Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Presedintii Armenisi si Azerbaidjanului, Serge Sarkisian si Ilham Aliev au cazut de acord sa-si intensifice eforturile in vederea solutionarii problemelor legate de Nagorno-Karabach, regiune din Azerbaidjan cu o populatiei majoritar armeana care la inceputul anilor 90 s-a desprins de Baku.

Discutiile dintre cei doi presedinti au avut loc la Moscova, fiind gazduite de presedintele Rusiei Dimitri medvedev.

Potrivit declaraţiei semnate de Sarkisian si Aliev, ministrii de externe ai celor doua tari relua negocierile. Dupa negocierea unui acord, se cere ca toate fazele implementarii acestuia sa fie garantate de comunistatea internationala.

Varujan Vosganian: "Niciun guvern nu va aplica legea salariilor profesorilor în forma ei actuală"

Partidele politice nu doresc să-şi asume aplicarea Legii salariilor profesorilor după alegeri şi niciun guvern nu va pune în practică această lege în forma ei actuală, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

"Această lege, aşa cum a fost votată în Parlament, nu va fi aplicată de nimeni în România. Orice guvern care va veni, va găsi tot felul de tertipuri să o amâne, să o fragmenteze", a spus Vosganian, la un seminar la Sinaia.

Ştirea zilei

Mai mult de jumătate dintre respondenţii unui studiu realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Insomar consideră că nivelul corupţiei a crescut în 2008 faţă de 2007, în timp ce eficienţa instituţiilor anticorupţie a rămas la fel.

"Instituţia în care populaţia consideră că există corupţie în cea mai mare măsură este Parlamentul, cu 55 la sută, acesta fiind urmat de Primării - 54 la sută şi Consiliile Judeţene - 53 la sută”- se arata in studiul citat de agentia Mediafax.

Administraţia Prezidenţială şi Avocatul Poporului sunt percepute de către cei mai mulţi respondenţi ca fiind cel mai puţin corupte - 11 la sută şi, respectiv, 9 la sută”.

Raportul poliţiei privind graniţa moldo-română: 1600 de infracţiuni în primele 9 luni ale anului

Numărul infracţiunilor constatate de poliţiştii romani de frontieră, în primele nouă luni ale anului 2008, la granita româno-moldovenească a ajuns la aproape 1.600, acestea fiind săvârşite atât de cetăţeni români cît şi de străini, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit IGPF, caracteristic acestei zone de frontieră este "migraţia mascată" a cetăţenilor moldoveni, care intră legal în România, invocând scopul turistic şi fiind ulterior depistaţi, la ieşirea din România la frontiera de vest în tentative de trecere ilegală, cu documente false sau ascunşi în maşini sau trenuri.

O altă infracţiune des întâlnită pe graniţa cu Moldova este traficul cu ţigări de contrabandă, aici fiind confiscate mai mult de o treime din totalul ţigărilor de contrabandă depistate de poliţiştii de frontieră din întreaga ţară.

Atentat cu bombă în Ingusetia soldat cu rănirea a şapte militari

In Ingusetia, 7 ofiteri au fost raniti intr-un atentat cu bomba. In Ingusetia au loc astfel de atacuri aproape zilnic, atacuri pe care autoritatile pe pun pe seama fortelor separatiste sau anti-Kremlin.

Ştirea zilei

Presedintele rus Dimitri Medvedev gazduieste o intilnire intre presedintele Armeniei Serge Sarkozian si cel al Azerbaidjanului Ilham Aliev pe tema conflictului inghetat din Nagorno-Karabah.

Cele doua foste republici sovietice au purtat un razboi pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, o enclava armeana din Azerbaidjan.

Peste 30 de mii de persoane si-au pierdut viata in luptele care au precedat ruptura de Baku, aproape un million de oameni au fost ulterior fortati sa se refugieze.

Tbilisi: parlamentul aprobă numirea lui Grigol Maloblishvili în funcţia de premier

Parlamentul georgian a aprobat numirea diplomatului Grigol Maloblishvili in functia de prim ministru. In virsta de 35 de ani, Maloblishvili a studiat la Oxford si a fost pina acum ambasadorul Georgiei la Ankara.

Sondaj Reuters: Barack Obama conduce în preferinţele electoratului cu 5%

Campania electorala din Statele Unite in vederea alegerilor prezidentiale se apropie de sfirsit – marti, americanii sint chemati sa aleaga intre Democratul Barak Obama si Republicanul John McCain.

Sondajele de opinie continua sa indice o victorie a lui Obama. Un sondaj Reuters, dat astazi publicitatii, arata ca McCain a reusit sa reduca diferenta la numai 5 procente.

Ambii candidati se concentreaza in aceste ultime zile asupra asa-numitelor state indecise.

Premierul britanic Gordon Brown cere statelor de la Golful Persic să susţină Fondul Monetar Internaţional

Premierul britanic Gordon Brown a apelat la statele bogate din zona Golfului Persic sa contribuie la intarirea rezervelor Fondului Monetar International, ce vor fi utilizate pentru a sprijini tarile afectate de criza financiara. Sprijinind financiar FMI – a argumentat Brown – statele de la Golful Persic pot evita extinderea recesiunii.

Guvernul de la Moscova reduce taxele de export la petrol

Guvernul rus a redus taxele de export pentru petrol pentru a-i sprijini pe producatorii interni de petrol sa realizeze profituri din vanzarile externe.

Masura este luata ca raspuns la recenta scadere drastica a pretului petrolului la nivel mondial, care a determinat o disproportie intre taxele de export si valoarea barilului de petrol.

Apel al Crucii Roşii pentru donaţii destinate zonei sinistrate din Pakistan

Crucea Rosiei a declarat ca are nevoie de donatii in valoarea de aproape 8 milioane de dolari pentru a ajuta victimele cutremurului din Pakistan. Pina acum, numarul oficial al victimelor s-a ridicat la peste 200.

Moscova: acord ruso-libian în domeniul energiei nucleare

Libia si Rusia au semnat un acord de cooperare in domeniul nuclear civil – a anuntat ministrul libian de externe care a precizat ca ar fi vorba de construirea unor reactoare nucleare si de imbogatirea combustibilului nuclear. Moscova nu a confirmat acordul.

Liderul libian Quaddafi si-a incheiat vizita de trei zile la Moscova – prima in Rusia de la destramarea Uniunii Sovietice.

Pe de alta parte, Rusia se pare ca vrea sa convinga Libia sa participe intr-o organizatie a exportatorilor de gaze, similara OPEC, din care ar mai face parte Qatarul si Iranul.

Ştirea zilei

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza a declarat ca nu se asteapta la o crestere dramatica a numarului somerilor, ca urmare a crizei financiare mondiale – relateaza Hotnews.

"Avem 100.000 de locuri de munca vacante in fiecare trimestru. Nu cred ca somajul va reprezenta o problema. Estimam ca rata somajului va fi in 2009 de circa 4 %, fata de 6 % cat avem in momentul de fata. Daca vom asista la o inrautatire a crizei, am putea asista la o crestere a numarului de disponibilizari, insa nu cred ca se vor produce mari mutatii in acest moment", a declarat, Ion Ghizdeanu, in cadrul unui seminar economic.

Ponderea somerilor cu studii universitare a crescut pana la 5,5% din numarul total de 352.910 de someri inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Moscova face cunoscut că au loc negocieri pentru organizarea unei întrevederi Voronin - Smirnov

Potrivit ministerului de externe rus, citat de agentia Info Prim, continua negocierile pentru organizarea unei intilniri dintre presedintele Moldovei Vladimir Voronin si liderul transnistrian Igor Smirnov. Întâlnirea ar urma sa aibe loc la Tiraspol.

Ministerul de externe rus precizeaza ca posibilitatea a fost discutata în cadrul unei întrevederi dintre seful interimar al ministerului de externe transnistrean, Vladimir Iastrebceak, cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin.

Vladimir Voronin a declarat de mai mult timp ca urmatorul pas în reglementarea conflictului transnistrean ar fi o intrevederea trilaterala, Vladimir Voronin, Igor Smirnov si presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev dupa care ar putea fi reluate negocierilor în formatul 5+2.

Negocierile pentru organizarea unei întrevederi între Vladimir Voronin si Igor Smirnov au esuat de câteva ori din cauza ca partile nu s-au inteles asupra locului intilnirii.

Chişinău: o serii de instituţii şcolare ameninţă cu intrarea în grevă

Mai multe institutii scolare si prescolare ar putea intra in greva dupa vacanta de toamna pentru a cere majorarea salariilor. La începutul lunii septembrie sindicatele din învatamânt au pichetat sediul Guvernului pe parcursul a mai multor zile, cerând majorarea salariile tuturor profesorilor. Ulterior executivul a aprobat majorarea cu 17% a 118 mii de angajati din sectorul bugetar. Profesorii însa s-au declarat nemultumiti de decizie, afirmând ca majorarea îi priveste în mica masura.

Ştirea zilei

Liderii din Ucraina, Georgia si tarile baltice se intilnesc pentru a discuta viitorul relatiilor cu Rusia. Intrevederea are loc pe marginea unei reuniuni NATO, organizata in capitala letona Riga.

Este prima vizita a presedintelui georgian intr-un stat baltic de la conflictul cu Rusia, din august cind Georgia a fost sprijinita fara echivoc de toate tarile baltice.

Moscova: întîlnire la nivel înalt ruso-azero-armeană

Duminica, la Moscova va avea loc o intilnire intre presedintii Armeniei si Azerbaidjanului, gazduita de liderul de la Kremlin Dimitri Medvedev. Intilnirea este dedicata crizei din Nagorno-Karabach – unul din cele 4 conflicte inghetate din fostul spatiu sovietic.

Ministrul armean de externe Nalbandian a declarat ca negocierile privind Nagorno-Karabach intra acum intr-o faza cruciala si discutiile de la Moscova s-ar putea incheia cu rezultate concrete chiar daca nu vor di solutionare toate problemele. O problema centrala ramine rolul fortelor pacificatoare ruse din regiune.

Post de radio şi tv din Tomsk riscă să-şi piardă licenţa după ce a retransmis emisiuni ale Europei Libere

Un post de radio si televiziune din Tomsk este in atentia autoritatilor pentru ca ar fi incalcat conditiile licentei, retrasnmitind emsiunile postului de radio Eurola libera / Libertatea. Compania media din Siberia nu este singura suspusa unor astfel de controale – o metoda folosita de autoritati, afirma organizatiile pentru drepturile omului, pentru a inchide posturi media critice la adresa guvernului.

Washington: unul din şapte americani este încă indecis cu cine să voteze

Cursa prezidentiala din Statele Unite, intre democratul Barak Obama si republicanul John McCain intra in ultima faza – alegerile au loc marti, 4 noiembrie.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Obama conduce in preferintele de vot ale electoratului, dar unul din 7 americani se declara inca indecis.

Ştirea zilei

O delegatie a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale vine la Bucuresti intre 3-14 noiembrie pentru a evalua sistemul financiar romanesc, a anuntat simbata biroul reprezentantului FMI pentru Romania si Bulgaria, precizand ca nu se va negocia vreun sprijin financiar.

Potrivit agentiei NewsIn, misiunea este o continuare a celei din 2003, care a realizat primul Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) in Romania.

Ministrul moldovean al apărării Vitalie Vrabie conferă cu ambasadorul american Asif Chaudhry

La o zi dupa vizita la Chisinau a Secretarului general NATO, ministrul moldovean al apararii Vitalie Vrabie s-a intilnit cu ambasadorul Statelor Unite Asif Chaudhry. Potrivit ministerului aparatii, partea americana a salutat particiaparea militarilor moldoveni la operatiunile din Irak. Totodata si-a reafirmat sprijinul pentru rezolvarea problemei transnistriene in cadrul formatului de negocieri 5+2. Ambasdorul american a subliniat importanta continuarii masurilor de marire a increderii reciproce.

Tiraspolul respinge propunerea moldoveană de a se crea un post de control mixt în Doroţcaia

Delegatia Moldovei din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a propus crearea impreuna cu partea transnistrana a unui post comun în Dorotcaia, pentru a se evita tensiunile create de faptul ca in oras functioneaza doua posturi de control. Propunerea a fost respina de partea transistriana, relateaza agentia Info-prim.

Chişinău: ministrul educatiei Larisa Savga despre condiţiile de trecere de la învăţămîntul cu taxe la cel cu finanţare bugetară

Ministrul educatiei Larisa Savga a anuntat ca studentii de la universitatile din Moldova care achita taxe de studii vor avea posibilitatea sa studieze cu finantare bugetara, daca obtin rezultate bune. Trecerea de la un sistem la celalat se va face anual, in baza notelor si altor criterii de calitate.

In ultimii ani, a precizat ministrul – citat de agentia MOLDPRES - ponderea studentilor care isi fac studiile cu finantare de la buget este de 50 la suta, comparativ cu circa 30 la suta cu cinci ani in urma.

Ştirea zilei

Regiunea Mării Negre rămâne prioritatea constantă a politicii externe a României, în contextul în care această regiune îşi demonstrează din ce în ce mai mult valoarea strategică pentru toţi actorii regionali, printre care şi UE, a declarat ministrul de Externe Lazăr Comănescu.

Comănescu a făcut aceste declaraţii în deschiderea Forumului ONG-urilor la Marea Neagră.

"Convinşi că statele cu tendinţe de evoluţie istorică similare pot beneficia de experienţa noastră, am alocat, în 2007 şi 2008, o mare parte din bugetul nostru de asistenţă pentru dezvoltare beneficiarilor din Europa de Est, Balcanii de Vest şi Caucazul de Sud, în mod special Republicii Moldova, Serbiei şi Georgiei", a spus ministrul.

Kazmunaigas îşi dublează prin ucaz participarea la proiectul Kashagan

Autoritatile kazahe au pus capat disputei cu firmele straine implicate in dezvoltarea si exploatarea zacamintelor de titei de la Kashagan. Firma de stat Kazmunaigas si-a dublat la 18 la suta participarea in acest proiect – in detrimentul ceor 6 parteneri straini.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG