Linkuri accesibilitate

Ştiri

Transdniester leader awarded Russia's Order of Honour for strengthening ties between Tiraspol and Moscow

Igor Smirnov, the leader of the separatist regime in Tiraspol, was made a member of Russia’s Order of Honor on May 3. Smirnov received the decoration "for strengthening the position of Transdniester on the international level and strengthening ties between Transdniester and Russia." The award is another sign of Russia's support for Smirnov's administration.

A report by the Jamestown Foundation suggested recently that Moscow and Chisinau were on the brink of signing a bilateral deal that would reintegrate Transdniester into Moldova, but with very extensive autonomy and with a guarantee of Moldovan neutrality. However, during a trip to Chisinau on April 27, U.S. Deputy Assistant Secretary of State for Europe and Eurasia David Kramer said he had "received clear assurances from the Moldovan authorities that no plan was presented to them" by Russia.

Former Defence Minister Pasat's case referred to an appeals court in Chisinau

Moldova's Supreme Court ruled on May 3 that an appeals court should again hear the case against former defense minister Valeriu Pasat who was sentenced to 10 years in jail in January 2006 after being found guilty chiefly of selling 21 fighter planes to the United States at a price below their market value. An appeals court overturned that charge in October, but found him guilty of negligence for selling grenade launchers to Slovakia at a discount of $1.8 million. Both the prosecution and defense objected to that ruling, and turned to the Supreme Court. Pasat, who served as defense minister from 1997 to 1999 and as head of the intelligence services from 1999 to 2002, was also indicted in February 2006 for plotting both a coup and the murder of a senior politician.

Ştirea zilei

Intr-un mesaj adresat romanilor de pretutindeni, presedintele suspendat le-a cerut sa il sprijine la referendum. „Daca va veti mobiliza si veti spune nu la referendumul din 19 mai, forta voastra va declansa o noua revolutie. Una pe care nimeni nu va mai putea sa v-o fure”, se arata in mesajul presedintelui.

Romanii din Montreal, Londra, Dublin, Hamburg, Paris, Bonn, Munchen, Castellon si Roma, Florenta, Milano, Torino si Chisinau au organizat duminica mitinguri pentru sustinerea presedintelui suspendat Traian Basescu.

La Iasi a avut loc un miting pro-Basescu, la care participarea este estimata la 15 mii de oameni. Tot la Iasi s-a desfasurat un miting anti Basescu organizat de PSD si PRM. Participarea a fost de Aproximtiv 8000 de oameni.

Ştirea zilei

Fortele NATO din Afganistan au confirmat ca in cursul unei operatii a coalitiei internationale a fost omorit comandantul militar taliban, Mulah Dadulah. Potrivit unei declaratii a Aliantei Nord Atlantice Mulahul Dadulah este raspunzator de instruirea luptatorilor sinucigasi care au comis o serie intreaga de atentate in Afganistan. Oficialitati NATO il caracterizeaza pe mulahul Dadulah drept “comandantul taliban cu gradul cel mai inalt”.

Partidele pro-prezidenţiale cîştigă alegerile legislative din Armenia

In Armenia, dupa numarea a 60% din voturi, Partidul Republican, aflat la putere, a dobindit in jur de 40 la suta din voturile electoratului in alegerile parlamentare de ieri. Doua alte partide pro-prezidentiale au obtinut impreuna 35 % din voturi. Observatorii internationali, care au fost trimisi sa monitorizeze alegerile de catre OSCE, Consiluilui Europei si Parlamentul European, remarca într-o declaratie comuna ca scrutinul a fost organizat mai bine decât cele anteriore si ca standardele internationale au fost în mare parte respectate.

Partidele opozitie pretind ca alegerile ar fi fost marcate de fraude, autoritatile electorale însa spun ca nu au înregistrat încalcari grave.

Deputaţii sîrbi continuă dezbaterile legate de cererea de revocare a speakerului

Parlamentul Serbiei dezbate, pentru a doua zi consecutiv, inlocuirea presedintelui parlamentului de la Belgrad, ultranationalistul Tomislav Nikolici, o conditie pusa pentru formarea unui guvern pro-occidental in Serbia. Dezbaterile trebuie sa se incheie, cel mai tirziu, la miezul noptii de marti, 15 mai, in caz contrar urmind sa fie convocate alegeri anticipate.

Confruntarile de pe scena politica de la Belgrad au loc concomitent cu dezbaterea in Consiliul de Securitate ONU asupra statutului final al provinciei Kosovo. Statele Unite si Uniunea Europeana sprijina ideea unui independete supervizate international, in timp ce Rusia sustine ca negocierile intre sirbi si majoritatea albaneza din provincie trebuie continuate.

Nikoloci, un apropiat al fostului presedinte Slobodan Milosevici a cerut intarirea relatiilor cu Rusia si indepartarea de Occident.

Vice-preşedintele Cheney pledează pentru un dialog cu Teheranul pe tema securităţii Irakului

O purtatoare de cuvint a vicepresedintelui Dick Cheney a declarat ca Statele Unite doresc sa discute cu liderii de la Teheran despre securitatea Irakului. O declaratie asemanatoare a fost facuta si de puratatorul de cuvint al ministerului de externe iranian.

Soldaţi americani capturaţi de o grupare islamistă irakiană?

Politia irakiana a anuntat ca explozia unui automobil capcana a ucis 30 de oameni in provincia semiautonoma kurda din nordul Irakului. O alta explozie, produsa la Bagdad s-a soldat cu moartea a cel putin 17 oameni.

Pe un site islamist din Irak a fost postata informatia ca o grupare asociata cu Al Qaida ar fi capturat mai multi soldati americani in cursul unui atac la Mahmudia, la sud de Bagdad. Statele Unite au anuntat ca ii cauta pe soldatii militari disparuti.

Demonstraţie la Izmir împotriva islamizării Turciei

Cel putin 100 de mii de oameni au manifestat la Izmir, cerind mentinrea regimului laic al Turciei. Demonstratia de la Izmir vine dupa ce simbata, o bomba a explodat in piata din localitate omorind o persoana si ranind 14. Nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacul de ieri.

Varşovia: rezoluţie parlamentară comemorînd 55 de ani de la prima emisiune a Europei Libere către Polonia

Parlamentul polonez a votat in unanimitate o rezolutie prin care a marcat 55 de ani de la prima emisiune a Europei Libere catre Polonia. Potrivit agentiei de stiri PAP, in rezolutie parlamentarii polonezi multumesc autorilor Europei libere, angajatilor si asociatiilor din Polonia si din Occident pentu eforturile lor “de a-i ajuta pe polonezi sa cunoasca lumea in deceniile de comunism si sa le spuna adevarul necenzurat despre ce se intimpla in tara lor”. Rezolutia aminteste despre faptul ca programele Europei Libere au ajutat populatia sa inteleaga mai bine miscarea sinducatelor Solidaritatea si au mentinut speranta treaza in perioada legii martiale”.

Ştirea zilei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a reluat criticile la adresa presedintelui suspendat Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca are o dorinta avida de putere si o atitudine totalitara. In opinia lui Tăriceanu, Traian Basescu are un discurs populist si demagogic. "Oligarhia este o trasatura caracteristica tarilor non-europene, iar aceasta notiune este lipsita de continut" - a declarat Calin Popescu Tariceanu, la emisiunea "3x3" difuzata la Realitatea TV.

In cursul emisiunii, primul ministru s-a referit si la omul de afaceri Dinu Patriciu, despre care a spus ca nu a avut vreo influenta in luarea unor decizii la nivelul conducerii PNL sau al Executivului si ca nu a profitat in nici un fel in afacerile sale de contracte sau facilitati oferite de guvernul Tariceanu.

Iaşi - mitingruri pro şi anti Băsescu

Un miting pro-Basescu si unul impotriva presedintelui suspendat vor avea loc duminica, 13 mai la Iasi, cele doua manifestatii urmand sa se vor desfasura la o distanta mai mica de un kilometru. Desi liderii PD Iasi au cerut judecatorilor sa anuleze mitingul PSD de la Iasi, instanta a respins, vineri, cererea acestora.

Autorităţile ruse o acuză pe handbalista Carmen Amariei Lungu de falsificarea paşaportului

Handbalista Carmen Amariei Lungu, componenta a echipei daneze Slagelse care disputa duminica prima mansa a finalei Ligii Campionilor impotriva formatiei ruse Lada Togliatti, a fost arestata sambata de autoritatile aeroportului din Samara, care au acuzat-o de falsificarea pasaportului. Romanca este retinuta intr-un hotel de langa aeroport, in timp ce autoritatile daneze fac eforturi la nivel diplomatic pentru a fi rezolvata situatia.

Scăderea popularităţii vinurilor moldovene în Rusia - sondaj al unei firme de consultanţă de la Moscova

Vinificatorii moldoveni ar putea să acopere în primul an după o posibilă reluare a exporturilor în Rusia doar 10-15 din piaţă, faţă de cele peste 40% pe care le controlau anterior. Aşa consideră managerul unei companiei ruseşti de consultanţă, care a efectuat un sondaj în aprilie printre consumatorii moscoviţi.

Sociologul prognozeză că exporturile ar putea fi reluate la începutul anului viitor. Un grup de specialişti ruşi a inspectat în luna martie mai multe întreprinderi vinicole din R. Moldova, însă până în prezent autoritatea sanitară de la Moscova nu a anunţat vreo decizie în privinţa vinurilor moldoveneşti.

Natalia Barbu s-a clasat pe locul 10 la concursul Eurovision

Interpreta Natalia Barbu care a reprezentat Republica Moldova la concursul de muzica usoara "Eurovision ", s-a clasat in cadrul finalei concursului desfasurat la Helsinki pe locul 10. Piesa "Fight", interpretata de Natalia Barbu, a obtinut un punctaj maxim - 12 puncte, din partea telespectatorilor din Romania, si cite 10 puncte de la telespectatorii din Grecia si Portugalia. Astfel Moldova va reprezentata direct in finală la editia de anul viitor a concursului, care se va desfasura la Belgrad. Locul I la editia a 52-a a "Eurovision Song Contest" a fost obtinut de către interpreta sârbă Marija Serifovic. Pe locul II s-a clasat reprezentantul Ucrainei, iar locul a trei a revenit Rusiei.

Erevan: victorie a partidelor pro prezidenţiale din Armenia

Potrivit rezultatelor parţiale, partidele pro-prezidenţiale din Armenia au obţinut o largă majoritate de voturi la alegerile parlamentare de ieri. Observatorii internaţionali, care au fost trimişi să monitorizeze alegerile de către OSCE, Consiluilui Europei şi Parlamentul European, remarcă într-o declaraţie comună că scrutinul a fost organizat mai bine decât cele anteriore şi că standardele internaţionale au fost în mare parte respectate, deşi au rămas şi aspecte negative. Partidele opoziţie pretind că alegerile ar fi fost marcate de fraude, autorităţile electorale însă spun că nu au înregistrat încălcări grave. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale a declarat că Partidul Republican, aflat la putere, a câştigat circa 40 la sută din sufragii, iar alte două partide pro-prezidenţiale au acumulat împreună 35 de procente.

Ştirea zilei

Principalul comandant militar al talibanilor Mulla Dadulla a fost ucis în sudul Afganistanului. Un purtător de cuvânt al Serviciului Naţional de Securitate a declarat pentru redacţia Afganistanul Liber al postului nostru de radio că Dadulla a fost omorât în timpul unei lupte care a avut loc sâmbătă între insurgenţi afgani şi trupele NATO în provincia Helmand. NATO nu a confirmat deocamdată decesul lui Dadulla.

Atac al insurgenţilor la sud de Bagdad - trei soldaţi din coaliţie daţi dispăruţi

Trupele americane au lansat o operţiune de căutare a trei soldaţi din coaliţie care au dispărut în urma unui atac al insurgenţilor din Irak. Oficiali ai armatei americane au declarat că în atacul din apropierea unei localităţi din sudul Bagdadului, au fost ucuşi cinci soldaţi ai coaliţiei. Ofiţerii americani nu au precizat dacă interpretul irakian care făcea parte din patrulă de asemenea este dat dispărut sau a fost omorât.

Ciocniri la Karachi între fracţiuni pro şi anti guvernamentale - 30 de morţi

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar mai multe au fost rănite în oraşul pakistanez Karachi in cursul unor ciocniri armate între susţinătorii şi oponenţii preşedintelui Pervez Musharaf. Adresându-se unui miting la Islamabad, preşedintele Muşaraf a facut apel la calm, spunând că nu va declara starea de urgenţă.

Doi ani de la tulburările din Andijan

Astăzi este cea de a două aniversare a tulburarilor din Andijan, oraş din estul Uzbekistanului. Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului spun că la 13 mai 2005 sute de oameni au fost ucişi când forţele de securitate au tras în mulţimea de civili adunaţi în piaţa principală a Andjanului. Guvernul declară că au fost ucise 187 de pesoane şi acuză militanţii islamişti pentru instigare la violenţă. Uniunea Europeană va decide mâine dacă va menţine sancţiunile impuse Uzbekistanului după evenimentele din Andijan.

Ştirea zilei

PNL îi cere preşedintelui suspendat Traian Băsescu să prezinte public un raport al activităţii sale ca şef al statului, a declarat, sâmbătă, la Iaşi, purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian. Vosganian susţine că preşedintele suspendat ar fi dator să prezinte un raport naţiunii, să arate ce a făcut în virtutea responsabilităţilor care i-au revenit. Vosganian a condamnat ultimele declaraţii ale lui Traian Băsescu, spunând că acestea ar fi adus grave prejudicii de imagine României.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a afirmat, sâmbătă, la Craiova, la mitingul de sustinere a presedintelui suspendat Traian Basescu că parlamentarii care au votat împotriva preşedintelui Traian Băsescu sunt cei care au fost “trimişi în judecată” şi care au vrut să oprească anchetele în acest fel. Monica Macovei susţine că preşedintele Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia in activitatea sa la Palatul Cotriceni si suspendarea sa a fost dictată de parlamentarii anchetaţi.

Gazoduct de-a lungul Mării Caspice: acord între Moscova, Altana şi Aşhabad

Presedintii Rusiei, Turkmenistanului si Kazahstanului au cazut de acord sa construiasca o conducta pentru transportarea gazelor natirale de-a lungul coastei Marii Caspice. Conducta va transporta gazele naturale din Turkmenistan catre Europe numai prin Kazahstan si Rusia. Presedintele Rusiei Vladimir Putin a salutat intelegerea considerind-o o victorie majora a Moscovei: "Imi face mare placere sa spun ca decizia noastra de astazi indeplineste toate telurile care au fost formulate la sumnitul G8 de la Sankt Petersburg. Acum scopul nostru este sa dezvoltam noi cimpuri energetice si asta inseamna ca ne vom confrunta cu problema extinderii capacitatilor de transport."

Acordul pericliteaza eforturuile Statelor Unite, Uniunii Europene si Chinei de a importa direct gaze din Turkmenistan.

800 de obserbatori internaţionali la alegerile legislative din Armenia

In Armenia se desfasoara alegeri parlamentare. 2 milioane 300 de mii de alegatori vor alege 131 de parlamentari in Adunarea Nationala. Potrivit ultimelor sondaje de opinie partidul replican, aflat la putere conduce in preferintele electoratului. Premierul armean Serz Sarkisian a afirmat: "Cred ca partidul nostru are sanse mari sa cistige. Votarea decurge normal. Nu exista incidente care sa ne ingrijoreze. Mi-as dori ca aceste alegeri sa fie cele mai bune din istoria tarii, si pentru poporul nostru si pentru observatori.

Liderul opozitiei Artut Bagdasarian, presedintele partidului “ Tara legii” avertizeaza insa asupra unor posibile fraude electorale: "Are loc un proces masiv de mituire a populatiei in intreaga republica. Cerem agentiilor abilitate cu respectarea legii sa ii retina si sa ii pedepseasca pe tot cei care contribuie la mituirea populatiei."

Alegerile din Armenia sint monitorizate de 800 de observatori internationali de la OSCE, Consiliul Europei si din tarile CSI.

M. Marlett - director pentru Moldova al Băncii Mondiale

Directorul regional al Bancii Mondiale pentru Ucraina, Belarus si Moldova, Paul Bermingham ve efectua intre 14-16 mai o vizita la Chisinau. Obiectivul vizitei este prezentarea oficiala a noului director de tara al BM pentru Moldova, Melanie Marlett. Potrivit serviciului de relatii publice al Oficiului BM in Moldova, Melanie Marlett a fost coordonator al programului de tara al Bancii Mondiale pentru Kenya, Eritreea, Somalia, Tanzania si Uganda. Pina in prezent, Banca Mondiala a finantat in R. Moldova 28 de operatii investitionale si de ajustari structurale, in valoare de 632,56 mln de dolari .

Agenda noii coaliţii de la Belgrad: revocarea ultranaţionalistului Tomislav Nicolici

Parlamentul Serbiei urmeaza sa aiba o sedinta in care sa dezbata inlaturarea de la presedintia legislativului a liderului ultranationalist Tomislav Nikolici, un apropiat al fostului presedinte Slobodan Milosevici. Nikolici a fost ales saptamina aceasta cu voturile nationalistilor moderati din partidul premierului interimar Voislav Koshtunita. Vineri, partidul lui Koshtunica a ajuns la o intelegere cu partidul pro –european al presedintelui Boris Tadici privind formarea unui guvern de coalitie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG