Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica a deplins faptul că în partid au apărut brusc justiţiari care cer excluderea Monei Muscă. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, Stoica a declarat ca "onest ar fi ca justiţiarii din PNL să aştepte cel puţin decizia CNSAS în cazul Monei Muscă". El a reamintit că în timpul campaniei electorale din 2000, CNSAS a emis două decizii privind colaboarea cu Securitatea a lui Mircea Ionescu Quintus şi a lui Dan Amedeo Lăzărescu si ca la acea data 'niciunul dintre cei care cer azi excluderea Monei Muscă din PNL nu au avut o acţiune justiţiară."

Anularea a 30% din zborurile programate pe aeroportul Heathrow

In Marea Britanie este mentinuta in continuare starea de alerta maxima dupa depistarea in urma cu patru zile a complot terorist de mari proportii. La Heathrow, cel mai mare aeroport din lume, au fost anulate o treime din curse din cauza timpului suplimentar pe care il iau masurile sporite de securitate la imbarcare. Miercuri, politia britanica a depistat o filiera terorista care intentiona sa comita atentate la bordul unor avioane cu destinatia Statele Unite.

Ştirea zilei

Cabinetul israelian a aprobat rezolutia Consiliului de Securitate ONU privind oprirea ostilitatilor in Libanul de sud. Decizia a fost sustinuta de 24 de membri ai guvernului de la Ierusalim. A fost semnalata o singura abtinere. Simbata cabinetul libanez a aprobat in unanimitate rezolutia ONU. In sprijinul documnetului ONU s-a exprimat si liderul Hezbollah Hassan Nasrallah.

Rezolutia Consiliului de Securitate prevede ca incetarea ostilitatilor sa aiba loc luni la ora 5 GMT. Dupa intrarea in vigoare a armistitiului, in sudul Libanului urmeaza sa fie creata o zona tampon in care vor fi stationate trupe ale unei forte internationale de stabilizare si ale armatei libaneze. Premierul israelian Ehud Olmert a declarat ca dupa aplicarea armistitiului, militiile Hezbollah isi vor pierde statutul de stat in stat in Liban.

Redesfasurarea trupelor ISAF din sudul Afganistanului

Alianta Atlantica a anuntat ca va redesfasura trupele ISAF dislocate in sudul Afganistanului pentru a eficientiza lupta imptriva fortelor Taliban. Trupele ISAF aflate sub comanda generalului britanic David Richards au fost in ultima vreme tinta unor atacuri ale insurgentilor.

Teheranul critica sintagma "fascism islamic" folosita de presedintele George Bush

Iranul a formulat critici severe la adresa presedintelui american George W.Bush care s-a referit la “fascism islamic” in legatura cu planurile teroriste dejucate de politia si serviciile secrete britancie. Ministrul de externe iranian a declarat ca afirmatia presedintelui american este jignitoare la adresa intregii lumi islamice.

26 de insurgenti irakieni ucisi in apropiere de Bagdad

In Irak, rebelii au ucis doi soldati americani si 8 civili in ciocniri in diverse localitati ale tarii. Armata americana pe de alta parte informeaza ca a ucis 26 de rebeli in apropiere de Bagdad.

45 de ani de la ridicarea Zidului de la Berlin

Se implinesc 45 de ani de la ridicarea Zidului de la Berlin – care despartea Germania de est, comunista de Germania Federala. Zidul a cazut in noiembrie 1989, un an inainte de reunificarea Germaniei.

Voluntari ai unei organizatii caritabile din Polonia vor activa in Marea Britanie in folosul conationalilor lor

O organizatie caritabila din Polonia, Fundatia Barka, se pregatese sa trimita voluntari in Marea Britanie, unde mii de polonezi si alti est-europeni, au ramas pe strazi fara lucru. Marea Brtianie, Irlanda si Suedia sint singurele tari care si-au deschis total piata muncii pentru noile state membre in Uniunea europeana, admise in mai 2004. De atunci, mii de polonezi pleaca lunar din tara – declara presedintele Fundatiei Barka publicatiei britanice The Observer.

Organizatiile caritabile britanice, mai ales cele din Londra, nu mai pot face fata afluxului de est-europeni (in principal polonezi si baltici) si au apelat la sprijinul fundatiei din Polonia.

Incidente in timpul unei parade a homosexualilor la Tallin

La Tallin, in Estonia, mai multe persoane au fost ranite, dupa ce un grup de tineri a atacat o parada a homosexualilor. Este pentru al treilea an consecutiv ca organizatiile de homosexuali au organizat marsul in sprijinul tolerantei si drepturilor pentru minoritati sexuale. Organizatorii marsului s-au declarat socati si au criticat politia pentru faptul ca nu era pregatita sa intervina.

Toronto: conferinta internationala dedicata combaterii maladiei SIDA

La Toronto se deschide a 16-a conferinta internationala dedicata combaterii maladiei SIDA. Participa peste 20 de mii de delegati din 132 de tari. Conferinta se desfasoara sub titlul “A venit timpul faptelor” – un indemn adresat guvernelor din lumea intreaga de a pune la dispozitie fondurile promise pentru combaterea epidemiei de SIDA.

Moldovan President Voronin satisfied with results of Moscow talks

Moldovan President Vladimir Voronin praised the results of his talks with Russian President Vladimir Putin. Speaking at a press conference in Chisinau on August 9, Voronin said that he received assurances from Putin that Russia respected Moldova's territorial integrity, sovereignty, independence, and neutrality. The two also discussed ways to resolve bilateral issues, such as the Russian ban on Moldovan wine imports and the possibility of a long-term gas-supply contract.

President Vladimir Voronin's thorny talks in Moscow with his Russian counterpart Vladimir Putin

Moldovan President Vladimir Voronin met President Vladimir Putin in Moscow on August 8. According to Russian news reports, the two presidents met to discuss the Transdniester issue and several difficult bilateral economic issues, including Russia's ban on Moldovan wine imports. This was Voronin's first working visit to Moscow in over three years. Talks between Moscow and Chisinau broke down in 2003 when Voronin refused to sign the so-called Kozac memorandum that would have made Moldova an asymmetrical federation and would have allowed Russian military forces to remain in Transdniester for 20 years.

Moldova's wine output falls dramatically due to Russian embargo

Moldova's sparkling wine production fell by 53 percent in the first half of 2006 compared to the same period last year due to a Russian ban on Moldovan wine imports. Prime Minister Vasile Tarlev said Chisinau had lost $21 million due to the ban and Moldova's National Statistics Bureau announced on July 31 that industrial output shrank in the first half of 2006 . Moldova's natural grape wine production also fell by 45 percent and cognac production fell by 25 percent in the first half of 2006.

Ştirea zilei

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, in unanimitate, o rezolutie care cere incetarea imediata a luptelor intre Israel si gruparea siita Hezbollah. Rezolutia autorizeaza totodata stationarea in sudul Libanului a 15 mii de militari ONU care sa monitorizeze retragerea armatei israeliene. Militiile Hezbollah au 30 de zile sa se dezarmeze, dupa care armata israeliana trebuie sa se retraga din sudul Libanului, pentru a permite desfasurarea fortei internationale.

Presedintele Statelor Unite, George W.Bush a salutat adoptarea rezolutiei ONU si a reafirmat ca ostilitatile din sudul Libanului au fost provocate de gherilele siite Hezbollah, sustinute de Iran si Siria.

Vice-premierul israelian Shimon Peres a declarat ca rezolutia ONU da dreptate Israelului, aratind ca gruparea siita Hezbollah este agresorul. Peres a precizat ca rezolutia, in forma actuala, este tot ce putea obtine Israelul de la Natiunile Unite.

Pentru ministrul de externe al Iranului (tara care sustine gruparea Hezbollah) rezolutia ONU este partinitoare, favorizind Israelul.

Triplarea numarului soldatilor israelieni dislocati in Liban

Israelul a anuntat ca si-a triplat numarul de militari dislocati in sudul Libanului. Seful armatei israeliene, generalul Dan Haluz a declarat ca estimeaza ca noua ofensiva va dura circa o saptamina, pina la intrarea in vigoare a rezolutiei ONU care cere incetarea focului. Guvernul libanez urma sa se intruneasca simbata pentru a analiza rezolutia. Cabinetul israelian va discuta duminica documentul ONU.

ONU nu a stabilit inca un calendar al desfasurarii fortelor de pace in Liban

Un emisar ONU a declarat ca primii militari din forta internationala de mentinere a pacii ar putea fi stationati in sudul Libanului peste citeva zile. El a amintit insa ca pentru moment nu s-a stabilit nici un calendar al desfasurarii celor 15 mii de militari. Totodata, forta multinationala va fi desfasurata pe masura ce fortele libaneze vor prelua controlul asupra zzonei aflate la granita cu Israelul.

Arestarea in Italia a 40 de persoane cu conexiuni islamiste

O persoana, din cele 24 retinute de politia britanica, sub suspiciunea de a fi pus la cale o serie de atentate impotriva unor avioare de pasageri cu destinatia Statele Unite, a fost pusa in libertate. Ceilalti arestati vor ramine in arest preventiv cel putin pina miercurea viitoare.

In paralel, in Italia, politia a anuntat ca a retinut 40 de persoane care aveau legaturi cu o grupare islamica, intreaga operatiune fiind o urmare a actiunii politiei britanice de acum doua zile.

Kievul va mentine actualul regim vamal pe segmentul transnistrean al granitei cu Moldova

Serviciul vamal din Ucraina a asigurat ca va respecta in continuare regimul controlului vamal la granite moldo-ucraineana, pe tronsonul transnistrian.

Chisinau: 1200 de infractiuni comise de minori de la inceputul anului

Cele mai multe infractiuni comise de minori in anul curent cu privire la traficul de droguri au fost inregistrate in municipiul Chisinau. Potrivit unui raport al Biroului National de Statistica, de la inceputul anului curent, minorii au comis peste 1200 de infractiuni, ceea reprezinta 13% din numarul total de infractiuni comise in aceasta perioada.

ANAF cere introducerea TVA pe cistigurile repetate din vinzarea imobilelor

Agentia Nationala de Administrare Fiscala doreste sa introduca noi reguli pentru tranzactiile imobiliare, astfel incat cei care obtin castiguri repetate din vanzarea caselor si terenurilor sa plateasca TVA. Daca initiativa va fi aprobata de parlament, persoanele fizice, care obtin castiguri din vanzarea sau cumpararea repetata de imobile, vor plati statului 16% din castigul obtinut. Presedintele ANAF, Sebastian Bodu estimeaza ca noua taxa va aduce statului venituri suplimentare de 70 de milioane de euro pe an. Agentii imobiliari avertizeaza insa ca initiativa ar putea mari birocratia si pretul caselor si terenurilor.

Ştirea zilei

Partidul National Liberal a hotărât să nu comenteze deocamdată infomaţiile apărute în ultimele zile referitoare la dosare de Securitate ale unor membri ai partidului. Secretarul general al partidului, Dan Motreanu a precizat ca PNL nu va lua o decizie decit in momentul cind CNSAS a verificat intreaga lista, depusa de conducerea partidului.

Joi, intr-o conferinta de presa, deputatul liberal, Mona Musca a recunoscut ca a semnat un angajament de colaborare cu fosta securitate, la sfirsitul anilor 70, cind preda studentilor straini din Timisoara.

Preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc a avertizat că demnitarii PD care vor fi dovediţi că au făcut poliţie politică îşi vor pierde funcţiile şi vor fi excluşi din partid.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a atras atentia, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că singura sancţiune pe care o pot primi politicienii care au minţit în declaraţiile referitoare la colaborarea cu Securitatea, este votul electoratului. O raspundere penala nu ar exista pentru acest fals, a sustinut senatorul UDMR.

Ştirea zilei

Marea Britanie ramine in cea mai inalta stare de alerta, dupa ce joi, politia si serviciile secrete au dejucat un plan terorist, care s-ar fi putut solda cu distrugerea in aer a mai multor avioane de pasageri, cu destinatia Statele Unite. Au fost retinute 24 de persoane, intre care, afirma ministrul de interne britanic John Ried, s-ar afla si principalii vinovati.

Aeroporturile din lumea intreaga sint in alerta ridicata, luind o serie de masuri drastice de securitate.

Diplomatul american David Welch confera la Beirut cu premierul libanez Siniora

Trimisul american pentru Orientul Mijlociu, David Welch a facut o vizita inopinata la Beirut unde s-a intilnit cu premierul libanez Fuad Siniora. Pe de alta parte, la Natiunile Unite se intensifica eforturile diplomatice pentru a se ajunge la un compromis privind textul rezolutiei care urmeaza sa ceara incetarea ostilitatilor din Libanul de sud.

Secretarul de stat american Codoleezza Rice se afla la sediul ONU, in speranta de a urgenta adoptarea unei rezolutii. Potrivit unui purtator de cuvint al Departamentului de stat, Codoleezza Rice spera ca rezolutia sa fie votata in cursul zilei de vineri.

Aviatia israeliana distruge un pod din nordul Libanului - 11 victime

Aviatia israeliana au reluat bombardamentele impotriva unor pozitii ale militiilor siite Hezboallh, situate in cartierele din sudul Beirutului si in nordul Libanului. Se relateaza ca cel putin 11 persoane au fost ucise, cind a fost bombardat un pod din nordul Libanului, din apropierea granitei cu Siria.

Victor Yanukovic despre necesitatea angajarii Ucrainei in exploatari petroliere externe

Noul premier al Ucrainei, Victor Yanukovic a declarat ca tara sa trebuie sa se implice in dezvoltarea si exploatarea cimpurilor de petrol si gaze din Rusia, Asia Centrala, Libia si Golful Persic. "Numai asa, Ucraina isi poate asigura importuri de gaze la preturi rezonabile" – a declarat Yanukovic.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG