Linkuri accesibilitate

Ştiri

"Alegeri acum in Transnistria ar fi premature"

Dupa convorbirile de la Iasi cu Traian Basescu, seful statului moldovean Voronin a declarat ca a remarcat o deschidere politica a Romaniei fata de Republica Moldova odata cu alegerea noului presedinte roman.

Ştirea zilei

Concluzia este că avem înţelegere şi susţinere din partea României referitor la problema transnistreană şi integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană - a declarat textual presedintele Voronin.

Referitor la Transnistria, Vladimir Voronin a precizat ca presedintele roman impartaseste opinia sa ca organizarea acum de alegeri in regiunea secesionista ar fi prematura. El s-a referit in acest context si la documentul semnat saptamina aceasta cu presedintele ucrainean Iuscenko in care se cerea constituirea unei comisii internationale pentru monitorizarea democratizarii Transnistriei.

Referindu-se la tratativele care incep luni la Odessa, Vladimir Voronin a declarat că Republica Moldova va îngheţa discutiile în problema transnistreană dacă la negocieri nu vor fi acceptate SUA şi Uniunea Europeană ca membri cu drepturi depline.

La rândul său, presedintele Traian Basescu a declarat: "Nu se pune problema unor alegeri libere în Transnistria. Acolo nu există partide politice, nu există o presă liberă, nu există dreptul de a se exprima opinia. Încercarea aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol în aceste condiţii, nu poate fi decât un eşec, căci nu vor fi recunoscute de nimeni pe plan internaţional".

In ceea ce priveste relatiile Bucuresti - Chisinau, Preşedintele român a spus că una din priorităţile politicii externe a României este finalizarea tratatului de bază cu Republica Moldova.

Sistarea lucrarilor la canalul Bistroe: un succes diplomatic

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că "încetarea lucrărilor la canalul Bâstroe este primul succes diplomatic al României în problema Mării Negre din ultimii 60 de ani”. Intr-o eclaratie facuta la Iasi, Băsescu a precizat că: "Acest lucru nu se putea întâmpla fără o democratizare reală a Ucrainei. Îi mulţumesc public preşedintelui Iuşcenko care a dovedit o mare deschidere în această problemă".

Convorbiri Basescu - Voronin la Iasi

Presedintele Moldovei Vladimir Voronin s-a intilnit la Iasi cu omologul sau roman Traian Basescu. "Vom continua, alaturi de Romania, drumul spre Uniunea Europeana" – a declarat presedintele moldovean la conferinta de presa organizata dupa intrevedere.

Ştirea zilei

La rindul sau, presedintele Basescu a declarat ca Romania va continua politica de deschidere fata de Moldova, inceputa odata cu vizita sa din ianuarie, la Chisinau. In acest context, Basescu a reafirmat importanta finalizarii tratatului de baza cu Moldova.

Ministrul iranian de externe respinge declaratia AIEA

Ministrul de externe al Iranului a respins drept inacceptabila ultima declaratie a Agentiei internationale pentru energie atomica. In declaratie este criticat programul nuclear iranian. In caz ca acesta va fi continuat, agentiei avertizeaza ca se va adresa Consiliului de Securitate ONU.

Negociatorul rus Valery Nesterushkin confera cu presedintele OSCE Dimitri Rupel

In pregatirea negocierilor pentagonale de la Odessa, reprezentantul special al Rusiei la tratative Valery Nesterushkin sa intilnit simbata la Ljubljana cu presedintele in exerctiu al OSCE, ministrul de externe sloven Dimitri Rupel.

Igor Smirnov cere ca UE si SUA sa aiba numai statut de observatori

Liderul autoritatii transnistriene Igor Smirnov a declarat ca apreciaza posibila participare a Uniuni Europene si Statelor Unite la ngocierile Chisinau –Tiraspol. Potrivit agentiei Itar-Tass, Smirnov apreciaza ca europenii si americanii trebuie sa aibe numai statutul de observatori – nu de garanti ai acordului, cum vrea partea moldoveana.

Convorbiri Voronin - Basescu la Iasi

Luni la Odesa incepe luni o noua runda de negocieri privind solutionarea crizei Transnsitriene, la care se va discuta posibila extindere a formatului de dicutii – prin cooptarea Uniunii Europene si Statelor Unite.

In pregatira acestei intilni, presedintele Vladimir Voronin s-a intilnit astazi, la Iasi, cu presedintele Romaniei Tranin Basescu.

Varsovia: Partidul Stinga democrata in declin la alegerile legislative

In Polonia au loc primele alegeri generale de la admiterea tarii in Uniunea Europeana – alegeri pe care, indica ultimele sondaje de opinie, le va cistiga opozitia liberala, formata din Platforma Civica si Partidului justitiei si dreptatii. Potrivit sondajelor, soarta Stingii democrate, aflata la guvernare, este incerta. Ar putea sa nu intre in parlament.

Liubliana: referendum asupra unei noi legi de organizate a televiziunii si radioului publice

Slovenii voteaza intr-un referendum privind noua lege de organizate a televiziunii si radioului publice. Noua lege prevede ca parlamentul sa aprobe membrii consiliilor de administratie. Pina acum, membrii consiliilor erau numiti de parlament, ONG-uri si sindicatele media. Guvernul care a propus schimbarea legii, sustine ca multi membri ai consiliilor reprezentau, ascuns, interese politice.

Nou raid al aviatiei israeliene in Fisia Gaza

Premierul israelian Ariel Sharon a declarat ca armata va continua sa riposteze, cu hotarire la toate atacurile cu rachete, lansate din Gaza, de militantii palestinieni. Circa 20 de palestinieni au fost raniti azi dimineata, intr-un raid al aviatiei israeliene asupra fisiei Gaza.

Uraganul Rita se dovedeste mai blind decit se prognosticase

Uraganul Rita, care a lovit coastele de sud ale Statelor Unite, a produs mai putine pagube decit se temeau autoritatile. Nu s-a inregistrat decit un mort, fata de peste o mie, in urma uraganului Katrina, care a devastat New Orleans-ul cu trei saptamini in urma.

Transdniester secessionists start election campaign

The breakaway Transdniestrian region on 22 September started a campaign for the 11 December legislative elections. Transdniestrians are to elect deputies to the 43-seat Supreme Soviet in 43 single-mandate constituencies. On 21 September, Ukrainian President Viktor Yushchenko and his Moldovan counterpart, Vladimir Voronin, appealed to the Organization of Security and Cooperation in Europe to organize democratic elections in Transdniester as part of the so-called Yushchenko plan to settle the Transdniester conflict.

William Hill: OSCE will not monitor the December Transdniester elections

OSCE ambassador William Hill said on 22 September that his organization would not monitor the 11 December ballot in Transdniester since according to European standards the preparation of parliamentary elections would require eight months at a minimum.

Voronin - Yushchenko talks in Kyiev - five-party negociations to resume in Odessa - UE and USA to join the process of conflict settlement?

Moldovan President Vladimir Voronin met with his Ukrainian counterpart, Victor Yushchenko, in Kyiv on 21 September. "We have sent a letter to the Organization of Security and Cooperation in Europe asking it to create an international commission to organize elections in Transdniester" Voronin said at a news conference after the meeting.

Voronin added that the date of the elections should be set by the OSCE after the organization attests that "the Transdniester region is ready for the elections."

Yushchenko said representatives of Moldova, Transdniester, Russia, Ukraine, and the OSCE are to meet in Odesa on 26 September to discuss the Transdniester conflict settlement. "One of the goals of this meeting is to expand the format of negotiations and include the EU and the U.S." Yushchenko noted.

Draft budget for 2006 approved by Moldovan Government

The Moldovan government on 17 September approved a draft budget. The 2006 budget bill projects a 6.5 percent increase in the country's gross domestic product and counts on an inflation of 10 percent. The government also wants the parliament to approve several other financial bills establishing a 20 percent value-added tax in plant cultivation, fruit and vegetable growing, and animal breeding; lowering corporate income tax from 18 percent to 15 percent; and retaining the flat personal income tax at 20 percent.

Vamesii romani intorc moldovenii nu au suficienti bani pentru sedere in Romania

Desi regimul de intrare-iesire in Romania pentru cetatenii moldoveni a ramas acelasi, controalele efectuate de vamesii romani au devenit mai riguroase - a declarat consulul Moldovei la Bucuresti Oleg Hancu. El a precizat pentru Basa Pres ca in ultimele zile au fost intoarse din vama mai multe autobuze cu cetateni ai Moldovei din cauza ca pasagerii nu aveau suficienti bani pentru sedere in Romania.

Consulul Romaniei in Moldova Ion Dicu a precizat ca persoanele care doresc sa treaca vama trebuie sa dispuna de bani pentru sedere in tara sau sa confirme ca au la cine sa stea. Acest lucru este stipulat in ordonanta de urgenta aprobata de Guvern inca in 2002. Ordonanta nu prevede insa o suma exacta pe care trebuie sa o prezinte cetatenii moldoveni la vama - a adaugat Ion Dicu.

Reluarea exporturilor de produse vegetale moldovene spre Rusia?

Republica Moldova ar putea relua exporturile de produse vegetale spre Rusia in primele zile ale lunii octombrie, dupa ce o noua misiune rusa va sosi la Chisinau. Ministrul adjunct al Agriculturii Anatol Spivacenco a declarat ca expertii rusi vor inspecta timp de doua saptamani toate loturile de marfa exportate spre Rusia. Daca in acest rastimp nu vor fi identificate nereguli, exporturilele de productie vegetala in Rusia vor fi din nou liberalizate, a precizat Spivacenco.

Moscova a stopat importurile de productie vegetala din Moldova in luna mai pe motiv ca Chisinaul nu ar respecta conditiile internationale de livrare. Acuzatii respinse de catre oficialitatile moldovene.

OSCE cere retrocedarea liceului Evrica

Seful Misiunii OSCE in Moldova, William Hill a chemat autoritatile transnistrene sa inapoieze liceului moldovenesc "Evrica" din Rabnita cladirea pe care au ocupat-o cu forta acum un an. Din octombrie 2004, liceul activeaza in cladirea unei gradinite de copii pe care o inchiriaza de la o fabrica din localitate.

Ştirea zilei

In regiunea transnistreana activeaza sase scoli cu predare in limba romana inregistrate de catre autortiatile de la Tiraspol, dar care se conduc de programele de studii aprobate de mininsterul educatiei de la Chisinau.

Gaza: actiune de riposta israeliana

Pentru prima data de la retragerea din Gaza, armata israeliana a lansat un raid in aceast teritoriul palestinian. Aviatia israeliana a bombardat tinte din orasul Gaza, in primul rind depozitele de armament ale organizatiei radicale Hamas. Cel putin doi palestinieni au fost ucisi. Vineri, militanti palestinieni au atacat cu rachete asezari israeliene.

Uraganul Rita pierde din intensitate

Uraganul Rita, care a lovit costele de sud ale Statelor Unite isi pierde din intensitate, astfel ca meteorologii i-au redus periculozitatea la categoria a doua (din 5 posibile). Orasul Huston nu a fost devastat, cum se prevedea la un moment dat. Pe de alta parte New Orleans-ul – oras afectat cu trei saptamini in urma de uraganul Katrina – a fost din nou partial inundat. Peste 2 milioane de persoane au parasit zonele de coasta, pentru a evita uraganul Rita.

Bilant al noului val de inundatii

Ploile de saptamina aceasta au afectat 312 localităţi din 16 judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, distrugând 88 de case şi inundând 2.213 locuinţe. Au fost înregistrate cinci decese, dintre care patru în judeţul Constanţa şi unul în judeţul Argeş, iar trei persoane sunt date dispărute.

Ştirea zilei

La acestea se adaugă 461 de persoane evacuate din propriile locuinţe şi cazate în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale sau la rude.

In ceea ce priveste daunele produse de inundatii in agricultura, ministrul de resort Gheorghe Flutur a facut cunoscut ca numai 10 la suta din culturile agricole sint asigurate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG