Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu noul Primar general al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. În cadrul întâlnirii, preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că legăturile de colaborare între Primăria Generală a Municipiului Chişinău şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, vor continua să se dezvolte. La rîndul său, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat intenţia de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale prin întărirea legăturilor la nivelul administraţiilor locale.

Curtea Constituţională a Moldovei confirmă legalitatea prevederilor Codului Audiovizualului, prin care a fost justificată privatizarea posturilor "EuroTV Chişinău" şi "Antena C"

Curtea Constituţională din Moldova a decis că prevederile Codului audiovizualului, prin care a fost justificată privatizarea posturilor "EuroTV Chişinău" şi "Antena C" sînt legale. Sezizarea mai multor deputaţi din Alianţa Moldova Noastră a fost respinsă.

Articolele din constituţie care prevăd interzicerea participării autorităţilor publice la fondarea instituţiilor private ale audiovizualului şi obligativitatea ca autorităţile locale să reorganizeze instituţiile publice ale audiovizualului din comunităţile lor au fost prin urmare declarate legale.

Liderul forţelor pro-georgiene din Oseţia de Sud ţine o cuvîntare în Parlamentul European

Liderul forţelor pro-georgiene din Oseţia de Sud, Dmitry Sanakoev s-a adresat Parlamentului European, cerînd o intervenţie mai activă a comunităţii internaţionale pentru a se găsi o soluţie paşnică la conflictul dintre Tbilisi şi Oseţia de Sud, al cărei guvern auto-declarat este sprijinit de Rusia. El a acuzat forţe de la Moscova şi din Oseţia de Sud că încearcă să "învenineze" relaţiile dintre georgieni şi oseţi.

Tony Blair - viitorul emisar al Cvartetului pentru Orientul Apropiat?

Premierul britanic Tony Blair urmează să se retragă miercuri din viaţa politică şi să predea funcţia de premier lui Gordon Brown care a preluat deja conducerea Partidului Laburist.

Reuniţi la Ierusalim, diplomaţi din aşa-numitul Quartet pentru Orientul Apropiat, au luat în considerare posibilitatea de a-i oferi lui Blair funcţia de trimis special. Activitatea implică negocieri cu palestinienii asupra chestiunilor de guvernare şi securitate, iar Blair şi-a exprimat interesul pentru post.

Tăriceanu aşteptat vineri la Chişinău unde va avea şi o întrevedere cu primarul Chirtoacă

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu va efectua vineri o vizită oficială la Chişinău, însoţit de un grup mare de oameni de afaceri. Potrivit Camerei de Comerţ şi Industriei a Republicii Moldova în curusl vizitei va fi organizat un For economic la care vor participa oameni de afaceri şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ din judeţele Constanţa, Galaţi şi Iaşi. Premierul român se va întîlni şi cu primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Schimburile economice dintre cele două ţări au crescut semnificativ anul acesta, exporturile pe piaţa românească în primele patru luni ale anului atingînd valoarea de 60 de milioane de dolari, în timp ce importurile din România s-au ridicat la echivalentul a 114 milioane dolari.

Ştirea zilei

Camera deputaţilor a adoptat Ordonanţa de modificare a Legi de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate. Intre modificările acceptate este scăderea de la 20 de mii la 10 mii a cuantumului dintre averea iniţială şi cea după exercitarea mandatului unui demnitar şi scoaterea ANI din subordonarea Senatului şi transformarea Agenţiei în instituţie independentă, urmînd să prezinte rapoarte anuale Parlamentului.

Premierul Tăriceanu acceptă o formulă de compromis pentru promovarea a proiectului PSD de majorare a pensiilor

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat o majorare a pensiilor agricole cu 50% anul acesta şi creşterea nivelului altor categorii de pensii. Surse care au participat la discuţia purtată de premier cu liderul grupuslui PSD din Camera deputaţilor, Victor Hrebenciuc, au declarat ulterior că primul ministru ar fi acceptat o formulă de compromis pentru promovarea în Parlament a proiectului PSD de majorare a pensiilor. Proiectele de lege iniţiate de PSD au fost retrimise, între timp, Comisiei de muncă pentru un raport suplimentar privind susţinerea financiară necesară.

Preşedintele Băsescu pledează pentru depolitizarea televiziunii şi radioului public

Intr-o scrisoare adresată celor două camere ale parlamentului, preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat în favoarea depolitizării televiziunii şi a radioului public, gest "obligatoriu" pentru a nu se transmite un semnal negativ societăţii româneşti şi a se asigura credibilitatea ca ţară recent intrată în Uniunea Europeană.

Ambasada americană dezminte o relatarea a ziarului Ziua

Intr-o declaraţie de presă, Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti califică drept "cu totul false" informaţiile publicate într-un articol pe prima pagină a cotidianului "Ziua" potrivit cărora ministrul de externe român, Adrian Cioroianu nu ar fi fost întîmpinat corespunzător la sosirea sa pe aeroport în Statele Unite.

Ştirea zilei

La Moscova s-au desfăşurat lucrările Consiliului Rusia-Nato, ocazie pentru ministrul de externe Sergei Lavrov să avertizeze Alianţa Nord Atlantică împotriva a ceea ce a numit măsuri unilaterale ce ar compromite securitatea naţională a Rusiei. Adresîndu-se secretarului general Nato, Jaap de Hoop Schiffer, Lavrov a spus: « Activitatea care ne aşteaptă nu va fi uşoară. Este de înţeles, deoarece problemele menţionate, Tratatul asupra armelor convenţionale în Europa, apărarea anti-rachetă sînt toate legate de aspecte cheie ale securităţii europene şi internaţionale, ale stabilităţii strategice. Ele se cer tratate cu grijă, astfel încît să se ţină cont de stabilitatea şi securitatea fiecăruia, fără să se facă gesturi menite să consolideze securitatea unuia în detrimentul celuilalt".

De ambele părţi s-a declarat necesitatea continuării dialogului în chestiunile divergente, gest în favoarea căruia s-a pronunţat mai tîrziu şi preşedintele Vladimir Putin.

Carla del Ponte nemulţumită de modul în care cooperează statele europene cu Tribunalul de la Haga

Carla del Ponte, procurorul şef al Tribunalului pentru crimele de război din fosta Iugoslavie, a declarat într-o cuvîntare ţinută în faţa Parlamentului European că nu toate organizaţiile, între care a numit Alianţa Nord Atlantică, şi toate statele europene cooperează în mod total cu tribunalul de la Haga. "Deplina cooperare rămâne un vis, a spus Del Ponte, afirmînd în continuare, "prea multă politică a fost şi este încă implicată pe calea justiţiei", nepermiţînd arestarea unora dintre cei acuzaţi şi accesul la documente. Procuroarea i-a numit în primul rînd pe fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic şi pe fostul general Ratko Madic.

Cetatea Vaticanului - modificarea regulamentului de alegere a viitorului Papă

Potrivit unui comunicat al Vaticanului, Papa Benedict al XVI-lea a modificat reglementările referitoare la alegerea unui viitorului suveran pontif. Acestea revin la formula tradiţională, pentru desemnarea papei fiind nevoie de două treimi din voturile cardinalilor ce formează conclavul. In 1996, papa Ioan Paul al doilea modificase reglemntările pentru a permite alegerea suveranului pontif cu o majoritate absolută, în cazul în care două treimi dintre cardinali nu se puneau de acord timp de cîteva zile.

Patriarhul Bartolomeu I - doar capul bisericii ortodoxe greceşti din Turcia?

Un tribunal de la Istanbul a decis că patriarhul ortodox cu sediul la Istanbul este doar capul comunităţii ortodoxe greceşti şi nu liderul spiritual al creştinilor ortodocşi. Decizia tribunalului nu are însă impact asupra statulului patriarhului Bartolomeu I în afara Turciei. Hotărîrea tribunalului face parte dintr-un apel la o decizie judecătorească anterioară care îl achita pe patriarh de vina de a fi interzis în mod ilegal unui preot bulgar să oficieze sluje religioase.

Bagdad: mandat de arestare pe numele ministrului culturii, un politician sunit

Din Irak se anunţă emiterea unui madat de arestare pe numele ministrului culturii, o persoalitate sunită. Ministrul este acuzat că ar fi ordonat asasinarea unui om politic sunit, cu peste doi ani în urmă. Asad Kamal al-Hashimi a fost identificat de două persoane suspectate de a fi pus la cale tentativa de asasinat din februarie 2005 a unui candidat parlamentar.

Senatorul republican Richard Lugar critică strategia americană în Irak

Senatorul republican Richard Lugar, unul dintre cei mai puternici susţinători ai preşedintelui George Bush, a spus în Congres că strategia actuală a Statelor Unite în Irak nu este funcţională, adăugînd, spre surpriza unora dintre republicani, că "riscurile actulei situaţii depăşesc beneficiile potenţiale".

Paris: Compania Carrefour amendată pentru publicitate falsă

Compania gigant Carrefour a fost amendată cu peste două milioane jumătate de dolari de un tribunal francez sub învinuirea de a fi făcut publicitate falsă, de a fi vîndut produse la preţuri de dumping şi de dispute cu furnizorii din Franţa.

Intr-o declaraţie de presă managmentul celei de-a doua companii comerciale ca mărime din lume s-a arătat surprins de severitatea deciziei.

Arhivele Bergman incluse în "Registrul pentru memoria omenirii"

In ziua deschiderii la Faro, în Suedia, a unui festival de film dedicat regizorului Ingmar Bergman, Fundaţia care îi poartă numele a făcut public că arhivele Bergman vor fi incluse în aşa-numitul "Registru pentru memoria omenirii", program Unesco, declanşat în 1997 pentru prezervarea celor mai valoroase arhive şi colecţii de bibliotecă.

Bergman şi-a donat arhiva în 2002 Institutului Suedez al Filmului şi a înfiinţat o fundaţie cu rolul de a administra, păstra şi furniza informaţiile despre activitatea sa.

Curtea de Apel Chisinau remite dosarul lui Valeriu Pasat spre examinare Curţii Supreme de Justiţie

Curtea de Apel Chisinau a remis dosarul fostului ministru al Apararii, Valeriu Pasat, spre examinare Curtii Supreme de Justitie. Alexandru Tanase, avocatul lui Pasat a precizat ca apararea a solicitat instantei anularea deciziei privind mentinerea in arest a ex-ministrului Apararii, insa solicitarea a fost respinsa. Judecatorii Curtii de Apel au decis ca hotararea Curtii Supreme de Justitie la acest capitol nu este clara si este necesara inapoierea dosarului în instanta ierarhic superioara.

Investirea în funcţie a noului primar general al Chişinăului

Noul primar general al Chişinăului, Dorin Chirtoaca a fost investit luni in functie. Chirtoacă a anuntat ca prima sedinta a noului Consiliu Municipal se va desfasura joi.

Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile din Moldova retrage certificatele de zbor pentru o companii aeriene

Asociatia Patronatului din Aeronautica acuza de incompetenta Administratia de Stat a Aviatiei Civile din Moldova si atentioneaza ca o va actiona în judecata în cazul în care aceasta nu va anula ordinul de retragere a certificatelor de zbor pentru 8 companii aeriene, emis acum patru zile.

Din acest motiv 100 de avioane ale companiilor moldovenesti nu pot sa se întoarca acasa, iar 3-4 mii angajati risca sa-si piarda locurile de lucru.

Administratia de Stat a Aviatiei Civile spune ca a decis masura la cererea Comisiei Europene, cu scopul de a spori siguranta zborurilor efectuate de catre companiile moldovenesti.

Vladimit Putin cere statelor de la Marea Neagră să încheie acorduri de lungă durată de import al hidrocarburilor

Presedintele rus Vladimir Putin a chemat mebrii Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra sa-si coordoneze strategiile energetice si sa semneze contracte de lunga durata pentru a stabiliza piata de hidrocarburi din regiune. Putin a facut aceasta declaratie la Istanbul la summitul organizatiei din care face parte si Republica Moldova. În deschiderea reuniunii, prim-ministrul turc Regep Tayyip Erdogan a avertizat ca disputele si conflictele politice împiedica progresele economice în regiune.

Ştirea zilei

Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer se întâlneste marţi cu presedintele rus Vladimir Putin la Moscova, pentru a discuta planurile Statelor Unite de a construi un scut anti-racheta în Europa, planuri criticate de Rusia. De Hoop Scheffer va participa de asemenea la reuniunea Consiliului Russia-NATO, după ce luni a avut convorbiri cu speakerul Camerei superioare a parlamentului rus Serghei Mironov.

Astana: fuzionarea a două partide de opoziţie înaitea alegerilor anticipate

În Kazahstan doua formatiuni de opozitie, Partidul Social Democrat si Partidul Adevaratei Cai Luminoase s-au unit sub numele de Partidul Social-Democrat Unit. Liderii noii formatiuni politice spun ca au peste 100 de mii de membri. Miscarea survine dupa ce presedintele Nursultan Nazarbaev a dizolvat camera inferioara a parlamentului, anuntând noi alegeri la mijlocul lunii august.

Statele Unite critică acordul la care AIEA a ajuns cu autorităţile de la Teheran

Statele Unite nu accepta acordul la care au ajuns Iranul cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica legat de programul nuclear iranian. Purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tom Casey a spus ca Iranul nu are o reputatie buna în ce priveşte respectarea angajamentelor asumate.

Agentia pentru Energie Atomica a informat ca Iranul solicita o echipa de experti pentru a elabora un plan de actiuni referitor la programul sau nuclear.

Candidatura lui Robert Zoellick aprobată de Consiliul Executiv al Băncii Mondiale

Consiliul Executiv al Bancii Mondiale a aprobat candidatura lui Robert Zoellick – propus de Statele Unite - la functia de presedinte al Bancii. Zoellick îl va înlocui pe Paul Wolfowitz, si promite ca va continua sa se concentreze asupra Africii, la fel ca predecesorul sau, în caz că va fi confirmat în functie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG