Linkuri accesibilitate

Ştiri

Rezultatele preliminare ale alegerilor pentru Bundestag

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din Germania, Uniunea Crestin Democrata a obtinut mai putine voturi decit se prognoza, in timp ce celeilalte formatiuni din opozitie, Partidul Liberal, i-au revenit mai multe sufragii decit la scrutinul anterior.

Ştirea zilei

Din arcul guvernamental, social democratii au pierdut voturi, in timp ce Verzii s-au mentinut la cota alegerilor de acum 3 ani.

Baku: eliberarea militantului ucrainean Serghei Yevtushenko

Autoritatile azere l-au eliberat astazi pe activistul grupului ucrainean PORA, Serghei Yevtushenko dupa doua zile de retinere. El urma sa participe la un mitimg al opozitiei. Potrivit agentiei Associated Press un oficial de la vama l-ar fi anuntat pe Yectuscenko ca nu este binevenit in Azerbaijan. In luna noiembrie in Azerbaigian au loc alegeri parlamentare.

Senator scandalizat de expresia "lac rusesc"

Senatorul PSD George Maior a declarat că partidul sau va susţine moţiunea simplă a Partidului Romania Mare privind educaţia şi a menţionat posibilitatea ca PSD să reflecteze asupra ideii de a depune o moţiune privind politica externă. In opinia senatorului PSD, presedintele Romaniei Traian Basescu ar fi facut "o gafă diplomatică de proporţii" referindu-se la Marea Neagră ca la un "lac rusesc". In opinia PSD astfel de declaratii “ne pun pe un curs antagonic cu un stat important în ansamblul comunităţii internaţionale", menţionând că Rusia este partener cu NATO şi are un parteneriat special cu SUA.

Kabul: primele alegeri legislative dupa decenii de haos

In Afganistan, sectiile de votare s-au inchis in primul scrutin parlamentar din ultimii 30 de ani. Nu sint disponibile inca informatii referitoare la participarea la vot. Aproximativ 2800 de candidati s-au confruntat pentru cele 249 de mandate din camera inferioara a parlamentului de la Kabul.

Emil Boc pledeaza din nou pentru legislativ unicameral si vot uninominal

Preşedintele PD, Emil Boc consideră că, în cazul în care nu se va ajunge la un consens în cadrul clasei politice, referendumul consultativ rămâne singura soluţie pentru parlamentul unicameral şi introducerea votului uninominal.

Liderul PD a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PD a fost, este şi rămâne consecvent cu susţinerile pe care le-a avut când era în opoziţie.

Ministrul Justitiei cere CSM suspendarea tuturor numirilor de judecatori

Ministrul Justiţiei, Monica Macovei a cerut Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea tuturor numirilor de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la modificarea Regulamentelor, pe baza cărora se desfăşoară procedura de numire.

Ştirea zilei

Ministrul Justiţiei consideră că, dată fiind importanţa funcţiei de judecător exercitată la instanţa supremă, CSM trebuie să aibă criterii clare de numire şi o procedură care să asigure obiectivitatea, transparenţa, integritatea şi profesionalismul.

Totodată, noile reglementări vor trebui să rezolve conflictul de interese pentru membrii CSM care sunt şi membri în Colegiul de conducere al ÎCCJ.

Parlamentar kurd asasinat de insurgenti

Un atac intreprins de insurgenti in apropierea orasului irakian Dujail s-a soldat cu moartea unui parlamentar din partidul Uniunea Patriotica din Kurdistan. Un alt parlametar din acelasi partid a fost ranit.

Teheranul avertizeaza AIEA

Teheranul a avertizat Agentia ONU pentru energie atomica sa nu ceara Consiliului de Securitate sa examineze cazul programului nuclear iranian. Purtatorul de cuvint al ministerului de externe de la Teheran si-a exprimat speranta ca la sedinta de miine a Consiliului de Guvernatori ai AIEA nu va fi luata o decizie care sa complice situatia. El a adaugat ca Iranul nu a inceput inca operatiunea de imbogatire a uraniului, dar totul depinde de rezultatul reuniunii de luni a agentiei de la Viena. Statele Unite spera ca AIEA sa ceara Consiliului de Securitate sa ia masuri punitive impotriva regimului de la Teheran.

Berlin: alegeri anticipate pentru Bundestag

In Germania au loc alegeri parlamentare anticipate declansate de cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder in urma rezistentei manifestate in propriul partid fata de programul sau de reforme sociale. Contracandidata lui Schroeder este crestin-democrata Angela Merkel , care in cazul unei victorii, ar deveni prima femeie cancelar din istoria Germaniei. Ultimel sonsaje de opinie lasa sa se intrevada un rezultat foarte strins, multi alegatori fiind inca indecisi in ajunul scrutinului.

Beijing: convorbirile hexagonale in impas

Autoritatile chineze au anuntat ca negocierile hexagonale privind programul nuclear al Coreei de Nord vor continua luni. Tratativele se afla in impas din cauza insistentei regimului de la Fenian de a promova in continuare un program de energie atomica, chiar daca renunta la armele nucleare.

Alegeri parlamentare in Afganistan

In Afganistan se desfasoare alegeri parlamentare, primul scrutin de ascest fel din ultimii 35 ani. La cele 249 de mandate in camera inferioara a Adunarii Nationale aspira peste 2700 de candidati. Dupa ce s-a prezentat la urne, presedintele Hamid Karzai a declarat ...

Ştirea zilei

ca dupa zeci de ani de razboie, interventii armate si ocupatie straina afganii au astazi in fine sansa sa isi decida singuri soarta prin vot secret si liber consimtit.

Kabul: alerta maxima inaintea alegerilor parlamentare de duminica

În Afganistan, cu o zi înaintea primelor alegeri parlamentare din istoria tarii, forţele americane şi afgane au prevenit aruncarea în aer a barajului unei centrale hidroelectrice din centrul ţării. Forţele de securitate se află în alertă maximă înaintea votului de mâine.

OSCE solicitata sa elaboreze un program de integrare a fortelor paramilitare din Transnistria

Ministrul moldovean al Apărării Valeriu Pleşca a declarat că forţele paramilitare transnistrene pot fi încorporate în Armata Naţională a Moldovei în urma unui program de reconversiune. Potrivit unui comunicat de presă, Pleşca i-a propus şefului misiunii OSCE la Chişinău, William Hill, înfiinţarea unui grup de lucru în cadrul OSCE, care să elaboreze acest program.

Chisinau: guvernul Tarlev aproba proiectul de buget pe anul 2006

Guvernul Tarlev a aprobat proiectul bugetului pentru 2006, care prevede majorarea cu peste 16 la sută a veniturilor şi cu aproape 27 la sută a cheltuielilor faţă de bugetul pe anul curent. Dacă Parlamentul acceptă propunerile Guvernului, de anul viitor va creşte Taxa pe Valoarea Adăugată în agricultură până la 20 de procente. Va scădea, pe de altă parte impozitul pe venit.

Presedintele anunta consultari pe tema unui parlament unicameral

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întoarcerea din SUA, că, la sfârşitul săptămânii viitoare, va invita partidele parlamentare la consultări pentru organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei în vederea instituirii unui Parlament unicameral.

Liderii liberali vor examina oportunitatea iunui parlament unicameral

Conducerea PNL se va reuni săptămâna viitoare pentru a decide dacă va susţine ideea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei, în vederea organizării unui Parlament unicameral - a declarat purtatorul de cuvint PNL Eugen Nicolaescu. Potrivit agentiei Mediafax, majoritatea liderilor liberali sprijină poziţia publică a lui Tăriceanu, care a spus că nu este de acord cu Parlamentul unicameral.

Marko Bela: UDMR prefera ameliorarea sistemului bicameral

UDMR se pronunţă mai degrabă pentru îmbunătăţirea actualului sistem bicameral, decât pentru formarea unei singure Camere a Parlamentului - a declarat liderul Uniunii, Marko Bela, citat de agentia Mediafax

Mircea Geoanã: senatorul Antonie Iorgovan este la un pas de a fi exclus din partid

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că senatorul Antonie Iorgovan, căruia i s-a retras sprijinul politic în urma unei decizii a Biroului Permanent Naţional, este la un singur pas de a fi suspendat sau exclus din partid. Lui Iorgovan i-a fost retras sprijinul politic pentru funcţiile de secretar al Senatului şi vicepreşedinte al Gomisiei de integritate morală a PSD, după ce catalogase drept “imbecilitate” ideea Parlamentului unicameral, promovată de Geoană.

Incercari ale talibanilor de sabotare a alegerilor din Afganistan

Inaintes alegerilor parlamentare de miine din Afganistan, ministerul afgan de interne a anuntat ca rebelii talibani sint suspectati de a fi ucis 3 politisti, inclusiv pe seful unei statii de politie in districtul Musai din Kabul. Ciocniri intre presupusi talibani si patrule ale politiei au avut loc si in provincia Kandahar, din sudul Afganistanului. In Pakistanul invecinat mii de trupe au fost puse in stare de alerta inaintea alegerilor parlamentare din Afganistan.

Berlin: avans minim al opozitiei in sondajele dinaintea alegerilor anticipate

In Germania au avut loc ultimele mitinguri electorale inaintea alegerilor parlamentare de miine, in care competitia este foarte strinsa intre social-democratii condusi de actualul cancelar Gerhard Schroeder si opozitia de centru dreapta a Angelei Merkel. Potrivit ultimelor sondaje de opinie candidata crestin democratilor are inca un avans in fata actualului cancelar, dar aproape o patrime din votanti nu sint inca hotariti pe cine sa sprijine.

New York: adoptarea unor reforme in statutul Organizatiei Natiunilor Unite

Liderii lumii intruniti la reuniunea la nivel inalt de la Natiunile Unite au adoptat o serie de masuri menite sa reformeze Organizatia Natiunilor Unite, la 60 de ani de la infiintare. Potrivit documentului final adoptat, comunitatea internationala are responsabilitatea de a interveni pentru protectia civillor in caz de genocid si pentru impiedicarea purificarilor etnice.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, adresindu-se adunarii, a apreciat ca organizatia a acceptat pina acum doar prea putine reforme dar ca drumul reformelor trebuie continuat pentru ca organizatia sa poata fi mai eficienta in lupta impotriva terorismului si saraciei.

Programul nuclear iranian pe agenda discutiilor Bush - Putin

Presedintele american George Bush s-a declarat convins ca in viitor Consiliul de Securitate ONU va examina cazul Iranului daca Teheranul nu va da socoteala de programul sau nuclear. Afirmatia a fost facuta dupa intrevederea de aseara intre presedintele american cu omologul sau rus Vladimir Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG