Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liderul FIDESZ Orban participă la campania electorală PCM de la Sfântu Gheorghe

La manifestarea de campanie electorală a PCM de la Sfântu Gheorghe a fost prezent şi fostul premier al Ungariei, preşedintele principalului partid de opoziţie, FIDESZ, Viktor Orban.

În discursul susţinut în faţa a mii de oameni, Viktor Orban a făcut un apel către electoratul maghiar să mergă în număr cât mai mare, duminica viitoare, la vot. Potrivit lui Orban, comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc se află în faţa unei decizii importante, la fel ca în urmă cu câteva luni, când la alegerile pentru Parlamentul European a decis să-l trimită "ca mesager" pe Laszlo Tokes la Bruxelles.

Ştirea zilei

Premierul israelian Ehud Olmert a declarat că negocierile indirecte cu Siria vor continua. Olmert a precizat însă că guvernul său nu intenţionează să facă zilnic declaraţii despre evoluţia tratativelor care se desfăşoară cu ajutorul unor mediatori turci. Negocierile au început în urmă cu mai bine de un an, dar au fost confirmate abia săptămîna aceasta.

Teheran: întrevedere a miniştrilor apărării din Siria şi Iran

Ministrul iranian al apărării Najjar a declarat că Siria este aliatul strategic al Teheranului. După o întrevedere cu omologul său sirian Turkmani, Najjar a afirmat că alianţa se bazează pe interese bilaterale şi pe cele ale lumii islamice.

Intensificare a atacurilor talibanilor în sudul Afganistanului

Purtătorul de cuvînt al forţelor NATO din Afganistan a declarat că în urma negocierilor dintre guvernul de la Islamabad şi grupările pakistaneze rebele, se constată o intensificare a atacurilor insurgenţilor din Afganistan. Guvernanţii pakistanezi nu au condiţionat acordul de pace de sistarea atacurilor talibanilor în Afganistan.

Beijing: peste 62000 de victime în urma cutremurului din Sichuan

Guvernul chinez a anunţat că numărul victimelor recentului cutremur de pămînt din provincia Sichaun se ridică la peste 62500 de oameni. De asemenea 23 700 de oameni sînt daţi dispătuţi.

Victorie rusă la Eurovision

Premierul rus Vladimir Putin a calificat victoria cîntăreţuui Dima Bilan la concursul Eurovision drept "un triumf pentru Rusia". La concursul desfăşurat la Belgrad, Ucraina s-a situat pe locul doi, iar Grecia a obţinut locul trei.

Assistent Deputy Secretary of State David Kramer welcomes Chişinău's initiatives

Assistent Deputy Secretary of State David Kramer restated on May 23 Washington's support for a solution to the Transnistrian conflict without violating Moldova’s sovereignty and territorial integrity. In a tv interview, Kramer called Moldovan initiatives in this respect "very positive and significant". He appealed to the secessionst leaders in Tiraspol to respond in a flexible way to Chisinau's proposals.

Moldova's Foreign Minister Andrei Stratan expercted in Moscow next week

Moldova's Foreign Minister Andrei Stratan will make a visit to Moscow next week. Moldovan Foreing Office announced the coming visit on May 23 after Stratan's meeting with Russian ambassador Valeri Kuzmin.

On May 19 the Speaker of the Russian Federation Council, Serghei Mironov said after talks in Chisinau with Moldovan President Voronin that there were good premises for finding Transnistria's right status within a united and sovereign Moldova.

Ştirea zilei

Experţii Comisiei Europene aflaţi săptămâna aceasta la Bucureşti pentru evaluarea reformei justiţiei, au fost interesaţi, între altele, de efectele deciziei Curţii Constituţionale privind controlul averii demnitarilor.

În întîlniri cu ministrul Justiţiei, cu procurorul general, cu reprezentanţi ai ANI, ai CSM şi ai DNA, experţii Comisiei Europene şi-au manifestat interesul faţă de efectele deciziei CC privind controlul averii demnitarilor asupra funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Curtea Constituţională a decis, în 16 aprilie, că prezumţia dobândirii licite a averii constituie una dintre garanţiile constituţionale ale dreptului de proprietate, precizând că modificările propuse la Legea 115/1996 pentru declararea şi controlul averii demnitarilor, "sunt imprecise şi inadecvate, întrucât este utilizată expresia «diferenţe nejustificabile», a cărei sferă de cuprindere nu poate fi determinată".

Săptămâna aceasta, Guvernul a alocat fondurile necesare pentru ca ANI să poată avea aproximativ o sută de angajaţi, din care 40 de inspectori.

Parada comunităţii LGBT desfăşurată la Bucureşti

La Bucureşti a avut loc parada comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), pentru promovarea toleranţei faţă de minorităţile sexuale. Marşul a început cu un discurs al preşedintelui Asociaţiei Accept care a organizat evenimentul, Florin Buhuceanu. În cuvîntatea sa, Buhuceanu a făcut referire la o scrisoare primită de la un tânăr de 19, din Republica Moldova în care acesta povestea cum a făcut închisoare pentru că este homosexual.

Comuniştii chinezi critică întîlnirea premierul britanic Brown cu Dalai Lama

China a criticat întîlnirea premierului britanic Gordon Brown cu liderul spiritual al tibetanilor Dalai Lama, calificînd-o un amestec in treburile interne ale Chinei. Purtatorul de cuvînt al ministerului de externe de la Beijing a declarat ca intilnirea, chiar daca a avut un caracter privat, a jignit poporul chinez.

Dmitri Medvedev: Relaţiile Rusiei cu China sînt de importanţă strategică

Preşedintele rus Dmitry Medvedev a declarat la Beijing că relatiile de cooperare cu China sînt de importanţă strategică. Cu o zi în urma, preşedinţii chinez si rus au condamant planul american de a staţiona in Cehia si Polonia elemente ale unui scut anti-rachetă.

Tot ieri cele doua ţări au semnat un acord estimat la 1 miliard de dolari prin care Rusia va construi in China o fabrica de combustibil nuclear.

Ştirea zilei

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a apreciat că România ar putea adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2014, modalitatea în care se va face trecerea urmând să fie stabilită de Banca Naţională.

Din 2010, Romania ar trebui sa respecte normele de aderare la zona euro, in primul rind un deficit bugetar de sub 3 la suta din PIB.

Ştirea zilei

Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA David Kramer a reconfirmat vineri sprijinul administratiei de la Washington pentru solutionarea conflictului transnistrean in conditiile suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Intr-un interviul la televiziunea N24, preluat de agentiile de presa, diplomatul american a apreciat drept „foarte pozitive si semnificative" initiativele autoritatilor de la Chisinau, inclusiv ale presedintelui Voronin, vizînd reglementarea conflictului transnistrean.

Asistentul Secretarului de Stat al SUA a apelat la autoritatile de la Tiraspol sa fie „flexibile".

Ministrul de externe moldovean Stratan va face săptămîna viitoare o vizită la Moscova

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan va face o vizită în Rusia săptămaîna viitoare – a informat ministerul de externe de la Chisinau după o întrevedere a lui Stratan cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin.

In cadrul discutiei de vineri, cei doi si-au exprimat speranta ca in viitorul apropiat vor fi indepărtate toate obstacolele ce stau în calea extinderi relatiilor comerciale. S-a vorbit si despre şasele soluţionării conflictului transnistrian.

Chişinău va găzdui viitoarea reuniune a prim miniştrilor din statele CSI

Următoarea reuniune a premierilor din tarile CSI va avea loc in octombrie la Chişinău – a informat biroul de presa al guvernului, dupa reuniunea de la Minsk a sefilor de guvern din CSI.

O nouă adunare PLDM în sprijinul Convenţiei cu România a micului trafic de frontieră

Duminica, Partidul Liberal Democrat din Mioldova organizeaza un noua adunare in Scuarul Operei Nationale, pentru a cere guvernului sa semneze, in regim de urgenta, Conventia cu România privind micul trafic la frontiera.

Tbilisi: alianţa partidelor de opoziţie nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative

În Georgia, principala alianta a partidelor de opoziţie a anuntat ca va boicota lucrările parlamentului, în semn de protest faţă de modul desfăşurării alegerilor generale de miercuri – alegeri cîştigate de partidul preşedintelui Mikhail Saakashvili. Partidele de opozitie sustin ca alegerile au fost fraudate.

Luni de ziua independenţei Georgiei, opoziţia intentioneaza sa organizeze un mare miting de protest.

OSCE, care a urmarit desfăşurarea alegerilor, a declarat ca votul de miercuri a fost marcat de multe nereguli, inclusive cazuri de intimidare a alegătorilor.

Beijing: numărul victimelor recentului cutremur de pămînt depăşeşte cifra de 60 de mii

Potrivit ultimelor date oficiale, numarul victimelor cutremurului din China a crescut la peste 60 de mii si ar putea ajunge la mai mult de 80 de mii.

Tokyo: reuniune pe teme ecologice cu participarea G8 şi a ţărilor în expansiune economică

În Japonia a inceput o reuniune de trei zile pe teme ecologice, la care participa reprezentantii tarilor din grupul principalelor 8 state industrializate alaturi de delegatii din multe tari cu economii intr-o puternica expansiune cum sunt China si Brazilia. Ambitia reuniunii este sa puna bazele unui nou tratat internaţional menit să reducă efectele încălzirii globale.

Guvernul italian cere fonduri UE pentru proiecte de integrare a romilor români

Guvernul italian va cere Comisiei Europene fonduri pentru a finanta diverse proiecte vizînd integrarea romilor români – a declarat ministrul de externe Franco Frattini intr-un interviu cu cotidianul spaniol ABC, citat de agenţia Mediafax.

Ştirea zilei

La o masă rotundă pe tema Evoluţiilor socio-economice din România, preşedintele Traian Băsescu a spus că România ar trebui să-şi propună ca termen pentru adoptarea monedei euro anul 2014 şi că primul obiectiv important pentru ţară este la ora actuală absorţia fondurilor europene.

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a atras atenţia că în ciuda unei dinamici crescute a investiţiilor, 32% anul acesta, circa două milioane de oameni apţi de muncă, nu lucrează în prezent, neavînd calificarea necesară".

Preşedintele Băsescu cere Parlamentului să rexeamineze Legea pentru modificarea Legii vînătorii

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să rexeamineze Legea pentru modificarea şi completarea Legii vînătorii şi protecţiei fondului cinegetic din 2006. Intre motive, preşedinţia invocă drept inadmisibilă "excluderea suprafeţelor rezervaţiilor ştiinţifice, a suprafeţelor parcurilor naţionale, suprafeţelor siturilor patrimoniului natural din perimetrele ce nu se includ în fondurile de vînătoare".

Bucureşti: sîmbătă parada anuală a minorităţilor sexuale

Parada anuală a minorităţilor sexuale se va desfăşura sîmbătă, conform programării, Tribunalul Bucureşti amînînd judecarea contestaţiei depusă de Asociaţia: Pro Vita pentru născuţi şi nenăscuţi, pînă la 30 mai. Intre timp, Partidul Noua Dreaptă a anunţat, citat de Mediafax, că a primit autorizaţia de a organiza o contra-manifestaţie şi un meeting.

Atena: descoperirea unei reţele româno-elene de trafic de persoane

Un cetăţean român şi doi complici greci au fost condamnaţi de un Tribunal din Atena la 10 ani închisoare şi amenzi de cîte 111 mii de euro pentru organizare de imigraţie clandestină în Grecia. Cei trei au fost arestaţi la un control al poliţiei, în camionul condus de cetăţeanul român fiind descoperiţi 33 de imigranţi ilegali.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG