Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ştirea zilei

Senatul a aprobat ca procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor sa nu mai fie numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Indicele Bursei de Valori Bucureşti la cota cea mai mică din ultimii patru ani

Criza burselor internationale a dus indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la minimul ultimelor 45 de luni, după ce a căzut marţi cu 7,10%, în vreme ce indicele BET-FI s-a prăbuşit cu 9%, cea mai puternică scădere într-o zi din ultimele 16 luni.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au căzut cu 13,25%, la 13,10 lei. Actiunile Petrom (SNP) au pierdut 5,11%.

Ştirea zilei

Falimentul uneia din cele mai mari banci de investitii din America, Lehman Brothers, a provocat panica pe pietele financiare din intreaga lume. Pentru a evita propagarea crizei financiare, Rezervele federale americane (banca nationala) au pus in circulatie 50 de miliarde de dolari, dupa ce luni mai facuse o injectie financiara de 70 de miliarde.

Actiunile firma aamericane de asigurari American International Group, cea mai mare din lume, au pierdut astazi 50 la suta din valoare. Firma are 24 de ore la dispoziţie pentru a stringe 80 de miliarde de dolari. In caz contrar va fi declarata falimentara.

Banca Centrala Europeana a aruncat pe piata financiara 70 de miliarde de euro – exemplu urmat si de alte banci nationale. Influxul de lichiditati nu a oprit pentru moment, caderea burselor.

Suspendarea tranzacţiilor la principala bursă din Rusia după o cădere a cursului de 11%

Principala bursa din Rusia si-a suspendat tranzactiile dupa ce a suferit o cadere de 11 la suta – efect al crizei financiare din Statele Unite. Valorile cotate la bursa RTS au pierdut in medie 54 la suta fata de valoarea maxima, inregistrata in mijlocul lunii mai.

Cele mai lovite companii au fost cele din domeniul energetic: actiunile Gazprom au cazut cu 17,2 la suta, cele ale firmei Rosneft cu 19 la suta.

Efecte negative asupra bursei rusesti mai au caderea pretului petrolului si interventia militara din Georgia.

Premierul Vladimir Putin s-a declarat increzator ca piata financiara rusa va depasi criza, cu ajutorul rezervelor strategice, create de stat in ultimii ani. Miine, guvernul va injecta 14 miliarde de dolari pe piata.

Pe de alta parte, premierul rus Vladimir Putin a anuntat ca anul viitor, bugetul pentru aparare va creste cu 27 la suta.

Fitch coboară de la „pozitivă” la „stabilă” perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Moldovei

Agentia de evaluare financiara „Fitch” a coborât de la „pozitiva” la „stabila” perspectiva ratingurilor pe termen lung în valuta si în moneda nationala ale Republicii Moldova, ca urmare a deteriorarii finantarii externe a tarii si a presiunilor inflationiste, se arata intr-un comunicat al agentiei, citat de Info-Prim.

Moldova ar putea sa se confrunte cu socuri negative politice si economice, din cauza deficitului comercial ridicat, a cresterii datoriei externe, a lichiditatii scazute si a expunerii la comertul cu Rusia, cu care se afla în continuare în disputa din cauza provinciei separatiste Transnistria, considera expertii Fitch Ratings.

Jaap de Hoop Scheffer declară la Tbilisi că uşile Alianţei Atlantice rămîn larg deschise unor noi membri

Aflat la Tbilisi, Secretarul General NATO Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca usile aliantei ramin larg deschise unor noi membri. In decembrie, ministrii de externe NATO ar trebui sa decida daca sa acorde Georgiei si Ucrainei planul de actiuni pentru aderare. Pina acum, cele doua tari nu au primit nici o promisiune concreta.

Destrămarea guvernului de coaliţie format de Ucraina Noastră şi Blocul Timoşenco

Coaliatia de guvernamint de la Kiev, formata din partidul pro-prezindential Ucraina Noastra si din Blocul Timoshenko, s-a destramat in mod oficial. Partiele parlamentare au 30 de zile pentru a forma o noua majoritate guvernamnentală.

Întrevedere Medvedev - Aliyev / optimism în privinţa soluţionării conflictului cu azero-armean

Dupa o intrevedere in apropiere de Moscova cu presedintele rus Dimitri Medvedev, Ilham Aliyev, liderul Azerbaidjanului, a declarat ca exista acum o baza sanatoasa pentru solutionarea pasnica a conflictului cu Armenia privind enclava Nagorno-Karabach. Cei doi presedinti au discutat si situatia din Caucaz, in urma conflictului din Georgia.

Generalul Raymond Odierno preia comanda forţelor americane din Irak

Generalul Raymond Odierno a preluat comanda fortelor americane din Irak. La ceremonia organizata cu aceasta ocazie a fost present si ministrul american al apararii Robert Gates care intre timp a sosit la Kabul, intr-o vizita neanuntata.

Pe de alta parte, Natiunile Unite au informat ca anul acesta numarul victimelor civile in Afganistan a crescut cu 40 la suta – fiind cel mai inalt de la incheierea incursiunii militare internationale, care cu 7 ani in urma a indepartat regimul Taliban de la putere.

Comisia Europeana organizează o conferinţă internaţională dedicată soartei romilor din Europa

Comisia Europeana a organizat o mare conferinta internationala dedicata soartei romilor din Europa – reuniune la care au participat peste 400 de inalti functionati, reprezentanti ai comunitatilor roma si ai organizatiilor neguvernamentale.

Potrivit Comisiei Europene, in acest moment, milioane de romi sint discriminate in tarile europene; speranta de viata a romilor este in medie cu 10-15 ani mai scurta.

New York - cea de a 63-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite

Cea de a 63-ea Adunare Generala a Natiunilor Unite incepe in aceasta noapte la New York. Dezbaterile vor dura pina pe 1 octombrie.

Preşedintele Băsescu pledează pentru sancţiuni penale pentru proprietarii care nu îngrijesc clădirile de patrimoniu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar fi necesare sancţiuni penale pentru proprietarii care nu îngrijesc clădirile de patrimoniu şi că acestea ar trebui să treacă în proprietatea statului dacă nu sunt întreţinute de cei care le deţin.

Dacă acest lucru nu este posibil date fiind prevederile Constituţiei sau ale legislaţiei în vigoare, atunci statul ar trebui să-şi manifeste grija pentru monumente prin co-participare la refacerea acestora, a propus presedintele cu ocazia prezentarii raportului asupra patrimoniului national intocmit de o comisie prezidentiala.

In total, comisia a propus 12 masuri pentru protejarea si reastaurarea patrimoniului national.

Petre Roman numit Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate

Primul premier al Romaniei post-decembriste si fost ministru de externe Petre Roman a fost numit Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru românii din strainatate, în cadrul Cancelariei Primului-Ministru.

PLDM atacă Guvernul la CEDO, reclamând încalcarea dreptului sau la alegeri libere

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a atacat Guvernul la CEDO, reclamând încalcarea dreptului sau la alegeri libere în perspectiva scrutinului parlamentar din anul 2009.

Presedintele PLDM Vlad Filat a declarat ca actiunea il vizeaza in primul rând pe seful statului Vladimir Voronin.

La baza cererii depuse la CEDO sta declaratia lui Vladimir Voronin din 25 iulie 2007 precum ca raioanele si localitatile care nu au votat la alegerile locale reprezentantii partidului de guvernamânt vor fi limitate în surse financiare,

Remiteţele moldovenilor din străinătate s-au ridicat la 930 milioane de dolari în primele 7 luni ale anului

In primele 7 luni ale anului, moldovenii care muncesc in straintate, au trimis in tara circa 930 milioane de dolari fata de aproape 600 mln USD in perioada similara a anului trecut. Este vorba de transferuri prin baci comerciale, a precizat Banca Nationala a Moldovei.

Potrivit expertilor economici, majorarea transferurilor banesti din strainatate conduce la aprecierea monedei nationale fata de principalele valute internationale - euro si dolarul american.

Anul trecut, valoarea banilor transferati din strainatate a fost de 1 miliard 200 de milioane de dolari, iar in 2006, de circa 855 milioane de dolari.

Termocom ar putea să înceapă sezonul de termoficare mai tîrziu decît în trecut

Termocom este în pragul unei crize financiare asa ca ar putea sa inceapa mai tirziu sezonul de termoficare în capitala. Potrivit directorului comercial al întreprinderii, Mihai Arusoi, criza financiara este iminenta daca primaria nu-si achita datoriile pina la 10 octombrie – o pretentie respinsa drept nerealista de primarie.

Restantele municipalitatii fata de furnizorul de energie termica, în suma de 197 milioane de lei, includ si datoria de 160 milioane lei neachitata de fosta conducere a municipalitatii, precizeaza agentia de stiri Infoprim.

Datoria primariei provine din diferenta intre tariful aprobat la caldura si cel achitat de populatie.

Juristul Vitalie Nagacevschi, preşedintele Organizaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, aderă la PLDM

Juristul Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei „Juristii pentru Drepturile Omului”, a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova. Intr-o conferinta de presa, Nagacevschi a declarat ca, “in situatia creata in Republica Moldova, a decis sa se implice direct in activitatea politica, sa contribuie la debarcarea comunistilor de la putere, la asigurarea functionalitatii institutiilor democratice in Republica Moldova si la crearea conditiilor necesare pentru asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor omului.”

Ştirea zilei

Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut din nou senatorilor să nu aprobe modificarea Legii CNSAS, pentru a nu permite "răstălmăcirea trecutului şi spălarea pe ultima sută de metri a celor care au fost vinovaţi de crime împotriva concetăţenilor noştri".

Membrii Comisiei juridice au adoptat, săptămâna trecută, un amendament la Legea privind accesul la propriul dosar, prin care au eliminat în totalitate posibilitatea ca preoţii să fie verificaţi de CNSAS, o altă modificare fiind eliminarea termenului de "asimilaţi ai colaboratorilor".

Un alt amendament se referă la definiţia noţiunii de "colaborator al Securităţii". Astfel, colaboratorul este persoana care, cu intenţie, a furnizat informaţii Securităţii, coroborat cu alte probe.

Ambasadorul rus Ciurilin: În relaţiile româno-ruse se profilează perspective bune

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexandr Ciurilin a afirmat că în relaţiile româno-ruse se profilează perspective bune, mai ales după întâlnirea dintre ex-preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele Traian Băsescu, din aprilie 2008. De remarcat ca nu s-a spus nimic despre vizita pe care preseditnele Basescu ar trebui sa o faca in Rusia – vizita mentionata dupa summitul NATO de la Bucuresti, la care participase Vladimir Putin.

Călin Popescu Tăriceanu va lua săptămînă aceasta o decizie în legătură cu protocolul de colaborare PNL - PNŢCD

Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va lua în zilele următoare o decizie cu privire la semnarea protocolului de colaborare cu PNŢCD. Ezitarea liberarilor se datoreaza luptelor interne din PNTCD, care risca sa se schindeze, a precizat Tariceanu.

Liderul PNŢCD Marian Miluţ a cerut semnarae pina simbata a protocolul dintre cele două partide, care ar permite intrarea ţărăniştilor în Parlament candidând din partea PNL.

Biroul permanent al Senatului decide analizarea situaţiei ICR de la New York de către o comisie de anchetă

Biroul permanent al Senatului a decis ca o comisie de anchetă să analizeze situaţia Institutului Cultural Român de la New York, după ce Comisia de politică externă şi-a declinat competenţa în acest caz. Componenta comisiei va fi votata de Senat.

Ancheta parlamentara a fost cerută in august, dupa controversa provocată de o expozitie a ICR din New York.

Moţiuni simple pe agricultură şi educaţie introduse în Senat şi Camera Deputaţilor de PSD

Senatorii şi deputaţii au planificată pentru astăzi dezbaterea celor două moţiuni simple împotriva guvernului introduse de PSD. Camera va supune votului moţiunea "Guvernarea de dreapta - un eşec pentru educaţie" în care se cere demisa ministrului Educaţiei Cristian Adomniţei şi a secretarului de stat, Svetlana Preoteasa şi creşterea salariului cadrelor didactice cu 50 la sută.

În Senat se va vota moţiunea "Agricultura - Promisiuni şi minciuni", în care social democraţii cer Guvernului să aloce Agriculturii 4% din Produsul Intern Brut, să stabilească un preţ minim garantat pentru grâu şi să reducă la jumătate preţul motorinei.

Ştirea zilei

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner a anunţat că va vizita în curând Moldova, într-un turneu care va include Ucraina şi Georgia. Ferrero-Waldner a declarat că, în urma conflictului ruso-georgian, întreaga regiune aşteaptă sprijinul Uniunii Europene.

“Uniunea Europeană va fi judecată după cât de ferm ne sprijinim prietenii şi desigur că nu-i vom abandona”, a spus Ferrero-Waldner, anunţând decizia Comisiei Europene să acorde 500 de milioane de euro pentru reconstrucţia Georgiei în urma războiului cu Rusia din luna august.

Zinaida Greceanîi: preşedinţia cehă a UE poate impulsiona negocierile în formatul 5+2

Moldova mizează pe ajutorul Cehiei pentru întărirea relaţiilor cu Uniunea Europeană după 1 ianuarie când Cehia va prelua preşedinţia UE. Premierul Zinaida Greceanăi a exprimat speranţele Chişinăului la o întrevedere cu ambasadorul ceh în Moldova, Petr Kypr. Ea a mai spus că preşedinţia cehă a Uniunii Europene poate impulsiona şi negocierile în formatul 5+2 pentru rezolvarea crizei transnistrene.

Secretarul General NATO critică la Tbilisi intervenţia masivă a trupelor ruse în Georgia

Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a spus la Tbilisi că acţiunile militare ruseşti împotriva Georgiei au fost „disproporţionate”. Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut accelerarea procesului de integrare a Georgiei în NATO. Dar Secretarul general nu a spus dacă Georgia va primi în decembrie aşa cum speră planul de acţiuni pentru aderare. Jaap de Hoop Scheffer a afirmat că în ciuda situaţiei dificile, NATO se aşteaptă ca Georgia să rămână ferm pe făgaşul democraţiei şi reformelor, lucru esenţial pentru integrarea euro-atlantică.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG