Linkuri accesibilitate

Ştiri

Bessarabian Orthodox priests harrassed again by Moldovan authorities

Moldovan police have stated investigating the case of several Bessarabian Orthodox priests (two of them are Romanian citizens) accused of organizing an unauthorized march between Girgiuleşti and Cahul. The priests deny the charges calling their action a religious procession which is exempted from any authorization procedure.

The police move comes after recent incidents în which two other Bessarabian Othodox priests had been denied entry to Moldova and still two others had received orders to leave the contry.

At the end of last year, Moldovan President Voronin threatened to revoke the Bessarabian church's right to registration. The threat came in response to a decision by the Romanian Orthodox Church, to whose patriarchy the Bessarabian Orthodox Church belongs, to reactivate three additional dioceses in Moldova under the control of the Bessarabian church.

On December 26 the head of the Bessarabian Orthodox Church, Metropolitan Petru Paduraru was harrassed by Moldovan border guards when he returned from Romania.

The Chişinău Government registered the Bessarabian Orthodox Church in 2001 only after being obliged to by the European Court of Human Rights.

Teheran: aiatolahul Khamenei conferă cu directorul AIEA

Liderul religios al Iranului, aiatolahul Khamenei a declarat ca Natiunile Unite nu mai au nici un motiv sa-si concentreze atenţia asupra programului nuclear iranian. Declaratia a fost facut in cadrul intrevederii cu directorul Agentiei internationale pentru energie atomica.

Ştirea zilei

La Tbilisi s-au adunat zeci de mii de simpatizanti ai opizitie, pentru a participa la un miting de protest impotriva recentelor alegeri prezidentiale. Opozitia contesta corectitudinea scrutinului si cere organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Observatorii internationali la alegerle din 5 ianuarie au constatat citeva abateri, dar au declarat ca votul s-a desfasurat corect.

Astazi, Comisia electorala centrala din Georgia a dat publicitatii rezultatele finale ale scrutinului prezidentia, care confirma victoria presedintelui Mikhail Saakashvili cu 53,47 la suta din voturi. Candidatul unic al opozitiei Levan Gachechiladze a primit 25,69% din sufragii.

Presedintele Mikhail Saakashvilli s-a angajat ca prioritatile noului sau mandate sa fie lupta cu saracia si imbunatatirea relatiilor cu Rusia. Deteriorarea acestora, a mai declarat presedintele Georgian, este unul din esecurile primului sau mandat.

Preşedintele Bush critică Iranul într-un discurs ţinut în EAU

Intr-un discurs tinut in Emiratele Arabe Unite, preseditnele Statelor Unite George W. Bush a atacat Iranul, afirmind ca este cel mai mare sponsor din lume al terorismului. George Bush a acuzat regimul iranian ca submineaza stabilitatea regionala, exportind arme fortelor Taliban din Afganistan.

Presedintele american a reafirmat decizia Washingtonului de a sprijini procesul de democratizare a tarilor din Orientul Mijlociu. “Ceea ce urmarim” – a declarat presedintele american – “este securitate pentru toata lumea si llibertate pentru locuitorii acestei regiuni”.

Bagdad: membrii fostului partid Baath nu mai sînt excluşi din viaţa politică

Presedintele Statelor Unite George W.Bush a salutat decizia parlametului irakian de a permite revenirea in viata publica a membrilor partidului Baath – partidul fostului lider irakin Saddam Hussein. Legea ii exclude pe inaltii functionari ai partidului. Hotarirea parlamentara este un gest de buna vointa fata de minoritatea sunita din tara.

Partdul Baath a fost scos in ilegalitate in 2003, la scurt timp dupa lansarea campaniei internationale in Irak.

Der Spiegel: economia germană va avea în 2008 o rată de creştere de 1,8%

Economia germana va creste in 2008 cu numai 1,8 la suta, sint de parere expertii ministerului economie conform unei relatari a saptaminalului Der Spiegel. Initial, pentru 2008 se prevedea o crestere de 2,4 la suta. Cresterea economica este frinata de aprecierea monedei europene in raport cu dolarul si de saltul pretului la petrol – factori care duc la reducerea exporturilor.

Zagreb: parlamentul croat aprobă cabinetul premierului Sanader

In Croatia, parlamentul a aprobat guvernul premierului Ivo Sanader. Pentru prima data, in guvern este present si un reprezentatn al minoritatii sirbe. In cel de al doilea mandat, premierul a declarat ca se va concentra asupra integrarii europene.

Preşedintele Voronin face luni o vizită la Bruxelles

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin va efectua la 14 ianuarie, o vizita de o zi la Bruxelles. În cadrul vizitei, Voronin se va întâlni cu Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comunica Serviciul de presa al sefului statului.

Chişinău: creşterea PIB cu 3,3% în primele trei trimestre ale anului 2007

In ianuarie-septembrie 2007, produsul intern brut a crescut cu 3,3 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2006. Potrivit Ministerului economiei si comertului, spre deosebire de anii precedenti, sursa principala de crestere economica a constituit-o investitiile.

Leul moldovenesc s-a apreciat, in aceeasi perioada, cu 12,7 la suta fata de dolarul american si cu 2,3 la suta fata de moneda unica europeana.

Raportul CE de evaluare a planului de acţiuni Moldova - UE va fi prezentat în aprilie

Comisia Europeana va prezenta in aprilie un raport in care va evalua masura in care a fost realizat Planului de Actiuni RM-UE in perioada noiembrie 2006 - decembrie 2007. Data a fost confirmata la Chisinau de Paolo Berizzi, membru al delegatiei Comisiei Europene in R. Moldova.

Chişinău: publicarea Strategiei de acoperire a teritoriului naţional cu servicii de programe audiovizuale

Posturile de radio si televiziune din Republica Moldova sint obligate, anul acesta, sa emita cel putin 75 la suta din programe in limba de stat – se prevede in Strategia de acoperire a teritoriului national cu servicii de programe audiovizuale pentru anii 2007-2010, publicata în ultimul numar al Monitorului Oficial.

În conformitate cu Strategia, compania „Teleradio-Moldova” urmeaza sa constituie în 2008 al doilea canal TV si post radio si sa înceapa achizitionarea, si difuzarea programelor produse de studiouri independente din tara.

Chişinău: în 2007 deficitul comercial al Moldovei a crescut cu 44%

In 2007, deficitul commercial al Republicii Moldova a crescut cu aproape 44 la suta fata de cel intregistrat in 2006 – arata datele Biroului National de statistica. In timp ce exporturile au crescut cu 30 la suta, volumul importurilor a crescut cu 38 la suta.

Rusia, Romania, Ucraina, Italia si Germania ramin, in aceasta ordine, principalele pieti pentru exporturile moldovenesti.

Ştirea zilei

Presedintele Statelor Unite George W. Bush a declarat ca retragerea a 20 de mii de militari americani din Irak se va incheia, cum este prevazut, pina la mijlocul anului. Alte reduceri de trupe vor avea loc numai in functie de recomandarile comandantilor militari.

Presedintele a facut aceste declaratii in Kuweit, dupa discutii cu comandantul trupelor americane din Irak si cu ambasadorul Statelor Unite la Baghdad.

Preseditnele a mai declart ca nivelul insurgenţei din Irak a scazut semnificativ.

Directorul AIEA în vizită la Teheran

Directorul Agentiei internationale de energie atomica se afla la Teheran unde incearca sa convinga autoritatile iraniene sa coopereze mai bine cu comunitatea internationala pentru a clarifica toate problemele legate de programul nuclear al Iranului. Dupa cum se stie, tarile occidentale sint ingrjorare ca programul nuclear iranian ar aea si o componenta militara.

Autorităţile sîrbe nu acceptă observatori americani şi britanici la alegerile prezidenţiale

Serbia a respins prezenta la alegerile prezidentiale de saptamina viitoare a observatorilor americani si britanici. Votul din 20 ianuarie va fi insa monitorizat de observatori OSCE si din Rusia. Alegerile prezidentiale sint considerate cruciale pentru viitorul tarii si mai ales pentru modul in care se va incheia disputa privind statutul final al provinciei Kosovo.

Minsk: condamnarea organizatorilor manifestaţiei de protest a micului business

In Belarus, citiva din organizatorii protestului de joi al micilor oameni de afaceri, au fost condamnati, fiind acuzati de organizarea unei manifestari ilegale. La manifestatia de protest au participat circa 2 mii de persoane.

Tbilisi: publicarea rezultatului referendumului asupra aderării la NATO

70 la suta din georgieni care au participat la referendumul national din 5 ianuarie, si-au exprimat sprijinul pentru intrarea tarii in NATO. Rezultatele referendumului, organizat concomitent cu alegerile prezidentiale, au fost date acum publicitatii.

Desi Georgia se bucura de sprijinul Statelor Unite, nu este de asteptat sa primeasca o invitatie de aderare, la reuniunea la nivel inalt NATO care va avea loc la inceputul lunii aprilie, la Bucuresti.

Kiev: premierul Tymoshenko dispune despăgubirea celor care au suferit pierderi bancare la destrămarea Uniunii Sovietice

In Ucraina s-au creat cozi lungi in fata bancilor, dupa ce s-a anuntat ca statul ii va despagubi pe cei care si-au pierdut economiile, in urma disparitiei Uniunii Sovietice. Initiativa de despagubire ii apartine premierului Iulia Tymoshenko dar expertii avertizeaza ca initiativa ar putea duce la o si mai mare crestere a inflatiei, care anul trecut a ajuns la 16,6 la suta.

Ştirea zilei

Preşedintele Traian Băsescu regretă faptul că primul ministru a refuzat în mod repetat să se consulte cu şeful statului în privinţa numirii unui ministru al Justiţiei, se spune într-un comunicat al preşedinţiei de la Bucureşti.

După ce trece în revistă schimbul de replici dintre preşedinte şi premier referitoare la nominalizarea Noricăi Nicolai la funcţia de ministru al justiţiei - respinsă de preşedinte - comunicatul de la Cotroceni prezintă o serie de date din mapa profesională a doamnei procuror Norica Nicolai.

Între altele este amintit de un caz din 1987, cînd Norica Nicolai (fostă Norica Clinci), procuror la Procuratura locală Olteniţa, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. După condamnare, poliţia a descoperit adevăratul vinovat.

În comunicat se face referire şi la încercarea de fraudare a unui vot în Senatul României în care a fost implicată o rudă a Noricăi Nicolai.

Preşedintele României Traian Băsescu consideră că o astfel de persoană nu îndeplineşte criteriile legale pentru numirea în funcţia de ministru al Justiţiei, se spune în încheierea comunicatului de la Cotroceni.

Preşedintele american George Bush în vizită în Kuweit

Preşedintele american George Bush se află în Kuweit, in cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, care a început cu prima sa vizită în calitate de preşedinte în Israel şi Cisordania. Unul din obiectivele acestui turneu este de a încuraja eforturile de soluţionare paşnică a conflictuluui israelo-palestinian. În cadrul întrevederii avute la Ramallsh cu liderul palestinian Mahmud Abbas, Bush s-a declarat încrezător că israelienii şi palestinienii vor putea ajunge la un acord de pace pînă la terminarea mandatului său la Casa Albă.

Dieta de la Tokio de a permite reluarea misiunilor navele nipone în Oceanul Indian

Casa Albă a salutat aprobarea de către parlamentul de la Tokio a reluării misiunii navale a Japoniei în Oceanul Indian, menită să ajute efortul militar al Statelor Unite în Afganistan. O purtătoare de cuvînt a Consiliului pentrzu Securitatea Naţională de la Washington a spus că misiunea japoneză în Oceanul Indian este o contribuţie importantă la războiul împotriva terorismului.

Camera inferioară a parlamentului japonez a aprobat reluarea acestei misiuni, respingînd votul negativ dat de camera superioară, ceae ce va face ca vasele de război japoneze să se reîntoarcă în Oceanul Indian luna viitoare.

Număr mare de abuzuri în cadrul unor misiuni ONU

O anchetă internă la Naţiunile Unite a descoperti un număr neaşteptat de mare de cazuri, 250, de fraudă şi abuz. Inga-Britt Ahlenius, şefa Biroului de Supraveghere a Serviciilor Interne de la ONU a făcut cunoscut că două treimi din aeste cazuri sunt legate de misiuni de menţinere a păcii. 80 de cazuri se referă la posibile abuzuri sexuale. Inga-Britt Ahlenius a mai spus că mai multe contracte în valoare de 600 de milioane de dolari au fost realizate prin fraudă la un nivel sau altul.

PSD renunţă la propriul proiect de lege privind votul uninominal

Partidul Social Democrat a renunţat la propriul proiect de lege privind votul uninominal şi va susţine în continuare legea pentru care Guvernul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea în Parlament, a anunţat preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu.

Ştirea zilei

Poliţia moldoveană a întocmit dosare civile pentru mai mulţi clerici ai Mitropoliei Basarabiei (doi dintre ei cu cetăţenie română), după ce au organizat o procesiune religioasă pentru a protesta faţă de expulzarea din Moldova a unor preoţi romani şi a unei călugăriţe, la începutul anului. Autorităţile au motivat expulzarea prin faptul că au încălcat legislaţia referitoare al dreptul de şedere în pe teritoriul moldovean.

Poliţia de la Cahul susţine că procesiunea religioasă de protest nu a fost autorizată de primărie.

Ziarista Rodica Culcer dă în judecată conducerea TVR

Rodica Culcer a dat în judecată conducerea Televiziunii Române. Ea susţine că, după difuzarea filmului cu presupusa mituire a fostului ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş, i-au fost luate toate atribuţiile editoriale. Rodica Culcer a afirmat pentru HotNews.ro că scopul conducerii TVR a fost de a o îndeparta de la Direcţia de Ştiri, ca "pedeapsă politică" pentru declanşarea scandalului Remeş.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG