Linkuri accesibilitate

Ştiri

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare privind turbulenţele din aprilie

La Chisinau a avut loc prima sedinta a Comisiei de ancheta privind protestele din luna aprilie si violentele care au urmat. Presedintele comisiei Vitalie Nagacevschi a propus elaborarea unui raport privind alegerile din 5 aprilie, o propunere respinsa de vicepresedintele comisiei Vadim Misin. A fost decisa reluarea sedintelor saptamina viitoare, dar Vitalie Nagacevschi a spus ca nu exclude ca in lista persoanelor care sa fie invitate sa depuna marturile in fata comisiei sa se afle si fostul presedinte al tarii Vladimir Voronin cit si alti fosti demnitari si lideri politici.

CC: Mihai Ghimpu deţine în mod legal mandatul de preşedinte interimar

Curtea Constitutionala a decis ca presedintele parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu detine in mod legal si constitutional functia de presedinte interimar al Republicii Moldova.

Propuneri de amendare a legii cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Moldovei

Comisia pentru alegerea presedintelui Moldovei de catre Parlament va propune in sedinta de joi, mai multe modificari si completari la legea cu privire la procedurile de alegere a presedintelui. Presedintele comisiei Ion Plesca a declarat agentiei Basa Press ca una dintre modificari implica prelungirea termenului pina la care se pot inscrie in cursa candidatii. Potrivit sursei citate, a fost propus ca acest termen sa fie prelungit pina cu 3 zile inainte de data votului. Reamintim ca potrivit Constitutiei alegerea presedintelui trebuie sa aiba loc in termen de maxim 2 luni de la data la care functia a ramas vacanta, in acest caz, pina pe 11 noiembrie.

Deficitul bugetului Municipiului Chişinău va fi mai mare decît cel planificat

Deficitul bugetului Municipiului Chisinau va fi mai mare decit cel planificat, a declarat sefa Directiei Finante a primariei, Maria Caraus citata de agentia InfoPrim Neo. Datoria primariei ar putea ajunge la 400 de milioane de lei. Primarul general Dorin Chirtoaca crede insa ca vor fi gasite caile de economisire pentru ca primaria sa nu intre cu datorii in noul an. Potrivit agentiei citate, datoria agentilor economici la bugetul municipal era la 1 septembrie de 72 de milioane de lei.

Moscova: Dmitri Medvedev constată deficienţe ale sistemului electoral

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a spus ca autoritatile trebuie sa traga anumite invataminte din alegerile locale din aceasta luna, care au aratat anumite deficiente in sistemul electoral al tarii. Partidele opozitiei din Duma de Stat au parasit lucrarile legislativului in semn de protest fata de „o frauda electorala masiva”. Alegerile locale au fost cistigate in mod covarsitor de candidatii partidului premierului Putin Rusia Unita. In opinia presedintelui Medvedev, "sistemul electoral este abia in faza de dezvoltare, fiind mai degraba tinar”.

Haga: deschiderea procesului intentat lui Radovan Karagici care nu s-a prezentat în faţa instanţei

Tribunalul international pentru crime de razboi de la Haga a inceput procesul intentat fostului lider al sirbilor bosniaci, Radovan Karagici, in ciuda faptului ca acuzatul nu s-a prezentat in fata instantei. Karagici care a anuntat ca se va apara singur, a refuzat sa apara ieri in fata tribunalului spunind ca are nevoie de mai mult timp pentru a-si pregati apararea. Presedintele tribuanlului O Gon Kwon a anuntat ca procesul se va desfasura in absenta inculpatului, impotriva caruia au fost anuntate 11 capete de acuzare, printre care genocid, in perioada razboiului din 1992 - 1995.

Stockholm: fosta preşedintă a sîrbilor din Bosnia eliberată din închisoare

Fosta presedinta a sirbilor bosniaci, Biliana Plavsici a fost eliberata din detentie in Suedia dupa ce a ispasit aproape doua treimi din pedeapsa de 11 ani de inchisoare. Plavsici a fost condamnata de Tribunalul Natiunilor Unite pentru fosta Iugoslavie in 2003, pentru responsabilitatea sa in crimele din perioada razboiului din Bosnia. Biliana Plavsici este singura personalitate politica din perioada razboaielor din Bacani care si-a recunoscut vinovatia. In cursul zilei, fosta presedinta a sirbilor bosniaci a ajuns la Belgrad.

Ridicarea ultimelor sancţiuni UE împotriva Uzbechistanului

Uniunea Europeana a ridicat ultimele sanctiuni impotriva Uzbechistanului. Decizia a fost luata in cadrul reuniunii ministrilor de externe de la Luxemburg, considerind ca ridicarea santiunilor ar putea incuraja autoritatile uzbece sa isi imbunatateasca situatia drepturilor omului si sa impuna domnia legii in aceasta tara. Sanctiunile au fost impuse in 2005, ca urmare a reprimarii violente a protestelor de la Andijan, unde, potrivit militantilor pentru drepturile omului, au fost omorite sute de persoane. Imbunatatirea relatiilor dintre Uniunea Europeana si tarile Asiei Centrale este vazuta ca un efort de a obtine acces catre sursele de energie din aceasta parte a lumii. In ultimul timp, autoritatile uzbece au acordat sprijin logistic fortelor americane pentru teatrul de operatiuni din Afganistan.

Barack Obama: schimbarea strategiei în Afganistan nu va fi o decizie pripită

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat ca nu se grabeste sa ia o decizie in ceea ce priveste strategia militara americana in Afganistan. Declaratia a fost facuta intr-un discurs la o baza militara din Florida. Discursul sau a survenit dupa ce s-a anuntat moartea a 14 americani in Afganistan. Ziua de ieri este considerata drept ziua cu cele mai multe victime americane din ultimele luni. Presedintele american analizeaza propunerea Pentagonului de a suplimenta trupele americane cu inca 40 de mii de militari, in timp ce opinia publica din America priveste cu neincredere crescinda razboiul din Afganistan.

Chişinău: pensionarii cer în continuare gratuităţi la transportul în comun

La Chisinau au continuat protestele pensionarilor. Ei cer sa aiba in continuare transportul gratuit in Chisinau si sa plateasca mai putin la apa pe care o consuma. Protestatarii au anuntat ca vor continua sa iasa in strada in fiecare zi de marti si joi, pina ce li se vor solutiona cererile.

Premierul georgian acuză Rusia de nerespectarea acordului de încetare a focului

Georgia a acuzat Rusia ca nu respecta acordul de incetare a focului negociat anul trecut de Uniunea Europeana si care a pus capat razboiului ruso-georgian din luna august. Premierul de la Tblisi, Nika Ghilauri a declarat la o intilnire cu oamenii de afaceri de la Madrid, ca Rusia mai are multe de facut pina in a-si fi indeplinit obligatiile asumate la incetarea ostilitatilor.

Ieri, Georgia a acuzat fortele rusesti ca au rapit 16 cetateni georgieni din partea aflata sub controlul autoritatilor centrale. Misiunea de monitorizare a Uniunii Europene din Georgia si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acest caz, informeaza serviciul georgian al postului nostru de radio.

Teheran: convorbiri Mahmud Ahmadinejad - Regep Tayyip Erdogan

Presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad s-a intilnit cu premierul turc Regep Tayyip Erdogan, aflat intr-o vizita de 3 zile la Teheran. Potrivit mediilor oficiale de informatii de la Teheran, Ahmadinejad s-a plins ca „Israelul, un stat ilegal, are arme nucleare in timp ce altora nu le este permis sa le dobindeasca”. Premierul turc a declarat ca fiecare stat are dreptul la politica nucleara pe care o doreste, fara a solicita incuviintarea altor state. Vizita lui Erdogan la Teheran este menita sa duca ca cresterea volumului comercial intre cele doua tari de la 12 miliarde de dolari anual, la 20 de miliarde.

Kiev: candidatura lui Victor Iuşcenco înregistrată oficial

Presedintele Ucrainei Victor Yuschenko si-a inregistrat oficial candidatura pentru un nou mandat. Alegerile sunt prevazute pentru 17 ianuarie si pina acum s-au inscris in cursa Victor Yanukovici, liderul Partidului Regiunilor si premierul Yulia Timoshenko. Yanukovici este creditat de sondajele de opinie cu cel mai mare procent de incredere, urmat la 10 procente distanta de Yulia Timosenko. Actualul presedinte se plaseaza, la distanta, pe locul 3.

R. Moldova pe locul 78 în Indexul mondial 2009 al prosperității statelor lumii

Republica Moldova se situează pe locul 78, pe o poziție între Turcia și Belarus, într-un recent Index al prosperității statelor lumii 2009, dat publicității de Institutul britanic Legatum. Potrivit estimărilor raportului, Moldova, care se situează pe locul 82 în privința elementelor fundamentale economice, este departe de a avea o economie sănătoasă, din cauza ratei înalte a inflației și a economiilor reduse ale populației. La capitolul întreprinderi și inovație, Moldova este cotată pe locul 52, fiind citate obstacole moderate în angajarea în afaceri, la capitolul Instituții democratice pe locul 57, iar la cel al învățămîntului pe locul 45.
Pe primele trei locuri ale Indexului mondial de prosperitate 2009 se situează Finlanda, Elveția și Suedia, între cele 85 de state europene, România fiind plasată pe locul 48, Ucraina și Rusia, pe locul 61, respectiv 69, ultima poziție revenind Belarus-ului.

Consultări la nivel de experți pentru demarcarea graniței moldo-ucraniene ar putea începe la sfîrșitul lunii

Oficialitățile de la Chișinău sînt gata să înceapă consultări la nivel de experți pentru demarcare graniței ucraino-moldovene și intensificarea dialogului politic – a declarat luni purtătorul de cuvînt al ministerului de externe de la Kiev, citat de Ukrainform. Potrivit lui Valery Dzhyhin, care a comentat rezultatele vizitei întreprinse la Chișinău de Victor Kryzhanivsky, reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea problemei transnistrene, consultările la nivel de experți ar putea avea loc începînd de la sfîrșitul acestei luni.

Chișinău: Ministrul economiei precizează condițiile stricte impuse de FMI pentru acordarea împrumutului financiar

Ministrul economiei Valeriu Lazăr a declarat Europei Libere că statul nu va putea respecta toate promisiunile guvernării anterioare. Funcţionarii publici care aşteptau leafă mai mare începînd de luna aceasta vor trebui probabil să se mulţumească cu ce au. În caz contrar, noul guvern nu va putea primi împrumuturi negociate zilele acestea cu Fondul Monetar Internaţional pentru acoperirea deficitului bugetar de 8 miliarde de lei moştenit de la fosta guvernare, a spus ministrul Lazăr. „Dacă solicităm finanţare, ei trebuie să vadă în ce măsură debitorul are capacitatea să întoarcă banii. Şi atunci ei sunt atenţi ca noi să nu ne hazardăm în nişte cheltuieli pentru care n-o să avem acoperire” - a declarat Europei Libere, ministrul economiei, Valeriu Lazăr.

48 de mii de cereri adresate Primăriei Chișinău pentru compensații la majorarea prețului transporturilor publice

Primăria Chişinăului spune că a primit şi aprobat peste 48 de mii de cereri din partea locuitorilor cu venituri mici dornici să primească alocaţia de 70 de lei promisă de autorităţile locale pentru achitarea călătoriilor în transportul public. Eugenia Ciobanu, şefa direcţiei pentru asistenţă socială de la primăria capitalei, a spus că primăria a achitat deja o primă tranşă de aproape 3 milioane de lei pentru această compensaţie, promisă atunci când Consiliul municipal a anulat călătoriile gratuite pentru pensionari.

Reprezentantul special al UE la Chișinău posibil mediator între AIE și comuniști

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Serafim Urechean a sugerat că reprezentantul special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Miszei ar fi un mediator potrivit între majoritatea parlamentară liberal-democrată şi opoziţia comunistă, care nu reuşesc să cadă de acord asupra alegerii noului şef al statului. Serafim Urechean a lansat sugestia într-o declaraţie făcută agenţiei Unimedia. Kalman Miszei nu a comentat în vreun fel propunerea.

11 ofițeri de securitate iranieni eliberați în Pakistan după 8 zile de arest

Poliţia din Pakistan spune că a eliberat 11 ofiţeri de securitate iranieni, reţinuţi sub acuzaţia de traversare ilegală a frontierei în sud-vestul ţării. Incidentul a avut loc la opt zile după atacul sinucigaş cu bombă care a ucis 42 de oameni în Iran inclusiv membri ai Gărzilor Revoluţionare. Teheranul spune că gruparea militantă sunnită, Jundollah, care şi-a asumat responsabilitatea pentru atac, ar acţiona din Pakistan.

Barack Obama rediscută cu consilierii săi strategia americană în Afganistan

Preşedintele american Barack Obama spune că nu se va grăbi cu decizia în ceea ce priveşte strategia militară în Afganistan. Obama a făcut declaraţia în faţa marinarilor americani în statul Florida ieri, ziua cu cel mai mare număr de morţi printre militarii americani în Afganistan în mai mult de 4 ani. În cursul zilei de luni, preşedintele Statelor Unite s-a întâlnit cu echipa sa de securitate naţională pentru a discuta strategia pentru Afganistan, inclusiv o propunere a Pentagonului să mărească numărul de militari pe teren.

Procesul lui Radovan Karadzic continuă la Haga

Procesul fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic urmează a fi reluat astăzi la tribunalul ONU de la Haga pentru fosta Iugoslavie. Karadzic a refuzat să participe luni la deschiderea procesului, pe motiv că nu i s-a acordat suficient timp pentru a-şi pregăti apărarea. Împotriva lui Karadzic sunt înaintate 11 acuzaţii în legătură cu războiul bosniac din anii 1990, inclusiv acuzaţia de genocid la Srebrenica, unde au fost masacraţi aproximativ 8 mii de musulmani, bărbaţi şi băieţi. Karadzic respinge acuzaţiile.

Accident aviatic rus în Belarus

Autorităţile belaruse spun că cel puţin 5 oameni au murit la prăbuşirea unui avion rusesc privat de mici dimensiuni în apropiere de capitala Minsk noaptea trecută. Un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă a spus că la bordul avionului prăbuşit într-o zonă mlăştinoasă se aflau trei pasageri şi trei membri ai echipajului. Soarta celei de-a şasea persoane este deocamdată necunoscută. Avionul aparţinea companiei S-Air de la Moscova, care operează o flotilă de avioane de lux închiriate de oameni de afaceri.

Georgieni reținuți de forțele ruse în Osetia de Sud

Georgia a acuzat forţele ruse din Osetia de Sud de răpirea a 16 locuitori din satele controlate de georgieni în apropierea regiunii separatiste. Purtătorul de cuvânt al ministerului georgian de interne a spus luni că militarii ruşi i-ar fi reţinuţi pe localnici duminică în raionul Dusheti, din apropierea regiunii disputate, Akhalgori, în timp ce aceştia adunau lemne de foc. Autorităţile separatiste spun că georgienii au fost reţinuţi din cauză că ar fi traversat ilegal linia de demarcaţie, tăind ilegal pădurea de pe teritoriul Osetiei de Sud.

FBI acuzat de întîrzierea prelucrării unor date de anchetă anti-teroriste

O agenţie americană pentru monitorizarea serviciilor secrete spune că Biroul Federal de Investigaţii, FBI, nu a reuşit să examineze peste 40 de mii de ore de înregistrări audio efectuate în timpul anchetelor antiteroriste din anul 2003 încoace. Inspectorul general al Departamentului pentru Justiţie, Glenn Fine a spus că acest eşec „măreşte riscul ca FBI să treacă cu vederea informaţii care pot fi importante pentru măsurile contrainformative şi lupta cu terorismul”. Raportul mai spune că serviciul special dispune de mai puţini traducători decât în anii trecuţi pentru a descifra înregistrările. Dar FBI a spus că numărul înregistrărilor neverificate este de numai o zecime din cel relevat de raport.

Guvernul de la Pristina acuzat că exercită presiuni asupra postului public de radio şi tv

Uniunea Europeana de Radio a acuzat guvernul din Kosovo că exercita presiuni asupra postului public de radio si televiziune inaintea alegerilor locale de luna viitoare. Potrivit unui comunicat al organizatiei europene, in ultimele 5 luni jurnalistii de la postul public de radio şi televiziune din Kosovo au fost tinta unor presiuni politice si financiare. Uniunea l-a avertizat pe premierul de la Pristina, Hacim Taci că acest tip de comportament, de a reduce la tacere vocile alternative, ar putea zadarnici eforturile guvernului de recunoastere internaţionala a independentei Kosovo. Uniunea Europeana de Radio grupeaza cele 56 de posturi publice de radio si de televiziune din Europa si din bazinul mediteraneean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG