Linkuri accesibilitate

Ştiri

Scrisoare de intenţie privind un Grup Tactic de Luptă

România a semnat, împreună cu Italia şi Turcia, o scrisoare de intenţie privind constituirea unui Grup Tactic de Luptă care ar urma să fie pus la dispoziţia Uniunii Europene. Documentul a fost semnat la Bruxelles, unde România a participat la reuniunea miniştrilor europeni ai apărării, pentru prima oară cu statut de observator activ.

Condamnarea a 5 dintre cei 6 inculpaţi în cazul revoluţiei de la Cluj

Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a condamnat la închisoare cinci dintre cei şase inculpaţi în cazul revoluţiei de la Cluj, după contestarea sentinţei date acum doi ani, prin care unul dintre ei fusese condamnat, doi achitaţi şi ceilalţi trei scăpaseră pentru că faptele s-ar fi prescris.

Organizatia Salvati Copiii: peste 730 copii dati disparuti in ultimii 5 ani

Începînd din anul 2000 pînă în prezent, au fost declaraţi dispăruţi peste 730 de copii români, iar în cazul a 259 minori poliţia face cercetări pentru a le stabili identitatea. Informaţia a fost furnizată de Organizaţia Salvaţi Copiii, partener al autorităţilor într-un program pentru repatrierea minorilor români aflaţi în străinătate.

În urma creşterii numărului de copii dispăruţi sau exploataţi sexual, ziua de 25 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, prilej cu care în România au fost organizate campanii de informare pentru a sensibiliza opinia publică asupra fenomenului dispariţiei copiilor.

Un nou sistem de tarifare la gazele naturale incepind din iunie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale va introduce, în iunie curent, un nou sistem de tarifare, care va elimina obligativitatea abonamentului şi va calcula factura de plată în funcţie de consum.

Serie de atentate in Irak: 7 victime americane

Explozia unui automobil-capcană în centrul Bagdad-ului a ucis trei soldaţi americani. Alţi patru militari americani şi-au pierdut viaţa în urma exploziei unei bombe la circa 50 de kilometri sud de Bagdad. Exploziile de azi au urmat unei serii de atacuri cu bombe care s-au soldat ieri cu peste 50 de morţi.

Vizita in Statele Unite a presedintelui afgan Hamid Karzai

Aflat în Statele Unite, preşedintele afgan Hamid Karzai se întîlneşte marti cu membri ai Congresului american. Karzai a conferit ieri cu preşedintele George W. Bush, împreună cu care a semnat un Memorandum.

„Mă bucur că împreună cu preşedintele Bush am semnat documentul asupra parteneriatului pe termen lung între Afganistan şi Statele Unite, ceea ce garantează că Afganistanul va continua să primească ajutoare pentru reconstrucţie şi că în cele din urmă va fi capabil să stea pe propriile picioare şi să contribuie la pace şi stabilitate în regiune” - a declarat preşedintele afgan Hamid Karzai.

Infiintarea unei a doua baze militare ruse in Kirghistan?

Guvernatorul provinciei Osh din Kirghizstan a făcut cunoscut că oficialităţi ruse şi kirghize examinează posibilitatea înfiinţării unei a doua baze militare ruse în Kirghizstan, în cadrul eforturilor pentru combaterea terorismului. După cum a declarat guvernatorul Anvar Artîkov Europei Libere, guvernul kirghiz nu a decis încă dacă să permită sau nu deschiderea bazei.

Esec al consultarilor israelo-palestiniene pe teme de securitate

Consultările israelo-palestiniene pe teme de securitate s-au încheiat ieri fără să se fi căzut de acord asupra felului în care să fie coordonată retragerea trupelor israeliene din Fîşia Gaza. Partea palestiniană a reproşat celei israeliene că împiedică realizarea de progrese în chestiuni-cheie, iar oficialităţi israeliene au subliniat că partea palestiniană nu a explicat cum anume vor garanta securitatea în Fîşia Gaza forţele palestiniene după retragerea celor israeliene. Consultările au avut loc înaintea plecării la Washington a liderului palestinian, Mahmoud Abbas. „Avem multe doleanţe legate de situaţia noastră din ultimele patru luni. Vrem ca americanii să adopte faţă de noi o atitudine pozitivă în chestiunile economice şi politice” - a declarat Mahmoud Abbas.

Convorbiri ale presedintilor Vladimir Putin si Abdul Kalam

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său indian Abdul Kalam au avut convorbiri privind extinderea cooperării bilaterale în domeniile economic, militar şi energetic. După convorbiri Putin a subliniat: „au fost făcute progrese remarcabile vizînd realizarea a numeroase proiecte comune, inclusiv construirea centralei nucleare Kudankulam, cu participarea Rusiei.

Bucuresti: conferinta internationala consacrata terorismului global

Reprezentanţi oficiali din 70 de ţări, inclusiv Irak şi Afganistan, iau parte, la Bucureşti, la o conferinţă cu uşile închise. Pe agenda reuniunii de două zile figurează: securitatea regională, terorismul global şi misiunile din Irak şi Afganistan ale coaliţiei condusă de Statele Unite.

Premierul Tariceanu: o retragere din Irak ar submina credibilitatea tarii

Retragerea trupelor româneşti din Irak ar putea avea implicaţii serioase în ceea ce priveşte angajamentele asumate de România şi credibilitatea ţării ca stat NATO şi viitor membru al Uniunii Europene - a afirmat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Ştirea zilei

Întrebat care au fost metodele de eliberare a jurnaliştilor români răpiţi în Irak, premierul a menţionat efortul conjugat al instituţiilor statului, coordonate de preşedinţie, în principal al serviciilor secrete, ministerului de externe şi ministerului apărării, dar şi al serviciilor de informaţii străine, diverselor organizaţii musulmane şi altor persoane care nu vor fi niciodată prezentate public.

Numar impresionant de sinucideri in rindul fortelor armate ruse

Anul trecut 246 de soldaţi ruşi s-au sinucis. Cifra a fost dezvăluită de procurorul general militar, Alexander Savenkov, cu precizarea că 50 la sută din cei care s-au sinucis nu au putut suporta umilinţele la care au fost supuşi de alţi soldaţi. Actele de hărţuială în armata rusă sunt criticate de cîţiva ani de organizaţiile pentru drepturile omului.

Premierul israelian Ariel Sharon propune eliberarea altor 400 de detinuti

Premierul israelian Ariel Sharon a propus punerea în libertate a încă 400 de deţinuţi palestinieni în afara celor 500 deja eliberaţi, în semn de sprijin pentru liderul palestinian Mahmoud Abbas. Într-un discurs ţinut în faţa Comitetului America-Israel pentru Afaceri Publice, Sharon a declarat că este posibilă o nouă eră de încredere dacă retragerea forţelor israeliene din Fîşia Gaza este coordonată cu partea palestiniană.

52 persoane retinute in urma tulburarilor de la Andijan

Procurorul general din provincia uzbecă Andijan a făcut cunoscut că în urma ciocnirilor violente din 13 mai au fost reţinute 97 de persoane, dintre care 52 se află încă în stare de detenţie fiind suspectate că au fost implicate în actele de violenţă.

Autorităţile uzbece au anunţat că 169 de persoane au fost ucise la Andijan în ciocnirile dintre protestatari şi forţele guvernamenatle, dar grupări pentru drepturile omului şi din opoziţia uzbecă estimează cifra morţilor la circa o mie.

Un purtător de cuvînt al Crucii Roşii Internaţionale a declarat Europei Libere: „ la Andijan situaţia e complicată, Crucea Roşie nu are acces la cei răniţi sau arestaţi. Nu ştim de ce autorităţile uzbece ne interzic accesul”.

Teroristul Abu Musab al-Zarqawi ranit in Irak?

Liderul organizaţiei Al Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi a fost rănit. Într-o declaraţie publicată în Internet, declaraţie a cărei autenticitate nu a putut fi confirmată, Organizaţia Al Qaida pentru Sfînta Luptă îi îndeamnă pe musulmani să se roage pentru Zarqawi.

Ştirea zilei

Abu Musab al-Zarqawi şi-a asumat responsabilitatea pentru numeroase atentate comise în Irak şi pentru decapitarea unor străini luaţi ostateci.

Hamid Karzai la Casa Alba - semnarea unui acord de parteneriat strategic

Presedintele Statelor Unite George Bush si omologul sau afgan Hamid Karzai au semnat un acord de parteneriat strategic, cu ocazia întrevederii lor desfasurate la Casa Alba. George Bush a repetat sprijinul sau pentru Karzai, spunînd: "Am mare încredere în viitorul Afganistanului."

Presedintele american a mai spus ca trupele Statelor Unite vor coopera si vor spriji guvernul afgan în operatiunile de lichidare a ramasitelor organizatiei Al Qaida. Hamid Karzai întreprinde o vizita de patru zile în Statele Unite, începuta duminica.

Senatorul Ioan Talpes demisioneaza din PSD

Senatorul PSD Ioan Talpes si-a anuntat demisia din cadrul formatiunii politice, în semn de protest fata de comportamentul PSD-istilor fata de fostul presedinte Ion Iliescu. Talpes anuntase anterior, la 11 mai, decizia de retragere din functiile de presedinte al organizatiei Caras-Severin si de presedinte al Comisiei de aparare din Senat.

Revenirea in tara a jurnalistilor tinuti ostateci in Irak

Cei trei ziaristi romani luati ostateci la Bagdad la 28 martie si eliberati ieri, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, au fost întîmpinati azi, la sosirea în tara de familiile lor, presedintele Basescu si premierul Tariceanu.

Ştirea zilei

Presedintia a anuntat ca autoritatile americane l-au preluat în custodie pe cetateanul american de origine irakiana Mohammad Munaf.

Infrinti la Duesseldorf, social democratii vor alegeri generale

Franz Muentefering, presedintele Partidului Social-Democrat din Germania a anuntat intentia cancelarului Schroeder de a cere un vot de încredere din partea parlamentului la 1 iulie.

Ştirea zilei

Duminica, în urma pierderi alegerilor din statul Nord Rhein Westfalia, cu 8 puncte procentuale diferenta, cancelarul Gerhard Schroeder s-a pronunßat în favoarea organizarii de alegeri generale anticipate. Acestea ar putea sa se desfařoare la mijlocul lunii septembrie.

George Bush Senior decorat la Kremlin de Vladimir Putin

Fostul presedinte american George Bush senior a fost primit astazi la Kremlin de catre presedintele Vladimir Putin care l-a decorat cu medalia "60 de ani de la victorie" pentru participarea sa în cel de-al doilea rćzboi mondial. Bush a fost pilot în timpul razboiului.

Bagdad: asasinarea unei oficialitati a Ministerului Securitatii Nationale

In Irak continua valul de violente cauzat de insurgenti si care au condus în ultima luna la moartea a peste 550 de persoane. O masina capcana a explodat într-o localitate din zona petrolifera Kirkuk, ucigînd cel putin cinci irakieni si ranind alte 13. O explozie similara, la Bagdad, în fata unui restaurant a ucis cel putin sapte persoane si ranit peste alte 80. Ceva mai devreme, tot la Bagdad, s-a înregistrat un atentat soldat cu uciderea unui înalt functionar din ministerul securitatii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG