Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministrul protecţiei sociale Buliga anunţă majorări ale indemnizaţiilor pentru copii

Ministrul muncii, protectiei sociale si familiei, Valentina Buliga a anuntat, citata de agentia Infoprim Neo, ca nu va fi anulata nici o lege care are menirea sa protejeze cele mai sarace si mai vulnerabile categorii de persoane. Buliga a spus ca de la 1 ianuarie 2010 va fi majorata cu 300 de lei indemnizatia unica la nasterea primului copil si pentru copiii urmatori si va creste si cu 100 de lei indemnizatia lunara pentru ingrijirea copilului pina la virsta de 1 an. In 2010, a spus ministrul, din bugetul de stat va fi compensata cota de 6 % din valoarea contributiilor de asigurari sociale de stat obligatorii pentru cei care lucreaza in sector agrar.

Chişinău: CSS cere urgentarea anchetei legate de atentatul din 14 octombrie

Consiliul Suprem de Securitate, care s-a intrunit astazi in prima sa sedinta in actuala componenta, a cerut descoperirea cit mai grabnica a celor vinovati de explozia din 14 octombrie, din centrul Chisinaului. Procurorul general Valetriu Zubco a spus ca se investigheaza un cerc larg de suspecti.

Serafim Urechean: Kalman Miszei ar putea fi un mediator între AIE şi PCRM

Potrivit agentiei Unimedia, liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean a declarat ca in actuala criza politica ar fi nevoie de un negociator intre Partidul Comunistilor si Alianta Pentru Integrare Europeana, pentru a putea fi gasita calea spre deblocarea votului din parlament asupra viitorului presedinte al tarii. In opinia lui Serafim Urechean, potrivit pentru aceasta misiune ar fi reprezentatul Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Miszei.

CCA contramandează concursul pentru 9 frecvenţe radio

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anulat astazi concursul pentru 9 frecvente radio din cauza unor confuzii care au survenit. Un nou concurs ar putea sa aiba loc dupa 11 noiembrie, potrivit agentiei InfoPrim Neo.

Haga: Radovan Karagici boicotează deschiderea procesului care i-a fost intentat

Fostul lider al sirbilor bosniaci, Radovan Karagici a boicotat inceperea procesului sau de la Haga. Impotriva sa au fost aduse 11 capete de acuzare, inclusiv genocid, in perioada razboiului din Bosnia din 1992 -1995. Karagici a anuntat ca nu va avea nici un avocat si ca se va apara singur, dar are nevoie de mai mult timp pentru a se pregati. Procesul a fost aminat pina miine, cind va incepe cu prezentarea cazului de catre procurori, indiferent daca Karagici compare sau nu in fata instantei.

La Haga, sute de rude ale victimelor razboiului din Bosnia au protestat cerind dreptate pentru memoria celor omoriti la Srebrenita si in Sarajevo.

Kabul: Abdulah Abdulah cere demiterea şefului Comisiei Electorale Centrale

Abdulah Abdulah, fost ministrul de externe si contracandidat al presedintelui afgan Hamid Karzai in turul doi al alegerilor prezidentiale din 7 noiembrie, a cerut concedierea sefului Comisiei Electorale Centrale, fiind responsabil pentru fraudele din primul tur de scrutin. Abdulah Abdulah a spus ca aceasta ar fi conditia minima necesara pentru a avea un al doilea tur de scrutin credibil.

Presedintele Karzai a respins cererea contracandidatului sau spunind ca nu au fost comisie ilegalitati la Comisia Electorala Centrala.

14 soldaţi americani îşi pierd viaţa în urma prăbuşirii a 3 elicoptere în Afganistan

In doua incidente produse astazi in Afganistan au murit 14 americani. In primul incident, un elicoper s-a prabusit dupa o confruntare cu insurgentii. In elicopter erau 7 soldati si 3 civili care lucrau pentru guvernul american. Alti 12 americani si 14 afgani au fost raniti in incident.

In sudul Afganistanului, doua elicoptere americane s-au ciocnit in zbor. Un purtator de cuvint al talibanilor a a sustinut ca insurgentii au doborit toate cele 3 elicoptere.

Arestarea în Pakistan a unor membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran

Oficialitati pakistaneze au anuntat ca au arestat 11 membrii ai Garzilor Revolutionare Islamice din Iran pentru trecere ilegala a frontierei. Incidentul survine la citeva zile dupa atentatul din Iran, soldat cu 42 de morti, dintre care 6 membrii ai Garzilor Revolutionale Islamice. Acel atentat a fost revendicat de gruparea Jundollah (Soldatii lui Dumnezeu), despe care Teheranul spune ca opereaza din Pakistan.

16 georgieni arestaţi de forţele ruseşti la graniţa cu Osetia de Sud

Georgia a acuzat fortele rusesti ca au rapit 16 localnici din zona aflata sub controlul autoritatilor centrale de la Tbilisi, din vecinatatea Osetiei de Sud. Potrivit purtatorului de cuvint al ministerului georgian de interne, cei 16 barbati ar fi fost rapiti ieri seara cind adunau lemne pentru foc in districtul Duseti. Potrivit serviciului de presa al autoritatilor secesioniste din Osetia de Sud, cei 16 ar fi trecut „granita si fi fost implicati in operatiuni ilegale de defrisare a padurii”.

Tbilisi: forţe americane instruiesc un contingent de militari georgieni care vor fi dislocaţi în Afganistan

In Georgia au inceput astazi antrenamente comune americano-georgiene pentru pregatirea militarilor georgieni care vor fi desfasurati in Afganistan. Antrenamentele vor dura 2 saptamini si 420 de militari georgieni vor pleca in Afganistan luna viitoare pentru a activa sub comanda americana. Tot luna viitoare va fi trimisa in Afganistan, sub comanda franceza, o companie de militari georgieni.

Premierul turc Erdogan consideră că Occidentul nu abordează onest dosarul nuclear iranian

Premierul Turciei Regep Tayyip Erdogan a acuzat natiunile occidentale ca nu abordeaza in mod onest problema programului nuclear iranian. Intr-un interviu cu cotidianul britanic „ The Guardian”, Erdogan a spus ca toti cei care acuza Iranul ca doreste sa dispuna de un arsenal nuclear, au, ei insisi, astfel de arsenale. Premierul turc a spus si ca „ fara indoiala, presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad este un prieten al Turciei".

Miine, premierul Turciei incepe o vizita de 2 zile la Teheran si are prevazute convorbiri si cu liderul suprem religios al Iranului, Ayatolahul Ali Hamenei.

Nou asasinat politic în Ingusetia

3000 de oameni s-au adunat astazi la Nazran, in Ingusetia la inmormintarea activistului pentru drepturile omului Maksarip Ausev. El a fost impuscat mortal duminica de persoane necunoscute. Tatyana Loksina, directorul adjunct al organizatiei Human Rights Watch a spus ca noul asasinat „demonstreaza limpede atmosfera de impunitate din Caucazul de Nord”. In iulie in Ingusetia a fost gasita asasinata proeminenta activista pentru drepturile omului, Natalia Estemirova, care fusese rapita in Cecenia. In august, Zarema Sadulayeva, o cecena care ajuta copii raniti, a fost rapita si asasinata impreuna cu sotul sau.

Presedintia Franceza a UE din 2008 - cea mai costisitoare din istoria organizaţiei

Presedintia Franceza a Uniunii Europene din 2008 a fost cea mai costisitoare din istoria organizatiei, informeaza editia on-line a cotidianului Le Figaro. Potrivit datelor furnizate de guvernul francez, cele 6 luni ale presedintiei Uniunii Europene au costat guvernul francez 171 de milioane de euro. In medie, tarile care au detinut presedintia Uniunii au cheltuit intre 70 si 80 de milioane de euro.

Pe de alta parte, in perioada presedintiei franceze au fost organizate 489 de intilniri – 9 intilniri la virf ale liderilor Uniunii, 25 de intilniri interministeriale si 328 de conferinte.

Chişinău: PG anunţă depistarea a 404 cazuri de trafic cu fiinţe umane în ultimele 9 luni

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, in ultimele 9 luni au fost documentate 404 de cazuri de trafic cu fiinte umane. Au fost condamnate 170 de persoane din cele 188 inculpate in categoria traficului cu fiinte umane.

Pierderi ale forțelor internaționale din Afganistan cauzate de prăbușirea unor elicoptere

Armata americană spune că patru militari americani au murit în Afganistan când două elicoptere s-au ciocnit în aer în sudul ţării. A fost exclusă posibilitatea ca incidentul de azi dimineaţă să fi fost cauzat de un atac. Un alt elicopter s-a prăbuşit, într-un incident separat în vestul Afganistanului, în timpul unei operaţiuni comune a forţelor de securitate internaţionale, în care au fost ucişi zeci de militanţi talibani. Armata americană spune că printre militari se află răniţi, iar operaţiunile de salvare se află în curs.

Atacurile cu mașini-capcană de duminică au făcut peste 130 de victime la Bagdad

Două explozii puternice au zguduit duminică centrul Bagdadului. Se relatează că au fost ucişi cel puţin 132 de oameni. Una din deflagraţii a avariat serios clădirea ministerului irakian al justiţiei. A doua a avut loc în vecinătatea sediului guvernatorului, provocînd incendii masive. În cele două incidente, în care atentatorii au folosit automobile-capcană, au fost răniţi peste 500 de oameni. Nimeni nu şi-a revendicat deocamdată atacurile, dar oficialități din serviciile de securitate irakiene au spus că ele par să fie opera reţelei teroriste Al Qaeda.

Premierul Iulia Timoșenko s-a angajat în cursa electorală pentru președinția Ucrainei

Premierul Ucrainei Iulia Tymoshenko a intrat oficial în cursa pentru alegerile prezidenţiale de la 17 ianuarie. Candidatura a fost anunţată la un miting al partidului său ţinut sâmbătă seara în centrul Kievului, cu participarea a mii de persoane. Iulia Tymoshenko a vorbit în discursul ei despre „construirea Europei în Ucraina”. Cu o zi mai devreme, vineri, tot la Kiev, candidatul Partidului Regiunilor, Victor Ianucovici spunea, la intrarea oficială în cursa electorală, că doreşte refacerea parteneriatului „deplin” cu Federaţia Rusă. Potrivit sondajelor de opinie, cei doi sunt favoriţi în actuala campanie prezidenţială.

La Haga începe procesul lui Radovan Karadzic acuzat de crime de război în fosta Iugoslavie

Procesul lui Radovan Karadzic, foctul lider al sârbilor bosniaci, urmează să înceapă astăzi la tribunalul ONU de la Haga. Împotriva lui Karadzic sunt înaintate 11 acuzaţii în legătură cu războiul bosniac din anii 1990, inclusiv acuzaţia de genocid la Srebrenica. Karadzic a spus că nu va participa la începutul procesului pe motiv că nu i s-a oferit destul timp pentru a-şi pregăti apărarea, o acuzaţie respinsă de procurorul-şef, Serge Brammertz.

In Rusia, Mihail Hodorkovski aniversează șase ani de la arestarea sa

In Rusia, fostul şef al companiei petroliere Yukos, Mihail Hodorkovski, a marcat a şasea aniversare a arestării sale. Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. Recent, el a declarat că autorităţile aşteaptă să-şi recunoască vina, ca să-l elibereze înainte de termen, dar a spus că nu va recunoaşte niciodată delicte pe care nu le-a comis. Hodorkovski se consideră o victimă a intereselor politice şi economice ale Kremlinului.

Nou asasinat al unui militant pentru drepturile omului în Ingușeția

Un activist al opoziţiei în republica Inguşetia din sudul Federaţiei Ruse a fost împuşcat mortal duminică de atentatori necunoscuţi. Maksharip Aushev a decedat lovit de rafalele trase asupra maşinii sale dintr-o altă maşină în mers. Tatyana Lokşina, directorul adjunct al organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch a spus că noul asasinat „demonstrează limpede atmosfera de impunitate din Caucazul de Nord”. În iulie, în Inguşetia a fost găsită asasinată proeminenta activistă pentru drepturile omului, Natalia Estemirova, care fusese răpită în Cecenia. În august, Zarema Sadulayeva, o cecenă care ajuta copii răniţi a fost răpită şi asasinată împreună cu soţul său.

Inundații puternice cauzate de ploi în Grecia

Inundaţiile provocate de ploile puternice în nordul Greciei au făcut o victimă, iar zeci de oameni au fost nevoiţi să urce pe maşini pe un drum din regiunea Pieria pentru a se salva în faţa viiturilor. Pompierii au folosit bărci de salvare pentru a-i recupera. Furtuna însoţită de fulgere a cauzat întreruperea curentului electric şi ambuteiaje în regiunea Atenei.

Grevă a angajațiilor companiei aeriene Iberia blochează zborurile din Spania

Compania aeriană spaniolă Iberia a anulat aproximativ 400 de zboruri din cauza unei greve de două zile. Sindicatul din care fac parte aproximativ 4,300 de lucrători cere anularea deciziei prin care majorarea salariilor a fost îngheţată timp de 4 ani. Sindicaliştii spun că alte categorii de angajaţi de la Iberia, cum ar fi piloţii, au primit majorări de salarii. Compania spune că greva va afecta cam un sfert din zboruri.

Incidente violente între demonstranți palestinieni și poliția israeliană la Ierusalim

Forţele israeliene au păstruns pe esplanada Mosqueelor de la Ierusalim, folosind grenade paralizante pentru a dispersa sutele de protestatari palestinieni care aruncau cu pietre. Zeci de protestatari au rămas într-una din moschei timp de câteva ore. Poliţia nu a intrat în clădire, iar protestatarii au părăsit-o ulterior în linişte. Nimeni nu a fost rănit sever. Şeful poliţiei israeliene, David Cohen a acuzat un mic grup de extremişti musulmani de încercarea să instige la violenţe.

Ofensiva armatei pakistaneze împotriva talibanilor

Armata pakistaneză spune că a avansat cu ofensiva împotriva militanţilor talibani în provincia Waziristan-ul de Sud, capturînd două puncte importante între localităţile Kotkai şi Sararogha, ultima fiind o bază cheie a militanţilor. Intr-o declaraţie a armatei se afirmă că militarii au capturat cel puţin încă o localitate importantă, iar în urma unor lupte de 16 ore, au cucerit un pisc montan. Sâmbătă, armata pakistaneză anunţase cucerirea oraşului Kotkai, localitatea de baştină a comandantului talibanilor din Pakistan, Hakimullah Mehsud, unde ar fi fost amplasată o tabără de antrenament pentru atacatorii sinucigaşi.

Moscova - şase ani de la arestarea lui Mihail Hodorkovski

Cel mai celebru deţinut din Rusia, fostul şef al companiei Yukos Mihail Hodorkovski, marchează a şasea aniversare a arestării sale. Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală.

Recent, el a declarat că autorităţile aşteaptă să-şi recunoască vina, ca să-l elibereze înainte de termen, dar a spus că nu va recunoaşte niciodată delicte pe care nu le-a comis. Hodorkovski se consideră o victimă a intereselor politice şi economice ale Kremlinului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG