Linkuri accesibilitate

Ştiri

Franţa preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene

Slovenia a predat Franţei preşedinţia rotativă de şase luni a Uniunii Europene. La o ceremonie în oraşul Nova Gorica, ministrul sloven de Externe Dimitrij Rupel i-a spus omologului său francez Bernard Kouchner, că Slovenia îi lasă Franţei o Uniune Europeană într-o stare „mai curând bună”. Dar Uniunea Europeană se află în criză instituţională după respingerea Tratatului de la Lisabona la referendumul din Irlanda.

Ştirea zilei

Consiliul Suprem de Securitate prezidat de preşedintele Vladimir Voronin a acuzat oficiali ai Ministerului de Interne că au permis şi chiar au sprijinit traficul cu persoane. Într-un comunicat de presă difuzat după şedinţa de ieri a Consiliului se spune că unii poliţişti ai Centrului pentru Combaterea Traficului cu Persoane au făcut servicii traficanţilor contra unor recompense băneşti, muşamalizând sau clasând dosare penale.

Statele Unite au criticat luna aceasta Moldova pentru acte de corupţie care au împiedicat tragerea la răspundere a oficialilor implicaţi în traficul cu fiinţe umane.

Sofia: depistarea unei reţele de traficanţi cu fiinţe umane - ramificaţii în Moldova

Poliţia din Bulgaria spune că a descoperit o reţea de traficanţi cu fiinţe umane pentru prostituţie în Grecia. A fost arestat un cetăţean grec bănuit că ar fi şeful reţelei, care trafica prin Bulgaria femei din Moldova, Ucraina şi Uzbekistan folosind acte bulgăreşti false.

Un studiul făcut de organizaţiile neguvernamentale bulgăreşti spune că traficul cu persoane aduce reţelelor criminale din această ţară venituri de aproape 3 miliarde de dolari pe an şi este cea mai profitabilă activitate criminală din Bulgaria.

Curtea de Apel cere Ministerului Apărării să aducă dovezi că Nicolae Ceauşescu şi soţia sa sunt înmormântaţi la cimitirul Ghencea

Curtea de Apel din România a cerut Ministerului Apărării să aducă dovezi că Nicolae Ceauşescu şi soţia sa sunt înmormântaţi într-adevăr la cimitirul militar Ghencea din Bucureşti.

Ministerul Apărării are în administraţie cimitirul Ghencea, dar susţine că nu ştie unde anume sunt înhumaţi Nicolae şi Elenea Ceauşescu.

Fiica lor Zoia a acţionat ministerul în justiţie în anul 2005, spunînd că are dubii în legătură cu locul de veci al părinţilor. Zoia a murit de cancer în 2006, iar procesul a fost preluat de fratele ei Valentin.

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski anunţă că nu va semna Tratatul de la Lisabona

Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski a anunţat într-un interviu că nu va semna Tratatul de la Lisabona, care propune reforme în interiorul Uniunii Europene. Lech Kaczynski spune că nu are rost să aprobe documentul, deoarece ratificarea lui a fost respinsă prin referendum în Irlanda, luna trecută.

Tratatul a fost aprobat deja de majoritatea ţărilor Uniunii Europene, prin voturi în parlamentele naţionale.

Statele Unite vor propune sancţiuni ONU împotriva preşedintelui Mugabe din Zimbabwe

Statele Unite se pregătesc să propună la ONU sancţiuni împotriva preşedintelui din Zimbabwe Robert Mugabe. Ambasadorul american la ONU Zalmay Khalilzad a spus că Statele Unite l-au avertizat deja pe Mugabe, dar acesta a continuat să nesocotească legile democraţiei.

Robert Mugabe a obţinut zilele trecute un nou mandat de preşedinte, după alegeri la care a fost singurul candidat.

Francesco Domenico Chiarello - veteran al primului război mondial moare în Calabria

Unul din ultimii veterani din primul război mondial a murit la vârsta de 109 ani, a anunţat ministerul apărării din Italia.

Francesco Domenico Chiarello a încetat din viaţă săptămâna trecută în regiunea Calabria, din sudul Italiei, unde s-a născut la la 5 noiembrie 1898. A fost recrutat în armata italiană în 1918 şi a fost trimis pe frontul de nord, la Trento, unde a participat la bătălia finală de la Vittorio Veneto.

După moartea lui, în lumea întreagă mai sunt în viaţă doar cinci veterani ai războiului din anii 1914-1918.

Suporterii spanioli întîmpină la Madrid noua campioană europeană la fotbal

Zeci de mii de suporteri au întâmpinat la Madrid echipa naţională de fotbal a Spaniei, care a cucerit titlul de campioană la Euro 2008.

Astăzi, jucătorii urmează să fie primiţi de premierul Zapatero la palatul Moncloa.

Spania a învins Germania cu unu la zero în finala jucată duminică seara la Viena.

Ştirea zilei

Birourile Permanente ale celor două Camere vor decide miercuri dacă va fi convocată o şedinţă comună, extraordinară a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis săptămâna trecută o scrisoare preşedinţilor celor două camere, Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, cerându-le convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară în prima decadă a lunii iulie pentru re-examinarea Legii Curţii de Conturi şi pentru votul la cererile de urmărire penală a unor parlamentari foşti miniştri.

Emil Boc: unii senatori PDL au votat din neatenţie amendamentul Funar - Ghişe

Deputaţii Partidului Democrat Liberal vor ataca la Curtea Constituţională amendamentul votat de Senat privind ponderea egală a ştirilor pe teme negative şi pozitive în emisiunile radio şi TV. Liderul PDL Emil Boc a explicat că unii senatori ai PDL au votat din neatenţie în favoarea amendamentului miercurea trecută. Consiliului Naţional al Audiovizualului a criticat amendamentul pe motiv că încalcă libertatea de exprimare, este inoportun şi nefuncţional şi a spus ca va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu-l promulge.

Organizaţia PSD Cluj nu recunoaşte dizolvarea de la centru a conducerii PSD judeţene

Organizaţia judeţeană Cluj a Partidului Social Democrat spune că nu recunoaşte decizia de dizolvare a conducerii filialei şi va aştepta de la Consiliul Naţional al partidului validarea sau invalidarea acestei hotărâri. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PSD Ioan Rus, după o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean.

Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat vineri dizolvarea conducerilor filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale. Ioan Rus consideră că măsura echivalează cu desfiinţarea organizaţiei judeţene Cluj în întregime, este "nestatutară, inutilă şi contraproductivă".

Liviu Negoiţă numit la conducerea organizaţiei PDL Bucureşti

Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat Liberal a decis numirea lui Liviu Negoiţă ca interimar la conducerea filialei din Bucureşti, post rămas vacant ca urmare a demisiei lui Vasile Blaga în urma înfrângerii în alegerile pentru primăria capitalei. Liderul PDL Emil Boc a spus că propunerea lui Negoiţă la interimat a fost făcută chiar de Blaga.

Ştirea zilei

Liderii Uniunii Africane participă la un summit în Egipt dominat de criza politică din Zimbabwe. Este de faţă şi preşedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe care se afla la debutul unui al şaselea mandat, după alegeri la care candidatul opoziţiei s-a retras din cursă în urma intimidărilor la care s-au dedat autorităţile.

Liderul opoziţiei Morgan Tsvangirai a cerut Uniunii Africane să nu recunoască re-alegerea lui Mugabe. În violenţele dinainte de alegeri au murit cel puţin 86 de persoane, iar 200 de mii au fost nevoite să se refugieze.

Bagdad acordă drepturi de exploatare a zăcămintelor de petrol unor companii străine

Irakul a anunţat că un număr de şase zăcăminte de petrol şi două de gaze naturale vor putea fi exploatate pe termen lung de companii străine. Anunţul a fost făcut de ministrul petrolului, Hussain al Shahristani la o conferinţă de presă la Bagdad. Decizia guvernului irakian va deschide sectorul petrolier companiilor străine pentru prima dată după mai multe decenii. După Arabia Saudită şi Iran, Irakul are cele mai mari rezerve petroliere din lume.

Joaquin Almunia: UE trebuie să-şi recunoască dependenţa de importurile de energie şi de materii prime

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a declarat că scumpirea puternică a energiei şi alimentelor face ca Europa să fie mai săracă. Joaquin Almunia a afirmat în Parlametul European că Uniunea Europeană trebuie să recunoască dependenţa ei de importurile de energie şi de materii prime, pentru a putea găsi un răspuns adecvat.

Almunia a explicat majorarea preţurilor la petrol prin lipsa de echilibru între cerere şi ofertă, spunând că în vreme ce consumul a crescut, ţările exportatoare de petrol nu au mărit producţia.

Preţul petrolulului depăşeşte cota de 143 de dolari barilul

Preţul petrolului a atins un nou nivel record de peste 143 de dolari barilul. Unii explică majorarea prin temerile că livrările de petrol din Iran, al doilea producător din lume, ar putea fi afectate de disputa internaţională pe tema programului nuclear iranian. Barilul s-a scumpit şi din cauza unei noi deprecieri a dolarului, monedă în care sunt calculate preţurile la petrol.

Autorităţile de la Suhumii anunţă că vor închide graniţa cu restul Georgiei

Autorităţile separatiste din Abhazia spun că vor închide graniţa cu restul Georgiei, după câteva explozii pe teritoriul pe care-l controlează. Preşedintele republicii nerecunoscute, Serghei Bagapş spune că măsura va intra în vigoare de mâine şi că guvernul său va face totul pentru a-i captura pe cei responsabili de ceea ce a numit „acte teroriste”. Cel puţin opt oameni au fost răniţi în urma exploziilor produse ieri în staţiunea Gagrî la Marea Neagră şi astăzi în capitala abhază Suhumi.

Pretextele autorităţilor ruse pentru a nu elibera înainte de termen pe Mihail Hodorkovski

Igor Gnezdilov, fost coleg de celulă al lui Mihail Hodorkovski spune că l-a acuzat în mod fals, fiind şantajat, pe fostul şef al companiei petroliere ruse Yukos de încălcarea regulamentului peniteciarului. Presupusa încălcare a fost pretextată pentru a-i refuza lui Hodorkovski eliberarea din închisoare înainte de termen. Într-un interviu publicat azi de revista Vlasti, Igor Gnezdilov spune că un oficial al penitenciarului din Cita în Siberia l-a ameninţat cu sistatea procedurii de eliberare a sa înainte de termen, dacă nu-l acuză pe Hodorkovski. Gnezdilov, un hoţ de maşini, a fost eliberat la trei luni după ce a făcut acuzaţiile în scris în octombrie trecut.

Beijing: Condoleezza Rice conferă cu preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao

Secretarul de Stat american Condoleezza Rice s-a întâlnit în a doua zi a vizitei sale în China cu preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao. Înainte de întrevederi, Condoleezza Rice a spus că va aduce în discuţie o serie de chestiuni, inclusiv politica chineză în Tibet, progresele la convorbirile găzduite de China pe tema programului nuclear nord-corean şi dorinţa Statelor Unite de a include pe agenda Consiliului de Securitate ONU criza din Zimbabwe.

Fenian: sosirea a mii de tone de ajutoare alimentare din Statele Unite

Coreea de Nord a primit un transport cu mii de tone de ajutoare alimentare din partea Statelor Unite, la numai câteva zile după ce a prezentat un mult aşteptat raport despre programul său nuclear. De asemenea, săptămâna trecută Coreea de Nord a distrus o instalaţie de răcire a principalului său reactor nuclear, în cadrul înţelegerilor internaţionale privind lichidarea programului său atomic. Oficialităţile americane au dezminţit că ajutoarele ar avea legătură cu progresele realizate la negocieri, spunânând că nu au nevoie să folosească alimentele în calitate de pârghii diplomatice.

Ulan Bator: alegerile generale cîştigate de Partidul Popular Revoluţionar

În Mongolia, alegerile parlamentare de duminică au fost câştigate de Partidul Popular Revoluţionar aflat la guvernare încă de pe timpul când Mongolia era un satelit al Uniunii Sovietice. Rezultatele preliminare arată că Partidul Popular Revoluţionar a câştigat o majoritate solidă de 41 de locuri în parlament, în timp ce Partidul Democrat a obţinut 25 de locuri.

Vilnius: atac cibernetic cu steagul Uniunii Sovietice ca armă

Lituania se confruntă cu un atac cibernetic, în urma căruia conţinutul a sute de site-uri în internet a fost înlocuit cu drapelul fostei Uniuni Sovietice, la mai puţin de două săptămâni după ce folosirea simbolurilor sovietice a fost interzisă prin lege de către Parlament. Oficiul coordonator al telecomunicaţiilor spune că au fost atacate aproximativ 300 de site-uri în internet, inclusiv site-urile unor instituţii publice într-un atac coordonat, venit aparent din partea unor hackeri pro-ruşi.

Naţionala de fotbal a Spaniei este aşteaptată la Madrid la o paradă a victoriei

Naţionala de fotbal a Spaniei este aşteaptată să revină acasă la o paradă a victoriei după câştigarea campionatului european. Sute de mii de persoane au sărbătorit deja victoria la Madrid şi în alte oraşe spaniole. În finala jucată aseară la Viena, spaniolii au învins Germania cu 1 – 0 prin golul marcat în minutul 33 de atacantul Torres.

Explozie la o tabără a talibanilor din nordvestul Pakistanului

O tabără a talibanilor din nordvestul Pakistanului a fost distrusă de o explozie, cel puţin şapte oameni pierzându-şi viaţa. Cauzele exploziei rămân necunoscute. Tabăra aparţinea unui grup condus de clericul radical Haji Namdar. Forţele de securitate pakistaneze au lansat o ofensivă majoră împotriva militanţilor din această regiune pe unde trece una din principalele căi de aprovizionare a forţelor occidentale din Afganistan.

Spania cîştigă Campionatul european de fotbal învingînd Germania

Sute de mii de persoane au sărbătorit la Madrid şi în alte oraşe spaniole victoria echipei naţionale de fotbal a Spaniei la Euro 2008. În finala jucată aseară pe stadionul Ernst Happel din Viena, spaniolii au învins Germania cu 1 – 0 prin golul marcat în minutul 33 de atacantul Torres.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG