Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinău: 5 instituţii de învăţămînt închise din cauza gripei

La Chişinău cinci instituţii de învăţămînt sunt închise din cauza numărului mare de îmbolnăviri de gripă pandemică. Nu vor merge la cursuri până la 22 noiembrie studenţii şi elevii de la Liceul „Mihai Eminescu”, Colegiul de Informatică şi Universitatea Tehnică a Moldovei. Până la 18 noiembrie vor fi închise Colegiul de Ecologie şi Liceul cu profil sportiv. În toate celelalte şcoli au fost reluate cursurile astăzi, după vacanţe forţate de una sau două săptămâni.
Numărul cazurilor de gripă pandemică a ajuns la aproape 900, după un sfârşit de săptămâna în care au fost confirmate alte 250 de îmbolnăviri.

Chişinău: permisele de tracere a graniţei române vor fi eliberate pe perioade de 2 până la 5 ani

Premierul Vlad Filat a spus că 1,2 milioane de moldoveni pot primi permis de trecere a frontierei române, în urma Convenţiei pentru micul trafic de frontieră pe care a semnat-o la Bucureşti. Vorbind astăzi la Chişinău la o conferinţă de presă, Filat a spus că permisele vor fi eliberate pe perioade de 2 până la cinci ani, la consulatele româneşti. Acordul micului trafic la frontieră cuprinde peste o mie de sate şi comune moldovene aflate la o distanţă de cel mult 50 de kilometri de graniţa cu România.

Beijing: o primă întrevedere a preşedinţilor Barack Obama şi Hu Jintao

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit la Beijing, a doua destinaţie a vizitei sale de trei zile în China, după Şanhai. Preşedintele Obama a luat cina cu preşedintele chinez Hu Jintao. Mâine, cei doi lideri vor discuta problemele comerţului bilateral, ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi Iranului şi schimbarea climei.

Vorbind astăzi la Şanhai, preşedintele Obama a spus că Statele Unite şi China nu sunt „sortite să fie adversari”. Pe de altă parte, el a insistat că libertatea de expresie şi drepturile minorităţilor sunt ocrotite prin înţelegeri internaţionale.

Roma: 60 de şefi de stat şi de guvern participă la reuniunea FAO

La Roma a început sub egida Naţiunilor Unite un summit de trei zile consacrat combaterii foametei în ţările sărace. Participă aproximativ 60 de şefi de stat şi de guvern. Vorbind în deschiderea reuniunii, secretarul general ONU Ban Ki Moon a spus că criza alimentară prin care trec unele regiuni ale planetei trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume. Programul alimentar ONU a avertizat că anul acesta numărul oamenilor care nu au destulă hrană va depăşi pragul de un miliard.

Kabul: înfiinţarea unei agenţii de luptă împotriva corupţiei în rîndul funcţionarilor publici

Afganistanul a înfiinţat o structură de luptă împotriva corupţiei în rîndul funcţionarilor publici. Anunţul a fost făcut de ministrul de interne Hanif Atmar după mai multe critici ale comunităţii internaţionale la adresa guvernului de la Kabul. Noua structură va fi primi sprijin financiar, tehnic şi metodologic din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite.

Abhazia adoptă codul telefonic internaţional al Federaţiei Ruse

Regiunea separatistă Abhazia din Georgia a mai rupt o legătură cu guvernul de la Tbilisi adoptînd codul telefonic internaţional al Federaţiei Ruse, 07. Măsura a intrat în vigoare duminică. Un consilier al liderului abhaz Serghei Bagapş a spus că vechiul cod, georgian, va mai funcţiona până la 1 ianuarie. Iar Rusia a spus că va încerca să obţină un cod telefonic separat pentru Abhazia.

Amînarea punerii în funcţiune a unui reactor al centralei nucleare Busher din Iran

Rusia a anunţat că amână punerea în funcţiune a unui reactor la centrala nucleară iraniană de la Busher, care urma să aibă loc la sfârşitul anului curent. Ministrul rus al energiei Serghei Şmatko a spus că de vină sunt chestiuni de ordin tehnnic. Nu este prima oară când centrala iraniană este afectată de asemenea amânări şi întârzieri. Ea este construită cu tehnologie rusească, în ciuda criticilor occidentale. Multe guverne, în frunte cu cele din Statele Unite şi Israel, bănuiesc Iranul că vrea să construiască arma atomică şi cer Rusiei să nu-l ajute sub nici o formă.

GM începe să înapoieze subsidiile acordate de guvernul german firmei Opel

Concernul american General Motors a spus că a început să înapoieze Germaniei ajutorul de stat primit pentru subsidiara lui Opel, şi urmează să plătească restul de 400 de milioane de euro până la sfârşitul anului.

General Motors a anunţat că vinde firma Opel unui concern canadiano-rusesc, dar s-a răzgândit recent, constatînd că afacerile au început să-i meargă mai bine. Guvernul german a cerut înapoi ajutoarele acordate firmei Opel după anunţarea vânzării.

Antrenorul Argentinei Diego Maradona suspendat de FIFA pe două luni

Federaţia Internaţională de Fotbal l-a suspendat pe două luni pe antrenorul echipei de fotbal a Argentinei, Diego Maradona, pentru injurii proferate în public. Maradona a înjurat ziariştii după ce naţionala Argentinei s-a calificat la turneul final al campionatului mondial de fotbal, de anul viitor. Maradona a fost audiat astăzi vreme de trei ore de comitetul disciplinar FIFA, în Elveţia. În afara suspendării, Maradona a primit o amendă de aproape 25.000 de dolari.

Vlad Filat: obiectivul Chișinăului este integrarea europeană

Intr-un amplu interviu acordat la București și publicat astăzi de cotidianul Adevărul, premierul R. Moldova, Vlad Filat a declarat între altele că în cazul unor alegeri anticipate, actuala guvernare va trebui să vină cu o Constituție ajustată „astfel încât să nu mai avem aceste blocaje politice care presupun costuri enorme pentru societate”. Vlad Filat a mai declarat că obiectivul guvernanților de la Chișinău este integrarea europeană, iar relațiile cu Rusia să fie bazate „pe respect reciproc, pe respectarea drepturilor suverane ale R. Moldova”. Referindu-se la conflictul transnistrean, Vlad Filat a apreciat că „situația la ora actuală nu justifică păstrarea de efective militare pentru menținerea păcii”, Republica Moldova, ”stat independent, suveran și unitar” urmărind să readucă „Transnistria în spațiul [său] constituțional”.

Majoritatea instituțiilor de învățămînt din R. Moldova își reiau cursurile

Numărul cazurilor de gripă pandemică a ajuns la 785 duminică, odată cu confirmarea a alte 85 de îmbolnăviri în 24 de ore. Sâmbătă a murit a şaptea persoană – o femeie în vârstă de 31 de ani decedată la spitalul raional din Făleşti. La sfârşitul săptămânii, ministrul educaţiei, Leonid Bujor a anunţat că aproape toate instituţiile de învăţământ aflate în vacanţă forţată timp de o săptămână vor relua de astăzi lecţiile.
Serverul de ştiri Unimedia a relatat duminică, citîndu-l pe ministrul Bujor, că Liceul republican de profil sportiv şi Colegiul de ecologie sunt două instituţii de învăţământ în care se prelungeşte vacanţa elevilor şi studenţilor.

Statele Unite reafirmă că obiectivul lor în Afganistan este înfrîngerea rețelei teroriste Al Qaeda

„Statele Unite nu au interesul să rămână în Afganistan”, a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton.
Duminică, într-un interviu cu televiziunea ABC, Clinton a mai spus că ţara sa nu are interese pe termen lung în Afganistan şi că obiectivul principal este înfrângerea reţelei teroriste Al Qaeda.
Şefa diplomaţiei americane a adăugat că Washingtonul ştie că preşedintele afgan Hamid Karzai „ar putea face o treabă mai bună”, o aluzie la insuccesele guvernului de la Kabul, în primul rând în domeniul combaterii corupţiei.

Primele alegeri în Kosovo de la proclamarea independenței în 2008

În Kosovo au avut loc ieri primele alegeri de la proclamarea independenţei în februarie 2008. Nu au fost incidente violente, dar participarea la vot a fost redusă – mai puţin de 50%. Albanezii kosovari şi-au ales ieri noi primari şi consilieri municipali. Participarea sârbilor din Kosovo la vot a fost extrem de redusă, dar se pare că ei au refuzat totuşi să boicoteze scrutinul, cum ar fi vrut liderii sârbi naţionalişti.

Incetarea din viață a Patriarhului Bisericii Ortodoxe a Serbiei

A încetat din viaţă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbeşti, Pavle. Patriarhul în vârstă de 95 de ani a murit duminică la Spitalul Militar din Belgrad, unde era tratat încă din anul 2007 pentru diferite boli legate de vârsta înaintată. Într-un comunicat de presă, preşedintele Serbiei Boris Tadic a spus că moartea Patriarhului este o mare pierdere pentru ţara sa. În Serbia au fost declarate trei zile de doliu naţional.

Zeci de mii de germani la funeraliile fotbalistului Robert Enke

Pe stadionul din oraşul german Hanovra, zeci de mii de oameni şi-au luat ieri rămas-bun de la fotbalistul Robert Enke, a cărui sinucidere a şocat întreaga ţară. Portarul naţionalei germane, în vârstă de 32 de ani, s-a aruncat în faţa unui tren lângă Hanovra marţea trecută. Soţia lui, Teresa, a spus că Enke a suferit de depresie în ultimii şase ani, dar a vrut ca boala să rămână secretă.

Liderii palestinieni intenționează să ceară la ONU recunoașterea unui stat independent

Liderii palestinieni au spus că vor cere Naţiunilor Unite să recunoască un stat palestinian independent, dar Israelul a avertizat că un asemenea demers nu este binevenit. Palestinienii vor ca Ierusalimul de est, arab, să fie capitala viitorului lor stat. Ieri, premierul Israelului Beniamin Netanyahu a spus că orice decizie privind statul palestinian trebuie luată prin consultări directe cu ţara sa.

60 de victime în urma incendiului de la Ulianovsk într-un depozit de muniții

Oficialitățile din provincia rusească Ulianovsk au anunţat că incendiul din 13 noiembrie de la un depozit de muniţii s-au soldat cu 60 de morţi. Până ieri, se ştia doar de două decese şi de 44 de persoane grav-rănite.
Incendiul a fost stins în seara zilei de 14 noiembrie, dar depozitul este cercetat în continuare de genişti, care caută muniţie neexplodată.

Primul zbor internațional de pe aeroportul Groznîi din Cecenia

Astăzi este programat primul zbor internaţional cu decolarea de pe aeroportul din Groznîi, capitala Ceceniei.
Avionul urmează să transporte 200 de persoane la Mecca, în Arabia Saudită, în cadrul pelerinajului anual musulman numit „haj”. Primul zbor va fi urmat de alte şase, cu aceeaşi destinaţie. Aeroportul din Groznîi a devenit „internaţional” de curând.

Summit ONU consacrat combaterii foametei pe glog

La Roma începe astăzi un summit internaţional consacrat combaterii foametei pe glob. La reuniunea ţinută sub egida Naţiunilor Unite vor participa 60 de şefi de state şi miniştri ai agriculturii. Premierul ţării-gazdă Silvio Berlusconi va fi însă singurul lider al unei ţări dezvoltate care participă la summit. Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură estimează că numărul oamenilor care nu au destulă hrană ar putea creşte cu 100 de milioane anul acesta, trecînd pragul de un miliard de persoane.

Patriarhul Bisericii ortodoxe sîrbe a încetat din viață

A încetat din viaţă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbeşti, Pavle. Patriarhul în vârstă de 95 de ani a murit la Spitalul Militar din Belgrad, unde era tratat încă din anul 2007 pentru diferite boli legate de vârsta înaintată.
Într-un comunicat de presă, preşedintele Serbiei Boris Tadic a spus că moartea Patriarhului este o mare pierdere pentru ţara sa.

Mii de germani îi aduc omagiu fotbalistului Robert Enke

Zeci de mii de oameni s-au adunat la stadionul din oraşul german Hanovra pentru a-şi lua rămas bun de la fotbalistul Robert Enke, a cărui sinucidere a şocat întreaga ţară. Portarul naţionalei germane, în vârstă de 32 de ani, s-a aruncat în faţa unui tren lângă Hanovra marţea trecută. Soţia lui, Teresa, a spus că Enke a suferit de depresie în ultimii şase ani, dar a vrut ca boala să rămână secretă.

Hillary Clinton: SUA nu au interesul să rămînă în Afganistan

„Statele Unite nu au interesul să rămână în Afganistan”, a declarat astăzi secretarul de stat american Hillary Clinton. Într-un interviu cu televiziunea ABC, Clinton a mai spus că ţara sa nu are interese pe termen lung în Afganistan şi că obiectivul principal este înfrângerea reţelei teroriste Al Qaeda. Şefa diplomaţiei americane a adăugat că Washingtonul ştie că preşedintele afgan Hamid Karzai „ar putea face o treabă mai bună”, o aluzie la insuccesele guvernului de la Kabul, în primul rând în domeniul combaterii corupţiei.

Premierul Filat pledează pentru modificarea Constituţiei

Premierul Vlad Filat a promis ieri că moldovenii vor putea călători fără vize în Europa „într-un an, un an şi jumătate”. Remarca a fost făcută într-un interviu acordat la Bucureşti postului de televiziune Realitatea TV.

Premierul a mai spus că dacă parlamentul nu alege un nou preşedinte, în Moldova vor fi alegeri anticipate, dar nu mai devreme de toamna anului 2010.
Vorbind în ultima zi a vizitei sale în România, Vlad Filat a mai spus că trebuie modificată Constituţia, pentru ca asemenea blocaje şi alegeri repetate să nu devină permanente în Moldova.

85 de noi cazuri de gripă pandemică în Moldova

Site-ul de ştiri „Ştirea zilei” scrie că în ultimele 24 de ore au apărut 85 de noi cazuri de gripă pandemică, astfel că numărul total de îmbolnăviri confirmate a ajuns la 785.

Sâmbătă a murit a şaptea persoană din cauza gripei pandemice – o femeie în vârstă de 31 de ani decedată la spitalul raional din Făleşti. Viceministrul Sanatatii, Oleg Lozan a precizat pentru „Ştirea zilei” ca raionul Făleşti a intrat in stare de alerta. Fabrica de confectii, unde a lucrat victima, a fost inchisa pentru o saptamana, timp in care toti cei circa 500 de angajati vor fi examinati de medici.

Marea majoritate a instituţiilor de învăţămînt din Moldova îşi reiau luni orele de clasă

Ministrul Educaţiei Leonid Bujor a anunţat că aproape toate instituţiile de învăţământ aflate în vacanţă forţată timp de o săptămână vor relua de luni lecţiile.
Portalul de ştiri Unimedia a relatat astăzi citîndu-l pe ministrul Bujor că Liceul republican de profil sportiv şi Colegiul de ecologie sunt două instituţii de învăţământ în care se prelungeşte vacanţa elevilor şi studenţilor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG