Linkuri accesibilitate

Ştiri

Modificarile regulamentului Camerei Deputatilor aprobate de Comisia Juridica

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a avizat favorabil, cu 13 voturi "pentru", modificările la regulament care să permită schimbarea lui Adrian Năstase din funcţia de preşedinte al Camerei.

Ştirea zilei

Modificările au fost votate în lipsa deputaţilor opoziţiei PSD şi PRM care au părăsit şedinţa în semn de protes, acuzând parlamentarii Alianţei Dreptate şi Adevăr de încălcarea procedurilor de vot.

Adrian Videanu: PD nu are un plan secret de declansare a alegerilor anticipate

Preşedintele executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu a dat asigurări într-o conferinţă de presă, că miniştrii PD nu vor părăsi Cabinetul Tăriceanu şi că formaţiunea democrată nu are nici un "plan secret" de declanşare a alegerilor anticipate.

Termenul de depunere a cererilor pentru retrocedarea terenurilor: prelungit cu 2 luni

Termenul de depunere a cererilor pentru retrocedarea terenurilor agricole şi a pădurilor a fost prelungit cu aproximativ 2 luni, până la 30 noiembrie 2005, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern. Cabinetul Tăriceanu explică decizia de prelungire prin faptul că termenul limită stabilit iniţial, care expira la 22 septembrie, nu a permis tuturor foştilor proprietari să obţină documentele necesare.

Presedintele Basescu: Liderii rusi zic "mare nostrum" cind se refera la Pontul Euxin

Aflat în Statele Unite ale Americii, preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un discurs ţinut la Universitatea Standford că Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un "lac rusesc", deoarece nu doreşte internaţionalizarea problemelor din zonă. Potrivit agenţiei Mediafax, şeful statului român a mai spus că democraţiile occidentale trebuie să-şi îndrepte atenţia asupra regiunii Mării Negre "până nu este prea târziu", pentru a evita repetarea unor situaţii similare cu ceea ce s-a întâmplat în Balcanii de Vest.

Pagubele provocate de inundatii depasesc posibilitatile financiare ale statului

Pagubele provocate de inundaţiile din România în acest an - estimate la aproximativ 5,5 miliarde de lei - depăşesc posibilităţile financiare ale statului. Sumele necesare pentru refacerea infrastructurii şi a caselor urmează să fie acumulate în timp, nu în cadrul acestui an bugetar - a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu. În acelaşi timp, la videoconferinţa cu prefecţii, el s-a declarat nemulţumit de ritmul lucrărilor de reconstrucţie.

Apel pentru introducerea votului uninominal semnat de Mircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea

Liderii PSD Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Miron Mitrea au adresat clasei politice, presei şi societăţii civile, o scrisoare deschisă în care fac apel pentru introducerea votului uninominal, care ar duce la responzabilizarea clasei politice.

Dublarea personalului Oficiului roman pentru Adoptii

Guvernul a aprobat modificarea organigramei Oficiului Român pentru Adopţii, dublând personalul Oficiului de la 20 la 40 de angajaţi începând de anul viitor, când va fi înfiinţat un departament pentru elaborarea primei strategii naţionale cu privire la adopţii. Potrivit unui comunicat al Guvernului, una din criticile aduse sistemului de adoptii din România a fost slaba capacitate instituţională.

Premierul Tãriceanu se intilneste cu un grup de parlamentari francezi

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a solicitat sprijinul unei delegaţii de parlamentari francezi din grupul de prietenie Franţa-România pentru ratificarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, spunând că autorităţile române îşi vor îndeplini toate obligaţiile asumate în negocieri, iar ţara va fi un membru loial al Uniunii Europene.

Vladimir Voronin apeleaza la comunitatea internationala in problema transnistreana

Vorbind la summitul Naţiunilor Unite de la New York, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a cerut sprijinul comunităţii internaţionale pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Ştirea zilei

Voronin a spus că Republica Moldova, având trupe ruseşti în Transnistria, nu controleză froniera de est şi nu este în stare să prevină traficul ilegal de fiinţe umane şi droguri şi să asigure respectarea drepturilor omului în regiunea separatistă.

Kiev: 5 ani de la asasinarea jurnalistului independent Heorhiy Gongadze

Ucraina marchează cinci ani de la asasinarea jurnalistului independent Heorhiy Gongadze, în care sunt bănuiţi a fi fost implicaţi demnitari ai fostului regim, inclusiv fostul preşedinte Leonid Kuchma. Soţia lui Gongadze declara recent că în ciuda promisiunilor făcute de actualul preşedinte Viktor Yushchenko, autorităţile ucrainene nu dau dovadă de voinţă politică pentru a elucida circumstanţele crimei.

Fenianul nu pare dispus sa faca compromisuri la negocierile de la Beijing

În cursul unei noi runde de negocieri în problema progrmului nuclear nord corean, Fenianul şi-a menţinut pozitia declarind ca nu va accepta cererea Statelor Unite de a-şi demonta instalaţiile atomice, decât dacă îi va fi oferit un reactor nuclear pentru generarea energiei electrice – o condiţie respinsă însă de Statele Unite.

Prabusirea unui avion militar rus in Lituania

Lituania a respins cererea Rusiei de a preda un pilot militar rus arestat după prăbuşirea avionului Suhoi-27 pe care-l pilota în timp ce survola ilegal spaţiul aerian lituanian. Avionul se afla în zbor de la St. Petersburg spre enclava rusă Kaliningrad. Ministerul apărării de la Vilnius a anunţat că înainte de predarea pilotului doreşte să investigheze incidentul.

Suspect sirb din Bosnia se preda Tribunalului de la Haga

Un sârb bosniac suspectat de crime de război, Sredoje Lukic, a plecat azi la Haga pentru a se preda Tribunalului Internaţional. El este acuzat de torturarea şi omorârea unor musulmani bosniaci în cursul războiului din 1992-1995 în Bosnia-Herzegovina.

Nou atac indreptat impotriva populatiei siite din Irak

Un atac sinucigaş cu bombă a făcut opt victime în apropierea unei moschei şiite într-un oraş din centrul Irakului – este un ultim atac într-o serie de atentate îndreptate împotriva irakienilor şiiţi. Explozia unei maşini capcană a omorit miercuri 150 de oameni la Bagdad. Forţele americane au anunţat pe de altă parte omorârea a 9 militanţi în cursul unui atac aerian noaptea trecută asupra unei şcoli abandonate în provincia Anbar.

Berlin: incheierea campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate

În Germania se apropie de sfârşit campania electorală pentru alegerile parlamentare de duminică, principalii rivali, cancelarul social democrat Gerhard Schroeder şi creştin-democrata Angela Merkel avind ultime întâlniri cu alegătorii astăzi la Berlin.

Înalta comisie ONU pentru Refugiati preia 11 uzbeci din Kirghizstan

11 refugiaţi uzbeci care şi-au părăsit ţara după violenţele de la Andijon din luna mai aflându-se în statul vecin Kyrgyzstan au fost predaţi Înaltului comitet al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Citând surse anonome, agenţia Reuters scrie că ei ar putea fi transportaţi mai întâi la Londra, iar apoi vor fi trimişi în Belgia, Finlanda şi Olanda. Dintre sutele de refugiaţi uzbeci, 400 se află în prezent în Romania.

Kabul: campanie electorala tot mai singeroasa

În Afganistan a fost omorât încă un candidat în alegerile parlamentare programate pentru duminică. Este al şaptelea candidat asasinat în campania electorală, în atacuri de care sunt acuzaţi talibanii. Una din femeile candidate se mai află încă în stare critică la un spital militar american în apropiere de Kabul, după ce a fost împuşcată miercuri la o întâlnire electorală în provincia estică Nuristan.

Mikheil Saakashvili spera ca Moscova va renunta la politica imperiala

Adresîndu-se Adunării Generale ONU, preşedintele Georgiei Mikheil Saakashvili a îndemnat Naţiunile Unite să preia un rol mai activ în ce priveşte rezolvarea conflictelor din regiunile Abhazia şi Oseţia de sud. Saakashvili şi-a exprimat speranţa ca Rusia să se debaraseze de atitudini de pe vremea ţarilor şi de fărădelegile post-sovietice.

Alyaksandr Lukashenka: "Statele Unite promoveaza o politica destabilizatoare"

Preşedintele Republicii Belarus, Alyaksandr Lukashenka, a acuzat Statele Unite că provoacă instabilitate globală şi manipulează Naţiunile Unite. "Dacă nu există conflicte, sunt inventate. Dacă nu există pretexte de intervenţie, sunt create pretexte imaginare. Toate acestea sunt justificate prin democraţie şi drepturile omului. Mai mult, aceşti termeni nu sunt folosiţi în mod sincer... ci aşa cum îi convine guvernului american" - a declarat Lukashenka la summit-ul ONU. Ulterior preşedintele republicii Belarus a semnat o convenţie asupra combaterii actelor de terorism nuclear.

Vladimir Putin: "Terorismul este principale amenintare a zilelor noastre"

La summit-ul ONU, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a îndemnat, printre altele, Consiliul de Securitate, să depună mai multe eforturi pentru rezolvarea conflictelor regionale. "Am convingerea că terorismul din zilele noastre prezintă principala ameninţare pentru drepturile şi libertăţile omului, pentru dezvoltarea continuă a ţărilor şi popoarelor. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să fie principalul coordonator al cooperării internaţionale în lupta contra terorismului, succesorul ideologic al nazismului" - a declarat la ONU preşedintele Rusiei.

Descoperirea in vama Nadlac a unui TIR plin cu imigranti din R. Moldova

O reţea de trafic cu imigranţi formată din cetăţeni români şi moldoveni a fost descoperită la Arad, unde poliţiştii de la Crima Oganizată au făcut mai multe reţineri, după descoperirea în vama Nădlac a unui TIR plin cu imigranţi provenind din Republica Moldova. Ieşirea ilegală din România a cetăţenilor moldoveni a fost aranjată de membrii unei reţele de traficanţi de persoane, care era în atenţia autorităţilor de cel puţin două luni.

Romania: coordonator al Fondului de Asistenta pentru distrugerea de substante chimice din R. Moldova

România a preluat, împreună cu Belgia, rolul de coordonator al Fondului de Asistenţă pentru distrugerea de substanţe chimice periculoase şi pesticide din Republica Moldova, desfăşurat sub egida Parteneriatului pentru Pace, în cadrul cooperării NATO-OSCE. Ambasada României la Chişinău deţine, în perioada 2005-2006, mandatul de punct de contact NATO la Chişinău.

Propuneri de inlesnire a deplasarilor in spatiul Schengen

Comisia Europeană a cerut statelor UE să aprobe o serie de propuneri menite să înlesnească deplasarea în spaţiul Schengen a cetăţenilor din ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană.

"Este vorba îndeosebi de cetăţeni ai unor ţări terţe care au primit viză pentru spaţiul Schengen din parte unuia din cei 15 membri mai vechi ai Uniunii, dar care trebuie să călătorească într-una din cele zece noi ţări-membre. Propunerile sunt menite să-i scutească pe cetăţenii din ţări terţe de necesitatea unei vize de tranzit" - a precizat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG