Linkuri accesibilitate

Ştiri

Londra: avertisment privind eventuala angajare a românilor fără permis de muncă

Guvernul britanic va lansa, saptamina viitoare, o campanie publicitara in valoare de un milion de lire sterline, prin care va avertiza pe angajatorii care ofera de lucru romanilor si bulgarilor fara permise de munca, relateaza cotidianul The Sun. Patronii care vor face angajari ilegale risca sentinte cu inchisoarea sau amenzi de pina la 2000 de lire sterline. Campania vizeaza in special firmele mici care platesc imigrantii cu salarii minime.

Partidul Conservator se pronunţă pentru retragerea trupelor româneşti din Irak

Partidul Conservator doreste retragerea trupelor romanesti din Irak. Purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Ciuca a sustinut intr-o conferinta de presa ca acest lucru trebuia realizat de multa vreme, in conditiile in care celelalte tari prezente in Irak au deja un calendar privind retragerea trupelor. Bogdan Ciuca a mai declarat ca formatiunea sa intentioneaza sa demareze o actiune de strangere de semnaturi de la populatie privind retragerea din Irak.

PSD cere premierului Tăriceanu să prezinte în Parlament o strategie post-aderare

PSD cere premierului Calin Popescu Tariceanu sa se prezinte de urgenta in fata Parlamentului cu o strategie post-integrare eficienta si cu o formula guvernamentala restructurata pe criterii europene. In caz contrar, PSD va solicita premierului sa-si asume raspunderea politica pentru problemele aparute dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, a anuntat vicepresedintele Partidului Social Democrat Cristian Diaconescu.

Parlamentari bulgari cer abrogarea taxelor de tranzit şi ecologice percepute la Giurgiu

Mai multi parlamentari bulgari considera ca taxa perceputa de autoritatile romane de la Giurgiu trebuie anulata, unii propunind o interventie a UE in acest conflict. Municipalitatea din Giurgiu nu si-a respectat promisiunea si a continuat sa perceapa taxele de tranzit si ecologice si dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, iar soferii de camion au blocat simbata punctul de trecere al frontierei, in semn de protest.

Ştirea zilei

Misiunea Vaticanului din Polonia a anuntat ca noul arhiepiscop al Varsoviei, Stanislav Wielgus a demisionat dupa ce a recunoscut ca a colaborat cu serviciile de securitate comuniste. Vaticanul a acceptat demosia. Wielgus a fost numit luna trecuta de Papa Benedict al 16-lea pentru a-l inlocui pe cardinalul anti comunist Josef Glemp. Cardinalul Glemp isi va relua temporar functia.

Ştirea zilei

Britancii par cei mai dornici dintre europeni in privinta cumpararii unei proprietati imobiliare in Bulgaria sau Romania, dupa cum releva un studiu al companiei de specialitate MRI Overseas Property. Astfel, fiecare al saptelea britanic are in plan achizitionarea unei proprietati in Romania sau Bulgaria, aderarea la Uniunea Europeana fiind catalizatorul acestui rezultat.

Potrivit studiului, numarul turistior straini in Bulgaria a crescut anul trecut cu peste 8%, pana la aproximativ 1.5 milioane, potrivit datelor oferite de guvernul bulgar acest sector avand o contributie de 10% din PIB. Preturile in sectorul imobiliar au crescut simtitor in Sofia, pe litoralul Marii Negre si in jurul statiunilor de ski ale Bulgariei.

Totusi, expertii imobiliari citati in studiu recomanda ca investitiile sa se faca cu preponderenta in orase mari, precum Sofia sau Bucuresti, fiind evidenta nevoie de locuri de cazare pentru representantii firmelor straine care isi vor deschide filiale locale.

Moscova cere Minskului să renunţe la taxele pentru tranzitul petrolului rusesc

Tensiunile dintre Rusia si Belarus continua. Rusia a avertizat autoritatile de la Minsk sa nu impuna taxe pentru tranzitul petrolului rusese prin conductele care traverseaza Belarusul. Minskul a anuntat aceasta masura dupa ce Rusia a impus o crestere a pretului gazelor naturale livrate in Belarus.

Militanţi islamişti sudanezi capturaţi în Irak

Armata irakiana a anuntat ca intr-o confruntare la Bagdad au fost omoriti 30 de militanti. Potrivit televiziunii irakiene dintre militantii capturati in aceasta confruntare 5 sint sudanezi. Pe de alta parte, politia a anuntat ca au fost descoperite in cursul diminetii cadavrele a 27 de persoane torturate.

Premierul Nuri Al Maliki a anuntat ieri noi masuri de securitate in Bagdad. In cursul saptaminii viitoare presedintele american George Bush va anunta noua strategie a administratiei sale in Irak.

Explozia unui automobil capcană la graniţa afgano-pakistaneză

In Afganistan, la granita cu Pakistanul explozia unui automobil capcana a omorit 2 copii si o femeie. Politia afirma ca ar fi fost vorba de un atac organizat de talibani si de reteaua Al Qaida.

Teheran: Iranul nu va suspenda colaborarea cu AIEA

Purtatorul de cuvint al Ministerului iranian de externe a anuntat ca tara sa nu va suspenda colaborarea cu Agentia Natiunilor Unite pentru energie atomica si a subliniat dorinta Teheranului de a respecta tratatul de netroliferare nucleara.

Chisinau: long and winding queues for Romanian traval visas

Thousands of Moldovan citizens have been waiting for days at the Romanian consulate in Chisinau to obtain travel visas which have become mandatory after Romania joined the European Union on January 1, 2007.

The Foreign Ministry in Bucharest announced measures to step up processing visa applications from Moldovan citizens. Bucharest complained that Moldovan authorities had been ignoring the Romanian proposal to open two consulates in Cahul and Balti which would have alleviated the pressure generated by the large number of visa requests.

Sărbătoarea Crăciunului pe stil vechi

Agentia rusa de stiri Interfax relateaza ca un preot rus dintr-un sat din aproperea muntilor Urali a fost omorit noaptea trecuta in incendiul provocat la biserica sa. Au fost furate 21 de icoane rare, printre care unele vechi de peste 100 de ani. La Moscova, slujba din noaptea de Craciun a fost celebrata de Patriarhul Alexei al doilea si a fost difizata in direct la televiziunea rusa. Craciunul pe stil vechi a fost sarbatorit si la Ierusalim, in Serbia, in Ucraina, in Georgia si in Romania – de comunitatile religioase care pastreaza inca calendarul Iulian.

232 de localitati moldovene lipsite de curent electric în urma intemperiilor

Asigurarea cu energie electrica a localitatilor din Republica Moldova, care au avut de suferit in urma vantului si ninsorilor puternice din noaptea de 3 spre 4 ianuarie, ar putea sa fie restabilita intr-o saptamana. Simbata dimineata continuau sa ramana fara energie 232 de localitati.

Majorarea capitalului companiei Moldovagaz

Capitalul companiei "Moldovagaz" se va majora. Actionarii intreprinderii au ajuns la o intelegere ca retelele de distributie a gazelor naturale sa fie incluse in capitalul statutar al intreprinderii, informeaza agentia Moldpres citindu-l pe presedintele de la Moldovagaz Ghenadie Abashkin. Compania ruseasca de stat Gazprom va prelua pachetul de actiuni transnistrene din intreprinderea Moldovagaz. Potrivit sursei citate tranzactia la care s-a ajuns in urma negocierilor ar urma sa se efectueze prin intermediul organelor legale de la Chisinau.

Chişinău: publicarea Legii cu privire la impozitarea imobilelor conform valorii de piaţă

Proprietarii de imobile din municipiile Chisinau, Balti si din orase vor plati in acest an impozite conform valorii de piata a acestora, iar persoanele ce au in proprietate bunuri imobiliare de elita vor plati de zeci de ori mai scump. Legea cu privire la impozitarea bunurilor imobiliare in conformitate cu valoarea de piata a fost publicata in "Monitorul oficial" de vineri, 5 ianuarie. In lege este prevazuta scutirea de plata impozitului a spatiilor locative in limita valorii de 380 mii lei in Chisinau, 156 mii lei in Balti, si intre 145 mii lei si 14 mii lei in celelalte orase.

Budapesta: şase luni de restricţii pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria

Guvernul ungar a anuntat ca va impune o perioada de tranzitie de sase luni muncitorilor romani si bulgari, urmand sa reanalizeze mai tarziu acest regim restrictiv, relateaza site-ul novinite.com. Ungaria devine astfel primul stat din cele zece care au aderat la UE in mai 2004 ce impune restrictii temporare imigrantilor romani si bulgari. Executivul de la Budapesta da insa asigurari ca va deschide "treptat" piata muncii pentru muncitorii din cele doua tari.

Majoritatea celor 15 vechi state europene au anuntat impunerea de restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari, doar Finlanda si Suedia au anuntat ca nu vor impune asemenea restrictii.

Ştirea zilei

Presedintele american George Bush a anuntat schimbari in conducerea superioara militara americana din Irak. Generalul George Casey va fi inlocuit cu generalul David Petraeus, iar amiralul William Fallon il va inlocui pe generalul John Abizaid, seful centrului american de comanda, insarcinat cu activitatile militare americane in Irak si Afganistan. Nominalizarile presedintelui Bush trebuie sa fie aprobate de Senat.

Vineri, George Bush a anuntat nominalizarea in functia de prin adjunct al secretarului de stat american Condoleezza Rice, a lui John Negroponte, fost ambasador american la Natiunile Unite si fost sef al Agenţiei Naţionale de Informatii. Saptamina viitoare presedintele George Bush urmeaza sa prezinte noua sa strategie din Irak.

Mogadishu: proteste împotriva trupelor etiopiene

La Mogadishu, sute de locuitori au protestat impotriva prezentei trupelor etiopene in Somalia, la o saptamina dupa ce trupele etiopiene au ajutat guvernul somalez sa restabileasca ordinea in tara si sa izgoneasca militantii islamisti. Protestele survin dupa ce ieri diplomati occidentali si din Africa au cerut desfasurarea unor trupe de mentinere a pacii in Somalia.

Ştirea zilei

20 de organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale considera ca Legea cultelor promulgata de presedintele Romaniei Traian Basescu la 27 decembrie 2006 incalca dreptul la exprimare al individului si vor ataca actul normativ la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Marul discordiei il constituie Articolul 13, care interzice defaimarea simbolurilor religioase, considera liderii acestor organizatii.

Dispută între comisarii UE Danuta Hubner şi Günther Verheugen

Comisarul UE polonez Danuta Hubner a criticat vehement pozitia omologului sau german Gunther Verheugen, potrivit caruia statele mici nu au nevoie de comisari cu drepturi depline in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. Hubner a precizat ca opinia lui Verheugen alimenteaza ideea existentei a doua categorii de state UE, noteaza EuObserver.

Grupul francez Societe Generale cumpără Mobiasbanca din Moldova

Grupul francez Societe Generale a cumpărat cu aproape 18 milioane şi jumătate de euro Mobiasbanca, cea de-a cincea bancă moldovenească ca mărime. Este una din cele mai importante achiziţii făcută pe piaţa băncilor din Moldova de către o companie străină. Până acum, cel mai mare jucător occidental fusese Veneto Banca din Italia după cumpărarea băncii Eximbank. O prezenţă occidentală semnificativă ar putea deveni şi compania austriacă Erste Bank după achiziţionarea Băncii Comerciale Române, cu tot cu sucursala acesteia din Republica Moldova.

Demnitar MAE evaluează la Chişinău situaţia legată de acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni

Directorul general adjunct pentru afaceri consulare de la Ministerul român de Externe, Radu Dobre s-a aflat la Chişinău pentru a evalua situaţia legată de acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni. În prezent consulatul României are capacitatea să elibereze între 200 şi 300 de vize pe zi, dar numărul solicitărilor este mult mai mare.

Înainte de a se deplasa la Chişinău, el declara Europei Libere că autorităţile române doresc să cumpere un sediu nou pentru consulat, ca să facă faţă numărului mare de cereri pentru vize. “Ministerul român de Externe doreşte de asemenea să deschidă două consulate noi la Bălţi şi Cahul, dar nu a primit deocamdată un răspuns din partea autorităţilor moldovene dacă acceptă sau nu”.

Ştirea zilei

Consilierul prezidenţial Bogdan Tătaru-Cazaban a declarat că Traian Băsescu a promulgat Legea privind libertatea religioasă şi regimul cultelor în acord cu legislaţia europeană. Consilierul Bogdan Tătaru-Cazaban a spus că promulgând legea cu puţin timp înainte de Anul Nou, şeful statului a ţinut cont de opinia tuturor cultelor din România şi cea a unor experţi internaţionali care au participat la elaborarea legii. Şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au luat apărarea deciziei preşedintelui Băsescu să promulge legea, care este criticată însă de organizaţii neguvernamentale şi oameni de cultură pe motiv că ar încălca libertaea de expresie.

Ştirea zilei

Preşedintele Statelor Unite George W. Bush l-a nominalizat pe vice-amiralul în retragere John McConnell în funcţia de director al Serviciului Naţional de Informaţii, iar pe actualul director, John Negroponte, l-a nominalizat pentru postul de adjunct al secretarului de stat. Ambele nominalizări necesită confirmarea Senatului. Ele se înscriu într-o serie de remanieri pe care le planifică preşedintele Bush în cadrul noii strategii pentru Irak, pe care urmează să o dea publicităţii săptămâna viitoare.

Preşedinrele Chinei Hu Jintao cere Iranului să se conformeze rezoluţiei Consiliului de Securitate

Preşedinrele Chinei Hu Jintao a cerut Iranului să “răspundă cu seriozitate” recentei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU care impune sancţiuni Teheranului pentru refuzul de a opri îmbogăţirea uraniului. Televiziunea chineză de stat relatează că Hu Jintao i-a spus negociatorului iranian Ali Larijani, aflat în vizită la Beijing, că rezoluţia reflectă “ îngrijorarea considerabilă” în legătură cu intenţiile nucleare ale Iranului. Larijani a spus la rândul său că Teheranul este hotârăt să folosească tehnologiile nucleare doar în scopuri paşnice, atât timp cât nu este ameninţat.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG