Linkuri accesibilitate

Ştiri

700 de cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1) - 7 victime

A şaptea persoană a murit din cauza gripei pandemice – o femeie în vârstă de 31 de ani decedată la spitalul raional din Făleşti. În dimineaţa zilei de astăzi, în Moldova erau înregistrate 700 de cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1). În ciuda înmulţirii numărului de cazuri, autorităţile spun că situaţia este sub control.

Ministrul Educaţiei Leonid Bujor a anunţat că aproape toate instituţiile de învăţământ aflate în vacanţă forţată timp de o săptămână vor relua de luni lecţiile.

Bucureşti: după întrevederea cu preşedintele Băsescu, Vlad Filat a conferit cu liderul PSD Mircea Geoană

Premierul Vlad Filat s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Senatului României, Mircea Geoană. Liderul social democrat român, care candidează la alegerile prezidenţiale de pe 22 noiembrie, a spus că după scrutin relaţiile cu Republica Moldova vor deveni prioritare.

Vlad Filat, aflat în prima sa vizită la Bucureşti ca premier, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Traian Băsescu care candidează pentru un al doilea mandat. Traian Băsescu a mai spus că în relaţia cu Republica Moldova s-a creat acum o atmosferă pe care şi-a dorit-o în toată perioada cât a deţinut preşedinţia României.

Acord ruso-sloven legat de conducta South Stream

Slovenia a acceptat să participe la proiectul Rusiei pentru construcţia conductei South Stream spre Europa. Premierul sloven Borut Pahor şi cel rus Vladimir Putin au semnat azi la Moscova acordul prin care gazoductul va putea trece pe teritoriul Sloveniei şi mai departe spre Italia. Construcţia conductei care va mai traversa Marea Neagră, Bulgaria, Serbia şi Ungaria urmează să se încheie în 2015. Rusia urmăreşte să-şi diversifice căile de export spre Uniunea Europeană pentru a evita teritoriul Ucrainei pe unde are loc în prezent cea mai mare parte a exportului de gaze. Construcţia conductei sudice este finanţată de compania de stat rusă Gazprom şi cea italiană Eni.

Singapore: Medvedev susţine că Rusia va ridica măsurile protecţioniste introduse la declanşarea recesiunii

Preşedintele rus mitri Medvedev a făcut apel la liderii din regiunea Asia-Pacific să înlăture barierele comerciale. Vorbind la forumul Cooperării Economice Asia-Pacific în Singapore, Medvedev a promis că măsurile protecţioniste luate de Rusia vor dispare după sfârşitul recesiunii. Rusia a ridicat tarifele la importul automobilelor pentru a-şi proteja industria auto lovită de criză.

Comisia Antiepidemică Republicană decide reluarea procesului de învăţămînt în mai toate şcolie

Elevii şi studenţii vor relua lecţiile de luni, după vacanţa forţată de o săptămână cauzată de răspândirea gripei pandemice. Vor rămâne închise doar un liceu, un colegiu şi o universitate la Chişinău, precum şi câteva grupe de grădiniţă unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu virusul A(H1N1). Comisia extraordinară antiepidemică mai examinează situaţia unei şcoli profesionale din Rezina. Până vineri, în Moldova fuseseră înregistrate 638 de cazuri de infectare cu noua gripă, inclusive şase decese. În anii 2008 şi 2007 din cauza infecţiilor respiratorii în Moldova au murit 5 şi, respective, 4 oameni.

Traian Băsescu îi mulţumeşte lui Vlad Filat pentru acceptul Chişinăului de a se deschide noi consulate româneşti în Moldova

Preşedintele român Traian Băsescu i-a spus vineri premierului moldovean Vladimir Filat că acum, spre sfârşitul mandatului prezidenţial, se creează, în relaţia cu Republica Moldova, o atmosferă pe care şi-a dorit-o în toată perioada cât a deţinut preşedinţia României. Traian Băsescu va candida pentru un al doilea mandat la alegerile de pe 22 noiembrie. „Sperăm să fie şi un preşedinte definitiv în Republica Moldova, indiferent cine”, a declarat Băsescu.

Preşedintele român i-a mulţumit premierului de la Chişinău pentru decizia de a aproba deschiderea consulatelor româneşti noi la Cahul și Bălţi, pentru mărirea numărului de secţii de vot româneşti în Republica Moldova şi pentru anularea măsurilor fostului guvern comunist de a expulza ambasadorul român şi de a impune vize cetăţenilor români.

Vlad Filat şi Emil Boc semnează Convenţia micului trafic de frontieră

Premierul moldovean Vlad Filat a semnat vineri la Bucureşti cu premierul român în exerciţiu, Emil Boc acordul privind convenţia micului trafic de frontieră, menit să uşureze contactele şi schimburile comerciale între locuitorii de la graniţă. Între altele, acordul le va permite cetăţenilor moldoveni din apropierea graniţei să călătorească în România fără vize. Premierul Vlad Filat a declarat Europei Libere că o treime din populaţia Moldovei va avea de câştigat de pe urma acestui acord: "Luni vom veni cu toate detaliile ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să cunoască despre beneficiile care urmează să le aibă circa 1 milion 250 de mi de cetăţeni din ţara noastră în urma semnării acestui document."

Premierul moldovean a mai semnat la Bucureşti un acord cu privire la punctele de trecere a frontierei şi unul care actualizează acordul despre protejarea reciprocă a investiţiilor.

Dosarul dispariţiei în 2002 a deputatului PPCD Cubreacov va fi trimis în instanţă în următoarele 3 luni

Procurorul General Valeriu Zubco se aşteaptă că dosarul dispariţiei în 2002 a deputatului creştin-democrat Vlad Cubreacov să fie încheiat şi trimis în instanţă până la sfârşitul lunii ianuarie anul viitor. Cubreacov dispăruse pentru câteva săptămâni în timpul protestelor organizate de Partidul Popular Creştin Democrat în anul 2002 împotriva guvernării comuniste. Procurorul General a spus într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău că procurorii examinează două versiuni – cea a răpirii lui Cubreacov şi cea a înscenării răpirii, cu scopul amplificării protestelor.

Acuzaţii în atentatul de la 11 septembrie 2001 vor fi judecaţi la New York de o instanţă civilă

Coordonatorul prezumtiv al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed va fi trimis la New York pentru a fi judecat de o instanţă civilă. Ministrul american al Justiţiei, Eric Holder a anunţat că după o amânare de opt ani opt ani acuzaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei şi vor fi judecaţi la doar câteva blocuri depărtare de turnurile gemene pe care le-au distrus la New York.

Khalid Sheikh Mohammed va fi transferat de la închisoarea militară de la Guantanamo Bay împreună cu alţi patru suspecţi. Holder a spus că guvernul Statelor Unite va cere pedeapsa capitală pentru organizatorul atacurilor soldate cu aproape 3 mii de victime.

Groznîi: preşedintele pro-moscovit Kadîrov anunţă lichidarea unui grup de rebeli în frunte cu un lider islamist

Preşedintele pro-moscovit cecen Ramzan Kadîrov susţine că forţele sale de securitate au ucis aproximativ 20 de rebeli, vineri, în timpul unei operaţiuni în apropiere de Groznîi. Kadîrov a spus într-o declaraţie pe pagina sa din internet că printre cei ucişi s-ar afla şi Doku Umarov, care s-a auto-proclamat lider al „emiratului Caucazului de Nord”. Preşedintele cecen a spus că la operaţiunea din localitatea Shalazh au participat elicoptere şi trupe terestre. Versiunea oficială despre ciocniri nu a putut fi verificată din surse independente.

Rusia sugerează UE să susţină financiar Kievul pentru a-şi putea achita facturile lagazele ruseşti

Rusia cere Uniunii Europene să ia ceea ce numeşte „măsuri preventive” împotriva repetării crizei gazelor de iarna trecută în Ucraina. Ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov a spus că Europa trebuie să se gândească inclusiv la ajutoare financiare pentru Kiev. Premierul rus Vladimir Putin declarase anterior că Ucraina, principala rută de tranzit a gazelor ruseşti către Europa, ar putea avea probleme cu plata facturilor. Putin a avertizat că Rusia va opri din nou livrările dacă ucrainenii vor fura gaze din conductele de tranzit.

Barack Obama reafirmă la Tokyo implicarea Statelor Unite în securitatea zonei Pacificului

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama soseşte astăzi la Singapore, cea de-a doua escală a turneului său asiatic început la Tokyo. În timpul vizitei de două zile în Japonia, Obama a promis o implicare mai mare a Statelor Unite în Asia. Spunînd că este primul preşedinte „Pacific” al Americii, el a declarat că angajamentul Washingtonului pentru securitatea regiunii este „nezdruncinat”. Obama a mai spus că apariţia unei Chine puternice şi prospere „poate fi o sursă de întărire a comunităţii naţiunilor”. Despre Coreea de Nord, preşedintele american a spus că Feninul trebuie să revină la convorbirile internaţionale privind oprirea programului de înarmare nucleară.

83 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal A(H1N1)

În Moldova a murit încă un om, al şaselea, din cauza gripei pandemice. Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu a spus că victima este o femeie din Chişinău care suferea de obezitate şi nu se putea deplasa la spital. De ieri şi până azi dimineaţă, autorităţile medicale au înregistrat 83 de cazuri noi de infectare cu virusul gripal A(H1N1), numărul total ridicîndu-se la 638, cele mai multe la Chişinău. Comisia Extraordinară Antiepidemică a decis că, în ciuda ratei rapide de îmbolnăvire, nu s-a ajuns la o epidemie, iar elevii îşi vor relua lecţiile săptămâna viitoare după o vacanţă forţată.

Bucureşti: Vlad Filat şi Emil Boc semnează convenţia micului trafic de frontieră

Premierul moldovean Vlad Filat s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu. Filat a semnat astăzi cu premierul român în exerciţiu, Emil Boc acordul privind convenţia micului trafic la frontieră, menit să uşureze contactele şi schimburile comerciale între locuitorii de la graniţă. Prima vizită a premierului moldovean în România are loc cu ocazia summit-ului organizaţiei regionale, Iniţiativei Central Europeană. Vlad Filat a spus la summit că-şi ţine discursul în limba română, limba lui maternă.

Iurie Leancă: R. Moldova poate şi trebuie să devină cel mai bun vecin al României

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă a spus la Bucureşti că Republica Moldova poate si trebuie să devină cel mai bun vecin al României. Noul Guvern de la Chişinău spune că îmbunătăţirea relaţiei cu România, prejudiciate de fosta guvernare comunistă moldoveană, este o prioritate. La o conferinţă de presă comună cu omologul său roman Cătălin Predoiu, ministru Leancă a spus că noile autorităţi moldovene au anulat şi revocat notele prin care fostele autorităţi declaraseră diplomaţi români persona non grata în la Chişinău, între care fostul ambasador Filip Teodorescu.

Mihai Gimpu, Alexandru Tănase şi Marian Lupu susţin ideea unei reforme constituţionale

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi ministrul Justiţiei Alexandru Tănase spun că sprijină o amplă reformă constituţională care să permită depăşirea crizei prezidenţiale. Cei doi au sugerat în timpul unei dezbateri publice că ar opta fie pentru coborârea baremului necesar de voturi în Parlament pentru alegerea şefului statului, fie pentru revenirea la alegerile prezidenţiale prin vot popular direct.

La o conferinţă de presă separată, candidatul prezidenţial Marian Lupu a spus că modificarea procedurii constituţionale ar fi soluţia optimă, dacă deputaţii comunişti vor refuza din nou să-l voteze pentru funcţia de preşedinte.

Curtea de Apel Chişinău dispune eliberarea ultimului arestat în urma tulburărilor de pe 7 aprilie

Curtea de Apel Chişinău l-a eliberat din închisoare pe ultimul arestat în urma tulburărilor de pe 7 aprilie. Tânărul Ion Rangu a primit în schimb o interdicţie să părăsească localitatea de baştină din raionul Leova. Acuzat că ar fi furat câteva farfurii şi pahare din clădirea Parlamentului devastată în aprilie, tânărul a rămas în arest prelungit în penitenciarul 13 din Chişinău din cauză că avocatul din oficiu întârziase să conteste în instanţă mandatul de arest.

Directorul agenţiei Moldpres, Valeriu Reniţă demisionează

Valeriu Reniţă, directorul agenţiei oficiale „Moldpres”, şi-a dat demisia şi a fost înlocuit de jurnalistul Vlad Darie, care face parte din Partidul Democrat Liberal aflat la guvernare. Reniţă a spus că demisionează pentru că este „statalist” şi vorbeşte „limba moldovenească”. Valeriu Reniţă a fost numit director al Moldpres în 2004, după câţiva ani în care fusese purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte comunist Vladimir Voronin.

Teroristul Khalid Sheikh Mohammed va fi judecat la New York de o instanţă civilă

Organizatorul prezumtiv al atacurilor teroriste de pe 11 septembrie 2001 va fi trimis la New York pentru a fi judecat de o instanţă civilă. Anunţul a fost făcut de Ministrul Justiţiei Eric Holder. Khalid Sheikh Mohammed va fi transferat de la închisoarea militară de la Guantanamo Bay împreună cu alţi patru suspecţi. Holder a spus că guvernul Statelor Unite va cere pedeapsa capitală pentru organizatorul atacurilor soldate cu aproape 3 mii de victime.

Serie de explozii la un depozit de muniţii din Ulyanovsk

Agenţiile ruse de ştiri relatează că cel puţin un om a murit iar 35 au fost răniţi într-o serie de explozii la un depozit de muniţii în centrul ţării. Interfax îl citează pe guvernatorul din Ulyanovsk unde au avut loc exploziile cu anunţul că peste 3 mii de oameni au fost evacuaţi din zona depozitelor.

Zona euro înregistrează o creştere economică de 0,4%

Cea mai gravă recesiune economică în Europa de după cel de-al doilea război mondial s-a încheiat astăzi oficial, când ţările Uniunii Europene au anunţat că se înregistrează o creştere economică după un declin de 15 luni. Statistica oficială pentru trimestrul trei al acestui an arată că economia celor 16 ţări din zona euro a crescut cu 0.4 procente, iar la scara întregii Uniuni Europene economia a crescut în medie cu 0.2 la sută. Totuşi, creşterea este sub aşteptări şi nu toate cele 27 ţări membre au depăşit recesiunea.

Tokyo: convorbiri Yukio Hatoyama - Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama şi premierul japonez Yukio Hatoyama au discutat la Tokyo despre alianţa militară a Statelor Unite cu Japonia, despre situaţia din Afganistan, proliferarea nucleară şi schimbarea climei. Cei doi lideri au spus că vor începe o revizuire a alianţei de securitate încheiate în urmă cu jumătate de secol. În privinţa Afganistanului, Japonia a anunţat că nu va mai furniza combustibil pentru navele care transportă provizii pentru Afganistan, dar a promis alte ajutoare civile.

Ankara: guvernul anunţă un plan de măsuri vizînd reconcilierea cu minoritatea kurdă

Guvernul Turciei a anunţat măsuri de reconciliere cu minoritatea kurdă, pentru a pune capăt deceniilor de confruntare cu militanţii de gherilă kurzi. Ministrul de interne, Besir Atalay a declarat în faţa parlamentului turc că planul include anularea tuturor restricţiilor împotriva limbii kurde interzisă în trecut, crearea unui comitet de luptă cu discriminarea, restabilirea fostelor denumiri de localităţi kurde şi înfiinţarea unui organism independent pentru soluţionarea plângerilor împotriva forţelor de securitate. Guvernul de la Ankara doreşte să le ofere mai multe drepturi kurzilor care se plâng de abuzuri şi discriminare, dar criticii spun că ar face prea multe concesii.

Rebeli şiiţi din Yemen se refugiază ilegal în Arabia Saudită

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF spune că 240 de sate din Arabia Saudită au fost evacuate din cauza conflictului din Yemenul de Nord care s-a extins peste graniţă. Rebelii şiiţi Zaidi din Yemen au pătruns luna aceasta pe teritoriile saudite, provocând riposta aviaţiei. Arabia Saudită spune că va continua cu atacurile aeriene până când rebelii se vor retrage de la graniţă. UNICEF a spus că numărul refugiaţilor într-o tabără din Yemen s-a dublat în ultimele săptămâni, ajungînd la 15 mii, în timp ce alte 28 de mii de refugiaţi locuiesc în afara taberei.

Premierul Vlad Filat în vizită oficială la București

Premierul moldovean Vlad Filat urmează să semneze astăzi la Bucureşti cu premierul roman în exerciţiu, Emil Boc, Convenţia micului trafic la frontieră, menită să uşureze contactele dintre locuitorii de la graniţă. Vlad Filat vizitează România însoţit de ministrul de externe, Iurie Leancă, pentru prima dată de la instalarea guvernului nou la Chişinău. Alianţa pentru Integrarea Europeană a spus că îmbunătăţirea relaţiei cu România, prejudiciată de fosta guvernare comunistă este una din priorităţile de politică externă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG