Linkuri accesibilitate

Ştiri

Agenda viitoarelor convorbiri Bush - Putin de la Kennebunkport

Duminica si luni, presedintele Statelor Unite George W. Bush il primeste la resedinta sa din statul Main pe presedintele Rusiei Vladimir Putin. In cursul convorbirilor vor fi abordate toate subiectele delicate dintre cele doua tari, de la programul nuclear iranian, la statutul regiunii Kosovo din Serbia si planul american de a instala elemente ale scutului anti-racheta in Cehia si Polonia.

Ştirea zilei

Premierul Calin Popscu Tariceanu este de parere ca scurta sa vizita la Chisinau ar putea relansa relatiile moldo-romane. La Chisinau, Tariceanu a respins ideea unui tratat de baza, sustinind ca nu mai corespunde realitatilor europene.

Problema celor doua consultate noi romanesti a fost din nou discutata dar fara rezultat – a mai declarat Tariceanu la intoarcerea in Romania. O solutie intermediara este marirea consulatului de la Chisinau, care pentru moment nu face fata numarului mare ce cereri de vize.

In marginea vizitei premierului roman a avut loc si un incident protocolar, care nu a trecut neobservat. Atit noul primar liberal al Chisinaului cit si cei trei fosti detinuti politici de la Tiraspol, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa nu au dat curs invitatiei de a se intilni cu Tariceanu la ambasada Romaniei – invocind diverse motive.

Primarul Chisinaului a fost la Bucuresti, imediat dupa victoria in alegeri, unde s-a intilnit cu presedintele Traian Basescu.

Ştirea zilei

Politia din Londra este in cautarea grupari teroriste care vineri, a plasat in centrul capitalei britanice, doua automobile capcana, care au fost detectate inainte de a exploda. Politia este de parere ca tentativa de atentat este legata de apropiata aniversare a doi ani de la atacul terorist din sistemul de transport public londonez, soldat cu 52 de morti.

Procuratura rusă consideră că ziaristul Ivan Safronov nu a fost victima unui asasinat

Procuratura generala din Rusia a decis ca Ivan Safronov, cunoscut ziarist de invetigatie de la Komersant, nu a fost ucis. In martie, Safronov care investiga traficul cu arme, a fost gasit mort in fata blocului sau.

Editorul sef adjunct al publicatiei Komersant pune la indoiala seriozitatea investigatiei procuraturii.

Rusia a devenit in ultimul timp, unul din locurile cele mai periculoase pentru ziaristii de investigatie.

OSCE şi Human Rights Watch protestează împotriva eliminării posturilor de radio străine în Armenia

Parlamentul din Armenia a aprobat, in prima lectura, un proiect de lege care elimina practic de pe piata media autohtona posturile de radio straine, in primul rind Radio Europa Libera / Libertatea. OSCE si organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch au protestat impotriva acestui proiect. Votul final al parlamentului este asteptat luni.

Separatiştii sud osetini susţin că armata georgiană ar fi lansat un atac cu rachete asupra oraşului Tsinvali

Autoritatile din regiunea separatista Osetia de Sud au acuzat armata georgiana ca ar fi atacat capitala regiunii cu rachete. Tibilisi sustine insa ca militarii georgieni nu au facut decit sa raspunda unui atac din partea osetina.

Senatori americani cer aliaţilor din NATO să preia mai multe responsabilităţi în Afganistan

Peste 20 de senatori americani au semnat o scrisoare deschisa in care se afirma ca situatia securitatii in Afganistan este ingrjoratoare. Senatorii cer aliatilor NATO sa preia mai multe responsabilitati in Afganistan, in primul rind sa elimine restrictiile in privinta ariei de actiune a militarilor pe care i-au trimis in Afganistan.

Ştirea zilei

Dick Marty, raportor al Consiliuilui Europei, s-a declarat surprins de modul vehement in care Romania si Polonia au reactionat la raportul adoptat la mijlocul saptaminii de Adunarea Parlamentara a CE – raport in care se afirma ca intre 2003 si 2005, cele doua tari ar fi gazduit, cu buna stiinta, centre secrete de detentie CIA. Delegatia romana a anuntat ca boicoteaza lucrarile APCE pina cind Dick Marty nu vine in Romania, sa stringa dovezi la prima mina.

Leul atinge cea mai înaltă cotaţie din ultimii cinci ani în raport cu euro

Leul a atins cea mai inalta cotatie din ultimii cinci ani in raport cu moneda unica europeana si anume 3,1 lei pentru un euro. In ultimele 6 luni, valoarea leului in raport cu euro a crescut cu 6.6 la suta.

Premierul Tăriceanu: "Actualul acord moldo-român este total depăşit"

Premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de un grup de oameni de afaceri, a facut o scurta vizita, la Chisinau unde s-a intilnit cu omologul sau moldovean Vasile Tarlev si cu presedintele Vldimir Voronin.

In opinia lui Tariceanu, actualul acord moldo-roman este “total depasit” si a pledat pentru o relatie bilaterala “moderna, care se se bazeze pe realitatile moderne”.

Piaţa muncii daneză va fi deschisă în 2008 pentru cetăţenii UE din estul Europei

De anul viitor, Danemarca isi va deschide piata muncii pentru cetatenii tarilor est-europene, admise in Uniunea Europeana cu incepere din 2004. Decizia, anuntata de guvern, nu mai trebuie sa fie aprobata de parlament. Din 2003, rata somajului in Danemarca este in scadere, fiind de numai 3,6 la suta in mai.

Noi convorbiri Voronin - Putin la Rostov-pe-Don?

Simbata, presedintele Republicii Moldova participa la reuniunea informala a sefilor de stat din tarile CSI de la Rostov-pe-Don. Potrivit declaratiilor oficiale, cu aceasta ocazie ar urma sa aibe o noua intilnire a lui Vladimir Voronin cu presedintele Rusiei Vladimir Putin.

Chişinău: negocieri a partidelor necomuniste reprezentate în Consiliul Municipal

Partidele necomuniste, reprezentate in Consiliul municipal Chisinau negociaza o alianta – a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, citat de agentia Basapres. In acest moment, in consiliu exista 6 fractiuni. Cea mai numeroasa, a Partidului Comunstilor a anuntat deja ca intra in opozitie.

Ştirea zilei

Politia din Londra a dezamorsat un automobil capcana, parcat in inima orasului, linga Piccadilly Circus. Politia sustine ca explozia automobilului ar fi provocat multe victime, dar nu are pentru moment nici un indiciu privind cei care au pus la cale atentatul.

Agenda convorbirilor Bush - Putin din Main

Presedintii Statelor Unite si Rusiei, George W.Bush si Vladimir Putin se intilnesc duminica si luni la resedinta privata a presedintelui american din statul Main. Consilierul presedintelui rus pe probleme de politica externa a declarat ca cei doi vor aborda toate subiectele care creaza tensiuni intre cele doua tari: programul nuclear al Iranului, viitorul provinciei Kosovo din Serbia si intentia Statelor Unite de a amplasa in Cehia si Polonia elemente ale unui scut anti-racheta.

Erevan: proiect de lege care elimină practic de pe piaţa media posturile străine

Parlamentul din Armenia a aprobat, in prima lectura, un proiect de lege care elimina practic de pe piata media autohtona posturile de radio straine – inclusiv sau in primul rind Radio Europa Libera/Libertatea.

Pe de o parte, programele acestor posturi nu mai pot fi retransmise pe frecventele posturilor publice de radio si televiziune. Posturile private pe de alta parte, vor fi obligate sa pleteasca 200 de dolari pentru fiecare emisiune retransmisa – o taxa de 70 de ori mai mare decit costul unui program produs in Armenia.

Votul final este asteptat in cursul serii.

Secretarul general NATO Jaap de Hoop Scheffer susţine planul Ahtisaari

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca situatia regiunii separatiste Kosovo din Serbia trebuie decisa cit mai repede. El si-a reafirmat sprijinul pentru planul ONU privind independenta supraveghiata a regiunii, precizind ca NATO va menitine in regiune 16 mii de militari – care pot garanta securitatea locuitorilor.

Descindere la casa soţiei lui Radovan Karadzic

Militari NATO si ai Uniunii Europene au facut o descindere la casa sotiei lui Radovan Karadzic, liderul sirbilor bosniaci, acuzat de crime de razboi. De 10 ani, Karadzic traieste ascuns. In ultimii ani nu a mai aparut nici un indiciu credibil privind locul unse s-ar putea afla.

Liderul religios radical Muqtada al-Sadr amînă marşul credincioşilor şiiti la moscheea din Samarra

In Irak, liderul religios radical Muqtada al-Sadr a aminat marsul credinciosilor siiti la moscheea din Samarra, distrusa partial de explozia unor bombe, in feburarie 2006. Atacul este pus pe seama retelei teroriste Al Qaida. Marsul a fost aminat pentru ca autoritatile nu sint capabile sa asigure siguranta participantilor, a precizat al-Sadr.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon la Kabul

Secretarul general ONU Ban Ki-moon face o vizita surpriza la Kabul pentru convorbiri cu presedintele afgan Karzai.

Premierul Poloniei Kaczynski vrea renegocierea Tratatului european

Premierul Poloniei Jaroslaw Kaczynski a declarat ca va incerca sa renegocieze intelegerea privind ponderea voturilor fiecarei tari membre in Uniunea Europeana. Sistemul de vot a fost negociat la ultima reuniune la nivel inalt de la Bruxelles si se credea ca s-a ajuns la un compromis: actualul sistem de vot ar urma sa ranina in vigoare pina in 2017, dupa care ar intra in vigoare noul sistem, care reduce ponderea Poloniei, mai ales in raport cu Germania.

Ştirea zilei

Zece delegaţi români în Consiliul Europei au părăsit sala Adunării Parlamentare în semn de protest faţă de acuzaţiile raportorului Dick Marty că România ar fi oferit centre de detenţie secrete CIA-ului în perioada 2003-2005. Raportul care pune România în cauză a fost aprobat miercuri.

Delegaţii români au spus că nu vor mai participa la activităţile Adunării Parlamentare pînă cînd Dick Marty nu va veni în România să-şi prezinte dovezile. Marty şi-a bazat raportul pe interviuri cu peste 30 de oficialităţi europene şi oficialităţi ale CIA, dar concluziile sale au fost negate atît de Bucureşti cît şi de Varşovia fiindcă nici una din sursele sale nu a fost numită.

Intr-o declaraţie transmisă agenţiei Mediafax, Ilie Ilaşcu, reprezentant al PRM la Strassbourg a spus că va continua să participe la lucrările Adunării Parlamentare şi la activităţile Consiliului Europei.

Delegaţia poloneză a reacţionat cu mirare faţă de decizia românilor, spunînd că discuţia în cauză este o parte a societăţii democratice.

Senatul respinge moţiunea simplă a PSD-ului referitoare la sănătate

Senatul a respins moţiunea simplă a PSD-ului referitoare la sănătate în lipsa unor voturi suficiente de aprobare. Numărul minim de voturi era 69, în favoarea moţiunii pronunţîndu-se numai 53 de senatori.

Senatul adoptă proiectul de lege PSD care exceptează de la evacuare chiriaşii din casele naţionalizate

Senatul a adoptat un proiect de lege PSD care exceptează de la evacuare, pe timp de minimum doi ani, chiriaşii din casele naţionalizate al căror contract de închiriere expiră sau care nu au negociat contracte noi cu termene zise acceptabile. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Camera Deputaţilor adoptă proiectul de lege (PSD) pentru majorarea pensiilor

Camera deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru majorarea pensiilor, iniţiat de PSD, ca şi moţiunea simplă referitoare la agricultură. Moţiunea intitulată "4 milioane lei subvenţii pentru fiecare hectar de teren arabil" a fost votată de 131 de deputaţi, 63 pronunţîndu-se împotrivă. In aceiaşi şedinţă, deputaţii au votat în favoarea proiectului de lege care permite guvernului să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG