Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat că operaţiunile din Gaza reprezintă „doar prima din câteva etape” ale unei campanii împotriva organizaţiei Hamas. Ministul Apărării Ehud Barak a afirmat că, dacă va fi necesar, Israelul va extinde operaţiunile pentru a pune capăt campaniei de teroare a grupării Hamas.

Israelul a bombardat pentru a patra zi consecutiv ţinte în Fâşia Gaza cu scopul declarat de a opri atacurile cu rachete de Hamas.

Autorităţile palestiniene au anunţat că în bombardamente au fost ucişi în jur de 350 de oameni. Naţiunile Unite au făcut cunoscut că printre victime se numără cel puţin 60 de civili. ONU a cerut ambelor părţi să pună capăt ostilităţilor, dar atât Israelul cât şi Hamas au respins apelul.

Baku interzice emisiunile internaţionale în banda FM

Consiliul Naţional al Audiovizualului din Azerbaijian a decis să interzică posturilor de radio internaţionale să emită pe frecvenţele azere în banda FM. Interdicţia care intră în vigoare pe 1 ianuarie, va afecta emisiunile BBC, VOAi, precum şi ale Europei Libere / Libertatea.

Preşedintele postului nostru de radio, Jeffrey Gedmin a condamnat decizia autorităţilor azere drept o nouă încercare de limitare a libertăţii presei.

Posturile internaţionale vor putea să continuie transmisiunile spre Azerbaijian prin satelit, cablu, internet şi unde scurte, dar interdicţia de a emite pe frecvenţe FM le poate lipsi de până la 95 la sută din audienţă.

Kiev: Naftogaz îşi va achita datoria de 2 miliarde de dolari faţă de Gazprom

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunţat că îşi va achita datoria de 2 miliarde de dolari pentru gazele naturale importate din Rusia. Agenţia rusă Interfax relatează că Naftogaz va recurge la credite ca să achite datoria faţă de concernului rus Gazprom. Anunţul a fost făcut după ce Gazpromul a ameninţat cu sistarea livrărilor de gaze spre Ucraina de la 1 ianuarie.

Ştirea zilei

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu şi-a anunţat dorinţa de a se întâlni cât mai curând posibil cu omologul său de la Chişinău, Andrei Stratan.

Un comunicat al ministerului de Externe precizează că, în cursul unei întrevederi cu ambasadorul Lidia Guţu. Diaconescu a vorbit despre nevoia unei colaborări pragmatice, pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, precum şi pentru sprijinirea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Un alt comunicat difuzat de ministerul moldovean de Externe spune că ambasadoarea Guţu s-a pronunţat pentru continuarea negocierilor în vederea semnarii tratatelor de bază şi de frontieră dintre cele două ţări.

Chişinău cere autorităţilor române să-i extrădeze pe fiii lui Sergiu Mocanu

Procuratura Generală de la Chişinău a cerut Ministerului Justiţiei de la Bucureşti să-i extrădeze pe copiii lui Sergiu Mocanu, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, refugiaţi în clădirea Ambasadei României. Fraţii Adrian şi Roman Mocanu, anchetaţi de procuratura moldoveană pentru maltratarea unui tânăr, au sărit gardul ambasadei toamna trecută de teamă să nu fie arestaţi.

Luni, judecătoria sectorului Râşcani din Chişinău a decis să respingă demersul avocatului fraţilor Mocanu de a fi cercetaţi în stare de libertate. Tatăl lor crede că este vorba de un proces politic îndreptat indirect împotriva sa, pentru că l-a criticat pe şeful statului după plecarea din funcţia de consilier prezidenţial.

Ştirea zilei

Premierul Emil Boc a anunţat o serie de măsuri restrictive cu privire la cheltuielile bugetare pe anul 2009. "Am decis interzicerea cumulului pensiei cu salariu în sistemul public. Cu alte cuvinte, nimeni nu mai poate primi de la stat şi salariu şi pensie. Mai mult, am redus salariile bugetarilor de lux la maxim 4800 de lei. Mai mult, cei care au beneficiat de salarii compensatorii la pensionare şi doresc să se lucreze în continuare în sistemul public vor fi obligaţi să le returneze în termen de 30 de zile", a spus premierul Boc după şedinţa de azi a Guvernului.

Boc a anunţat ca măsuri de austeritate bugetară şi tăierea cheltuielilor de achiziţii din domeniul public cu circa 50%.

Emil Boc a declarat că odată cu adoptarea bugetului de stat pe 2009, Guvernul va lua o decizie privind majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor, în funcţie de resursele financiare.

Primul ministru spune că deficitul bugetar din acest an se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu încasările estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrările de infrastructură.

Moscova: promulgarea legii privind prelungirea cu doi ani a mandatului prezidenţial

Preşedintele rus Dmitr Medvedev a promulgat legea care extinde mandatul preşedinţiei de la 4 la 6 ani, după aprobarea ei de către ambele camere ale Parlamentului. Medvedev a declarat că această reformă nu se va aplica decât după ce-i va expira propriul mandat în 2012 şi îl va viza doar pe câştigătorul viitoarelor alegeri.

Criticii reformei consideră că ea va pregăti calea premierului Vladimir Putin să revină la preşedinţia Rusiei.

Ştirea zilei

Aviaţia israeliană a atacat Fâşia Gaza pentru a patra zi la rând, bombardînd clădirile oficiale ale mişcării Hamas şi poziţii ale forţelor de securitate. În atacurile aeriene de azi dimineaţă au fost ucişi cel puţin 10 oameni, au anunţat oficialităţi medicale palestiniene.

Naţiunile Unite estimează la 320 numărul palestinienilor morţi de la începutul ofensivei israeliene sâmbăta trecută. Patru israelieni au fost ucişi de rachetele trase din Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al Apărării Ehud Barak a declarat că Israelul a lansat un război total împotriva grupării Hamas, care controlează regiunea din 2007.

Secretarul general ONU Ban Ki-Moon a cerut oprirea imediată a focului şi a condamnat atât Israelul cât şi mişcarea Hamas.

"Am condamnat în mod repetat atacurile cu rachetă lansate de militanţii Hamas împotriva Israelului. Recunosc dreptul Israelului de a se apăra, dar am condamnat şi folosirea excesivă a forţei de către Israel în Gaza”, a declarat secretarul general ONU.

Rubla scade la un nivel record faţă de euro

Rubla rusească a scăzut la un nivel record faţă de euro. Rubla a pierdut 2,4 procente, coborînd până la 41.6 ruble pentru 1 euro, cel mai scăzut nivel de la lansarea monedei unice europene în 1999.

Tokyo: indicele bursei japoneze a scăzut în 2008 cu 42%

2008 este cel mai prost an din istoria bursei japoneze, preţul acţiunilor scăzînd cu un procentaj record. La încheierea tranzacţiilor pentru acest an, indicele bursier pentru principalele 255 de companii japoneze a înregistrat o scădere cu 42% faţă de sfârşitul lui 2007. Producătorii de maşini se numără printre companiile japoneze afectate cel mai grav de criza economică globală. Tranzacţiile la bursa japoneze urmează a fi reluate la 5 ianuarie.

General rus asasinat la Mahacikala, capitala Daghestanului

General-maiorul Valerii Lipinski, comandantul adjunct al forţelor de interne în Caucazul de Nord, a decedat la spital în urma unui atentat comis în Daghestan. Potrivit RIA Novosti, Lipinski a fost atacat în timp ce se deplasa cu maşina în Mahacikala, capitala Daghestanului.

Convorbire telefonincă Iuşcenco - Putin legată de datoriile Ucrainei faţă de Gazprom

Oficiali ruşi şi ucraineni reiau discuţiile în disputa legată de datoria Kievului pentru gazele naturale ruseşti. Premierul rus Vladimir Putin a discutat chestiunea timp de o oră ieri la telefon cu preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenco, dar nu s-a ajuns la vreun rezultat.

Monopolistul rus Gazprom a ameninţat cu oprirea livrărilor de gaze dacă firma ucraineană de stat Naftogaz nu plăteşte o datorie de peste 2 miliarde de dolari.

Statele Unite pledează pentru formarea unui guvern de unitate naţională în Somalia

Statele Unite au salutat demisia preşedintelui somalez Abdullahi Yusuf, calificînd-o o contribuţie la eforturile de pace şi stabilitate pe termen lung în regiunea Africii de Nord Est. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Gordon Duguid a făcut apel la liderii somalezi să formeze un guvern de unitate naţională.

Yusuf, care a fost preşedinte timp de patru ani, şi-a dat demisia luni în urma unei dispute cu premierul Nur Hassan Hussein pe tema negocierii unui acord de pace cu opoziţia armată islamistă.

Somalia n-a mai avut un guvern naţional din 1991, când a fost răsturnat dictatorul Muhammad Siad Barre.

Ştirea zilei

Aviaţia israeliană a continuat pentru a treia zi raidurile aeriene în Fâşia Gaza, bombardînd centre Hamas cu scopul de a pune capăt atacurilor cu rachete ale militanţilor palestineni.

Ministrul israelian al Apărării Ehud Barak a declarat că Israelul nu luptă împotriva populaţiei din Fîşia Gaza, ci s-a angajat într-un război total cu gruparea Hamas, care controlează regiunea din 2007.

Oficiali Hamas susţin că de la începutul ofensivei aeriene sâmbăta trecută au murit peste 300 de palestinieni, iar oficiul Naţiunilor Unite spune că printre victime se număr 56 de civili.

În aceeaşi perioadă, în Israel au murit doi oameni din urma rachetelor trase din Fâşia Gaza.

Consiliul de Securitate ONU a cerut părţilor beligerante să încheie un acord de încetare a focului.

Cinci moldoveni solicită să fie evacuaţi din Fîşia Gaza

Cinci cetateni moldoveni au solicitat sa fie evacuaţi din Fisia Gaza. Moldpres citează surse de la ambasada moldoveană din Israel cu declaraţia că misiunea diplomatica intreprinde toate masurile pentru evacuarea celor cinci cetateni moldoveni, dar acţiunile militare din zonă nu permit deocamdata acest lucru.

Rubla scade la o cotă record faţă de euro

Rubla rusească a scăzut la un nivel record faţă de euro. Rubla a pierdut astăzi 2,4 procente, coborînd la 41.6 ruble pentru 1 euro, cel mai scăzut nivel de la lansarea monedei unice europene 1999. Banca centrală a Rusiei nu permite de obicei deprecierea rublei cu mai mult de un procent pe zi. Din noiembrie şi până acum banca a permis 10 asemenea deprecieri.

Rubla se află în dificultate după izbucnirea crizei financiare internaţionale din cauza ieftinirii drastice a petrolului şi retragerii masive a capitalului străin din Rusia. La ultima şedinţă a Guvernului rus din acest an, premierul Vladimir Putin a declarat că nu renunţă la planul de a transform Rusia într-o putere financiară. Putin a afirmat că deprecierea rublei şi criza în general ar trebui să ridice nivelul de adrenalină în sângele demnitarilor ruşi. Este pentru toţi o provocare şi o şansă să se afirme, le-a spus Putin membrilor cabinetului său.

Slovacia aderă la întîi ianuarie la zona euro

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia a declarat că Slovacia este un campion al reformelor economice. Felicitările vin cu trei zile înainte ca Slovacia să se alăture zonei euro, devenind în felul acesta a 16-a ţară care adoptă moneda UE.

Cetăţeni din Ucraina şi alte 9 ţări vor putea solicita dreptul la muncă în Cehia începînd de la 1 ianuarie

Cetăţenii din peste 10 ţări, între care şi Ucraina vor putea depune de la 1 ianuarie 2009 cereri pentru a obţine cartea verde în Cehia, adică dreptul la muncă. Pe lista ţărilor primite în acest program şi făcută publică azi de ministerul ceh de externe se mai numără majoritatea ţărilor din fosta Iogoslabvie, nu şi Kosovo, precum şi ţări prospere care nu fac parte din Uniunea Europeană ca Australia şi Statele Unite.

Aşa numita carte verde le va permite deţinătorilor să locuiască şi să muncească în Cehia pe perioade timp de până la trei ani, deţinând slujbe nesolicitate de cehi sau alţi cetăţeni ai Uniunii Europene.

Osetia de Sud acuză Georgia că ar desfăşura forţe armate în zona graniţei comune

Autorităţile regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud au acuzat Georgia că ar desfăşura forţe în apropiere de graniţă. Într-o declaraţie publicată pe pagina de internet a guvernului separatist sud-osetin se afirmă că armata georgiană ar fi trimis tancuri în oraşul Gori şi satul Nikozi.

Declaraţia survine pe fundalul tensiunilor care rămân la cote mari după războiul ruso-georgian din luna august.

Pe de altă parte, în portul georgian la Marea Neagră Poti a ancorat o navă militară americană. Ambasada Statelor Unite la Tbilisi a spus că nava va rămâne în port două zile. De la războiul ruso-georgian, mai multe vase americane au efectuat vizite în porturi georgiene.

Ştirea zilei

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza a intrat în cea dea treia zi. În ultimul raid, aviaţia israeliană a bombardat Universitatea Islamică şi un complex de clădiri oficiale din oraşul Gaza, centre de putere ale mişcării Hamas. De sâmbătă şi până astăzi, ofensiva israeliană s-a soldat cu moartea a aproape 300 de palestinieni în Fâşia Gaza controlată de Hamas.

Duminică, Israelul a convocat 6 mii de rezervişti iar ministrul Apărării Ehud Barak a ameninţat cu operaţiuni terestre în Gaza dacă atacurile cu rachetă ale militanţilor palestinieni vor continua.

Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au făcut apel la încetarea violenţelor.

Bagdad: procese împotriva fostului ministrul de externe Tariq Aziz şi a vărul lui Saddam Hussein

Un tribunal irakian a deschis un proces nou împotriva a doi foşti demnitari din regimul lui Saddam Hussein, acuzaţi de persecutarea oponenţilor politici pe când se aflau la putere. Cei doi sunt ministrul de Externe al lui Saddam, Tariq Aziz şi vărul dictatorului, Ali Hassan al-Majeed, poreclit Ali Chimicul. Acesta a fost deja condamnat la moarte de două ori, iar într-un alt proces este judecat pentru atacul cu gaze împotriva minorităţii kurde în 1988 care a făcut 5000 de morţi.

Bruxelles: creştin democratul flamand Herman Van Rompuy însărcinat cu fomarea guvernului

Regele Albert al Belgiei l-a însărcinat pe preşedintele camerei inferioare a parlamentului cu formarea unui nou guvern în locul celui prăbuşit pe 19 decembrie. Premierul desemnat, Herman Van Rompuy este un politician creştin democrat flamand şi urmează să preia funcţia deţinută până acum de colegul său de partid, Yves Leterme.

Curtea Supremă din Belgia a stabilit pe 19 decembrie că există indicii clare despre încercările fostului guvern Leterme de a influenţa justiţia în procesul privind salvarea băncii Fortis de la faliment.

Moscova: Stalin pe locul trei în ierarhia personalităţilor venerate de ruşi

Josef Stalin a fost votat de ruşi ca a treia cea mai populară figură istorică, în ciuda foametei şi epurărilor în masă care au avut loc sub satrapul sovietic. Pe prima poziţie într-un clasament al televiziunii Rosia s-a situat cneazul Aleksandr Nevskii, iar pe a doua - reformatorul de la începutul secolului 20, Piotr Stolîpin. Clasamentul a fost întocmit în urma unui sondaj la scară naţională care a durat peste jumătate de an şi la care s-au înregistrat peste 50 de milioane de voturi.

Sarajevo: protest împotriva interzicerii lui Moş Crăciun de către autorităţile musulmane

Sute de bosniaci au protestat la Sarajevo, cerând ca Moş Crăciunul local, numit Moş Gerilă, să le fie redat copiilor din oraş. Şefii grădiniţelor şi altor instituţii preşcolare din capitala bosniacă l-au interzis pe Moş Gerilă pe motiv că Sarajevo este un oraş predominant musulman, iar acest personaj nu se regăseşte în tradiţia musulmană. Protestatarii susţin că în Bosnia există deja o tradiţie a lui Moş Gerilă, pentru că el aduce cadouri copiilor bosniaci de mai multe generaţii.

Ştirea zilei

Avioanele de luptă israeliene au bombardat pentru a doua zi consecutiv Fâşia Gaza. Raidurile aeriene au ucis cel puţin 270 de persoane.

Miliţiile islamiste palestiniene Hamas, care controlează Gaza, au ripostat cu tiruri de rachete asupra Israelului.

Astăzi, guvernul israelian a avertizat că ar putea lansa şi o ofensivă terestră în Gaza, şi că atacurile aeriene vor dura „atât timp cât va fi nevoie”.

Reunit în şedinţă de urgenţă, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor în Orientul Apropiat.

Statele Unite au deplâns pierderile de vieţi omeneşti, dar au semnalat că înţeleg raţiunea ofensivei din Gaza. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că Statele Unite au cerut Israelului să evite ţintele civile, dar a adăugat că Washingtonul ştie că Israelul nu face decît să riposteze la sutele de atacuri cu rachete lansate de Hamas în ultimele zile.

Mai multe guverne din lumea întreagă, inclusiv al Rusiei şi al Franţei, au cerut oprirea ostilităţilor în Gaza şi negocierea unui nou armistiţiu.

Atacurile israeliene au fost condamnate în ţările musulmane, unde au avut loc şi demonstraţii de solidaritate cu palestinienii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG