Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ajutoare UE pentru zonele afectate de uraganul Katrina

Comisia Europeană informează că 23 din cele 25 de ţări UE au oferit ample ajutoare pentru zonele afectate de uraganul Katrina. După cum a precizat o purtătoare de cuvînt, echipe de medici din ţări ale Uniunii Europene se află deja în Statele Unite.

Ştirea zilei

La New Orleans este pompată apa care a inundat străzile oraşului, operaţiune care, portivit experţilor, va dura cîteva săptămîni. Între timp, state ca Utah, Michigan şi Texas se pregătesc să găzduiască sute de mii de sinistraţi din zonele devastate de uragan.

Moscova si Beijing extind cooperarea la nivel militar

Rusia şi China intenţionează să îşi extindă cooperarea militară, inclusiv participarea la exerciţii militare comune. Afirmaţia a fost făcută de ministrul rus al apărării Serghei Ivanov, după întîlnirea avută la Moscova cu omologul său chinez, Cao Gang-chuan. Ivanov a ţinut să precizeze că Moscova şi Beijing nu intenţionează să transforme alianţa într-un bloc militar.

Contributiile la asigurari sociale ale angajatorilor vor fi reduse din 2006

Contribuţiile la asigurări sociale vor fi reduse începând de anul viitor, dar numai în cazul celor plătite de angajatori, pentru a se încuraja introducerea în zona fiscală a unei cote cât mai mari din forţa de muncă - a anunţat Ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu. El a precizat că salariaţii au beneficiat deja de un supliment de venit, prin introducerea cotei unice de 16%.

Kiev: criza generata de demisia consilierului prezidential Oleksandr Zinchenko

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko s-a întîlnit cu înalţi reprezentanţi guvernamentali ca urmare a demisiei şefului administraţiei prezidenţiale, Oleksandr Zinchenko, care a acuzat guvernul de corupţie. La sesiunea de astăzi a parlamentului de la Kiev, preşedintele forului legislativ, Volodimir Litvin a afirmat că guvernul lui Iuşcenko nu se deosebeşte cu nimic de regimul fostului preşedinte Leonid Kucima, deşi păruse ca a pornit pe o nouă cale.

Budapesta începe luna aceasta procedurile de ratificare a tratatului României cu UE

Parlamentul de la Budapesta va începe în circa două săptămâni procedurile de ratificare a tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, l-a informat Andras Barsony, secretar de stat în ministerul de externe ungar, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Cei doi, care s-au întîlnit la Palatul Victoria, au discutat, printre altele, despre pregătirea şedinţei comune a celor două guverne, care va avea loc luna viitoare la Bucureşti, Tăriceanu subliniind că este important ca subiectul principal al reuniunii să fie agenda europeană care leagă cele două ţări.

Incendiu intr-un teatru din Egipt - 30 de victime

Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit într-un teatru din oraşul egiptean Beni Suef, aflat la circa 100 de kilometri sud de Cairo. Alţi 37 de oameni au fost răniţi. Incendiul a fost provocat de o lumînare răsturnată de un actor pe scenă, peste decorul făcut din saci de hîrtie. Teatrul avea două ieşiri, dar una din ele era blocată de saci de hîrtie ca aceia folosiţi pentru decor, ceea ce a făcut-o inutilizabilă.

Sebastian Vlãdescu pledeaza pentru o noua filosofie bugetara

Ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu a declarat că doreşte schimbarea filozofiei în care este gândit bugetul, prin includerea de noi ...

Ştirea zilei

zone care nu intră în sistemul actual de taxe şi impozite, printre care şi economia rurală. Vorbind la televiziune, Vlădescu s-a referit deasemeni la posibilitatea majorării cotei TVA, subliniind că este vorba de o problemă tehnică, ce ar fi trebuit discutată mai în detaliu la nivelul ministerului de finanţe şi cu partenerii externi şi doar ulterior anunţată.

Vlădescu a reamintit că nivelul actual de 19% va fi menţinut pe tot parcursul anului viitor, întrucât majorarea acestei taxe nu ar fi rezolvat problema suplimentării veniturilor bugetare şi ar fi indus costuri sociale nejustificate.

Apel la solutionarea conflictelor din zona extinsa a Marii Negre

Preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, asupra importanţei zonei extinse a Mării Negre din punct de vedere energetic, făcând apel la implicare internaţională pentru soluţionarea problemelor din regiune. "România îşi propune să tragă continuu semnale de alarmă că în Marea Neagră trebuie intervenit cu mijloace diplomatice pentru a nu apărea războaie regionale.

Ştirea zilei

De asemenea, trebuie restabilit dreptul popoarelor de a nu avea trupe străine pe teritoriul ţării lor şi de a-şi determina singure viitorul" - a adăugat preşedintele român vorbind la seminarul cu tema "Noua Europă: Cine se teme de democratizare?, organizat la sediul ministerului de externe.

La acelaşi seminar, Traian Băsescu a afirmat că Ucraina şi Georgia au nevoie de asistenţă financiară, politică şi umană din partea ţărilor occidentale, în vederea reformării instituţiilor şi a democratizării reale.

Explozie in Gaza City: un mort si 20 de raniti

O persoană a fost ucisă şi circa 20 rănite de o explozie care a avut loc în Gaza City, în apropierea graniţei cu Israelul. Încă nu este clar ce anume a provocat explozia. Potrivit unor localnici, casa în care s-a produs explozia aparţine unei familii de simpatizanţi ai organizaţiei extremiste Hamas.

Candidatura lui Mihail Hodorkovsky sustinuta de lideri ai opozitiei ruse

Lideri ai opoziţiei şi militanţi pentru drepturile omului îl sustin pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovsky, aflat în închisoare, în campania sa electorală pentru un loc în parlament. Ivan Starikov, din partea Uniunii Forţelor de Dreapta, şi-a exprimat convingerea că autorităţile de la Moscova nu-i vor permite lui Hodorkovsky să candideze, pentru că "parlamentul rus nu are nevoie de voci independente".

Oleksandr Zinchenko: "Petro Poroshenko este cel mai corupt membru al conducerii de la Kiev"

Fostul şef al administraţiei prezidenţiale din Ucraina, Oleksandr Zinchenko, care a demisionat acum două zile, a subliniat că a luat această decizie din cauza corupţiei sistematice în cadrul conducerii ţării.

Zinchenko a afirmat că actualmente corupţia din jurul preşedintelui Viktor Iuşcenko este mai mare decît pe vremea predecesorului acestuia, Leonid Kucima şi l-a acuzat în mod special pe şeful Consiliului pentru Apărare şi Securitate, Petro Poroshenko, afirmînd că acesta este cel mai corupt dintre toţi membrii noii conduceri a Ucrainei.

OSCE critica inchiderea redactiilor independente din Tadjikistan

Reprezentantul OSCE pentru libertatea mijloacelor de informare, Miklos Haraszti şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu închiderea de către autorităţile din Tadjikistan a redacţiilor publicaţiilor independente. Într-o scrisoare adresată ministrului de externe tadjik, Talbak Nazarov, reprezentantul OSCE cere să se revină asupra acestei decizii.

George Bush revine in zona sinistrata

Preşedintele George W. Bush s-a deplasat pentru a doua oară în statul Louisiana, afacetat de urganul Katrina. "Tara noastră va face tot ce e necesar pentru ca viaţa oamenilor să revină la normal. Acesta este motivul pentru care m-am întors în acest stat" - a declarat preşedintele Bush la sosirea în capitala statului Louisiana, Baton Rouge.

Ştirea zilei

Foştii preşedinţi americani, Bill Clinton şi George Bush au înfiinţat un fond de ajutoare a victimelor uraganului Katrina, "Ne-am consultat cu guvernatorii statelor Louisiana, Missisippi şi Alabama şi am decis să înfiinţăm Fondul Katrina Bush-Clinton. Banii vor fi daţi guvernatorilor, care vor decide cum anume să-i folosească... pentru că guvernatorii vor fi răspunzători de reconstrucţia statelor lor" - a precizat fostul preşedinte George Bush.

Kiev: demisia presedintelui televiziunii de stat Taras Stetskyv

Preşedintele Radioteleviziunii de Stat din Ucraina, Taras Stetskyv şi-a prezentat demisia preşedintelui ţării, Viktor Iuşcenko. Stetskyv va rămîne însă în parlament, după cum a precizat un purtător de cuvînt al forului legislativ de la Kiev. Încă nu este clar dacă preşedintele Iuşcenko a acceptat demisia lui Stetskyv.

Atac al insurgentilor asupra garzii ministerului de interne de la Bagdad

În Irak insurgenţii au lansat un atac asupra unui punct de control al poliţiei din faţa clădirii ministerului de interne. Doi poliţişti au fost ucişi şi alţi cinci răniţi. Într-o declaraţie publicată în Internet, aripa irakiană a reţelei teroriste Al Qaida şi-a asumat responsabilitatea pentru atac. Autenticitatea mesajului nu a putut fi verificată din surse idnependente.

Katrina a facut mii de victime

Cu cîteva ore înaintea unei noi vizite a preşedintelui american George W. Bush în zona afectată de uraganul Katrina, oficialităţi din regiune au apelat la cei rămaşi în New Orleans, cerîndu-le să părăsească oraşul. Potrivit unor surse oficiale, uraganul s-a soldat cu moartea a mii de oameni.

Ştirea zilei

Aproape un milion de persoane au rămas fără adăpost, cel puţin 350 de mii de locuinţe au fost distruse, iar pagubele materiale sînt estimate la irca 100 de miliarde de dolari.

Accident de aviatie in Indonezia: 100 de victime

Un avion de pasageri indonezian s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din Medan, cel de al treilea oraş indonezian ca mărime. Dintre cei 112 pasageri au supravieţuit numai 10 împreună cu 5 membri ai echipajului.

Taifunul Talim devasteaza zone din estul Chinei

În partea de est a Chinei zeci de oameni şi-au pierdut viaţa ca urmare a inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de taifunul Talim. Circa un milion de persoane au fost evacuate, numeroase clădiri si recolta au fost distruse. Populaţia de pe coasta de est a Chinei se pregăteşte acum de un nou taifun, Nabi, care este asteptat astăzi in insula japoneză Okinawa.

Decalaj intre lege si aplicarea ei

Presedintele Traian Băsescu a afirmat că România, după 15 ani de la Revoluţie, încă mai are probleme la nivel instituţional şi a amintit că au existat situaţii când instituţiile de forţă ale statului au refuzat să apere democraţia, referindu-se explicit la mineriade.

Ştirea zilei

"Tranziţia se încheie când nu mai există decalaj între lege şi aplicare. România mai are un drum de parcurs până acolo", - a subliniat preşedintele Băsescu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG