Linkuri accesibilitate

Ştiri

Abdullah Gul: Turcia nu va accepta chiar orice condiţii al UE

Turcia nu va trimite o delegaţie la Luxembourg pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană înainte de a examina documentul referitor la poziţia Uniunii Europene la tratative. Ministrul de externe Abdullah Gul a avertizat, fără să dea amănunte, că Turcia nu va putea accepta niciodată anumite condiţii.

Parlamentul de la Tbilisi cere retragerea trupelor ruse din Oseţia de Sud

Membrii parlamentului georgian au formulat o moţiune care cere forţelor ruseşti de menţinere a păcii să se retragă din Oseţia de sud dacă pînă în februarie nu se va ajunge la o reglementare paşnică. Legislativul de la Tbilisi va cere deasemeni plecarea forţei de menţinere a păcii din Abhazia dacă pînă în iulie viitor nu va face progrese.

Numărul delictelor comise în ţările CSI a crescut cu 12 %

La reuniunea de la Erevan a Consiliului miniştrilor de interne din ţările CSI, secretarul executiv al Comunităţii Statelor Independente, Vladimir Rushailo a cerut extinderea eforturilor pentru combaterea criminalităţii în regiune, precizînd că în primele şase luni ale anului în curs numărul delictelor comise în ţările CSI a crescut cu 12 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

John Abizaid: Al Qaida este încă unul din cele mai mari pericole pentru Statele Unite

Reţeaua teroristă Al Qaida încearcă să achiziţioneze şi să folosească arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu - a declarat generalul american John Abizaid, răspunzător de operaţiunile militare din Orientul Mijlociu, adăugînd că Al Qaida continuă să reprezinte unul din cele mai mari pericole pentru Statele Unite. În ce priveşte Irakul "Al Qaida nu reprezintă cea mai mare parte a insurgenţei irakiene, dar este desigur prezentă. Totodată, deşi nu este principala sursă a problemelor din regiunea Waziristan, din nordul Pakistanului, Al Qaidei îi revine cu siguranţă un rol în această zonă" - consideră generalul John Abizaid.

Val de atentate în oraşul irakian Balad

În oraşul Balad cu o populaţie predominant şiită, aflat la nord de Bagdad, exploziile aproape simultane a trei maşini-capcană au ucis cel puţin 60 de oameni. Mulţi alţii au fost răniţi.

Tratatul de aderare a României pe agenda parlamentară din 3 state UE

Parlamentul sloven va supune joi la vot Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană. La începutul săptămânii, Marea Britanie a anunţat că va introduce Tratatul de Aderare a României în Parlament la 11 octombrie, iar forul legislativ din Italia urmează să voteze asupra tratatului la sfârşitul lunii octombrie.

Ilham Aliyev se teme de încercări externe de destabilizare a Azerbaidjanului

În Azerbaidjan nu va exista o revoluţie de felul celor din Ucraina şi Georgia - a declarat preşedintele Ilham Aliyev, într-un interviu acordat mijloacelor de informare finlandeze şi publicat în presa de stat azeră. Aliyev a afirmat că ar putea exista "provocări şi confruntări" înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie. Anumite forţe sprjinite de anumite ţări, a mai spus Aliyev, vor să profite de alegeri pentru a destabiliza Azerbaidjan-ul.

64 de ani de la masacrul de la Baby Iar în Ucraina

La ceremonia marcînd împlinirea a 64 de ani de la masacrul de la Baby Iar, în Ucraina, au luat parte supravieţuitori, lideri ai comunităţilor evreieşti şi oficialităţi ucrainene. Preşedintele Viktor Iuşcenko a spus că masacrul de la Baby Iar rămîne o amintire dureroasă şi a promis că în Ucraina contemporană nu vor exista violenţă, antisemitism, xenofobie şi ostilitate internaţională.

Masacrul de la Baby Iar a avut loc în septembrie 1941 cînd forţele naziste care ocupaseră capitala Kiev au ucis peste 33.700 de evrei ucraineni în decurs de cîteva zile. În total, la Babi Yar naziştii au ucis peste 100 de mii de oameni.

Vor fi contopite pedepsele cu închisoare ale lui Miron Cozma?

Curtea de apel Bucureşti decide dacă pedepsele cu închisoarea ale lui Miron Cozma vor fi contopite într-una singură.

Ştirea zilei

În cazul unei decizii favorabile, Miron Cozma nu ar mai trebui să ispăşească termenul de 10 ani închisoare la care a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Costeşti.

Trupe române în cadrul noii Forţe de Reacţie a Uniunii Europene

Forţele armate din Bulgaria, Grecia şi România se vor alătura efectivelor noii Forţe de Reacţie a Uniunii Europene - se anunţă din surse bulgare. Forţa de Reacţie va avea un contingent de circa 1.500 de soldaţi, militarii urmând să ia parte, în principal, la operaţiuni de menţinere a păcii.

Nouă avertizare din partea Administraţiei Naţionale de Meteorologie

Administraţia Naţională de Meteorologie emite o nouă avertizare meteorologică, privind precipitaţii abundente în vestul României şi anume în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, cantităţile de apă urmând să fie de până la 30 de litri pe metrul pătrat şi, local, chiar de 60 de litri pe metrul pătrat.

S-a precizat că, în mod normal, fenomenele prognozate nu ar fi făcut obiectul unei avertizări, dar pe fondul recentelor inundaţii şi alunecări de teren, aceste ploi ar putea avea efecte mai grave decât în mod normal.

Potrivit ministrului de interne, inundaţiile care au afectat România au făcut deja pagube estimate la aproape 55.000 de miliarde de lei vechi. 75 de persoane şi-au pierdut viaţa.

2 organizate sunite în vizorul forţelor americane din Irak

La Bagdad, soldaţi americani au percheziţionat locuinţele a doi reprezentanţi ai unor organizaţii sunite, au operat arestări şi au confiscat arme. Cele două organizaţii sunite încearcă să împiedice aprobarea proiectului noii constituţii a ţării în cadrul apropiatului referendum.

Tot la Bagdad, în trei atacuri comise de insurgenţi cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte cel puţin 8 – rănite.

Senatorul PSD Diaconescu impută guvernului lipsa unei viziuni strategice in relaţiile cu Moldova

Este îngrijorătoare lipsa de profesionalism şi viziune strategică atunci când autorităţile de la Bucureşti se referă la perspectivele relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova - este de părere senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost secretar de stat în ministerul de externe. El a susţinut că România are nevoie de un mecanism de cooperare stabilă cu Federaţia Rusă, dar şi să gestioneze, în mod adecvat, relaţiile cu Moldova, care “au fost, sunt şi vor rămâne speciale".

Consultările UE asupra negocierilor cu Turcia în impas

Impas la consultările asupra lansării negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. La reuniunea de la Bruxelles a reprezentanţilor ţărilor UE, Austria a cerut din nou ca Turciei să i se ofere, în locul apartenenţei la Uniune, opţiunea unui statut de parteneriat. Marea Britanie, care deţine actualmente preşedinţia Uniunii Europene, a convocat consultări de urgenţă pentru duminică, în încercarea depăşirii impasului.

Noul premier ucrainean îşi propune stabilizarea economiei

Noul premier ucrainean, Iuri Iehanurov a făcut cunoscut că principala sarcină a executivului va fi stabilizarea economiei. Sub guvernul său, a adăugat Iehanurov, proprietatea particulară va fi inviolabilă, iar disputele de afaceri vor fi rezolvate prin negocieri.

Uniunea Europeană va impune sancţiuni Uzbekistanului

Uniunea Europeană va impune sancţiuni Uzbekistanului, inclusiv interdicţia vizelor şi embargo asupra livrărilor de armament. Măsura este luată ca urmare a refuzului guvernului de la Tashkent de a permite o investigaţie internaţională în legătură cu evenimentele violente care au avut loc la Andijan în luna mai.

Ministrul de interne afgan dezminte relatările din presa autohtonă

La o zi după ce şi-a anunţat intenţia de a demisiona, ministrul de interne afgan Ali Ahmad Jalali a negat că ar fi luat această decizie din cauza neînţelegerilor cu preşedintele Hamid Karzai. "Zvonurile care au circulat în presă privind demisia mea din cauza unor deazcorduri cu preşedintele Karzai - sunt total neîntemeiate" - a precizat Jalali, adăugînd că este dezamăgit de măsurile luate de guvern pentru combaterea drogurilor şi că ar trebui excluşi din guvern cei implicaţi în traficul cu droguri. Demisia lui Jalali nu a fost încă acceptată de preşedintele Karzai.

Premierul turc respinge cererea UE de a recunoaste genocidul armenilor

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a respins rezoluţia Parlamentului European care cere Ankarei să recunoască genocidul comis împotriva armenilor în perioada 1915-1923. În rezoluţie se subliniază că recunoaşterea genocidului trebuie să fie o pre-condiţie a acceptării Turciei în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu susţine cererea Turciei de aderare la UE

La Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a promis sprijinul României pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, afirmînd că o astfel de măsură va consolida stabilitatea regională.

George Bush avertizează asupra unui posibil nou val de atentate in Irak

Preşedintele Statelor Unite, George W. Bush a avertizat că în Irak actele de violenţă vor lua amploare înaintea votului de luna viitoare asupra noii constituţii şi a formării unui nou guvern la Bagdad. "Teroriştii au obiceiul de a-şi intensifica atacurile înaintea unor momente importante în viaţa politică a Irakului" - a precizat preşedintele american, adăugînd că forţele coaliţiei şi cele irakiene sunt gata să facă faţă situaţiei.

Miron Cozma condamnat de ICCJ

Miron Cozma, fostul lider al minerilor, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie si Justitie la 10 ani de închisoare pentru mineriada de la Costeşti.

Împrumut BEI de circa 600 de milioane de euro

Ca urmare a inundaţiilor de anul acesta, Banca Europeană de Investiţii intenţionează să acorde României un împrumut de circa 600 de milioane de Euro pentru proiectele de reconstrucţie.

UE va acorda Ucrainei statut-ul de economie de piaţă

Uniunea Europeană intenţionează să acorde Ucrainei statut-ul de economie de piaţă înaintea summitului UE-Ucraina din decembrie. Acordarea acestui statut este consdierată ca reflectînd încrederea Uniunii Europene în stabilitatea economică a unei ţări.

Numărul celor care au murit la inundaţii s-a ridicat la opt

Numărul morţilor în urma inundaţiilor din ultimele zile a crescut la opt, după ce doi dintre cei trei localnici dispăruţi în judeţul Constanţa au fost găsiţi decedaţi. Potrivit ministrului de interne Vasile Blaga, nu se poate face un bilanţ final al inundaţiilor din acest an, întrucât apele nu s-au retras încă din zonele inundate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG