Linkuri accesibilitate

Ştiri

Grupul petrolier Rosneft întenţionează să fie cotat la bursă

Ministrul rus pentru dezvoltare economică şi comerţ a declarat că grupul petrolier Rosneft va face o ofertă de vînzare publică de acţiuni, în luna iulie, dar nu înainte de reuniunea G8 de la Sankt Petersburg (programtă la 15-17 iulie). Rosneft speră să obţină astfel un capital suplimentar de zece miliarde de dolari.

Rosneft a fost o mică companie de stat, înainte de a achiziţiona în 2004, YUGANSK-NEFTE'GAZ, principala subsidiară a conglomeratului Yukos, dezmembrată în urma procesului intentat magnatului Hodorkovsky.

Compozitorul Gyorgy Ligeti s-a stins din viaţă la Viena

De la Viena, s-a anunţat încetarea din viaţă a unuia dintre cei mai preţuiţi compozitori de avant-gardă ai secolului al XX-lea, Gyorgy Ligeti. Născut în 1923 la Tîrnăveni şi-a început studiile muzicale în clasa de compoziţie a Conservatorului din Cluj şi le-a continuat apoi la Budapesta. In 1943 a fost trimis într-un lagăr de muncă forţată în calitate de evreu. După cel de-al doilea război mondial a trăit, pînă la revoluţia din 1956, la Budapesta, ulterior refugiindu-se în Occident şi devenind, din 1967, cetăţean austriac. Numele său a devenit cunoscut publicului larg prin utilizarea piesei Atmosfere şi a părţi din Requiem-ului său în banda sonoră a filmului "2001. Odiseea Spaţială" a regizorului Stanley Kubrick.

Ştirea zilei

Partidul Democrat a anunţat că în cadrul unei viitoare restructurări guvernamentale îl va retrage din funcţia de vicepremier pe Gheorghe Pogea, fără a mai propune un înlocuitor, şi că l-a nominalizat pe senatorul Radu Berceanu pentru funcţia de ministru al transporturilor, pentru a-l înlocui pe Gheorghe Dobre.

Procesul FNI din nou pe rolul Tribunalului Bucureşti

Curtea de Apel a acceptat apelurile declarate de inculpaţii împotriva deciziei date în procesul Fondului Naţional de Investiţii. In consecinţă, procesul va fi rejudecat de Tribunalul Bucureşti. După trei ani de la trimiterea în instanţă, în luna octombrie anul trecut, fosta preşedintă a SOV Invest, Ioana Maria Vlas a fost condamnă la 20 de ani închisoare, în timp ce alte 11 persoane au primit condamnări între patru şi 24 de ani, pentru înşelăciune şi fals.

Legea de scutire de plată a datoriilor a unor instituţii din subordinea MEC retrimisă în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis spre examinare Parlamentului Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă a guvernului referitoare la scutirea de plată a datoriilor a unor instituţii economice din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului. Preşedinţia şi-a motivează decizia afirmînd că "aşa cum sînt formulate scutirile de plata obligaţiilor financiare acordate au semnificaţia unor ajutoare de stat lipsite de caracter reversibil", fiind de natură să afecteze potenţial angajamentele asumate de România la Uniunea Europeană."

PSD cere declasificarea contractului de achiziţionare a fregatelor britanice

Partidul Social Democrat solicită declasificarea contractului de achiziţionare a celor două fregate britanice, tranzacţie aflată sub ancheta Departamentului Naţional Anticorupţie pentru luare de mită. Măsura ar fi necesară, a declarat preşedintele partidului, Mircea Geoană, reluat de agenţia Mediafax, în

Ştirea zilei

La reuniunea miniştrilor de externe din ţările Uniunii Europene de la Bruxelles, s-a anunţat recunoaşterea Republicii Muntenegru ca stat suveran şi semnarea unui Acord de Asociere şi Stabilizare cu Albania.

Miniştrii de externe au spus totodată că blocul european recunoaşte decizia Belgradului de a-şi defini statul pe mai departe ca Republica Serbia, dar că eşecul arestării şi predării către Tribunalul de la Haga a criminalilor de război Radovan Karadzic şi Ratko Mladic rămîne "un obstacol fundamental" pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Tot luni, Croaţiei i s-a confirmat că va putea începe negocierile asupra primului capitol din acquis-ul comunitar: ştiinţă şi tehnologie.

La Bruxelles s-a ajuns, pe de altă parte, la un compromis care permite şi Turciei deschiderea negocierilor propriu-zise de aderare la Uniunea Europeană.

Ehud Olmert: Israelul e dispus să se retragă din cea mai mare parte a Cisiordaniei

La începutul vizitei pe care o efectuează în Europa, primul ministru al Israelului, Ehud Olmert a declarat la Londra, după convorbiri cu primul ministru britanic, Tony Blair, că ţara este "gata pentru a se retrage din cea mai mare parte" a Cisjordaniei şi crearea unui stat palestinian "limitrof" Israelului.

Bagdad: raid american soldat cu moartea a 7 terorişti al Qaida

In Irak, raiduri aeriene ale armatei americane efectuate în apropiere de localitatea Baquba au ucis şapte terorişti din organizaţia Al Qaida, anunţă un comunicat dat de comandamentul american. Cei şapte erau acoliţi ai conducerii organizaţiei teroriste, iar atacul s-a desfăşurat în apropierea locului în care Abu Musab al Zarkawi a fost ucis săptămâna trecută.

Mohamed ElBaradei: Iranul împiedică inspecţiile AIEA

Directorul Agenţiei Internaţionale ONU pentru Energia Atomică de la Viena, Mohamed ElBaradei a declarat la deschiderea unei reuniuni a guvernatorilor agenţiei că Iranul rezistă încercărilor de investigare a programelor sale nucleare, în ciuda propunerilor occidentale pentru rezolvarea crizei actuale.

Ceva mai devreme, responsabilul cu politica externă şi de securitate al Uniunii Europene, Javier Solana a spus că aşteaptă un răspuns la oferta făcută Teheranului, săptămîna trecută, de statele membre permanente ale Consiliului de Securitate.

Purtătorul de cuvînt al guvernului iranian a declarat că oferta, calificată drept "un pas înainte", este în curs de examinare, dar a repetat că Iranul nu va negocia dreptul său de a îmbogăţi uraniul.

Liderii separatiştilor din Moldova şi Georgia se întîlnesc la Suhumi

Liderii din trei regiuni separatiste din fostul spaţiu sovietic se întîlnesc marţi în capitala republicii abhaze, Suhumi. La întîlnire vor participa, Sergei Bagapsh, lider separatist abhaz, Eduard Kokoity din Oseţia de Sud şi Igor Smirnov, din Transnistria. Potrivit agenţiile de presă se aşteaptă ca liderii separatişti să semneze o declaraţie comună, joi, la încheierea reuniunii de două zile.

Kiev: eşecul negocierilor tripartite pentru formarea guvernului

La Kiev, după eşecul, duminică, al convorbirilor dintre Ucraina Noastră, Partidul Socialist şi Blocul Iulia Timoşenko, formaţiunea preşedintelui Victor Iuşcenko a apreciat că nu există şanse de formare a unui guvern de coaliţie al forţelor revoluţiei portocalii. Intreruperea convorbirilor a urmat insistenţelor socialiştilor de a li se ceda postul de preşedinte al Parlamentului.

Nu este exclus ca Ucraina Noastră să iniţieze în continuare negocieri cu Partidul regiunilor, formaţiunea pro-rusă, care a obţinut cel mai mare număr de voturi în alegerile din martie.

Focar de gripă aviară în nordul Ucrainei

La Kiev se anunţă că un caz de gripă aviară a fost detectat în nord-estul Ucrainei, în regiunea Sumy de la frontiera cu Rusia. Pînă acum, gripa aviară afectase doar Crimea şi zona de coastă din sudul Ucrainei.

Demisia administratorului ONU pentru provincia Kosovo

Soren Jessen-Petersen, administratorul ONU pentru provincia Kosovo, a anunţat la Pristina că, din motive personale, îşi părăseşte postul. Plecarea lui Jessen-Petersen intervine într-un moment în care trimisul ONU,Marii Ahtisaari îşi anunţase intenţia de a convoca în luna iulie convorbiri, între oficialităţile de la Belgrad şi cele de la Pristina în legătură cu statutul viitor al provinciei.

Proces intentat scriitoarei Oriana Fallaci sub acuzaţia de defăimare a Islamului

La Bergamo în Italia, a început procesul intentat de un militant islamist scriitoarei şi ziaristei de notorietate Oriana Fallaci, acuzată de defăimare a Islamului în cartea sa "Forţa raţiuniI", publicată în 2004. Oriana Fallaci, care trăieşte la New York, nu a fost prezentă la şedinţa tribunalului, lucrărilel fiind amînate pentru sfîrşitul lunii.

Romania accused of conniving along with other 13 European states in CIA extraordinary renditions

The Parliamentary Assembly of the Council of Europe accused 14 European governments of "intentional or grossly negligent collusion" with the United States in the secret detention and transfer of terrorism suspects to countries where they may be tortured, a practice known as extraordinary rendition.

A report commissioned by the Council of Europe says Bosnia, Britain, Cyprus, Germany, Greece, Ireland, Italy, Macedonia, Poland, Portugal, Romania, Spain, Sweden, and Turkey either actively or passively colluded in the practice.

Poland and Romania were singled out for tolerating the operation of CIA secret detention centers.

Norica Nicolai, the head of a Romanian parliamentary commission investigating alleged CIA flights to Romania, rejected the report's accusations that Romania harbored CIA detention centers as "pure speculation." She vowed to counter the findings of the report.

STRICTER CONTROLS OF MOLDOVAN WINE QUALITY

Moldova announced on June 6 that it plans to reduce the number of wine exporters, in an effort to assure improvements in the quality of its wine. Valeriu Mironescu, director of the state agricultural agency Moldova-Vin, also said that quality controls will be stricter, including a three-stage inspection process during production, bottling, and transportation. Moldova's wine industry will also stop using certain pesticides.

Quality checking of imported Moldovan wines by joint commission

The Russian consumer-protection organization Rospotrebnadzor will check the quality of imported Moldovan wines as the first step toward ending a ban imposed by Moscow. A group of Moldovan experts led by Andrei Gurin, chairman of the state alcohol inspectorate, will also participate. Russia banned the import of Moldovan and Georgian wines in late March, citing health and safety concerns. Chisinau and Tbilisi denounced the move as politically motivated.

Ştirea zilei

Membrii Comisiei Helsinki americane sunt îngrijoraţi de proiectul Legii libertăţii religioase şi Statutul confesiunilor religioase aflat la Camera Deputaţilor din România - se arată într-un comunicat al Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

"După perioada Ceauşescu, România a realizat progrese considerabile în ceea ce priveşte respectarea libertăţii religioase. Proiectul de lege poate submina acest progres" –a declarat preşedintele Comisiei Helsinki, senatorul republican Sam Brownback. "Sunt îngrijorat în special de informaţiile privind amendamentele care ar putea limita exprimarea privind religia pentru credincioşii din România. Proiectul de lege trebuie retras sau amendat semnificativ pentru a respecta angajamentele OSCE" - a afirmat Sam Brownback.

Copreşedintele Comisiei Helsinki, congresmenul republican Christopher Smith a cerut ca România sa îşi respecte angajamentele privind libertatea religioasă si retragerea actualului proiect şi înlocuirea prevederilor care limitează libera exprimare. Exprimarea religioasă este parte fundamentală a libertăţii religioase şi trebuie protejată" - a adăugat el.

În afara limitării exprimării, proiectul ar consfinţi şi cel mai greoi sistem de înregistrare din regiunea OSCE, pe mai multe niveluri, în care comunitatea religioasă care solicită cel mai preferenţial statut trebuie să aştepte 12 ani şi să demonstreze că numărul membrilor depăşeşte 0,1 la sută din populaţia României, respectiv 23.000 de persoane. Dintre cele 18 grupuri religioase înregistrate în prezent, aproximativ un sfert nu vor îndeplini acest criteriu.

"Am luptat ani de zile pentru libertatea religioasă în România şi sunt foarte îngrijorat că este luată în considerare o lege atât de regresivă" - a afirmat congresmenul Frank Wolf. "Cer Camerei Deputaţilor să revizuiască proiectul, astfel încât acesta să respecte normele internaţionale şi să elimine sistemul oneros de recunoaştere, în favoarea unui sistem care asigură un statut general pentru toate comunităţile religioase" - a adăugat el.

Comisia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, cunoscută şi sub denumirea de Comisia Helsinki, este o agenţie a guvernului american, care monitorizează progresele în implementarea prevederilor Acordurilor de la Helsinki din 1975. Comisia este formată din nouă membri din Senatul Statelor Unite, nouă din Camera Reprezentanţilor şi câte un reprezentant al Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi Departamentul Comerţului.

Proiectul de lege privind libertatea religiosă şi regimul general al cultelor s-a aflat în dezbaterea Comisiei Juridice şi a celei pentru Drepturile Omului, în şedinţa parlamentului de la Bucuresti din 18 mai, când au fost adoptate şase din cele 51 de articole ale proiectului de lege. Atunci, lucrările au fost întrerupte din lipsă de cvorum.

La şedinţa din 18 mai, a fost adoptat un amendament al deputatului PRM Ioan Aurel Rus,referitor la pedepsirea prozelitismului religios.

Mitropolitul Bartolomeu Anania: BOR cere ca salarizarea preoţilor să fie făcută de stat

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania a declarat că principala solicitare a Bisericii Ortodoxe Române privind Legea cultelor, aflată în dezbaterea Parlamentului, este ca salarizarea preoţilor să fie făcută integral de stat. Mitropolitul Bartolomeu a spus că a cerut de mai multe ori introducerea în noua Lege a cultelor a unui articol in acest sens.

Kiev: vor avea loc manevrele din cadrul Parteneriatului pentru pace?

Oficialitati ucrainiene au anuntat ca aproximativ 200 de puscasi marini rezervisti americani au inceput sa paraseasca Ucraina dupa o saptamina marcata de violente proteste anti-NATO in pensinsula Crimeea. Ministerul apararii de la Kiev a spus ca rezervistii americani pleaca pentru ca li s-a incheiat contractul, iar agentia Associated Press relateaza ca nu au fost facute nici un fel de amenajari la bazele din Crimeea la care trebuiau sa lucreze rezervistii americani. Presedintele Consiliului National de Securitate si Aparare din Ucraina a declarat ca parlamentul va urma sa decida daca exercitiile militare internationale din cadrul Parteneriatului pentru pace vor putea sa aibe loc, asa cum fusese planificat initial. In eventualitatea in care parlementul din Crimeea nu va aproba aceste exercitii internationale, ele vor fi facute doar de fortele ucrainene. Presedintele Victor Yuschenko a invitat sa participe la ele 12 tari.

Ştirea zilei

Organizatia terorista Al Qaida a dat publicitatii o declaratie pe internet in care ameninta cu actiuni pe scara larga dupa moartea miercuri, in urma unui atac aerian american a liderului retelei din Irak, Abu Musab Al Zarkawi. Anterior Iranul a declarat ca saluta moartea lui Zarkawi, dar a negat ca ar fi avut loc un schimb de informatii cu Statele Unite care au dus la moartea liderului Al Qaida din Irak.

Bagdad: capturarea a 7 persoane suspectate de legături cu reţeaua Al Qaida

In Irak au continuat violentele si ele s-au soldat cu moartea mai multor irakieni si cu ranirea unor militari din forta multi-natinationala condusa de Statele Unite. Ciocniri si explozii de vehicule au avut loc la Amara, in sudul tarii, in nordul Bagdadului si la Kirkuk. Cel putin 10 persoane au murit in violentele si atacurile din noaptea trecuta. Un raid american a dus la capturarea a 7 persoane suspectate de legaturi cu reteaua Al Qaida.

Focar de gripă aviară confirmat într-un sat din judeţul Prahova

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat existenţa celui de-al 50-lea focar de gripă aviară în judeţul Prahova. Potrivit agenţiei Mediafaxm virusul H5 a fost confirmat în comuna Tinosu, satul Predeşti, fiind al doilea focar de gripă aviară depistat, în ultimele săptămâni, în această comună.

Vicepreşedintele Adunării Parlamentare a OSCE aşteptat luni în Moldova

Vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE, Kimo Kiliunen va incepe luni o vizita de documentare in Republica Moldova, in preajma sesiunii de la inceputul lunii iulie a parlamentului OSCE unde se asteapta sa fie adoptata o rezolutie in legatura cu situatia din Transnistria. Marti demnitarul finlandez va discuta cu parlamentarii de la Chisinau si miercuri se va afla la Tiraspol.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG