gata sa sprijine guvernul indonesian in eforturile de refacere a zonei afectate de cutremur.

Va participa Vladimir Voronin la ceremoniile din mai de la Moscova?

Din liderii a 58 de tari, invitati la Moscova la ceremoniile marcind 60 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste – 49 si-au confirmat paticiparea - a anuntat adjunctul ministrului de externe rus Alexander Loshinin. Lituania si Estonia nu vor participa – a precizat demnitarul rus, adaugind – "mai asteptam raspunsuri din partea presedintilor Georgiei si Moldovei, a Coreei de Nord si din partea premierilor Japoniei si Marii Britanii”.

Dispariţia în Irak a trei jurnalişti români

Ministerul de externe a confirmat disparitia, luni seara, in Irak a trei jurnalisti romani. Este vorba de reporterul Marie Jeanne Ion şi cameramanul Sorin Dumitru Mişcoci, de la Prima TV, precum şi reporterul Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul "România Liberă".

Ştirea zilei

Directorul Departamentului Ştiri de la Prima TV Dan Dumitru a precizat ca cei trei erau fost însoţiţi de un om de afaceri irakiano-american care are afaceri în România. Acesta a suportat o parte din costurile deplasării jurnaliştilor şi a facilitat întîlnirile cu oficialii irakieni.

Preşedintele Traian Băsescu a convocat o şedinţă operativă la Palatul Cotroceni, cu scopul de a ţine sub control, observaţie şi analiză acţiunea de recuperare a celor trei ziarişti români dispăruţi la Baghdad.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale au fost prezente serviciile secrete româneşti SRI, SIE şi DIA, ministrul de Externe şi consilierii prezidenţiali pe politică externă şi internă.

Activitatea grupului operativ, coordonat de preşedintele Traian Băsescu, va fi permamentă, pe toată durata desfăşurării procesului de investigare, analiză şi acţiune directă pentru găsirea cît mai rapidă şi în bune condiţii a ziariştilor dispăruţi, precizează Administraţia Prezidenţială.

Dinu Patriciu pus sub acuzare de către Parchetul instanţei supreme în cazul Petromidia

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Rompetrol, Dinu Patriciu a fost pus oficial sub acuzare de către procurorii Parchetului instanţei supreme, în cazul Petromidia, omul de afaceri susţinînd că acuzaţiile care i-au fost aduse sînt nefondate şi tendenţioase.

Tot marţi dimineaţă, trei persoane din conducerea rafinăriei Petromidia s-au prezentat la Parchetul instanţei supreme, pentru a li se prezenta acuzaţiile ce li se aduc şi pentru a li se solicita lămuriri.

Dosarul privind activitatea SC Rompetrol - Rafinăria Petromidia SA este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Guvernatorul Deltei Dunării Virgil Munteanu va fi înlocuit din funcţie

Guvernatorul Deltei Dunării, şeful Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD) Virgil Munteanu va fi înlocuit din funcţie, în cîteva zile - a declarat ministrul Mediului şi Apelor Sulfina Barbu.

Guvernatorul Deltei Dunării Virgil Munteanu consideră că decizia ministrului este una politică şi nu motivată de modul în care a fost administrată rezervaţia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG