Linkuri accesibilitate

Ştiri

Berlin: preşedintele Köller mulţumeşte marilor puteri pentru reunificarea Germaniei în urmă cu două decenii

Presedintele Germaniei Horst Köller a multumit liderilor marilor puteri de la sfirsitul Razboiului Rece, presedintele american George Bush senior, cancelarul Germaniei Helmut Kohl si ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, pentru ca au creat conditiile ca in urma cu 20 de ani sa poata fi darimat Zidul Berlinului: „Va multumesc in numele nemtilor, dar cred ca ar trebui sa spun, si al celorlalte natiuni care au fost captive sub regimul comunist".

Caderea Zidului Berlinului din noiembrie 1989 a favorizat unificarea celor doua Germanii in 1990. La Berlin au fost organizate ceremonii de aniversare la care au fost prezenti Bush, Kohl şi Gorbaciov. Gazda intilnirii a fost cancelarul Angela Merkel si presedintele Koller.

Kabul: negocierile dintre Karzai şi Abdulah nu duc la niciun rezultat

Abdulah Abdulah, fost ministru de externe al Afganistanului si contracandidat al actualului pesedinte Hamid Karzai in turul doi al alegerilor prezidentiale planificate pentru 7 noiembrie, va face o declaratie miine despre viitorul scrutin. In cursul zilei au avut loc discutii intre cei doi candidati si potrivit agentiilor internationale de stiri, discutiile au esuat, presedintele Karzai neacceptind conditiile puse de contracandidatul sau.

Kiev: 48 de decese datorate virusului H1N1

Agentia Interfax citeaza declaratia presedintelui Ucrainei Victor Yuschenko, potrivit caruia numarul persoanelor care au murit ca urmare a infectarii cu virusului noii gripe H1N1, este de 48. Ieri, scolile, salile de concert si de cinema au fost inchise pentru a se preveni raspindirea gripei. Transportul intre diferite zone ale tarii este restrictionat.

Incidente armate în Caucazul de Nord soldate cu 12 morţi

In Caucazul de Nord 11 prezumtivi militanti si un politist au fost omoriti in 3 incidente diferite. Ministrul de interne din Dagenstan a spus ca 4 militati au murit intr-un schimb de focuri cu o patrula a politiei in districtul Sergi Kala, iar alti 3 militati au fost gasiti morti in districtul Karabudakent tot din Dagestan in urma exploziei unei bombe artizanale. Al treilea incident mortal a avut loc in Cecenia. Incidentele nu au putut fi confirmate dintr-o alta sursa. Potrivit agentiei Ria Novosti, unul din liderii miltantilor Iban ar fi fost impuscat la Groznii.

Belgrad: acţiune de mari proporţii împotriva unei filiere internaţionale de droguri

Politia sirba a arestat in jur de 500 de perasoane suspectate de a fi implicate intr-o filieră internaţională a traficului de droguri. La raid au participat 2 mii de politişti şi au fost percheziţionate peste 600 de locuinţe. In afară de droguri au fost confiscate arme, maşini furate şi peste 1 milion şi jumătate de dolari falşi.

Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc despre "căutarea de soluţii în vederea evitării alegerilor anticipate"

Deputatul comunist Vladimir Turcan a declarat la o emisiunea postului public de televiziune ca fractiunea comunistilor ar putea participa la alegerea şefului statului, insă decizia finala va fi luata de Comitetul Central al partidului. „Daca va fi un singur candidat nici nu are rost să participam pentru ca alegerile ar putea fi declarate nule si ne vom adresa Curtii Constitutionale", a spus Turcan citat de site-ul Stirea Zilei. Potrivit aceluiasi site, Victor Stepaniuc ar fi declarat ca partidul comunistilor ar fi „in cautarea de solutii in vederea evitarii alegerilor anticipate”.

Kommersant: Marian Lupu va conferi la Moscova cu şeful administraţiei prezidenţiale

Agentiile de stiri de la Chisinau relateaza ca liderul comunistilor Vladimir Voronin ar fi fost ieri intr-o vizita la Moscova, iar astazi la Moscova se afla candidatul prezidential al Aliantei pentru Integrare Europeana Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.

Agentia Unimedia relateaza citind o deputata PDM ca vizita lui Marian Lupu, la invitatia partidului de guvernare, Rusia Unita, nu are vreo legatura cu cea a lui Voronin si ca nu prevede intrevederi cu premierul Rusiei sau cu presedintele de la Moscova.

Potrivit ziarului Kommersant de astazi, care citeaza surse ale administratiei prezidentiale din Federatia Rusa, Kremlinul l-ar fi invitat pe Vladimir Voronin la Moscova pentr a-l convinge sa voteze pentru Marian Lupu in functia de presedinte. Aceeasi publicatie, confirma vizita lui Marian Lupu de astazi de la Moscova si scrie ca liderul Partidului Democrat va avea o intrevedere cu seful administratiei prezidentiale Serghei Nariskin.

Întrevedere Cesare de Montis - Victor Osipov pe tema reglementării transnistrene

Seful delegatiei Comisiei Europene la Chisinau i-a spus vicepremierului moldovean responsabil cu reglementarea transnistreana ca Uniunea Europeana a deblocat o transa de 2 milioane de euro pentru proiecte vizind intarirea increderii intre malurile Nistrului. Potrivit Moldpres, Cesare de Montis a mai spus la intâlnirea cu Victor Osipov ca banii vor fi destinati dezvoltarii infrastructurii, societatii civile si business-ului mic si mijlociu in regiune. Vicepremierul moldovean a repetat ca noul guvern de a Chisinau doreste un rol sporit pentru Uniunea Europana la rezolvarea conflictului transnistrean.

Aniversarea căderii zidului de la Berlin cu participarea lui George Bush, Mihai Gorbaciov şi Helmut Kohl

Fostul presedinte al Statelor Unite, George Bush senior, ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov si fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl iau parte astazi la Berlin la ceremoniile care aniverseaza 20 de ani de la caderea zidului Berlinului, eveniment istoric ce a avut loc la 9 noiembrie. Colaborarea intre acesti 3 politicieni a dus si la unificarea Germaniei in 1990. Lipsesc de la aceasta aniversare fostul presedinte al Frantei Francois Mitterand si fostul premier britanic Margret Thatcher. Mitterand a murit in 1996 , iar doamna Thatcher este bolnava. Gazdele ceremoniei de astazi sunt actualul cancelar crestin democrat Angela Merkel si presedintele Germaniei Horst Koller.

Kabul: eşec al tratativelor dintre Hamid Karzai şi Abdulah Abdulah?

Potrivit unor relatari neconformate din presa occidentala, presedintele interimar afgan Hamid Karzai nu ar fi acceptat conditiile puse de contracandidatul sau Anbdulah Abdulah pentru a participa la turul doi de scrutin, planificat pentru 7 noiembrie. Potrivit surselor citate, ar fi posibil ca Abdulah Abdulah sa isi anunte retragerea din competitia electorala. Reamintim ca el a cerut inlocuirea presedintelui Comisiei Electorale Centrale, considerindu-l responsabil pentru incorectotidinile din primul tur de scrutin.

Armata pakistaneză suferă pierderi în urma unui atentat taliban în zona de graniţă cu Afganistanul

7 soldati pakistanezi au murit in zona tribala de la granita cu Afganistanul in urma unui atentat cu bomba. In zona amintita si-au consolidat pozitiile militanti talibani care au fost obligati de actiunile NATO sa se retraga din Afganistan.

Secretarul de stat american Clinton critică ineficienţa forţelor pakistaneze în lupta cu militanţii Al Qaida

Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a incheiat vizita de 3 zile in Pakistan. Hillary Clinton a criticat autoritatile pakistaneze pentru ca nu au facut suficient pentru a anihila actiunile militantilor Al Qaida din regiunea de la granita cu Afganistanul si a spus ca este greu de crezut ca nu s-ar cunoaste in regioune locul in care se ascunde Osama Bin Laden, liderul retelei teroriste Al Qaida.

Kiev: interzicerea întrunirilor publice din motive epidemiologice

Guvernul din Ucraina a inchis ieri scolile si a interzis intrunirile publice pentru o perioada de trei saptamâni dupa ce s-a confirmat un nou deces din cauza asa-numitei gripe porcine. La o sedinta extraordinara a guvernului, premierul Yulia Timoshenko a spus ca va fi introdus „un sistem special pentru a opri calatoriile inutile dintr-o regiune a tarii in alta”. Masurile au loc la cateva zile dupa ce politicienii ucraineni, inclusiv Timosenco, au inceput campania pentru alegerile prezidentiale de pe 17 ianuarie. Numarul persoanelor care au murit in Ucraina ca urmarea noului virus gripal este de 34.

Vladimir Putin prevede noi arierate la achitarea de către Ucraina a gazelor ruseşti

Premierul rus Vladimir Putin a spus ca Ucraina ar putea avea din nou probleme cu platile pentru gazele rusesti. Premierul rus a precizat ca Uniunea Europeana ar fi promis, dar n-ar fi acordat Ucrainei bani pentru plata gazelor. Din cauza disputelor ruso-ucrainene, multe tari europene au ramas fara gaze rusesti iarna trecuta timp de aproape doua saptamâni

Vaclav Klaus satisfăcut de compromisul pe care l-a obţinut la Consiliul European

Presedintele ceh Vaclav Klaus a spus ca nu va mai ridica vreun obstacol in cale ratificarii Tratatului de la Lisabona dupa ce liderii Uniunii Europene au exceptat Cehia de la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale prevazuta de tratat, ceea ce va pune Cehia la adapost de posibile solicitari de redobândire a proprietatilor din partea germanilor expulzati din fosta Cehoslovacie dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cehia este singura tara europeana care nu a ratificat tratatul menit sa modernizeze institutiile Uniunii Europene si sa simplifice procesul de luare a deciziilor.

Contribuţia UE la efortul mondial de adaptare a economiei la schimbările climatice

Liderii Uniunii Europene au cazut de acord la un summit la Bruxelles sa contribuie cu pâna la 50 de miliarde de euro anual la un efort international pana in 2020 pentru a ajuta tarile sarace sa-si adapteze economia la schimbarile climatice. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a sugerat ca suma promisa va depinde in final de contributia altor tari din afara Uniunii. Barroso a mai spus ca europenii, care au promis deja sa reduca emisia gazelor de sera cu 20 la suta pâna in 2020, vor avea o pozitie intarita la negocierile ONU pe teme climatice de la Copenhaga in luna decembrie.

Cesare de Montis: 2 milioane de euro pentru proiecte vizînd întărirea încrederii între malurile Nistrului

Şeful delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău i-a spus vicepremierului moldovean responsabil cu reglementarea transnistreană că Uniunea Europeană a deblocat o tranşă de 2 milioane de euro pentru proiecte vizînd întărirea încrederii între malurile Nistrului. Potrivit Moldpres, Cesare de Montis a mai spus la întâlnirea cu Victor Osipov că banii vor fi destinaţi dezvoltării infrastructurii, societăţii civile şi business-ului mic şi mijlociu în regiune. Vicepremierul moldovean a repetat că noul guvern de a Chişinău doreşte un rol sporit pentru Uniunea Europană la rezolvarea conflictului transnistrean.

Vaclav Klaus mulţumit cu decizia Consiliului European

Preşedintele ceh Vaclav Klaus a spus că nu mai are obiecţii faţă de Tratatul de la Lisabona după ce liderii Uniunii Europene au căzut de acord să-i ofere Cehiei posibilitatea exceptării de la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale prevăzută de tratat ca să pună Cehia la adăpost de posibile solicitări de redobândire a proprietăţilor din partea germanilor expulzaţi din fosta Cehoslovacie după cel de-al doilea război mondial. Cehia este singura ţară europeană care nu a ratificat tratatul menit să modernizeze instituţiile Uniunii Europene şi să simplifice procesul de luare a deciziilor.

Vladimir Voronin şi Marian Lupu întreprind simultan vizite la Moscova

Agenţiile de ştiri de la Chişinău relatează că liderul comuniştilor Vladimir Voronin ar fi plecat într-o vizită la Moscova, iar mâine la Moscova se va afla şi candidatul prezidenţial, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat. Agenţia Unimedia o citează pe deputata democrată Stela Jantuan cu declaraţia că vizita lui Marian Lupu, la invitaţia partidului de guvernare, Rusia Unită, nu are vreo legătură cu cea a lui Voronin.

Adoptatea amendamentelor la legea alegerii şefului statului

Alianţa pentru Integrarea Europeană a schimbat procedura de alegere a şefului statului, sperînd să depăşească impasul de astăzi, sau, în caz de nereuşită, să conserve actualul raport de forţe până la eventualele alegeri parlamentare anticipate de anul viitor. Între altele, amendamentele adoptate de majoritatea parlamentară permit organizarea prezidenţialelor cu un singur candidat şi interzic dizolvarea repetată a Parlamentului în răstimp de un an. Opoziţia comunistă spune că amendamentele contravin Constituţiei şi că le va ataca la Curtea Constituţională.

Deputaţii AIE adoptă o declaraţie în care critică aservirea politică din justiţie

Majoritatea parlamentară liberal-democrată a votat o declaraţie despre starea justiţiei, îndemnînd la reforme urgente. În declaraţia adoptată cu o zi înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor, se spune că “justiţia este grav afectata de viciul corupţiei şi al angajamentelor politice”. Opoziţia comunistă a spus că declaraţia poartă un caracter subiectiv şi lezează drepturile judecătorilor. În timpul dezbaterilor, comuniştii au părăsit sala Parlamentului pe fondul unor certuri cu speakerul Mihai Ghimpu.

Chişinău: vacanţa mandatului de deputat al primarului Chirtoacă

Parlamentul a declarat vacantă funcţia de deputat ocupată până acum de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă. El renunţase la mandat pe 11 septembrie în favoarea funcţiei de primar, dar a continuat să participe la şedinţele Parlamentului până astăzi. În locul lui Chirtoacă în Parlament va veni un alt deputat liberal. Chirtoacă a fost acuzat de opoziţia comunistă că ar cumula nelegitim cele două funcţii. În ultimul discurs de deputat, Chirtoacă a prezis astăzi un viitor sumbru Partidului Comuniştilor.

Decizii ale Consiliului European în privinţa schimbărilor climaterice

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord la un summit la Bruxelles să contribuie până în 2020 cu până la 50 de miliarde de euro anual la un efort internaţional pentru a ajuta ţările sărace să-şi adapteze economia la schimbările climatice. Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a sugerat că suma promisă va depinde în final de contribuţia altor ţări din afara Uniunii. Barroso a mai spus că europenii, care au promis deja să reducă emisia gazelor de seră cu 20 la sută până în 2020, vor avea o poziţie întărită la negocierile ONU pe teme climatice de la Copenhaga în luna decembrie.

Bruxelles: apel UE la adresa guvernului de la Teheran

Liderii Uniunii Europene au cerut Iranului să accepte înţelegerea privitoare la combustibilul nuclear pregătită de ONU. Iranul a propus modificarea propunerilor ONU, ceea ce, potrivit relatărilor presei, ar echivala cu respingerea elementului cheie al înţelegerii. Ea este menită să spulbere îngrijorările occidentale că ar Iranul încerca să construiască arma atomică şi prevede ca Iranul să trimită peste hotare uraniul pentru a fi transformat în combustibil nuclear. Într-un proiect de declaraţie al Uniunii Europene sespune că progrese în acest domeniu vor deschide calea unor relaţii mai strânse cu Iranul în beneficiul comun.

Kiev: interzicerea întrunirilor publice după înregistrarea primului caz mortal de gripă porcină

Guvernul din Ucraina a închis astăzi şcolile şi a interzis întrunirile publice pentru o perioadă de trei săptămâni după ce s-a confirmat un prim deces din cauza aşa-numitei gripe porcine. Anunţul a fost făcut de premierul Iulia Timoşenko. La o şedinţă extraordinară a guvernului, ea a mai spus că va fi introdus „un sistem special pentru a opri călătoriile inutile dintr-o regiune a ţării în alta”. Măsurile au loc la câteva zile după ce politicienii ucraineni, inclusiv Timoşenco, au început campania pentru alegerile prezidenţiale de pe 17 ianuarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG