Linkuri accesibilitate

Ştiri

83 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal A(H1N1)

În Moldova a murit încă un om, al şaselea, din cauza gripei pandemice. Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu a spus că victima este o femeie din Chişinău care suferea de obezitate şi nu se putea deplasa la spital. De ieri şi până azi dimineaţă, autorităţile medicale au înregistrat 83 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal A(H1N1), numărul total ridicîndu-se la 638, cele mai multe la Chişinău. Comisia Extraordinară Antiepidemică a decis că, în ciuda ratei rapide de îmbolnăvire, nu s-a ajuns la o epidemie, iar elevii îşi vor relua lecţiile săptămâna viitoare după o vacanţă forţată.

Bucureşti: Vlad Filat şi Emil Boc semnează convenţia micului trafic de frontieră

Premierul moldovean Vlad Filat s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu. Filat a semnat astăzi cu premierul român în exerciţiu, Emil Boc acordul privind convenţia micului trafic la frontieră, menit să uşureze contactele şi schimburile comerciale între locuitorii de la graniţă. Prima vizită a premierului moldovean în România are loc cu ocazia summit-ului organizaţiei regionale, Iniţiativei Central Europeană. Vlad Filat a spus la summit că-şi ţine discursul în limba română, limba lui maternă.

Iurie Leancă: R. Moldova poate şi trebuie să devină cel mai bun vecin al României

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă a spus la Bucureşti că Republica Moldova poate si trebuie să devină cel mai bun vecin al României. Noul Guvern de la Chişinău spune că îmbunătăţirea relaţiei cu România, prejudiciate de fosta guvernare comunistă moldoveană, este o prioritate. La o conferinţă de presă comună cu omologul său roman Cătălin Predoiu, ministru Leancă a spus că noile autorităţi moldovene au anulat şi revocat notele prin care fostele autorităţi declaraseră diplomaţi români persona non grata în la Chişinău, între care fostul ambasador Filip Teodorescu.

Mihai Gimpu, Alexandru Tănase şi Marian Lupu susţin ideea unei reforme constituţionale

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi ministrul Justiţiei Alexandru Tănase spun că sprijină o amplă reformă constituţională care să permită depăşirea crizei prezidenţiale. Cei doi au sugerat în timpul unei dezbateri publice că ar opta fie pentru coborârea baremului necesar de voturi în Parlament pentru alegerea şefului statului, fie pentru revenirea la alegerile prezidenţiale prin vot popular direct.

La o conferinţă de presă separată, candidatul prezidenţial Marian Lupu a spus că modificarea procedurii constituţionale ar fi soluţia optimă, dacă deputaţii comunişti vor refuza din nou să-l voteze pentru funcţia de preşedinte.

Curtea de Apel Chişinău dispune eliberarea ultimului arestat în urma tulburărilor de pe 7 aprilie

Curtea de Apel Chişinău l-a eliberat din închisoare pe ultimul arestat în urma tulburărilor de pe 7 aprilie. Tânărul Ion Rangu a primit în schimb o interdicţie să părăsească localitatea de baştină din raionul Leova. Acuzat că ar fi furat câteva farfurii şi pahare din clădirea Parlamentului devastată în aprilie, tânărul a rămas în arest prelungit în penitenciarul 13 din Chişinău din cauză că avocatul din oficiu întârziase să conteste în instanţă mandatul de arest.

Directorul agenţiei Moldpres, Valeriu Reniţă demisionează

Valeriu Reniţă, directorul agenţiei oficiale „Moldpres”, şi-a dat demisia şi a fost înlocuit de jurnalistul Vlad Darie, care face parte din Partidul Democrat Liberal aflat la guvernare. Reniţă a spus că demisionează pentru că este „statalist” şi vorbeşte „limba moldovenească”. Valeriu Reniţă a fost numit director al Moldpres în 2004, după câţiva ani în care fusese purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin.

Teroristul Khalid Sheikh Mohammed va fi judecat la New York de o instanţă civilă

Organizatorul prezumtiv al atacurilor teroriste de pe 11 septembrie 2001 va fi trimis la New York pentru a fi judecat de o instanţă civilă. Anunţul a fost făcut de Ministrul Justiţiei Eric Holder. Khalid Sheikh Mohammed va fi transferat de la închisoarea militară de la Guantanamo Bay împreună cu alţi patru suspecţi. Holder a spus că guvernul Statelor Unite va cere pedeapsa capitală pentru organizatorul atacurilor soldate cu aproape 3 mii de victime.

Serie de explozii la un depozit de muniţii din Ulyanovsk

Agenţiile ruse de ştiri relatează că cel puţin un om a murit iar 35 au fost răniţi într-o serie de explozii la un depozit de muniţii în centrul ţării. Interfax îl citează pe guvernatorul din Ulyanovsk unde au avut loc exploziile cu anunţul că peste 3 mii de oameni au fost evacuaţi din zona depozitelor.

Zona euro înregistrează o creştere economică de 0,4%

Cea mai gravă recesiune economică în Europa de după cel de-al doilea război mondial s-a încheiat astăzi oficial, când ţările Uniunii Europene au anunţat că se înregistrează o creştere economică după un declin de 15 luni. Statistica oficială pentru trimestrul trei al acestui an arată că economia celor 16 ţări din zona euro a crescut cu 0.4 procente, iar la scara întregii Uniuni Europene economia a crescut în medie cu 0.2 la sută. Totuşi, creşterea este sub aşteptări şi nu toate cele 27 ţări membre au depăşit recesiunea.

Tokyo: convorbiri Yukio Hatoyama - Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama şi premierul japonez Yukio Hatoyama au discutat la Tokyo despre alianţa militară a Statelor Unite cu Japonia, despre situaţia din Afganistan, proliferarea nucleară şi schimbarea climei. Cei doi lideri au spus că vor începe o revizuire a alianţei de securitate încheiate în urmă cu jumătate de secol. În privinţa Afganistanului, Japonia a anunţat că nu va mai furniza combustibil pentru navele care transportă provizii pentru Afganistan, dar a promis alte ajutoare civile.

Ankara: guvernul anunţă un plan de măsuri vizînd reconcilierea cu minoritatea kurdă

Guvernul Turciei a anunţat măsuri de reconciliere cu minoritatea kurdă, pentru a pune capăt deceniilor de confruntare cu militanţii de gherilă kurzi. Ministrul de interne, Besir Atalay a declarat în faţa parlamentului turc că planul include anularea tuturor restricţiilor împotriva limbii kurde interzisă în trecut, crearea unui comitet de luptă cu discriminarea, restabilirea fostelor denumiri de localităţi kurde şi înfiinţarea unui organism independent pentru soluţionarea plângerilor împotriva forţelor de securitate. Guvernul de la Ankara doreşte să le ofere mai multe drepturi kurzilor care se plâng de abuzuri şi discriminare, dar criticii spun că ar face prea multe concesii.

Rebeli şiiţi din Yemen se refugiază ilegal în Arabia Saudită

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF spune că 240 de sate din Arabia Saudită au fost evacuate din cauza conflictului din Yemenul de Nord care s-a extins peste graniţă. Rebelii şiiţi Zaidi din Yemen au pătruns luna aceasta pe teritoriile saudite, provocând riposta aviaţiei. Arabia Saudită spune că va continua cu atacurile aeriene până când rebelii se vor retrage de la graniţă. UNICEF a spus că numărul refugiaţilor într-o tabără din Yemen s-a dublat în ultimele săptămâni, ajungînd la 15 mii, în timp ce alte 28 de mii de refugiaţi locuiesc în afara taberei.

Premierul Vlad Filat în vizită oficială la București

Premierul moldovean Vlad Filat urmează să semneze astăzi la Bucureşti cu premierul roman în exerciţiu, Emil Boc, Convenţia micului trafic la frontieră, menită să uşureze contactele dintre locuitorii de la graniţă. Vlad Filat vizitează România însoţit de ministrul de externe, Iurie Leancă, pentru prima dată de la instalarea guvernului nou la Chişinău. Alianţa pentru Integrarea Europeană a spus că îmbunătăţirea relaţiei cu România, prejudiciată de fosta guvernare comunistă este una din priorităţile de politică externă.

Voronin condiționează alegerea lui Marian Lupu ca președinte de o alianță PCRM-PD

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a spus că singura cale pentru a debloca alegerea noului şef al statului este o alianţă dintre comunişti şi Partidul Democrat condus de fostul său coleg de partid, Marian Lupu. Voronin a explicat la o conferinţă de presă că cele două partide ar avea împreună exact numărul necesar de voturi în Parlament pentru a alege şeful statului: „48 şi cu 13 fac 61 de mandate. Dumnezeu a dat această cifră. Ce mai trebuia de inventat?” Liderul comuniştilor a mai spus că regretă refuzul lui Marian Lupu să părăsească Alianţa pentru Integrarea Europeană. Potrivit lui Vladimir Voronin, Partidul Comuniştilor este pregătit oricând de alegeri parlamentare anticipate.

Decizie așteptată la Chișinău privind închiderea școlilor din cauza gripei A

Ministerul Educaţiei urmează să decidă astăzi dacă prelungeşte şi pentru săptămâna viitoare vacanţa forţată a elevilor pentru a preveni răspândirea gripei pandemice. Ministrul Leonid Bujor a propus să rămână închise doar şcolile în care sunt depistate 5-6 cazuri de infectare cu virusul nou A(H1N1). Până ieri, autorităţile anunţaseră că în Moldova au fost confirmate în total 555 de cazuri de îmbolnăvire şi 5 decese.

Discursul către națiune al președintelui D. Medvedev pledează pentru modernizarea Rusiei

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a spus că economia şi societatea Rusiei au nevoie de o „modernizare cuprinzătoare”. În discursul către naţiune, cel de-al doilea de când a devenit preşedinte, Medvedev a pledat pentru dezvoltarea unor tehnologii noi, precum şi a unui mod de viaţă nou. Medvedev a spus că „în locul unei societăţi arhaice în care liderii gândesc şi decid în locul tuturor celorlalţi, Rusia va deveni o societate a oamenilor inteligenţi, liberi şi responsabili”. Medvedev a criticat dependenţa masivă a Rusiei de exportul resurselor energetice şi de tehnologiile nucleare vechi moştenite de la Uniunea Sovietică.

Explozie în apropierea unei baze Nato la Kabul

Alianţa Nord Atlantică spune că în apropiere de o bază a forţelor occidentale la Kabul a avut loc o explozie azi dimineaţă. Deocamdată nu s-a anunţat dacă există victime. Poliţia crede că explozia a fost declanşată de un atacator sinucigaş.

Atac terorist taliban la Peshawar în Pakistan

Explozia unei bombe în Pakistan a distrus o clădire a forţelor de securitate pakistaneze în oraşul nord-vestic Peshawar. Autorităţile spun că 7 oameni au fost ucişi şi 35 răniţi. Militanţii au lansat câteva atacuri cu bombă puternice la Peshawar, după începutul ofensivei armatei împotriva talibanilor pe 17 octombrie.

Acuzație de omor premeditat împotriva prsihiatrului militar de la baza Fort Hood

Armata americană l-a pus sub acuzare pentru omor premeditat pe psihiatrul militar suspectat că a organizat de unul singur măcelul de la baza Fort Hood în Texas. Majorul Nidal Malik Hasan, un musulman născut în Statele Unite din părinţi imigranţi, este acuzat de uciderea a 13 oameni de rafalele trase pe 5 noiembrie. Un purtător de cuvânt al diviziei de investigaţii militare a spus că armata nu exclude că va înainta şi alte acuzaţii.

Barack Obama începe la Tokyo un turneu diplomatic în Asia

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama se află astăzi la Tokyo, prima sa escală într-un turneu asiatic de 9 zile. Convorbirile între Obama şi premierul Yukio Hatoyama urmează să se axeze pe creşterea puterii economice a Chinei, schimbarea climei şi relaţiile în domeniul securităţii. Aceste relaţii au devenit încordate din cauza prezenţei bazei militare americane pe insula Okinawa, despre care premierul japonez a spus că doreşte să fie înlăturată. Presa japoneză scrie că în chestiunea schimbării climei, cei doi lideri se vor pronunţa pentru reducerea cu 80 la sută a emisiilor de gaze de seră până în 2050.

Rezoluție ONU privind religia contestată de numeroase ONG-uri

Peste 100 de organizaţii neguvernamentale protestează faţă de încercările unor guverne să promoveze o rezoluţie a Naţiunilor Unite pentru a apăra religia de defăimare. Organizaţiile, între care Liga Anti-Defăimare, avertizează că o asemenea rezoluţie le-ar oferi ţărilor o nouă justificare pentru a îngrădi în continuare drepturile omului şi libertăţii de expresie. Proiectul rezoluţiei înaintat Comitetului pentru drepturile omului din Adunarea Generală ONU de către Siria, Venezuela şi Republica Belarus cere Naţiunilor Unite să se opună „stereotipizării negative a religiilor”.

Barack Obama a reînnoit pentru un an sancțiunile americane la adresa Iranului

Preşedintele american, Barack Obama a reînnoit pentru încă un an vechile sancţiuni ale Statelor Unite împotriva Iranului. Casa Albă a spus că Obama a informat Congresul explicînd că relaţiile cu Iranul „încă nu au revenit la normal”. De când a devenit preşedinte în luna ianuarie, Obama a căutat o cale diplomatică de dialog cu Iranul, dar Occidentul rămâne angajat n disputa cu Teheranul pe marginea programului nuclear iranian.

Parlamentul aprobă majorarea salariilor profesorilor

Parlamentul a aprobat astăzi majorarea salariilor profesorilor cu 24 la sută. Proiectul votat în prima lectură prevede că salariile majorate vor fi plătite retroactiv şi pentru lunile septembrie şi octombrie. Prin acelaşi proiect de lege, Parlamentul amână însă, din cauza deficitului bugetar, majorarea salariilor pentru militari şi funcţionarii publici până în anii 2012-2013.

Un alt amendament adoptat de majoritatea parlamentară în lectură definitivă amână cu patru ani finanţarea partidelor politice parlamentare din bugetul de stat.

Victor Osipov anunţă că va fi reluat dialogul pentru măsuri de încredere între Chişinău şi Tiraspol

Chişinăul şi Tiraspolul s-au înţeles să reia dialogul la nivelul grupurilor de experţi pentru măsurile de încredere, a anunţat joi vicepermierul moldovean Victor Osipov. El a mai spus că prima întâlnire informală pe 6 noiembrie la Viena în formatul 5+2, după o pauză de patru ani, dă speranţe că vor fi reluate în curând şi negocierile pentru reglementarea politică a problemei transnistrene: „Sigur că acest dialog trebuie să creeze un cadru favorabil pentru relansarea negocierilor politice în format 5+2 şi vreau să vă spun aici că toţi participanţii la format au fost de acord să începem pregătirile pentru relansarea negocierilor în format complet”.

Ministrul de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak a spus însă ieri că negocierile în formatul „5+2” nu vor fi reluate, iar cei care susţin contrariul, anume Moldova şi Occidentul, sunt prea optimişti.

Barack Obama va organiza un forum pe tema creării de locuri de muncă

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a anunţat că organizează un summit la Casa Albă pe tema creării locurilor de muncă. Vorbind la Washington, Obama a spus că forumul locurilor de muncă din decembrie va aduce la aceeaşi masă experţi din domeniul public şi privat. Obama a spus că împuţinarea cererilor de asistenţă de şomaj în Statele Unite este „un semnal promiţător”, dar găsirea locurilor de muncă pentru milioanele de şomeri americani rămâne una din cele mai dificile provocări pentru administraţia sa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG