Linkuri accesibilitate

Ştiri

Prim-viceguvernatorul Băncii Centrale din Rusia asasinat la Moscova

Prim-viceguvernatorul Băncii Centrale din Rusia Andrei Kozlov a încetat din viaţă în urma rănilor provocate de focurile de armă trase asupra lui de o persoană necunoscută miercuri seara la Moscova. Kozlov a murit după ce a fost supus unei intervenţii chirugicale de urgenţă. În atac a fost ucis şi şoferul bancherului rus.

Declaraţie de autonomie a grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu a cerut ca parlamentarii liberali să se disocieze de preşedintele Traian Băsescu, şi să colaboreze doar în legătură cu legile integrării. Antonescu l-a atacat dur pe preţedintele Băsescu, mai ales pentru implicarea acestuia în activitatea guvernului. Într-o declaraţie de autonomie a grupului parlamentar PNL, semnată de Crin Antonescu şi de Gabriel Sandu, se vorbeşte de o vînătoare de vrăjitoare pe care Palatul Cotroceni împreună cu Partidul Democrat ar fi declanşat-o împotriva membrilor Partidului Naţional Liberal.

Federaţia Educaţiei Naţionale respinge ultima oferă a guvernului

Federaţia Educaţiei Naţionale - FEN îl acuză pe premierul Călin Popescu Tăriceanu de aroganţă pentru că refuză negocierile cu reprezentanţii profesorilor. Potrivit unui comunicat de presă al federaţiei, ultima ofertă a guvernului este de 21,53% - creştere medie anuală – deşi Alianţa PNL PD a promis o majorare de 60% pe timpul mandatului. FEN aşteaptă în continuare un semn atît de la guvern cît şi de la preşedintele Traian Băsescu pentru reluarea de urgenţă a negocierilor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că solicitările profesorilor sînt nerealiste, şi că executivul nu le poate oferi o mărire salarială mai mare de 14 la sută.

Sindicatele din învăţămînt au decis să boicotze festivităţile de începere a anului scolar de la 15 septembrie.

Victor Ianukovici: Kievul renunţă momentan la intenţia de aderare la Alianţa Atlantică

Premierul ucrainean Victor Ianukovici a declarat la sediul NATO din Bruxelles că autorităţile de la Kiev vor renunţa pentru moment la aspiraţiile legate de intrarea ţării lor în Alianţa Nord-Atlantică, din cauza scăderii sprijinului popular în Ucraina pentru această idee.

“Trebuie să procedăm în etape. În ultimii doi ani, sprijinul societăţii pentru intrarea Ucrainei în NATO s-a diminuat. Asta înseamnă că e nevoie de o campanie de informare mai puternică, pe care o vom pune în practică, şi cînd va veni timpul vom trece la pasul următor”, a spus Ianukovici.

Ianucovici a făcut prima sa vizită oficială la Bruxelles, unde a avut convorbiri cu secretarul general al NATO Jaap de Hoop Schefer. După discuţiile de azi cu conducerea Uniunii Europene, Ianucovici a spus că ţara sa doreşte să acţioneze ca o punte între Europa şi Rusia.

Ştirea zilei

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a trimis un protest oficial la Camera Reprezentanţilor din Statele Unite, în legătură cu un raport american despre care Agenţia susţine că vehiculează informaţii nedevărate cu privire la programul nuclear iranian. Într-o scrisoare trimisă comisiei pentru controlul comunităţii de informaţii din Camera Reprezentaţilor de unul din principalii consilieri ai şefului AIEA Mohamed ElBaradei se spune între altele că, potrivit raportului american Iranul derulează operaţiuni de îmbogăţire a uraniului la nivele care permit construirea de armament atomic. Agenţia Internaţională pentru Enmergie Atomică susţine că această informaţie este neadevărată, şi că Iranul îmbogăţeşte uraniul cu 3,6 procente, ceea ce e mult sub cele 90 de procente necesare pentru producerea armei atomice.

Mihail Hărdău elogiază dublarea bugetului Ministerului Educaţiei

Noul an de învăţămînt va începe la 15 septembrie, în ciuda protestelor anunţate de profesori, a declarat ministrul educaţiei Mihail Hărdău. Hărdau a mai spus că în timpul guvernării Tariceanu, bugetul educaţiei a crescut de 2,2 ori, care e cea mai mare creştere de pînă acum.

Corespondenta Europei Libere în Turkmenistan decedează în închisoare în condiţii neelucidate

Corespondenta serviciului turkmen al Europei Libere Ogulsapar Muradova a decedat în închisoare în condiţii neelucidate în capitala Turkmenistanului Ahşabat. Autorităţile turkmene susţin că decesul a survenit din cauze naturale, dar rudele şi mai multe organizaţii pentru drepturile omului spun că e posibil ca ea să fi fost ucisă. Ogulsapar Muradova, în vîrstă de 58 de ani, a fost arestată în luna iunie şi condamnată la şase ani închisoare în urma unor acuzaţii fabricate.

Polonia va trimite un contingent de 1000 de soldaţi în Afganistan

Polonia va trimite în luna februarie a anului viitor încă 1000 de militari în Afganistan, după ce Alianţa Nord-Atlantică a cerut întăriri pentru a face faţă înrăutăţirii situaţiei din sudul acestei ţări.

Ştirea zilei

Într-un interviu acordat Agenţiei France Presse, ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că referendumul asupra independenţei Transnistriei, programat pentru duminică 17 septembrie, este o diversiune a regimului ilegal din regiunea separatistă şi cerut comunităţii internaţionale să declare aceste referendum nelegitim.

Raport al Secretarului General ONU despre evoluţia retragerii trupelor israeliene din Liban

Secretarul general ONU Kofi Annan a declarat că Israelul a făcut progrese semnificative în retragerea forţelor sale din sudul Libanului. Într-un nou raport prezentat Consiliului de Securitate ONU, Kofi Annan nu a spus câţi militari israelieni continuă să rămână în Liban, dar a firmat că atât Israelul cât şi gherilele libaneze Hezbollah s-au conformat în mare parte rezoluţiei Consiliului de Securitate privind încetarea conflictului.

Ayatollahul Ali Khamenei conferă la Teheran cu premierul irakian Nuri Al-Maliki

Liderul suprem al Iranului ayatollahul Ali Khamenei a declarat că retragerea coaliţiei conduse de Statele Unite din Irak ar contribui la stabilizarea acestei ţări. Khamenei a făcut declaraţia în timpul întrevederii cu premierul irakian Nuri Al-Maliki aflat în vizită în Iran. “După ce trupele străine vor pleca din Irak, multe din problemele ţării se vor rezolva”, a spus liderul religios iranian.

Arestarea a 13 vameşi din Ploieşti acuzaţi de corupţie

Autorităţile anti-corupţie din România au anunţat arestarea unui grup de 13 vameşi acuzaţi de estorcare de mită. Toţi cei 13 vameşi sunt angajaţi ai vamei din Ploieşti. Ei sunt invinuiţi că ar fi cerut bani unor firme pentru a urgenta formalităţi de export import.

Ştirea zilei

Ministrul Apărării Teodor Atanasiu a declarat că va ataca în contencios administrativ decretul prin care preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţie şi că va demisiona dacă cercetarea penală durează mai mult de 45 de zile, cât este interimatul la conducerea Ministerului.

Teodor Atanasiu a fost suspendat pentru cercetări penale pe baza acuzaţiilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, aduse de consilierul prezidenţial Adriana Saftoiu. Atanasiu a declarat că suspendarea sa din funcţie este neconstituţională şi că nu s-ar făcut pentru fapte de corupţie. „Preşedintele mi-a răspuns politic la o propunere legală şi bazată pe o susţinere largă din partea românilor, privind retragerea trupelor române din Irak”, a spus Atanasiu

Sindicatele din învăţămînt ameninţă cu boicotarea deschiderii anului şcolar

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a respins cererile sindicatelor din învăţământ privitoare la mărirea salariilor cu mai mult de 14 la sută, cât a propus Guvernul. Federaţia Educaţiei Naţionale a avertizat cu boicotarea deschiderii anului şcolar. În opinia primului-ministru, cererile cadrelor didactice sunt nerealiste.

Audieri în Congresul american pe tema protecţiei copiilor cu disabilităţi din România

Comisia Helsinki din Congresul Statelor Unite a anunţat pentru joi audieri pe tema sistemului de protecţie a copiilor cu disabilităţi din România. Potrivit unui comunicat al comisiei, audierile au ca scop să examineze viziunea Guvernului şi organizaţiilor neguvernamentale din România asupra protecţiei persoanelor cu disabilităţi din România.

Ştirea zilei

Premierul britanic Tony Blair a declarat că aliaţii Marii Britanii din NATO au obligaţia să trimită mai mulţi militari în Afganistan. Blair a făcut declaraţia la Londra la o conferinţă de presă comună cu primul ministru din China Wen Jiabao. Premierul chinez a spus la rândul său că Beijing-ul sprijină eforturile Alianţei Nord Atlantice să aducă stabilitatea în Afganistan.

Aceste declaraţii au fost făcute pe fundalul discuţilor purtate de oficialităţi ale NATO la Bruxelles pe tema suplimentării trupelor din Afghanistan cu 2 mii de militari.

Premierul ucrainean Viktor Yanukovych aşteptat joi la Bruxelles

Comisia Europeană se pregăteşte să înceapă anul viitor nogocierea unui nou tratat de parteneriat cu Ucraina. Până la sfârşitul acestui an, a anunţat Comisia, ţările membre ale Uniunii Europene urmează să-şi dea consimţământul pentru începerea negocierilor. Purtătoarea de cuvânt Emma Udwin a declarat Europei Libere că noul acord nu va conţine nici o promisiune de aderare pentru Ucraina.

"Propunerea noastră se referă la un acord pe termen lung, care nu va anticipa, într-un fel sau altul, chestiunea aderării”.

Premierul ucrainean Viktor Yanukovych se va întâlni joi cu oficialităţi ale Uniunii Europene în prima sa vizită pe care o va face la Bruxelles după ce a devenit premier în luna august.

Autorităţile siriene investighează circumstanţele atentatului asupra ambasadei americane

Autorităţile din Siria au anunţat că investighează atentatul eşuat împotriva ambasadei Statelor Unite la Damasc. Forţele siriene au ucis trei terorişti dintr-un grup care a încercat marţi să ia cu asalt ambasada şi să detoneze cel puţin o maşină capcană. Un al patrulea atentator rănit în timpul schimbului de focuri a decedat în spital noaptea trecută. Statele Unite au mulţumit Guvernului Siriei pentru felul în care forţele siriene au reacţionat la atacul asupra ambasadei.

Terry Davis: referendumul din Osetia de Sud nu va fi recunoscut pe plan internaţional

Secretarul General al Consiliului Europei a declarat că planificatul referendum din Osetia de Sud pentru independenţa regiunii de Georgia nu va fi recunoscut pe plan internaţional. Terry Davis a spus că autorităţile separatiste ale Osetiei de Sud pierd în zadar timpul pentru organizarea referendumul pe 12 noiembrie şi le-a recomandat să se concentreze în schimp asupra negocierilor cu autorităţile georgiene, pentru găsirea unei soluţii acceptate internaţional. Consiliul Europei a exprimat anterior o poziţie similară faţă de referendumul de independenţă în Transnistria, planificat de autorităţile de la Tiraspol pentru duminică.

Vlasimir Putin cere ca Abhazei şi Osetiei de Sud să li se aplice acelaşi tratament ca şi provinciei Kosovo

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia aşteaptă din partea comunităţii internaţionale să aplice faţă de republicile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud aceleaşi standarde pe care le aplică faţă de provincia Kosovo. Potrivit unei declaraţii publicate de Kremlin după o întrevedere recentă a preşedintelui rus cu jurnalişti şi analişti politici străini, Vladmir Putin a spus că Rusia şi-ar putea folosi dreptul de veto la Consiliul de Securitate ONU dacă nu va fi de acord cu soluţia propusă pentru Kosovo. Rusia este împotriva independenţei provinciei, promovată de diplomaţii occidentali care participă la negocierile sub egida ONU.

Arestarea la Minsk a unui oponent al preşedintelui Lukashenka

Poliţia de la Minsk a arestat un activist din opoziţie. Vyachaslaw Siwchyk a fost arestat marţi seara în timpul unei întâlniri cu un jurnalist. El este acuzat că nu şi-a ispăşit pe deplin pedeapsa de 10 zile de detenţie, la care fusese condamnat anterior, pentru participarea la protestele opoziţiei împotriva re-alegerii preşedinteli Alyaksandr Lukashenka în primăvara acestui an.

Incident armat la graniţa inguşo-cecenă

Un schimb de focuri între poliţia din Inguşetia şi militari din trupele de elită OMON din Cecenia a făcut victime de ambele părţi. Incidentul s-a produs la un punct de trecere a frontierei administrative dintre cele două republici din Federaţia Rusă. Potrivit ultimelor informaţii ale agenţiilor ruse de ştiri, au fost ucişi cel puţin trei militari ai forţelor cecene şi 1 poliţist inguş şi mai mult de 10 au fost răniţi.

Javier Solana conferă joi din nou cu negociatorul iranian Ali Larijani

Coordonatorul politicii Externe şi de Securitate a Uniunii Europene, Javier Solana are programată pentru joi o întrevedere cu negociatorul şef al Iranului pentru programul nuclear iranian, Ali Larijani. Va fi cea de-a doua întrevedere în decurs de o săptămână în care cei doi vor aborda problematica programului nuclear iranian. După discuţiile precedente, cei doi au anunţat că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte găsirea unor puncte de vedere comune.

Consiliul de Securitate ONU prelungeşte cu un an mandatul forţei Internaţionale ISAF

Consiliul de Securitate ONU a votat pentru prelungirea cu un an a mandatului forţei Internaţionale NATO în Afghanistan, ISAF. În rezoluţia adoptată unanim, Consiliul de Securitate îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea violenţelor şi activităţilor teroriste în Afganistan ale talibanilor şi militanţilor Al-Qaida, precum şi ale grupărilor armate ale traficanţilor de droguri. În Afganistan se află în prezent aproximativ 20 de mii de militari NATO plus tot atâţia militari americani.

Guvernul de la Berlin aprobă trimiterea în Liban a unui continget de 2400 de soldaţi

Guvernul Germaniei a aprobat trimiterea unui număr de 2 mii 400 de militari pentru patrularea coastei libaneze, în cadrul forţei ONU de menţinere a păcii în Liban. Parlamentul german urmează să aprobe acestă decizie săptămâna viitoare, aşa încât vasele germane să poată ajunge până la începutul lunii octombrie din Marea Nordului în estul Mediteranei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG