Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

In Romania sint in acest moment peste 120 de focare de gripa aviara confirmate, inclusiv la Bucuresti. Pierderile suferite de fermele avicole de la apartia primelor focare, in octombrie anul trecut, sint estimtate la 70 de milioane de euro.

In Republica Moldova, ministerul agriculturii a anuntat nu s-a constatat nici un focar de gripa aviara, dupa ce s-au facut peste 5 mii de probe.

Ştirea zilei

Ministrul de externe al Iranului a declarat ca guvernul va studia propunerile comunitatii internationale, menite sa rezolve disputa provocata de programul nuclear al Teheranului. Cele 5 state membre permanente in Consiliul de securitate ONU plus Germania au decis sa ofere Iranului o serie de avantaje daca Teheranul renunta definitiv si verificabil la programul de imbogatire a uraniului – un program care ar putea avea dubla utilizare, civila si militara.

Parlamentul de la Podgorica se întruneşte pentru a declara independenţa Republicii Muntenegru

Parlamentul din Muntenegru se intrunste astazi pentru a proclama independenta republicii - respectiv iesirea din federatia cu Serbia. Va fi adoptata si o declaratie de principiu care stabileste caracterul democratic al noului stat si dorinta acestuia de a fi admis in NATO si Uniunea europeana.

Scindarea de Serbia a fost decisa cu doua saptamini in urma, in cadrul unui referendum, recunoscut de comunitatea internationala.

Moldpres: autorităţile ucrainene plănuiesc construirea unui "oraş" pe Insula Şerpilor

Autoritatile orasului Odesa planuiesc sa construiasca pe Insula Serpilor, pina in anul 2008, o localitate denumita "Belii", care ulterior sa primeasca statutul de oras. Potrivit agentiei Moldpres, planul a fost prezentat de presedintele Administratiei regionale Odesa, Boris Zviaghintev, la Forumul de investitii si inovatii.

Se estimeaza ca in noul oras ar putea locui circa 100 de oameni. Miza acestui plan este delimitarea apelor teritoriale, in diputa cu Romania. In cazul ca Insula Serpilor ar fi locuita, atunci ar avea dreptul la ape teritoriale mai intinse, ceea ce ar lasa in posesia Ucrainei, banuite zacamnite marine de carburanti. In caz contrar, cind Insula Serpilor este considerate teritoriu nepopulat, acele zacaminte ar reveni Romania.

Disputa teritoriala dintre Romania si Ucraina este judecata la Tribunalul international de la Haga. In paralel cele doua tari incearca sa ajunga la o intelegere prin tratative bilaterale.

Declaraţie ONU privind strategia globală de combatere a maladiei SIDA

La Natiunile Unite a avut loc o reuniune la nivel inalt dedicate combaterii maladiei SIDA in lume. Participantii au cazut de acord asupra unui declaratii de intentie, care schiteaza o strategie globala de combatere a maladiei. In declaratie se precizeaza ca pina in anul 2010, anual, este nevoie de 23 de miliarde de dolari pentru combaterea SIDA, o suma dubla fata de ce se investese astazi. Tarile participante s-au angajat deasemeni ca pina in 2010 sa incerce sa asigure accesul universal la tratament medical anti-SIDA. Declaratia de la Natiunile Unite a fost criticata de multe organizatii non-guvernamentale drept mult prea vaga.

Recertificarea loturilor de producţie vinicolă moldovenească stocată în Rusia

Un grup moldo-rus de experti in vinificatie va initia, incepand cu saptamana viitoare, recertificarea loturilor de productie vinicola moldoveneasca stocata pe teritoriul Rusiei. Acestia vor testa zeci de milioane de sticle cu vinuri scoase din vanzare din retelele rusesti, dupa ce Rusia a interzis importul de vinrui moldovenesti. In functie de rezultatul testarii,informeaza Basa-press, vinurile ar putea fi returnate in magazinele rusesti.

Rusia a oprit importurile de vinuri moldoveneti la sfirsitul lunii martie, de atunci, volumul productie de vinuri a scazut cu 28 la suta in Republica Moldova.

Ştirea zilei

Diplomaţii moldoveni susţin că reuniunea internaţională pe tema controlului armamentelor convenţionale în Europa a eşuat la Viena între altele datorită refuzului Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele şi armamentul din Transnistria.

Într-un comunicat al ministerului de externe de la Chişinău se spune că la reuniunea asupra tratatului FACE un grup de 22 de state au cerut din nou Rusiei să-şi onoreze angajamentul din 1999 de a-şi retrage militarii din Georgia şi Moldova.

Potrivit aceleiaşi surse, delegaţia moldoveană a reamintit că Rusia încalcă înţelegerile internaţionale menţinîndu-şi trupele fără acordul ţării gazdă.

Noi proteste împotriva prezenţei unor trupe americane în Crimea

Organizaţiile pro-ruseşti din Ucraina, afiliate Partidului Regiuinilor, şi-au continuat protestele împotriva prezenţei unor militari americani în peninsula Crimeea.

Protestele au început sămbătă, cînd în portul ucrainean Feodosia a sosit nava americană USS Advantage, pentru a participa alături de forţele ucrainene la un exerciţiu militar sub egida NATO.

Vineri, la demonstraţiile antiamericane au participat cîteva sute de persoane în mai multe localităţi din Crimeea.

Donald Rumsfeld: 99,9% dintre militarii noştri au un comportament exemplar

Ministrul american al apărării Donald Rumsfeld a luat apărarea militarilor săi după noi acuzaţii de abuzuri şi crime împotriva civililor irakieni.

“Ştim că 99,9 la sută dintre militarii noştri au un comportament exemplar, dar mai ştim că în conflicte se întîmplă şi lucruri care n-ar trebui să se întîmple” – a spus Rumsfeld.

Şeful Pentagonului a făcut aceste remarci după lansarea recentă a unei investigaţii asupra posibilei ucideri a 24 de civili neînarmaţi de către trupele americane în localitatea irakiană Haditha, în noimebrie anul trecut.

Londra: operaţiune anti-teroristă de amploare

Un bărbat a fost rănit cu focuri de armă, iar altul a fost arestat în timpul unui raid al poliţiei londoneze asupra unei case unde poliţiştii bănuiau că s-ar produce bombe sau arme chimice.

Peste 250 de ofiţeri au participat la operaţiunea antiteroristă, cea mai mare de felul ei de la atentatele comise în sistemul de transport londonez, din iulie anul trecut.

Alegeri parlamentare în Republica Cehă

Opt milioane de alegători din Cehia sunt aşteptaţi să voteze astăzi şi mâine în cadrul alegerilor parlamentare. Sondajele de opinie indică o competiţie extrem de strînsă între principalul partid de guvernămînt, Social Democrat, al premierului Jiri Paroubek şi cel mai mare partid din opoziţie, Civic Democrat, condus de Mirek Topolanek.

Externarea preşedintelui Băsescu din spitalul Elias

Preşedintele Traian Băsescu a fost externat vineri din spitalul Elias, la aproape o lună de la operaţia de hernie de disc de la Viena, din 8 mai. Medicii bucureşteni au declarat presei că preşedintele va continua recuperarea la domiciliu şi trebuie să se abţină de la unele eforturi fizice.

Karel de Gucht elogiază planul Iuşcenko de soluţionare a conflictului transnistrean

Aflat în vizită la Kiev, preşedintele în exerciţiu OSCE Karel de Gucht a îndemnat Ucraina să-şi continue efortul de mediator în conflictul transnistrean. De Gucht a apreciat în mod special contribuţia personală a preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenco, autorul unui plan de pace pentru Transnistria.

Ieri, la Tiraspol, De Gucht a cerut liderului tranistrean Igor Smirnov să revină la masa tratativelor fără nici un fel de precondiţii.

Ştirea zilei

Uniunea Europeană a extins interdicţia importurilor de păsări vii şi de carne de pasăre din România asupra întregii ţări, datorită înmulţirii rapide a focarelor de gripă aviară. Interdicţia va fi re-examinată în luna iulie - se mai arată într-o declaraţie a comitetului pentru securitate alimentară şi animală, din cadrul Comisiei Europene.

În declaraţie sunt apreciate pozitiv măsurile luate de autorităţile romîne pentru eradicarea şi controlul maladiei.

Ministerul agriculturii de la Bucureşti a anunţat că numărul focarelor de gripă aviară a crescut la 123, după extinderea epidemiei în două localităţi, una din Argeş, alta din Prahova.

România: 50% din totalul investiţiilor străine directe în Europa de Sud-Est

Anul trecut, România a obţinut jumătate din totalul investiţiilor străine directe în Europa de Sud-Est, regiune în care este inclusă şi Grecia. Anunţul a fost făcut de Institutul vienez de studii economice, care a precizat că România conduce detaşat în topul investiţiilor sud-est europene chiar fără a lua în calcul cumpărarea BCR de către Erste Bank.

Economiştii vienezi mai constată că în fostul bloc comunist, principalii jucători pe scena marilor investiţii străine în industrie sunt acum Polonia, Ungaria, Cehia şi România.

Ştirea zilei

Aflată în vizită la Viena, Secretarul de stat american Condoleezza Rice a spus că Iranul se află la momentul adevărului, după ce i s-au oferit diferite recompense pentru a renunţa la programul său nuclear.

Tot astăzi, şeful Agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mahommed Saeedi, a spus însă că ţara sa va continuă să îmbogăţească uraniu în scopuri paşnice.

George Bush: programul nuclear iranian ar putea fi adus în discuţia Consiliului de Securitate

Preşedintele american George Bush a spus din nou că programul nuclear iranian ar putea fi adus în discuţia Consiliului de Securitate ONU, dacă Iranul nu opreşte îmbogăţirea uraniului. Potrivit preşedintelui american, Statele Unite vor mai aştepta însă să vadă dacă Iranul îşi revizuieşte poziţiea.

Ministrul de externe al Iranului, Manuchehr Mottaki, declara mai devreme că ţara sa nu va renunţa la îmbogăţirea uraniului, dar este gata să poarte tratative cu Statele Unite.

Preşedintele Bush cere elucidarea incidentelor de la Haditha

Preşedintele Statelor Unite a cerut elucidarea completă a incidentelor din noiembrie trecut în care 24 de civili irakieni neînarmaţi ar fi fost ucişi de puşcaşi marini americani în oraşul Haditha. George Bush a spus că militarii vor fi pedepsiţi, dacă vor fi găsiţi vinovaţi. În urma acestor declaraţii, comandamentul trupelor americane în Irak a dat ordin ca militarii coaliţiei să ia lecţii de etică a războiului.

Statele Unite cer Uniunii Europene să înceapă emiterea paşapoartelor cu date biometrice

Ţările Uniunii Europene vor trebui să fie pregătite să începă din luna august eliberarea noilor paşapoarte cu date biometrice, în care imaginea deţinătorului să fie codificată electronic, iar din anul 2009 să conţină şi amprentele digitale, a anunţat oficiul Comisarului European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini. Acestea sunt condiţiile puse de Statele Unite ţărilor Uniunii Europene, dacă doresc să continue programul special prin care cetăţenii europeni pot călători în America fără vize.

Belgrad: mandat de arest pe numele fiicii fostului preşedinte Milosevic

Ministerul sârb de Interne a emis un mandat de arest pe numele fiicii fostului preşedinte Iugoslav Slobodan Milosevic, acuzată de ignorarea repetată a citaţiilor tribunalului. Marija Milosevic a fost pusă sub acuzare pentru sabotarea păcii şi posesie ilegală de armă pentru că a tras câteva focuri din pistol când tatăl ei a fost arestat la Belgrad în 2001.

Ştirea zilei

Ritmul de răspândire a gripei aviare în România scade, dar există suspiciuni despre apariţia câtorva focare noi, a declarat purtătoarea de cuvând a guvernului Oana Marinescu, după şedinţa Comandamentului pentru combaterea gripei aviare.

Oana Marinescu, a spus că răspândirea virusului s-ar putea datora gunoiului comercializat de fermele avicole afectate din Codlea, dar nu se ştie exact deocamdată unde a fost transportat acest gunoi.

Demisia vice-premierului George Copos (PC)

Vicepremierul român pe probleme economice, conservatorul George Copos şi-a dat demisia la o zi după ce pierduse sprijinul partidului său. Demisia are loc în mijlocul investigaţiei penale împotriva multimilionarului Copos, acuzat de corupţie în dosarul Loteriei Române. Dar fostul vicepremier şi-a explicat decizia de a demisiona prin faptul că nu este de acord cu propunerile din noul cod fiscal. Aceste propuneri, a spus Copos, fac imposibilă reducerea taxelor pentru întreprinderilor mici şi mijlocii, care este unul din obiectivele conservatorilor.

Patriarhia Română condamnă marşul gay-ilor

Patriarhia Română a dezaprobat marşul gay-ilor programat pentru sâmbătă la Bucureşti în cadrul manifestaţiilor GayFest organizate de asociaţia „Accept”. Deschizînd marţi GayFest-ul, preşedinte "Accept", Romaniţa Iordache a cerut stabilirea unui cadru juridic de recunoaştere a căsătoriei şi parteneriatului între persoanele de acelaşi sex.

Ştirea zilei

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul belgian de Externe, Karel De Gucht a cerut administraţiei separatiste din Transnistria să revină necondiţionat la negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene şi a spus că ar fi ilogic ca Tiraspolul să pună condiţii. Liderul transnistrean Igor Smirnov a declarat că administraţia sa va reveni la masa tratativelor doar dacă va fi anulat regimul vamal moldo-ucrainean, prin care au fost interzise din luna martie exporturile transnistrene fără ştampilă vamală moldovenească.

După convorbiri cu Igor Smirnov, Karel De Gucht, care a fost miercuri la Chişinău, a plecat la Odesa pentru discuţii cu ministrul de Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk.

Manuchehr Mottaki: Iranul este dispus să poarte tratative cu Statele Unite

Ministrul de externe al Iranului, Manuchehr Mottaki a declarat că ţara sa este gată să poarte tratative cu Statele Unite, dar nu va renunţa la îmbogăţirea uraniului. Ministrul de externe iranian a răspuns în felul acesta propunerii făcute de secratara de stat americană, Condoleeza Rice, care a declarat miercuri că Statele Unite se vor alătura convorbirilor multilaterale cu Iranul, dacă această ţară opreşte îmbogăţirea uraniului. Reprezentanţii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU + Germania vor începe joi la Viena noi discuţii despre programul nuclear iranian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG