Linkuri accesibilitate

Ştiri

Marian Lupu (PD) respinge scenariile privind o viitoare coaliţie a partidului său cu comuniştii

Liderul Partidului Democrat, candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu a declarat intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Europa Libera ca s-a intilnit in cursul zilei cu liderul comunistilor Vladimir Voronin si cu deputatul Mark Tcaciuk, dar ca aceasta intilnire nu poate fi considerata nici trative si nici negociere. Intrebat de Valentina Ursu daca in eventualitatea in care va fi ales presedinte, obtinind cele 8 voturi necesare din partea comunistilor, ar putea forma o noua coalitie in Parlament impreuna cu Partidul Comunistilor, Marian Lupu a catalogat aceste variante drept scenarii fara legatura cu realitatea.

Mark Tkaciuc (PCRM) susţine că partidul său nu va încheia compromisuri cu AIE

Intr-o conferinta de presa, deputatul communist Mark Tkaciuc s-a referit la intilnirea avuta astazi cu liderul Partidului Democrat Marian Lupu precizind ca „au fost puse intrebari si au fost primite raspunsuri, care nu permit sa avem o atitudine optimista pentru o continuitate a unei asemenea colaborari”. Potrivit Info Prim Neo, Tkaciuc a spus ca partidul sau va vota orice candidatura care nu va veni din partea Aliantei Pentru Integrare Europeana. Citam din nou: „In cazul in care vom vota pentru o candidatura, vom vota pentru schimbarea intregului format al actualei guvernari, inclusiv Parlamentul si Guvernul”, a spus deputatul comunist Mark Tkaciuc.

Vice-ministru de externe moldovean aşteptat la Kiev în problema demarcării frontierei comune

Consultarile moldo-ucrainene privind demarcarea frontierei, la nivel de experti ai ministerelor de externe, vor continua cu vizita unui viceministru moldovean la Kiev in timpul apropiat, a spus Valeriu Turea, seful serviciului de presa de la Ministerul de Externe citat de InfoPrim Neo. Potrivit presei ucrainene vizita ar putea avea loc la vineri, 30 octombrie.

Ministerul Sănătăţii confirmă primul deces provocat de virusul gripal A (H1N1)

Comisia instituita de Ministerul Sanatatii a confirmat ca decesul barbatului infectat de infectia gripala a fost provocat de A(H1N1), informeaza agentia Basa Press. Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), rezultatele testelor de laborator au aratat ca desi barbatul avea mai multe afectiuni, fiind internat cu o diagnoza complexa, decesul a fost provocat de virusul gripal A(H1N1). Membrii Comisiei speciale instituite de Ministerul Sinatatii pentru acest caz, spun ca pacientul s-a adresat prea târziu la medic atunci când boala progresase foarte mult. Toate cele 51 de persoane care au intrat in contact cu barbatul care a decedat sunt, in continuare, sub supravegherea medicilor, a anuntat Ministerul Sanatatii. Pina in prezent in Moldova sunt inregistrati 17 bolnavi de noul tip de gripa.

Convorbiri Mihai Ghimpu - Cesare de Montis la încheierea mandatului reprezentatului CE

Seful delegatiei Comisiei Europene la Chisinau, Cesare de Montis si-a incheiat mandatul in Republica Moldova. Dupa discutiile de ramas bun avute cu presedintele interimar Mihai Ghimpu, Cesare de Montis a anuntat ca Benita Ferrero Waldner va veni la Chisinau in luna noiembrie. Cesare de Montis a vorbit si despre ajutorul financiar pe care Uniunea Europeana il va acorda Republicii Moldova pentru a face fata actualei crizei sociale si economice. Functia domnului De Montis va fi preluata de Dirk Schuebel, care a lucrat pina acum in Ucraina, la Delgatia Comisiei Europene de la Kiev.

Atentat cu bombă la Pashawar - actul terorist a coincis cu sosirea la Islamabad a Secretarului de stat american Clinton

Un atac cu bomba la Peshawar, in nordvestul Pakistanului s-a soldat cu cel putin 90 de morti si peste 200 de raniti. Atacul este cel mai violent din anul acesta in Pakistan si a avut loc intr-o piata aglomerata din oras. Secretarul de stat american Hillary Clinton sosise doar cu citeva ore inainte de atac in Pakistan pentru o vizita de 3 zile. Clinton a caracterizat atacul drept "o actiune de o cruzime dezgustatoare”. Secretarul de stat american a mai spus ca tara sa va acorda intregul sprijin necesar Pakistanului pentru a lupta impotriva extremistilor.

Kabul: talibanii comit un atentat într-o clădire ONU - 12 morţi

12 oameni, inclusiv 6 angajati straini ai Natiunilor Unite, au murit cind un grup de barbati inarmati au patruns in forta intr-o cladire a Natiunilor Unite la Kabul. Talibanii si-au asumat raspunderea pentru atac, spunind ca este “ primul pas” catre impiedicarea turului doi al alegerilor prezidentiale din 7 noiembrie. Ambasada americana la Kabul a anuntat ca printre cei decedati este si un cetatean american. Secretarul general al ONU Ban Ki Moon a condamnat atacul, dar a precizat ca nu va impiedica ONU sa isi continue activitatea in aceasta tara.

Anders Fogh Rasmussen va sonda la Moscova disponibilitatea Rusiei de a susţine campania NATO în Afganistan

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen se va afla la Moscova intre 15 si 17 decembrie pentru a avea convorbiri cu liderii rusi in legatura cu sprijinul pe care Rusia l-ar putea oferi campaniei militare NATO din Afganistan. Luna aceasta, secretarul general NATO a spus ca ar fi posibil ca Rusia sa isi extinda cooperarea fata de acordurile existente pina acum pentru transportul materialelor pe calea ferata catre teatrul de operatiuni NATO din Afganistan.

Preşedintele Bosniei îşi contramandează vizita la Stockholm în semn de protest faţă de eliberarea Bilianei Plavsici

Presedintele Bosniei Zeliko Komsici a anuntat ca isi anuleaza vizita in Suedia in semn de protest fata de decizia guvernului suedez de a permite eliberarea din detentie, inainte de termen a Bilianei Plavsici, fosta presedinta a Republicii Sirbska. Biliana Plavsici a fost eliberata ieri dintr-o inchisoare suedeza dupa ce a ispasit 2 treimi din pedeapsa de 11 ani la care a fost condamnta in 2005 de Tribunalul ONU pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie.

Oleg Panfilov nominalizat de Georgia la funcţia de înalt reprezentat OSCE pentru libertatea presei

Georgia l-a nominalizat pe analistul politic rus Oleg Panfilov, directorul Centrului pentru Jurnalism in Situatii de Urgenta drept candidat pentru functia de inalt reprezentat OSCE pentru libertatea presei, informeaza serviciul rusesc al postului nostru de radio. Mihail Fedotov, secretarul Uniunii Jurnalistilor Rusi, care este si el propus pentru aceasta functie, a declarat ca Rusia, Georgia, Marea Britanie, Austria, Bulgaria si Bosnia Hertegovina au avansat candidaturi pentru acest post. Mandatul actualului reprezentat OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszi, expira primavara viitoare.

Oleg Panfilov a infiintat si a moderat la Radio Svoboda programul “ Autoritatile si Media”, program la care colaboreaza in continuare.

Comuniştii din Belarus îşi schimbă denumirea, nu şi dogma

Partidul Communist din Belarus a decis la ultimul sau congres schimbarea numelui organizatiei in “Partidul Belarus al Stangii Unite – O Lume Dreapta". Insemnele partidului au ramas insa secera si ciocanul, ca si ideologia, informeaza serviciul Belarus al Europei Libere.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului critică decizia UE de a ridica embargoul impus regimului de la Taşkent

Organizatiile internationale pentru respectarea drepturilor omului, Human Rights Watch, Reporters Sans Frontieres si International Crisis Group si-au exprimat nemultumirea si ingrijorarea in legatura cu decizia de ieri a ministrilor de externe ai Uniunii Europene de a ridica embargoul asupra vinzarilor de arme catre Uzbechistan. In opinia celor trei organizatii, decizia Uniunii Europene ar arata ca “s-a abdicat de la responsabilitatile fata de victimele abuzurilor autoritatilor uzbece” si Uniunea Europeana este acuzata ca a ridicat embargoul pentru a obtine cooperarea autoritatilor de la Tashkent pentru operatiunile militare din Afganistan.

Amintim ca sanctiunile impotriva Uzbechistanului au fost impuse in 2005, cind autoritatile au reprimat cu violenta un protest la Andijon. Potrivit aparatorilor drepturilor omului au fost omorite la Andijon sute de persoane.

Intr-un interviu cu Europa Liberă Marian Lupu dă asigurări că nu va părăsi AIE

Candidatul prezidenţial Marian Lupu a dat asigurări la Radio Europa Liberă că Alianţa pentru Integrarea Europeană va rămâne nezdruncinată, indiferent dacă el este sau nu ales preşedinte. Într-un interviu cu Valentina Ursu, liderul democraţilor a spus că mai există şanse ca noul şef al statului să fie ales până pe 11 noiembrie, chiar dacă întâlnirea avută astăzi cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin nu a limpezit situaţia şi nu a răspuns întrebării: vor vota sau nu pentru Marian Lupu deputaţii comunişti.

Liderul Partidului Democrat a spus că exclude categoric formarea unei noi majorităţi de centru stânga cu Partidul Comuniştilor în defavoarea Alianţei pentru Integrarea Europeană.

De asemenea, el a respins o opinie formulată la Europa Liberă de ziaristul Dmitri Ciubaşenco, potrivit căruia Lupu ar putea face un joc dublu ca să câştige voturile comuniştilor, iar odată ales şef al statului s-ar putea alia cu foştii săi colegi comunişti pentru a-l demite pe speakerul Mihai Ghimpu şi pe premierul Vlad Filat: „Din moment ce Alianţa pentru Integrarea Europeană a creat structurile guvernamentale şi parlamentare nu poate fi vorba de dezmembrarea ei”, a spus Lupu.

Interviul integral va fi difuzat în această seară în emisiunea Europei Libere, „Moldova la Ora Şapte” și va putea fi ascultat și citit pe www.europalibera.org

Pensionarii nemulțumiți de majorarea tarifelor și-au continuat protestele la Chișinău

Pensionarii şi-au continuat ieri la Chişinău protestele faţă de scumpiri. În număr ceva mai redus decât în trecut, ei au manifestat marţi la guvern, nu la primărie, ca în alte dăţi, dar cu aceleaşi revendicări. Anume, revenirea la vechile tarife. Un oficial guvernamental de la Chişinău a fost citat tot ieri cu afirmaţia că scumpirile dictate de primărie au fost justificate, dar au fost introduse în mod prea grăbit.

O primă victimă a gripei H1N1 în Moldova

Ministerul Sănătăţii a confirmat că gripa de tip nou a făcut într-adevăr o primă victimă în Republica Moldova.
Autorităţile medicale au constatat că noul virus a fost principala cauză a decesului bărbatului în vârstă de 50 de ani, încetat din viaţă la Spitalul municipal numărul unu din Chişinău la sfârşitul săptămânii trecute. Bărbatul se întorsese din Polonia şi suferea de multe afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare.

Prima reuniune a Comisiei parlamentare de anchetă a evenimentelor din aprilie

Ieri s-a întrunit pentru prima oară la Chişinău comisia de anchetă a evenimentelor din aprilie, condusă de deputatul Vitalie Nagacevschi. De la bun început, membrii comisiei, reprezentanţi ai puterii şi opoziţiei, s-au confruntat pe teme politice. Comisia ar urma să prezinte parlamentului un raport în termen de 60 de zile.

Curtea Constituțională de la Chișinău respinge o contestație depusă de comuniști împotriva lui Mihai Ghimpu

Curtea Constituţională a respins ieri o contestaţie depusă de comunişti la 15 septembrie, în care spuneau că Mihai Ghimpu n-are voie să fie şi preşedinte de parlament, şi preşedinte interimar al ţării. Comuniştii au spus că nu sunt cu totul de acord cu părerea Curţii Constituţionale, dar unul din liderii lor a spus că ea lămureşte situaţia.

Noi consultări la Casa Albă pe tema strategiei americane în Afganistan

Casa Albă spune că preşedintele Barack Obama va lua în curând o decizie dacă să trimită mai mulţi militari în Afganistan. Unul din ultimii paşi înaintea anunţului va fi o întâlnire a preşedintelui cu şefii Statelor Majore Reunite ale armatei, programată pentru vineri. Consultările vor avea loc după ce ieri alţi opt militari americani au fost ucişi în sudul Afganistanului, aducînd bilanţul deceselor de luna aceasta, din rândul trupelor americane, la 53. Adică cel mai ridicat, pe timp de o lună, de la începutul războiulu în urmă cu opt ani.

Trei angajați ONU uciși la Kabul într-un atentat revendicat de talibani

Naţunile Unite au spus că trei angajaţi ONU au murit în urma unui atac înarmat la Kabul. Schimburile de focuri au avut loc în această dimineaţă la o casă de oaspeţi folosită şi de personalul Naţiunilor Unite. Potrivit poliţiei afgane, în atac au murit în total şapte persoane, printre care şi un număr de agresori. Atacul a fost revendicat de miliţiile Talibanilor.

Karadzic continuă să boicoteze procesul în care este judecat la Haga

Procurorii Naţiunilor Unite au început procesul lui Radovan Karagici în absenţa acuzatului, numindu-l principal vinovat pentru atrocităţile comise de sârbii bosniaci în timpul războiului din anii 90 ai secolului trecut. Karagici boicotează procesul, se apără singur şi spune că nu avut timp să studieze documentele acuzării.
El se confruntă cu 11 capete de acuzare, fiind învinuit inclusiv de masacrarea a opt mii de băieţi şi bărbaţi bosniaci la Srebreniţa.

Georgia acuză Rusia de nerespectarea armistițiului semnat anul trecut

Georgia a acuzat Rusia că nu respectă armistiţiul care a pus capăt scurtului război dintre cele două ţări de anul trecut. Premierul georgian Nika Gilauri a spus ieri că ţara sa doreşte că coopereze cu Moscova, dar acest lucru nu este posibil câtă vreme o parte din teritoriul Georgiei este ocupat de forţele ruseşti. Luni, guvernul de la Tbilisi a acuzat Rusia că ar fi răpit 16 civili dintr-o zonă controlată de Georgia, la graniţa cu enclava separatistă Osetia de Sud.

Televiziunea iraniană anunță că Teheranul a acceptat planul internațional referitor la programul său nuclear

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Teheranul a acceptat un plan internaţional legat de programul său atomic, dar doreşte unele schimbări numite „foarte importante”. Ieri, televiziunea a spus că Iranul va face publice doleanţele sale în termen de 48 de ore. Planul internaţional prevede ca uraniul iranian să fie trimis în străinătate pentru procesare, înainte de a reveni în centralele nucleare ale Iranului. Astfel s-ar putea înlătura cel puţin în parte temerile că Iranul vrea să construiască arma atomică.

Atac asupra unei secții de poliție la Atena

Autorităţile de la Atena au informat că patru persoane au fost rănite când un bărbat înarmat, pe motocicletă, a atacat cu armă automată o secţie de poliţie de la periferia capitalei elene. În atacul produs marţi seara târziu au fost răniţi grav şi doi poliţişti. În Grecia se înregistrează în ultima vreme un număr sporit de violenţe puse pe seama grupărilor de extremă-stângă, după ce în decembrie anul trecut poliţiştii au împuşcat mortal un adolescent, pe fondul protestelor antiguvernamentale.

Prima şedinţă a Comisiei parlamentare privind turbulenţele din aprilie

La Chisinau a avut loc prima sedinta a Comisiei de ancheta privind protestele din luna aprilie si violentele care au urmat. Presedintele comisiei Vitalie Nagacevschi a propus elaborarea unui raport privind alegerile din 5 aprilie, o propunere respinsa de vicepresedintele comisiei Vadim Misin. A fost decisa reluarea sedintelor saptamina viitoare, dar Vitalie Nagacevschi a spus ca nu exclude ca in lista persoanelor care sa fie invitate sa depuna marturile in fata comisiei sa se afle si fostul presedinte al tarii Vladimir Voronin cit si alti fosti demnitari si lideri politici.

CC: Mihai Ghimpu deţine în mod legal mandatul de preşedinte interimar

Curtea Constitutionala a decis ca presedintele parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu detine in mod legal si constitutional functia de presedinte interimar al Republicii Moldova.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG