Linkuri accesibilitate

Ştiri

Atentat cu bombă într-un cartier şiit al Bagdadului - 13 morţi

Autorităţile din Irak au făcut cunoscut că explozia unui automobil-capcană a ucis 13 persoane într-o piaţă dintr-un cartier şiit al Bagdadului. Cel puţin 27 de persoane au fost rănite. Printre morţi s-au numărat femei şi copii.

Reporter uzbec al Europei Libere condamnat la zece ani de închisoare

Un reporter uzbec al postului de radio Europa Liberă a fost condamnat la zece ani de închisoare sub acuzaţie de posesie de droguri.

Activiştii pentru drepturile omului spun că Solijon Abdurakhmanov a devenit ţinta autorităţilor pentru activitatea sa profesională.

Ştirea zilei

La summitul CSI de la Bişkek, preşedintele Vladimir Voronin a luat apărarea Comunităţii Statelor Independente împotriva celor care pun la îndoială rostul acestei organizaţii. Voronin a spus că în ciuda multor dificultăţi, CSI îşi demonstrează viabilitatea şi capacitatea de a soluţiona problemele comune.

De la summit au lipsit preşedinţii Azerbaidjanului, Georgiei şi Ucrainei, ţări care fac parte împreună cu Moldova din organizaţia regională GUAM. Georgia a anunţat în august, în zilele conflictului armat cu Rusia, că părăseşte CSI.

Kalman Mizsei: O întrevedere directă Voronin-Smirnov ar duce la apropierea poziţiilor celor două părţi

Reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova Kalman Mizsei a declarat că o întrevedere directă Voronin-Smirnov ar duce la apropierea poziţiilor celor două părţi şi ar fi un impuls suplimentar pentru reluarea negocierilor internaţionale în problema trasnistreană.

Potrivit Moldpres, Kalman Mizsei a făcut această remarcă la o întâlnire cu ministrul moldovean al reintegrării Vasili Şova.

Voronin şi Smirnov urmau să se întâlnească la 25 septembrie, dar nu s-au înţeles asupra locului. Liderul moldovean a acceptat apoi să meargă la Tiraspol, dar nu la data propusă de Smirnov.

MAI neagă că poliţiştii au agresat participanţii la „Caravana retragerii trupelor ruseşti”,

Ministerul de interne a negat că poliţiştii ar fi agresat participanţii la „Caravana retragerii trupelor ruseşti”, organizată la 5 octombrie de Partidul Liberal. Potrivit agenţiei Infoprim, viceministrul de interne Valentin Zubic a spus că la manifestarea de duminica trecută, altercaţiile între demonstranţi şi forţele de ordine s-au produs pentru că liberalii au încălcat legile şi regulile de circulaţie.

Manifestaţiile de săptămâna trecută au fost marcate de incidente la Bălţi şi Chişinău.

Primarul Chişinăului cere clarificarea agresiunii poliţiei municipale împotriva unui cameraman de la ProTV

Primarul liberal al Chişinăului Dorin Chirtoacă a anunţat că va suspenda finanţarea poliţiei municipale până ce se va clarifica agresiunea forţelor de ordine împotriva unui cameraman de la ProTV.

Mihai Şambra susţine că miercuri a fost reţinut şi bătut de poliţie pentru contribuţia sa la unele emisiuni critice faţă de forţele de ordine.

Ministerul de Interne a spus că aceste acuzaţii n-au nici o legătură cu realitatea.

BERD a alocat Moldovei anul acesta fonduri de 100 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a alocat Moldovei anul acesta fonduri de 100 de milioane de euro, adică de trei ori mai mult decât în anul 2007. Vorbind la Chişinău, un oficial BERD a spus că în prezent, asistenţa Băncii se concentrează asupra îmbuntăţirii drumurilor din Moldova şi a modernizării Aeroportului Internaţional Chişinău.

Benard Kouchner: Rusia nu şi-a îndeplinit toate angajamentele prevăzute de acordul de încetare a focului în Georgia

Uniunea Europeană a confirmat retragerea trupelor ruseşti din aşa-numitele zone-tampon, create de ruşi în jurul Osetiei de Sud şi Abhaziei după conflictul cu Georgia, din luna august. Anunţul a fost făcut de coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana.

Tot astăzi, însă, în Georgia, ministrul francez de externe Benard Kouchner a spus că retragerea nu înseamnă că Rusia şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate prin armistiţiul mediat de europeni.

Martti Ahtisaari - laureatul premiului Nobel pentru pace

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2008 a fost decernat fostului lui Martti Ahtisaari. În vârstă de 71 de ani, fostul preşedinte al Finlandei a negociat vreme de trei decenii încheierea unor conflicte internaţionale, din Indonezia până în Kosovo.

Premierea lui Ahtisaari a fost salutată de multe guverne din lumea întreagă, dar a provocat critici la Belgrad şi Moscova.

Tadici critică decizia guvernelor de la Podgoriţa şi Skopje de a recunoaşte independenţa albanezilor kosovari

Preşedintele Serbiei Boris Tadici a criticat Muntenegrul şi Macedonia pentru recunoaşterea independenţei albanezilor kosovari. Tadici a spus că deciziile muntenegrenilor şi macedonenilor sunt „profund greşite” şi nu ajută la dezvoltarea unor bune relaţii bilaterale cu Serbia.

Recunoaşterea a fost salutată în schimb de premierul de la Priştina Hashim Thaci. Thaci a spus că deciziile luate la Podgoriţa şi Skopje vor consolida pacea, cooperarea şi stabilitate în regiune, şi vor permite ţărilor balcanice să se integreze mai rapid în NATO şi Uniunea Europeană.

Pierderi masive la bursele asiatice şi europene

Bursele europene şi asiatice au suferit pierderi masive, pe fondul îngrijorărilor legate de criza finaciară globală.

În Japonia, bursa a căzut cu aproape zece puncte, în cea mai mare pierdere înregistrată într-o singură zi, din ultimele două decenii.

În Europa, căderile au fost în medie de 5 procente, iar bursele Rusiei au rămas şi astăzi închise.

Preşedintele Bush cere compatrioţilor săi să aibă încredere în capacitatea de revigorare a economiei americane

Preşedintele Statelor Unite George Bush şi-a asigurat din nou compatrioţii că guvernul are capacitatea de a rezolva criza financiară, şi chiar o va rezolva. Preşedintele Bush a mai spus că în actuala situaţie de criză, Statele Unite cooperează cu partenerii internaţionali şi a cerut americanilor să aibă încredere în viitorul economiei.

Criza financiară internaţională reduce consumul de petrol mondial

Criza financiară afectează consumul de petrol al economiei globale. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, cu sediul la Paris, anul acesta cererea de petrol va continua să crească, dar într-o măsură mult mai mică decât se aştepta. Creşterea se încetineşte mai ales în economiile dezvoltate, cum este cea a Statelor Unite.

Atentat sinucigaş la o reuniune tribală din nord-vestul Pakistanului

Oficiali din Pakistan au făcut cunoscut că 32 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş, la o reuniune tribală din nord-vestul ţării. Liderii locali se adunaseră în oraşul Ghaljo ca să plănuiască un atac împotriva Talibanilor.

Extinderea misiunii NATO din Afganistan: combaterea traficului de droguri

Reuniţi la Budapesta, miniştrii apărării din ţările NATO au hotărât că trupele lor din Afganistan vor avea voie să lupte în viitor împotriva traficanţilor de droguri care-i finanţează pe insurgenţii Talibani.

Comandanţii militari din NATO spun că anihilarea comerţului de droguri este esenţială pentru reducerea nivelului de violenţă în Afganistan.

Mai multe guverne din alianţă au avut obiecţii faţă de acest nou obiectiv al trupelor din Afganistan, spunînd că el depăşeşte cadrul iniţial al misiunii.

Premierul Rusiei Vladimir Putin primeşte de ziua de naştere (inter alia) un pui de tigru siberian

Premierul Rusiei Vladimir Putin, care a împlinit marţi 56 de ani, a primit în dar un pui de tigru siberian. Putin a permis reporterilor să filmeze neobişnuitul cadou la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

El le-a spus ziariştilor că puiul de tigru, o femelă de numai două luni, va fi plasat mai târziu fie într-o grădină zoologică, fie într-o rezervaţie naturală.

Putin n-a vrut să spună de la cine a primit cadoul.

Preşedintele Băsescu condamnă „lăcomia” salarială a angajaţilor diferitelor agenţii guvernamentale

Pe fondul cererilor de măriri salariale în sectorul bugetar, preşedintele Băsescu a făcut un apel la responsabilitate şi înţelepciune, sugerînd ca discuţiile să fie amânate până la formarea unui nou guvern, în urma alegerilor parlamentare.

La o întâlnire cu presa, Traian Băsescu a condamnat „lăcomia” salarială a angajaţilor diferitelor agenţii guvernamentale, cum ar fi cele din energetică sau Fondul Proprietatea.

Premierul aminteşte preşedintelui că salariile şefilor agenţiilor guvernamentale nu au fost stabilite sub guvernarea PNL

Premierul Tăriceanu a respins afirmaţia preşedintelui Băsescu că se acordă salarii mari şefilor agenţiilor aflate în subordinea Guvernului, ca mod de recompensare a unei anumite clientele politice.

Întrebat de presă, cum comentează afirmaţia preşedintelui, Tăriceanu a răspuns: "Greşit, nu se recompensează nimeni. Astea sunt salariile care funcţionează în România, nu de astăzi, nu de ieri, funcţionau şi acum patru ani. Dar, sigur, sistemul de salarizare viitor trebuie să ţină seama de aceste lucruri".

Premierul a declarat însă că în anumite domenii, cum ar fi cel bancar, trebuie acordate salarii motivante.

Ştirea zilei

Reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor sindicale au convenit sa înceapa consultari pentru finalizarea proiectului de lege privind salarizarea unitara în sistemul bugetar, care ulterior sa fie înaintat Parlamentului, a anuntat primul-ministru Tariceanu.

Seful Executivului a precizat ca trebuie sa existe un acord politic pentru ca acest proiect de lege sa fie adoptat de Parlament într-un orizont de timp rezonabil. Primul-ministru a spus ca va invita partidele parlamentare la consultari pentru a discuta pe marginea acestui proiect si a orizontului de timp în care el sa fie adoptat.

Cristian Adomniţei despre incompatibiltatea între calitatea de parlamentar şi cea de ministru

Cristian Adomniţei a declarat, în prima conferinţă de presă susţinută după demiterea sa din funcţia de ministru, că nu se dezice de votul la legea de salarizare a dascălilor. El a recunoscut însă că atitudinea sa a fost o greşeală, generată de o incompatibiltate între calitatea de parlamentar şi cea de ministru. Adomniţei a spus că decizia premierului Tăriceanu de a-l înlocui din funcţie nu reprezintă o sancţiune politică, ci una administrativă.

ANI investighează veniturile şefilor agenţiilor ANRE şi AAC

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat ca a început verificarea averii preşedintelui Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Gergely Olosz, care a precizat în declaraţia sa de avere că veniturile sale sunt confidenţiale.

Potrivit unor surse ANI, în curs este si verificarea veniturilor şefului Autorităţii Aeronautice Civile, Florea Geică.

Preşedintele Băsescu a declarat vineri că salariile foarte mari ale şefilor de agenţii guvernamentale reprezintă "expresia lăcomiei şi a nesimţirii politicului" şi a acuzat Executivul că tolerează această situaţie pentru a satisface clientela politică.

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse aşteptat la Chişinău la 27 octombrie

Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse Boris Grâzlov va vizita Chişinăul la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat astăzi preşedintele parlamentului moldovean Marian Lupu, citat de Moldpres.

Marian Lupu a precizat că în cursul vizitei din 27-28 octombrie, şeful camerei inferioare a parlamentului rus se va întâlni cu preşedintele Voronin, cu premierul Greceanâi şi cu liderii legislativului moldovean.

Preşedintele Băsescu face apel la prudenţă la negocierile dintre guvern şi sindicate

"Problema reala pe care o avem in acest moment nu este cea a salariilor profesorilor, ci lipsa unei legi a salarizarii care sa vizeze intregul sector public. In plus, exista discrepante mari intre diferite categorii de bugetari. Domnii de la agentiile guvernamentale ar trebui sa fie platiti ca functionari publici, dar au salarii de secretari de stat", a afirmat vineri presedintele Traian Basescu.

El a tinut sa dea asigurari ca "sistemul bancar romanesc este solid, gratie politicilor adoptate de BNR. Lipsa de responsabilitate a Guvernului si a Parlamentului poate aduce insa criza la noi acasa. Fac un apel la prudenta si responsabilitate in negocierile dintre Guvern si sindicate."

Premierul se întîlneşte cu reprezentantii sindicatelor pentru a discuta problema majorării salariilor bugetarilor

Premierul Calin Popescu Tariceanu se intalneste astazi, la Palatul Victoria, cu reprezentantii celor patru mari confederatii sindicale, pentru a discuta problema majorarii salariale in sistemul bugetar, transmite Radio Romania Actualitati.

Reuniunea are loc in contextul in care executivul se confrunta cu o avalansa de revendicari salariale venite din partea tuturor bugetarilor, dupa ce Parlamentul a aprobat prin lege cresterea cu 50% a salariilor profesorilor.

Ieri, peste 100.000 de functionari publici au participat la o greva de avertisment de doua ore, cerand majorarea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie

Ştirea zilei

Presedintele si directorul general al BVB, Stere Farmache a declarat, citat de NewsIn, ca Bursa va avea in sedinta de vineri o sesiune de predeschidere prelungita, pana la ora 16, decizia fiind luata in contextul international, in care bursele internationale s-au prabusit.

Bursele europene scad foarte mult, vineri, dupa ce panica a fost cuvantul de ordine pe bursele asiatice si pe Wall Street. Astfel, pe principalele burse europene de la Paris, Frankfurt si Londra, actiunile se prabusesc cu circa zece procente. Caderi importante sunt si pe bursele de la Sofia, Istanbul, Viena si Madrid.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG