Linkuri accesibilitate

Ştiri

Hillary Clinton dă asigurări lui Iurie Leancă că SUA vor sprijini în continuare Moldova

Ministerul de externe a publicat un mesaj de felicitare primit de ministrul de externe Iurie Leancă de la secretarul de stat american Hillary Clinton. În mesaj, Hillary Clinton scrie printre altele că încrederea acordată de moldoveni noii coaliţii a creat oportunităţi noi pentru Moldova, pentru viitorul ei în Europa şi pentru relaţiile bilaterale moldo-americane. Hillary Clinton l-a asigurat pe Iurie Leancă că Statele Unite vor sprijini în continuare Moldova, inclusiv prin programul „Provocările Mileniului”.

Parlamentul aprobă în primă lectură amendarea legii alegerii preşedintelui ţării

Parlamentul a modificat regulile alegerii şefului statului. Potrivit legii votată azi în prima lectură, în viitor nu va mai fi nevoie neapărată de cel puţin doi candidaţi. Nu se schimbă însă prevederea că şeful statului se alege cu votul a cel puţin 61 de deputaţi.

Legea propusă de majoritatea de guvernămînt a fost criticată de fracţiunea comunistă. PCRM susţine că prin noua lege se tărăgănează alegerea şefului statului.

Chişinău: un nou caz de gripă pandemică

A fost confirmat un nou caz de gripă pandemică. Pacientul este un bărbat în vârstă de 51 de ani întors acum cinci zile din Federaţia Rusă şi internat miercuri la spitalul de boli infecţioase din Chişinău. În ultimele cinci luni, în Moldova au fost investigate 128 de cazuri suspecte de gripă pandemică, dintre care au fost confirmate numai 18. Gripa pandemică a făcut o singură victimă.

Preşedinta Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici: protestele pensionarilor sunt orchestrate de PCRM

Foştii deţinuţi politici au cerut pensionarilor din Chişinău să înceteze protestele faţă de scumpirea transportului şi a altor cheltuieli. Potrivit Infoprim, apelul a fost făcut astăzi la Chişinău, la o conferinţă de presă a Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici. Preşedinta asociaţiei Valentina Sturza a cerut pensionarilor să dea timp noii puteri să repare greşelile fostei conduceri comuniste. Sturza a mai spus că în spatele protestelor pensionarilor s-ar afla susţinători ai vechii guvernări.

Chişinău: proiect de lege prin care poliţiştii şi judecătorii nu vor mai primi locuinţe de la stat

Poliţiştii, judecătorii şi alte categorii profesionale nu vor mai primi locuinţe de la stat. Aşa prevede o lege votată astăzi de parlament în noua lectură. Legea propusă de noua guvernare prevede ca angajaţii respectivi să ocupe locuinţe de serviciu, după ce va fi creat un fond locativ în acest sens. Ei ar urma să primească şi compensaţii pentru plata chiriilor.

Prezentînd în parlament noua lege, ministrul justiţiei Alexandru Tănase a spus că ea va corecta „dezechilibrele între diferite categorii de angajaţi” şi va reduce numărul de plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Bruxelles: debutul Consiliului European

La Bruxelles începe în această seară un summit de două zile al Uniunii Europene.Pe agendă se află schimbarea climei şi soarta Tratatului de la Lisabona, care prevede reforma instituţiilor Uniunii. Tratatul a fost ratificat de toate ţările membre, cu excepţia Cehiei. Preşedintele eurosceptic de la Praga Vaclav Klaus vrea ca documentul să fie amendat în aşa fel încât germanii expulzaţi din Cehoslovacia după al doilea război mondial să nu poată emite pretenţii la proprietăţile lăsate în urmă.

Viena: guvernul iranian trimite un răspuns Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Agenţia nucleară a Naţiunilor Unite a primit „un răspuns iniţial” din partea Iranului la o propunere legată de programul nuclear iranian. Răspunsul nu a fost făcut public, dar se ştie că Teheranul doreşte unele amendamente de natură „economică şi tehnică” la priopunerea internaţională. În baza ei, uraniul iranian ar urma să fie trimis spre procesare în Rusia şi Franţa, întorcîndu-se apoi la centralele nucleare iraniene.

Puterile occidentale cred că în acest fel s-ar micşora şansele ca Iranul să producă arma atomică, sub paravanul programului său nuclear civil.

Washington: primele semne de creştere economică în ultimele 12 luni

Economia Statelor Unite a crescut cu 3,5% din iulie până în septembrie. Este prima perioadă de creştere din ultimul an. Experţii spun că relansarea a fost încurajată mai ales de cumpărarea de case şi automobile cu sprijin financiar din partea statului. Preşedintele Barack Obama a spus că ştirea semnalează stoparea recesiunii, dar a avertizat că până la redresarea economică deplină mai este cale lungă.

Hillary Clinton la Lahore în cea de a 2-a zi a vizitei sale în Pakistan

Secretarul de stat american Hillary Clinton îşi continuă vizita în Pakistan în condiţii de securitate sporită, după atentatul sângeros de la Peshawar. Clinton s-a aflat astăzi în oraşul Lahore, unde a vizitat o moschee şi s-a întâlnit cu studenţii de la o universitate.

Şefa diplomaţiei americane şi-a început vizita în Pakistan miercuri, la numai câteva ore după ce explozia unui automobil-capcană a ucis cel puţin 105 oameni şi a rănit alţi 200. Clinton îşi propune ca vizita ei să marcheze începutul unei noi epoci în relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan, unde criticii politicii americane spun că Washingtonul va fi aliatul pakistanezilor numai câtă vreme va avea nevoie de ei în lupta împotriva islamismului islamic.

Sarajevo: arestarea unor poliţişti sîrbi acuzaţi de a fi participat la masacrul de la Srebreniţa

Poliţia din Bosnia-Herţegovina a arestat trei foşti poliţişti de etnie sârbă bănuiţi că au luat parte la masacrul de la Srebreniţa. Cei trei ar putea fi acuzaţi de genocid.

În iulie 1995, armata sârbilor bosniaci a ucis la Srebreniţa 8000 de musulmani, în cel mai mare masacru petrecut în Europa după cel de-al doilea război mondial.

Islamist acuzat de mai multe delicte moare lîngă Detroit într-un schimb de focuri cu agenţi FBI

În Statele Unite, poliţia federală l-a ucis cu focuri de armă pe liderul unei grupări islamiste radicale, care fusese acuzat de mai multe delicte şi a refuzat să se predea. Procuratura a informat că Luqman Ameen Abdullah a fost împuşcat mortal într-un schimb de focuri cu agenţii federali într-un depozit de mărfuri din apropierea oraşului Detroit.

Autorităţile spun că Abdullah era imamul unei grupări radicale care dorea înfiinţarea statului islamic în Statele Unite.

Şeful agenţiei spaţiale a Rusiei se gîndeşte la o navă spaţială cu propulsie nucleară

Şeful agenţiei spaţiale a Rusiei a propus construirea unei nave spaţiale cu propulsie nucleară care ar urma să ducă echipaje pe Marte şi alte planete. Anatoli Perminov a spus că proiectul navei ar putea fi gata în 2012, iar construcţia propriu-zisă ar dura încă nouă ani. Costul total ar fi de 600 de milioane de dolari.

Ecologiştii spun că o asemenea navă ar fi periculoasă, pentru că ar putea degaja material radioactiv în atmosfera terestră.

Deţinut bolnav de tuberculoză evadează dintr-un spital din Chişinău

Un deţinut bolnav de tuberculoză a evadat astăzi-dimineaţă dintr-un spital din Chişinău. Poliţia a informat că tânărul de 27 de ani, condamnat la patru ani de închisoare pentru escrocherie, a fugit de la Dispensarul Pneumoftiziologic de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru. Doctorii spun că evadatul are tuberculoză în formă deschisă şi are nevoie de intervenţii medicale speciale. Poliţia a lansat o operaţiune specială pentru capturarea lui.

Bilanț al reuniunii cvadripartite Consiliul Europei-Uniunea Europeană

Un comunicat de presă referitor la cea de-a 29 reuniune cvadripartită între Consiliul Europei și Uniunea Europeană, care a avut loc la 27 octombrie la Luxemburg, face astăzi un bilanț al întîlnirii cu mențiunea R. Moldova. Potrivit comunicatului, „participanții au luat act de contribuțiile politice la procesul democratic, urmare a alegerilor din R. Moldova [și] au subliniat necesitatea dialogului constructiv și a unui climat de cooperare responsabil între toate forțele politice... ”. Participanții la reuniune au subliniat, de asemenea, că sînt dispuși să ajute R. Moldova în eforturile necesare de a progresa pe calea aplicării reformelor. Comunicatul subliniază acordul asupra faptului că rezolvarea chestiunii transnistrene nu se poate face decît cu „mijloace pașnice și negocieri transparente, desfășurate în formatul 5 + 2”.

Comemorare a artiștilor Doina și Ion Aldea Teodorovici la Coșereni

Astazi, la Coșereni, în județul Ialomița, va avea loc o ceremonie de comemorare a artiștilor Doina și Ion Aldea Todorovici. Ceremonia este organizată de Liga Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Asociatia Studenților si Elevilor Basarabeni si grupul de acțiune Noi Golanii. Doina si Ion Aldea Teodorovici și-au pierdut viața în urma unui accident la Coșereni, în noaptea dintre 29 si 30 octombrie 1992.

Chișinău: guvernul a semnat memorandumul cu FMI

Guvernul Republicii Moldova a semnat memorandumul cu Fondul Monetar International prin care Chisinaul va primi, in decurs de 3 ani, 590 de milioane de dolari. Premierul Vlad Filat a spus ca este posibil ca prima parte a imprumutului, cam o treime, să fie acordată in regim de urgenţa. Acordul nu prevede creșterea virstei de pensionare, pastrează majorările salariale anunţate pentru profesori şi pe cele sociale, dar se maresc accizele la tutun, cosmetice, autoturisme de lux.

Amendament la legislația referitoare la blocurile electorale

Guvernul a sprijini revenirea la practica blocurilor electorale, dînd aviz pozitiv unui amendament legislativ propus de deputatul AMN, Veaceslav Untilă. Blocurile electorale au fost interzise de fostele autorităţi comuniste în 2008 iar măsura a fost criticată de misiunea internaţională OSCE care a monitorizat alegerile de anul acesta.

PCRM repetă că nu va vota pentru un candidat prezidențial al AIE

Deputatul communist Mark Tkaciuc a spus dupa intilnirea avuta ieri cu Marian Lupu şi cu liderul partidului comunistilor Vladimir Voronin ca partidul său nu va vota nici o candidatură din partea Aliantei Pentru Integrare Europeana. „În cazul în care vom vota pentru o candidatura, vom vota pentru schimbarea întregului format al actualei guvernari, inclusiv Parlamentul si Guvernul”, a spus deputatul comunist Mark Tkaciuc, citat de InfoPrim Neo.

Consultări la nivel de experți pentru demarcarea frontierei moldo-ucrainiene

Consultarile moldo-ucrainene privind demarcarea frontierei, la nivel de experti ai ministerelor de externe, vor continua cu vizita unui viceministru moldovean la Kiev, a spus Valeriu Turea, seful serviciului de presa de la ministerul de externe citat de InfoPrim Neo. Potrivit presei ucrainene vizita ar putea avea loc la chiar miine, vineri, 30 octombrie.

Iranul așteptat să transmită răspunsul la propunerile internaționale privind programul său nuclear

Astazi, se aşteapta ca autorităţile de la Teheran sa dea raspunsul faţă de propunerile avansate de Naţiunile Unite pentru a risipi îngrijorările comunităţii internaţionale legate de programul nuclear al Iranului. Potrivit mediilor de informare din Iran, raspunsul ar urma sa fie dat astazi la Viena şefului agentiei ONU pentru energie atomica, Mohamed El Baradei. Potrivit televiziunii iraniene, Teheranul ar accepta sa trimita uraniul său imbogăţit in afara ţării, dar va solicita anumite schimbari in planul propus de comunitatea internaţională. Tot astăzi revin la Viena si expertii care au inspectat facilităţile nucleare in construcţie de la Qom.

Statele Unite nu-și modifică agenda în Afganistan după ultimul atac terorist de la Kabul

Statele Unite si Naţiunile Unite au spus ca nu vor fi intimidate de atacul de ieri de la Kabul impotriva unui hotel in care se aflau angajaţi ai Natiunilor Unite si jurnalisti straini, atac ce s-a soldat cu moarte a 11 oameni. Atacul a fost revenidicat de militantii taliban. Casa Alba a anunţat ca atacul nu va schimba planurile de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din 7 noiembrie, in care actualul preşedinte Hamid Karzai il are drept contracandidat pe fostul sau ministru de externe Abdulah Abdulah.

Summit al Uniunii Europene la Bruxelles

Astazi, la Bruxelles, incepe un summit al Uniunii Europene in care urmeaza sa fie discutată viitoarea structura a organizatiei cit si probleme legate de noul pact global asupra schimbariilor climatice. Convorbirile asupra acestui subiect au intrat in impas, cele 27 de ţari neputind sa ajunga la un acord asupra celui care ar urma sa plateasca cel mai mult pentru ca naţiunile in dezvoltare să-şi poata reduce si ele emisiile de gaze care duc la încălzirea globala. Reuniunea se anunță complicata, iar Comisia europeana a recomandat ca ţările comunitare sa plateasca 15 miliarde de euro pina in 2020, în timp ce organizatiile de protecţia mediliul susţin ca Europa ar trebui să plăteasca 35 de miliarde pina in 2020.

Atacul cu bombă de la Peshawar a făcut peste 90 de victime

La citeva ore dupa ce a sosit la Islamabad secretarul de stat american Hillary Clinton, un atac cu bomba intr-o piata aglomerata din Peshawar a facut cel putin 90 de morti si 200 de raniti.

Documentar al televiziunii ruse cu Vladimir Putin despre căderea Zidului Berlinului

Premierul Rusiei, Vladimir Putin, care a lucrat ca agent al KGB-ului in Germania democrata, in momentul in care a fost darimat zidul Berlinului la 9 noiembrie 1989, îsi va povesti propria versiune a evenimentului intr-un film documentar semnat de Vladimir Kondriatev si care va fi difuzat cu o zi inainte de aniversarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, la televiziunea NTV.

Măsuri anti-pirataj pe internet anunțate în Marea Britanie

In Marea Britanie, dupa model francez, se discuta intreruperea legaturilor de internet pentru acele persoane care se doveşte ca pirateaza filme si muzica. Ministrul britanic al afacerilor Peter Medelson a spus că masura ar putea intra in vigoare la jumatatea anului 2011. Providerii de servicii de internet sunt impotriva masurii in timp ce artistii si casele de filme si de discuri raporteaza milioane de dolari pierderi din cauza nerespectarii drepturilor de autor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG